Wednesday, January 27, 2010

beer & tapai ada persamaan.

percayakah anda bahawa kandungan etanol dalam beer dan tapai adalah sama iaitu sebanyak 5%. then you all jangan gedik tetiba cakap aku buat fatwa boleh minum beer. takda, aku tak cakap macam tu pun. then apa yg aku nak sampaikan ni?..haa.. silalah baca entry ini sampai habis.


Arak, apa jua jenis pun, beer ke, wine ke, wisky ke, vodka ke, semuanya adalah HARAM diminum. sama ada segelas, atau satu jag, atau setitis pun, ia tetap HARAM diminum. jangan sanggah lagi hukum ini.


walaupun haram diminum, tetapi arak bukan najis. ia haram diminum kerana sifatnya yang boleh mendatangkan kemabukan/ hilang kewarasan. bukannya diharamkan sebab bersifat yang najis. tapi ironinya masyarakat kita mengatakan arak adalah najis, supaya kita bertindak menjauhinya. sama juga macam kita jauhi binatang yang najis seperti anjing dan babi.


100% etanol yang tulen (cecair jernih tanpa warna) tidak mendatangkan kemabukan, kalau someone minum seteguk, dia tak akan sempat mabuk, tetapi akan mati serta-merta. kerana etanol sebenarnya adalah sejenis racun. di dalam arak, terdapatnya unsur etanol. arak yang berbeza, mengandungi peratusan etanol yang berbeza.






makanan seperti cuka, tapai, kicap, kordial mengandungi tidak lebih dari 5% etanol didalamnya. selagi makanan tersebut tidak  memabukkan (peratus etanol yang sedikit), maka ianya boleh dimakan.


then macam mana pula kalau makan tapai banyak-banyak sampai 1 besen. adakah boleh menyebabkan mabuk?
tak sempat mabuk, kerana tubuh kita secara automatik akan menolak (dengan cara muntah) sekiranya tapai/kicap diambil secara over dose.

(siapa tak percaya boleh try minum segelas kicap, tengok cam mana, muntah hijau agaknya).


selain dari makanan, penggunaan etanol adalah sangat luas dalam bidang perubatan, industri penghasilan perfume dan bahan bakar. pelbagai jenis ubat batuk mengandungi unsur etanol, begitu juga ubat cuci luka dan sebagainya.







(that is why minum segelas/sebotol ubat batuk boleh menyebabkan khayal, apabila sampai tahap mengkhayalkan, maka jatuh hukum HARAM).


dalam industri perfume, etanol bertindak sebagai bahan pelarut, semua jenis perfume yang beralkohol adalah halal dipakai. so tak payah gaduh cari perfume tanpa alkohol. asalkan perfume bukan diperbuat dari bahan najis, maka bolehlah di bawa solat.




jelas/ tidak?. if u still confused, u can send email to mana-mana penceramah agama. bukan send kat aku. Im not penceramah, I sampaikan setakat yang I sure sahaja.


..............................................................................................



* update

Tidak ada dalil yang menunjukkan kenajisan arak. Jika tidak ada dalil, maka hukum asalnya ialah suci. Tidaklah semestinya pengharaman sesuatu itu menjadikan zat benda tersebut sebagai najis. (contohnya) Racun adalah suatu yang haram (dimakan/diminum), akan tetapi ia tidak pula dikira najis. firman Allah taala (maksudnya): “Wahai orang-orang yang beriman, sesungguhnya arak, judi, berhala dan bertenun nasib itu adalah najis dari amalan syaitan..”

Maka yang dimaksudkan dengan najis di sini adalah najis maknawi bukan hissi, ia merupakan sifat, kerana tidak mungkin berjudi, berhala dan bertenun nasib juga menjadi najis dari sudut hissi, maka ia dikira najis kerana termasuk dalam perbuatan syaitan, dan syaitan bertujuan menimbulkan permusuhan dan kebencian, perkara ini adalah pekerjaan najis (keji) dari sudut maknawi.
 
 
.........................................................................................

macam tak jadi pergi MV hari ni. err, ntahlah. taktau lagi nak pergi ke tak..adei.






TammaT.



27 comments:

aisha wUtevA!! said...

waahhh, tapai tuh sedap!!!
nak....
huhuhuhu~

Ms.Independant said...

