Wednesday, January 20, 2010

1 Litre of Tears.







mungkin aku sebenarnya macam ketinggalan. aku tau cerita ni dah lama dah, kebanyakannya dah tengok sejak zaman tok kaduk lagi. tapi aku baru saja habis tonton cerita nih Jumaat lepas. aku sebenarnya tertarik nak tengok sebab ramai kata cerita ni sedih giler, aku dah save citer ni dalam laptop sejak awal semester lagi. tapi simpan je.. then hari jumaat lepas tetiba je aku macam feel nak sedih-sedih secara banyak. maka, itulah sebabnya aku memilih untuk bersedih dengan sebuah drama jepun.


sedikit review tentang drama ini.

tentang seorang gadis bernama Aya, yg baru berusia 15 tahun, menghidap penyakit 'spinocerebellar degeneration disease'. penyakit ini menyebabkan si penghidap mengalami gangguan dalam kestabilan sistem saraf, sedikit demi sedikit akan kehilangan upaya untuk berjalan, malah bertutur. hingga akhirnya menyebabkan maut.

bayangkan jika kita hilang keupayaan sedikit demi sedikit. malah kita tahu, keadaan kesihatan kita semakin memburuk hari demi hari dan tidak mungkin sembuh. mesti kita rasa hilang semangat. akan tetapi, walaubagaimana 'gelap' pun hari esok berbanding hari ini, kehidupan harus diteruskan juga. itulah yang dilakukan Ayane. meskipun sakit, senyuman harus terukir juga. sekurang2nya dia tahu 'limit' masa yang dia ada, maka menjadikan dia lebih 'menghargai' setiap detik yang tersisa.


..............................................................................................


seyes! airmata aku mengalir tak henti-henti time tengok citer ni..mmg feeling habis. air mata air hidung semua keluar. berjurai-jurai. penat juga asyik lap airmata yg leluar hampir 1 liter.(sumpah bohong), last2 aku biar je pipi aku kebasahan.


sebenarnya cerita ni adalah adaptasi daripada cerita yang benar. dan sebahagian quote dalam cerita ni pun adalah quote yang originally datang nya dari penulisan pesakit asal. ok, dibawah ini aku sertakan juga gambar mendiang ketika berumur 15 tahun dan 23 tahun.











.............................................................................................


fate, it cant be put into words.



ironinya kehidupan mmg macam teka-teki. kita tidak tahu what future will bring to us. walaupun kita sentiasa mengharapkan yang terindah dalam kehidupan, kita tak punya kuasa untuk menentukan. dan hanya Allah saja yg tahu, 'rahsia disebalik takdir'.




TammaT.

19 comments:

seimura said...

apesal aku rase cm xpnah tgk citer ni?

Syima Syaz said...

ya btl!!!!
lalui setiap ujian yang mendatang dgn rasa penuh kesyukuran

FarhanaDr said...

Ouh.. ade dlam simpanan aku gak tapi tak penah tergerak lagi nk nengok walau org kata best.. Aku kalau nangis ssah nk berenti.. Hehehehe.. So aku akan tgk bila time aku rasa nk nangis puas2.. at least kalau org tny nape nanges, aku blh ckap aku tgk drama.. Wakakaka..

Kapten Luffy said...

aku dah lama tgk citer ni
memang kesian tol

Boneka tak sakit said...

aku tak suka tgk cerita sedih serius aku menganges punya!
hai...

ko tau. kat um tu kan!
ada bdk medic yg skrang tgh cancer tahap 4! pelung hidup tipis.. tapi dia masih boleh tersenyum, adik aku kata bdk sabah.. org yer tabah gila!

aku bayang kan dia pown rasa sedih!! adeshh...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

Allah penentu segalanya...
hehhe...
air idong ngan mate je???
telinga???
hehehehehe...

Uruchimaru @ kf said...

yup kf setuju!

anything can happens !

Si budak Aboi said...

sayu hati aje bce n3 nie!

laila said...

xpenah tgk cte ni
tatau kenapa tp xminat
padahal femes je cte ni kan?

cik nurulain said...

best ke cerita tu. saya jarang suka tengok cite jepun kecuali pride je dulu. tp klu adapt dr true story, mesti sedih...

mamai said...

belum tengok algi dan tak pernah tengok citer nie lagi

Ms.Independant said...

Memang cedey cite ni...
Semangat die kuat kan!

lavender said...

crte ni menyebabkan air mata sy ditumpahkan tanpa ihsan...huhu~

cik EPAL said...

suka ryo nishikidoooo...hehe..aya comel :)

cintaqaseh said...

penah tgk cerita ni.sangat kesedihan..huwaaaaaaaaa

amirah said...

sedih sgtkah?
da tgok fes episod dulu tp xingt dh..

shazika said...

aku tgk ikot episod..stp episod ayaq mata mleleh

Frodo Baggins said...

aya comel ...
kesah benar ~
mmg sedih

tp watak aya tuk drama
lagik comel dr aya tuk movie
((hohohoho ~ larik topik lak))


>>____<<

Shikin Zain said...

dah tgk cite ni...lame dah..mmg sadis giler..cdih..huhuhu