Monday, January 18, 2010

muka tak malu.

bukan orang lain, tapi aku sendiri. memang dalam hidup ni kengkadang kita kena bermuka tebal. kalau malu saja 24 jam sehari, 7 hari seminggu maka kita akan membataskan 'peluang' yang ada. tapi janganla sampai takde rasa malu langsung. kan ke malu tu 'penjaga maruah' kita. so, apa yg penting, kita mesti ada rasa malu yang kena pada tempatnya.

tetiba aku teringatkan peristiwa yang berlaku setahun yang lalu. walaupun perkara ni menunjukkan yg aku ni kengkadang 'bermuka tembok'. tapi muka tembok ni ada masanya berguna juga dalam kehidupan kita. apakah kisahnya..check it out!




"perkara paling memalukan yg pernah aku lakukan adalah.. bg sms kat sorang mamat.. n mintak tumpang naik kereta dia.. so, aku dgn tak malunya.. suruh dia datang kolej aku, ambik aku kat kolej 11 nih.. tp aku ada alasan kukuh berbuat demikian, sebab hari tu aku demam, tp aku taknak miss kelas biokimia ngan prof amru.. mulanya aku nak tumpang naik motor wanie, tapi wanie kata die bawak shima.. jd ntah naper aku ngan nekadnya terus sms mamat tu..huhu. nasib baik dia baik hati nak tolong..(padahal sebenarnya aku tak pernah lagi dalam sejarah bercakap direct ngan mamat ni).. selalunya cuma sms jer, dapat no dia pun sebab adanya hari Biotek masa 1st year dulu..huhu..

bila masuk ja kereta dia.. (myvi), aku pun tegurla dia macam da kenal lama.. padahal aku gabra n malu!.. n bleh plak aku sembang ngan dia.. ontheway ke KDK aku rasa cam lama.. n mamat ni plak bawak kereta slow giler.. sampai je KDK, aku ucap thanks, n blah.. huu.. malunyer taktau nak kata.. aku naik surau, bebudak ni tanya aku.. aku g kelas ngan apa? aku pun jawabla ngn jujur.. diorg pun aper lg terkejut ngan tindakan aku yg tak malu tuh.. dan balik dr kelas tu, hujan lebat plak, aku pun (sekali lg) sms nak mintak tumpang balik kolej.. dan bukan sahaja aku.. malah tiga lagi kawan aku turut jd penumpang kereta dia petang tuh..kepada mereka yg berkenaan, pasti tau cerita nih.. dan kepada pemilik myvi hitam tu.. timer kasih byk coz sudi menolong kawan yg di dalam kesusahan, dan mintak maaf byk2 kerana telah menyusahkan kamu pd hr tu.."





sebenarnya ini adalah entry recycle. aku pernah publish cerita ni dulu2. (masa tu aku still lagi stay kolej). semenjak 2 sem kebelakangan ni, takde plak kelas yg sama dgn dia, kalau lah ada. macam nak tumpang juga wat kali kedua.. muahaha!
 
 
 
 
 
TammaT.

23 comments:

cik.aya said...

kekedg mmg perlu pon wat muke xmalu.
hehe
;p

Uruchimaru @ kf said...

oic dh bce dh !

Frodo Baggins said...

perasan baik tu fizikal n mental
x yah malu2 ... kekekkeke


>>______<<

Si budak Aboi said...

sllu jln tunduk bawah!

hans said...

hahhaha
agak berani juga la ko
hahaa

Love Says it All~ said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mier@merr said...

hahaha~

mmg xmalu..

klu tp lantak ar.. jnji smpi klas kan..ekeke

sI tEDI said...

ekekekekke...

nasibbaik mamat myvi tu baik hati!

seimura said...

yup aku msh ingat entri ni dulu. hohoh. recycle pun ok.

deusXmachina® said...

memang betul2 xmalu ni
erk888

FarhanaDr said...

Ehhhh.. Tak kesah laaa.. No problem.. Aku rasa okey ape.. Hehehe.. Gunakan sgala kmudahan yg ade.. Hehehehe.. ;p

SuRayA^i. said...

heheh, nh kalo mamat tu bc pun ok gk..XD

cik nurulain said...

ntah2 dat guy ada hati dgn u. klu tak watpe nganggup nak fetch u rite? heheh~

:)

AM SYA said...

kdg2 kte mmg kne tebal muke kejap

ngehehhehehe~~

P/s= ensem x mamat tuh? ;P



^SyASyA^

Kapten Luffy said...

bukan senang nk jumpa org pemurah mcm tu ;p

ber_uwang said...

buat muka tak malu sebab kebaikan tak salah.. jangan buat menda tak senonoh dah la

Ms.Independant said...

brani giler ko!

:)

AzuanBudakMemandai said...

kenyataannya ko memang tak malu wakaka

Rara said...

oke wut..jnji niat kter oke kn..kekdg xtau malu pn besh gk pe..hehe :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

ade mase memang perlu...
hehehehehe...
atau ko memang ade sikap tue???
hehehehe...

JMR said...

muka tembok bertempat takpe..takde hal lah..;-p

hisham said...

salam...skang ni die x jd BF u ker?? hehe

M O N I C A said...

hehehehe..kekadang kita perlu juga buat muka x malu kan??:)