Saturday, January 23, 2010

jemput-jemput ikan bilis.


sebagai anak jati johor, aku juga ingin mengucapkan sembah takziah kepada kerabat negeri johor atas kemangkatan Sultan Iskandar pada 7.15 malam tadi. Al-Fatihah buat Almarhum Sultan.


di hari sabtu ni, rumah sewa aku cuma dihuni oleh aku dan kak izat sahaja. shida balik umah kakak dia, hasni pergi belai anak-anak ikan dia, naeimah plak kerja part time kat MidValley. adei, sunyi pulak rasanya. bila sunyi camni, mood memasak tiba-tiba datang. haha, magic gila.


dah sebulan tak balik kampung, rindu sangat nak makan jemput-jemput ikan bilis. selalunya makan hasil tangan emak, skang ni kena makan hasil tangan sendiri. walaupun cuma makan berdua ngan kak izat, sekurang-kurangnya ada gak teman. hehe


ini pertama kali aku sediakan sendiri jemput-jemput ikan bilis, sebab dah kempunan, then terus saja bersemangat nak buat. bagus juga sifat kempunan nih. berguna bila kita takda pilihan. mana nak cari jemput-jemput ikan bilis kat kedai makan. sumpah orang tak letak dalam menu. haha!


sebab pernah tengok emak buat, maka ingatan terhadap cara nak buat tu sentiasa ada dalam kepala. bila masak dengan emak di kampung, mak selalu kata "bukan susah pun memasak". tak mungkin kan emak berbohong. memang tak susah, cabut rumput di kebun abah lagi susah. haha. tetiba teringat kenangan mencabut sayur kucai. lucu betul.






breakfast  makanan kampung je. I memang orang kampung, so what?..haha







TammaT.


20 comments:

acap said...

dua tiga hari lepas aku buat ni jugak.
bentuk pun penyek sbijik macam kau punya.
tapi keras macam batu.
hahaha

nursarah said...

# acap
resipi apa ko pakai sampai jadi keras cam batu. adei

psychopath said...

jemput2 tu cekodok kn?

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

cicah sos cap JALIN sedap tue...
hehehehe...

Syima Syaz said...

makanan kampung lah sedap....saya kurang lah makan2 western ni...rindu plaks nak mkn jemput2 mak!

Uruchimaru @ kf said...

reti buat jewer2 tak?

meo188 said...

tidur dulu fren!

ezzati said...

aduhh..teringin lakk

kasihkuamiera said...

nk sikit

Zack said...

nmpak sedap..=)

laila said...

org bandar pun suka makanan kampung whattt
tp aku pun org kampung la hehe

Rashid said...

adusss enaknya.. jemput-jemput..

FarhanaDr said...

Feveret aku.. Aku suke ltak bawang bnyk2.. Pergghhh.. Cecah ngan gulai sodap wo.. Takde gulai, kari pn okey gak.. Hehehe.. ;)

Ko org johor gak ke.. Senegeri laa kita.. Al fatihah wat sultan kita..

Ms.Independant said...

aku pling ske mknan kg!

:)

sI tEDI said...

i like jemput2 ikan bilis too..

selalu tambah sesudu minyak dalam adunan.. bagi dia garing sket

sharamli said...

bet0l ke memasak tu xsusah?nak try la nnt..heee

Hassan said...

sedap tu...

perempuan ITU said...

huhu,Time lapo lapo ni memang tah hengat sedapnye

Aku suka yang adabi punya cucur.Sedap wow.

Undi saya anda dapat seribu


Kiri kana

Kyuubi_85 said...

nampak sesdap.. :D weh, makanan kg sedap apa.. :D

Everything Beautiful

sayang said...

lama dah x makan jempot2 ...