Friday, April 23, 2010

Candiru :- ikan yang boleh memasuki alat sulit.


hi semua,

ini bukan entry lucah. just nak share sikit about something. I baru tahu tentang ini. wow! dalam dunia ni memang banyak benda yang kita tak tau. itulah pentingnya sesekali kita memilih untuk menonton siaran TV yang ada manfaat. siapa kata dengan menonton tv tak boleh tambah pengetahuan?..

malam tadi, semasa menonton siaran astro discovery channel of amazon river. dapat menambah ilmu tentang satu fakta. nak tau tak, sebenarnya terdapat sejenis ikan kecil yang lebih merbahaya daripada seekor piranha di AmaZon River. ia adalah ikan Candiru. si karnivor yang kejam.





ok. cuba lihat gambar x-ray di atas. apa yang anda nampak?




percaya tak? ikan Cindaru ini boleh memasuki tubuh manusia melalui lubang kemaluan, tak kira sama ada anda lelaki mahu pun perempuan.







daripada tontonan di astro malam tadi, ikan Candiru ini biasanya menyerang mangsa secara beramai-ramai. hingga terdapat kes, manusia mati kerana di dalam tubuhnya diserang beratus ekor Candiru yang memasuki tubuh melalui lubang kemaluan dan kemudian memakan organ dalaman sehingga tubuh manusia menjadi 'kosong' di bahagian dalam. how scary?!

tak dapat imagine bagaimana rasanya 'dimamah' dari bahagian dalam, nak tepis ke nak usir memang tak boleh. heii. gila kejam haiwan ini. serammm aku.

-mangsa yang 'dibaham' oleh Candiru ini sedang mabuk semasa berada di persisiran Sg. Amazon-

tetapi terdapat juga kes ikan ini 'mungkin terlepas' ke perairan lain. haa, mungkin ianya terlajak berenang ke Laut China Selatan. siapa tahu? dunia laut memang banyak 'rahsia alam'. ingat tak dulu pengacara rancangan buaya tu pun mati dalam laut akibat kena tusuk dengan duri ikan pari. Oh My God. seram nak menyelam. bahaya gila.


24 comments:

^_^LyNn^_^ said...

aiyoo~..bahayanyer..ikan nie xpernah dgr pon..harini bru tawu bahayanyer ikan nie..berhati2 lah pasnie bila mandi laut,kalau boleh elakkan..

Farid Fernandez said...

betol ker??

seram kot!!

Mr Kamikaze said...

eh...pelik pula..ada-ada aje..

GadisTerbilang said...

Penah tgk dulu... Ikan ni mmg gnas... Die mkn ikan g besaO msuk kat dlm bdn ikan dulu

T_T

* mEsSy * said...

kat m'sia ader x?? bhya nih..

*_*

avid gunner said...

oh, aku pernah tengok ikan ni dalam dokumentari river monster kat discovery channel. entah macam mana boleh masuk dalam penis orang...erghhh..

Bro Framestone said...

urmm...!! [menelan air liur]

xkan kemaluan lelaki pun dorg leh masuk he..23x

kat malaysia banyak kes cam nie pun sebab lintah masuk dalam kemalauan siap beranak pinak lagi dalam tue

BroFramestone Blog

embun d tengah malam said...

dia duk laut dalam kan?huhu..

joegrimjow said...

xmo mandi la lepas ni
mandi dalam bath tub je

.::WaNiE::. said...

waaaa ngeriiii

darkbatman said...

dasatnya.. menakutkan..heh

jedi said...

seramnya....


dulu slalu dengar lintah je masuk...

hanafijaafar said...

cool gila!

btw, aku rase x-ray tu adalah dari badan seorang wanita.

iman said...

Amazon is somehow like another part of the world.Macam neraka pun ada dianya inhabitants. suddenly thinking about hell's creature.huu nauzubillah

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

euuuwww...
bahaya nye...

Wanie-san said...

perghhh...perempuan r mudah ikan ni serang..iksh..takut plak..
eh..bukan pengacara crocodile hunter 2 mati kena sengat obor2 ke??sori kalau salah..:)

FarhanaDr said...

Kene pakai cawat besi laa gamaknya kalau mandi manda.. Ahaks.. Tapi mane yer ade jual cawat besi.. Hik hik..

racYnc said...

slm..

da mcm ikan keli la..

nway gud info..=)

sI tEDI said...

erk! ngilu aku baca doh!

miss lolly a.k.a luvfareda said...

erk.

akotttttttttttttttt weh !

Solehah said...

haah la sara, menakutkan..

Solehah said...

haah la sara, menakutkan..

dari perspektifku said...

good info.

Fifi Rahmat said...

ikan tu pon nmpak mcm sperma je. haha.