Thanks Sara!
aku dah lame tertanye nape tapai tak haram cam arak.
skang aku dh paham!
very informative!

:)

deusXmachina® said...

caya lah
info yg sangat bagus
baru tau minum ubat batuk ke tahap mengkhayalkan hukumnya haram

terima kasih ustazah sarah
erk888

zella said...

saye suke tapai pulut hehehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

waaa...
info terbaek...
tq...

fik-autoz said...

tq dpt kongsi info........

FarhanaDr said...

Tapai? Huhu.. Ku tak reti makan weh.. Tapi tringin nak makan.. Tapi takut.. Hehehe..

Queen said...

yeke arak tak najis?bukankah cara pengendalian arak adalah seperti menyucikan najis seperti air kencing&darah?

masih ada kekeliruan di situ...

tapi apapun, ianya tetap haram diminum..ekekkeke...
dan tapai tu..sangat sedap...

Farihah Ahmad said...

Femly aku ang hantu tapai belaka...

Queen said...

owh..terim kasih...akan saya bawa hujah ini kepada ustazah lain pula untuk di dalami lagi. Ini info yang sangat bagus. Kadang2 apa yang kita ikuti hari2 an pun perlu diselidiki..takut mengikut membabi buta..

thanks for the info

Queen said...

owh..terim kasih...akan saya bawa hujah ini kepada ustazah lain pula untuk di dalami lagi. Ini info yang sangat bagus. Kadang2 apa yang kita ikuti hari2 an pun perlu diselidiki..takut mengikut membabi buta..

thanks for the info

nursarah said...

# aisha
aku pun lama dah ak makan tapai. ekekeke

# Ms.Independant
u're welcome dear.

# deusX
kalau boleh takyah minum ubat batuk. makanlah strepsil. hehe

# zella
tapai pulut ke tapai ubi ke, aku baham je. haha

# meniti senja & fik autoz
sama-sama.

# FarhanaDr
nape kau takut nak makan?..adei

# Queen
masih ingat tak zaman nabi dulu sahabat2 curahkan arak hingga semua jalan dibasahi arak?. kalau najis, tak mungkin ia dicurahkan ke jalan. sedangkan mereka menggunakan jalan2 tersebut.

# Farihah
bagus-bagus! hehe

Uruchimaru @ kf said...

sarah karin!

thumb up untuk entry seperti ni!

~kuyam~ said...

x risau dgn fatwa fatwa boleh minum beer,tp risau kalau xleh mkn tapai.hahahaha!

Wanie-san said...

Tapai??best tp xske...Ubat batuk??lg la xske minum!hihihi arak??mntak dijauhi...hihii

Syima Syaz said...

thanks for the info..
dah berkurun tk mkn tapai

hanafijaafar said...

BAGUS! anda berjaya menjelaskan benda yang orang suka keliru.

btw, takyahlah dekati perfum, biasanya ada lemak babi sebagai bahan pengawet.

noor afzan said...

yang saya tahu persamaannya ia diperam..

perempuan ITU said...

Tapai memang best.

Wow.lepas ni boleh la beli perfume tanpa alcohol dah ye ?

Berhati-hati bila membaca kerana...

Boneka tak sakit said...

wow entry yg bagus!! penuh informasi bagus! tahniah laa

miss lolly a.k.a luvfareda said...

uhh tak minat tapai.

mohdisa said...

saya suka tapai. :)

Shahrul Azry said...

makan dan minum sudah =P

AzuanBudakMemandai said...

tapai memang sedap huhu

Anonymous said...

Hi!
You may probably be very interested to know how one can make real money on investments.
There is no need to invest much at first.
You may begin to get income with a sum that usually is spent
for daily food, that's 20-100 dollars.
I have been participating in one company's work for several years,
and I'm ready to let you know my secrets at my blog.

Please visit my pages and send me private message to get the info.

P.S. I earn 1000-2000 per day now.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

ecaBONEKA said...

tapai tak sedap punnn. uwekkkk ! tapi, thnx ofr da info. HAHA.

tapi aku pena nmpk ade budak ni, demam & batuk. dye dtg klinik mama aku, so bile mama aku da bgi ubat batuk, dye trus tegok smpai abes satu botol, lepas tu aku tataw ape jdy. effect dye tu haram jgk ke ? urm.

etomyam said...

aiseh...memang tak penah miss layan tapai n tuak bila hari raya..ngehehe