Monday, January 4, 2010

jaga akidah kita.





kalau you all alert, perkara ni dah jadi paparan utama kat newspaper mahupun berita dalam TV sejak 3 ke 4 hari lepas. orang kristian guna perkataan 'Allah'. maka orang melayu Islam tak benarkan. walaupun mahkamah kata boleh, tapi memang masyarakat kita tak setuju. tok guru Nik Aziz pula kata tidak mengapa. semalam Perdana Menteri Datuk Najib plak nak bawa perkara ni kepada Yang dipertuan Agong Tuanku Mizan. mungkin mesyuarat antara Raja-raja bakal diadakan.


aku sebenarnya tak faham sangat apa reason kepada bantahan yang diorang buat. tapi, kalau u all baca quote Dr.M yang tertera kat atas tu, aku rasa lebih baik u all fikirkan balik kebenarannya.


dalam kalimah shahadah, kita akui bahwa "Tiada Tuhan melainkan Allah. Nabi Muhammad Pesuruh Allah". Tuhan itu adalah Allah yang Maha Esa. Allah-> Khaliq. selain daripada Allah dipanggil sebagai makhluk. Tuhan orang bukan Islam juga adalah Allah. cuma orang bukan Islam tak akuinya dan menyembah benda lain sebagai Tuhan.

kita biasa dengar orang Islam sendiri kata. 'Jesus Tuhan bagi Kristian'.

kalau kita sebagai orang Islam percaya Jesus adalah Tuhan bagi Kristian, maknanya kita akui adanya Tuhan selain Allah, maka akidah kita dah terpesong. JAGA-JAGA!


Tuhan semesta alam adalah Allah yang Maha Esa.

....................................................................................................


eventhough kita bantah, periksa balik reason kita bantah. kalau kita bantah kerana kita anggap Allah hanyalah Tuhan untuk orang Islam.  dan ada Tuhan lain pula bagi orang bukan Islam. maka kita SALAH!


periksa balik makna ayat pertama surah alfatihah.

"segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam".



Tuhan kepada seluruh manusia di bumi, adalah Allah Taala. sama ada Jesus, patung2 dalam kuil Budha ke matahari ke apa, itu adalah sembahan mereka. bukannya Tuhan mereka. jangan kita sesat juga seperti apa yang mereka percaya. nauzubillah.




TammaT.

14 comments:

Lil^GriZzLe A said...

apa nak jadi duni sekarang. nak kiamat agaknye.

Uruchimaru @ kf said...

yg penting ini ialah keimanan.......

"faith is better more than a plan"

aNiSa hANg tUaH said...

semoga iman umat islam akan kuat dan utuh
:)

kasihkuamiera said...

xtau nk bg koemn mcm mn sbnrnya

tp bg sy lah org kristain ni ken hormati hak agama islam
kita ni duduk dlm masyarakat majmuk kne slaing hormat menghormti
walaupn negara kita nie adalh negara islam tp kita msh menghomati agama2 lain

Dak Wan said...

Yg Dr M maksudkan tu ialah translation bahasa. Dari bahasa English ke Bahasa Malaysia. God = Tuhan. Allah = Allah. Jesus = Isa. So, translate tuhan(dalam pengertian)org kristian nak cakap apa? Bukan bermaksud kita mengakui adanya tuhan selain Allah.

GhOsToNe said...

x suke agama laen trut mggunakan perkataan n kalimah Allah...

beautiful_rose said...

aku pon x phm why dorg nak wt mcm nieh.seakan mempermainkan nama ALLAH...kalo dah name ALLAH pon di wat main,hukum ALLAH ape tah lagi.sume umat islam haru sedar nieh...ini adelah salah satu drpd care2 halus org2 bukn islam nak jajah minda umat islam.hati2 takut nnt terpesong akidah terkeluar dari agama tanpa sedar.

sI tEDI said...

yuP! aku setuju pendapat Dr M.

kristian saja nak ambil kesempatan dalam sistem kehakiman negara

perkara sensitif Najib masih boleh suruh bertenanG!

kawie2020 said...

aku setuju ngan pandangan Dr M. Sarah dah terangkan dengan simple dan jelas tentang TUHAN dan ALLAH.

Bila org yg pakar undang2 cuba memanipulasikan undang2 demi kepentingan mereka dan menghina islam secara tak langsung.

Solehah said...

ini merupakan percubaan mengelirukan umat islam..tambah la dalam kehidupan umat islam sekarang yang tak faham dengan agama sendiri..cuma mengaku islam tapi tak praktikkan islam..tak mustahil anak2 yg dibesarkan dlm kejahilan ni akan terkeliru.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

dunia makin ke penghujung nye...

hisham said...

bkn kristian je..ugama SIKH pn gune Allah...wallahualam

FarhanaDr said...

Hmmmm.. Aku paham ape ko cube smpaikan.. Lepas aku baca beberapa kali.. yup2.. Betul point ko.. Tiada Tuhan selain Allah..

Syima Syaz said...

bace 2x baru paham...
yap...Allah adalah tuhan seluruh alam,cuma org non-muslim tak mengakuinye..btl2!!

Jadi kita perlu bantah,nak sekat mereka dari memperkotak katikkan agama islam!