Friday, January 22, 2010

wahai pengkomen blog..



terima kasih sebab kalian sudi mengkomen entry di sini. yang hanya baca dan tak komen pun, aku ucap terima kasih jugak kerana sudi baca. dan yang tak baca langsung n cuma klik iklan pun, aku hargai jugak. at least ada sen jugak yang disumbangkan ke tabung aku. terima kasih dan sila ucap sama-sama kasih.

nak citer sket, semalam masa aku blogwalking melalui lama Geng Blogger, aku ada terjalan di satu blog. then, blog itu wat entry pasal membalas komen. bila abis baca entry tu, dan membaca komen2 nya juga, aku tiba-tiba macam dirundung rasa bersalah, dan tertanya-tanya.

adakah benar semua orang berpendapat sama seperti entry tersebut.


"kalau tak reply komen, baik tak payah letak ruangan komen".


Bom! Dush! Dush! (dan segala sound effect yg sesuai). terasa macam aku di bom. adesh!


kalau you all perasan, aku memang jarang giloz reply komen-komen entry. sebabnya aku tengok komen-komen kadangkala macam tidak perlu di reply juga. contohnya time aku post entry pasal makanan, then komen yang aku dapat macam "pergh, sedapnya!". then apa yang harus aku balas? perlukan aku jawab "memang sedap. silalah cuba". kalau 10 komen bagi ayat lebih kurang sama, then mestikah aku jawab perkara sama juga?..


kalau jenis aku plak, bila aku leave komen, aku langsung tak mengharap penulis entry tu reply komen aku. lepas nyatakan pendapat aku dalam satu2 entry, aku pun akan melompat ke entry yang lain, dan leave komen lain pula.


apabila ada sesetengah blogger yang kata sikap tidak mereply komen adalah seperti berlagak maka aku tak boleh nak cakap apa. biarlah masing-masing punya pendapat mmg berbeza. tapi sumpah. aku bukan tak reply kerana aku ni berlagak. kalau aku ni berlagak tidaklah aku akan mengadakan sesi blogwalking 2 jam sehari.


aku cuma harap pembaca feel free bila datang baca n komen blog aku. dan bukannya datang dengan rasa tak puas hati itu dan ini. kerana aku sendiri mengamalkan demikian. menerima blog orang lain, cerita dan style mereka berblog, dengan apa adanya.




TammaT.




35 comments:

iedaLUVsham said...

betoi! aku setuju ngan ko coz aku pon jarang mebalas komen & mengomen. kadang tak semua entri kwn2 bloggerzz kite perlu dkomen kan! :)

ARC said...

ok 1st of all, aku bace juge blog itu..1 og my fav and best blogger friends

thing is, what uve said juz now was a remoted case. maksudnye kes terpinggir, dimane pembace dtg, pastu komen tahpape..padahal xbace pon (blog yg kite bace tu ade mention pasal ni kan?)

jadi caranya, ignore komen buduh2 tu, tapi layan la pembaca lain, chance tinggi kalau penulisan kita menarik, org akan keep coming dan support blog kita

blog bukan hanya artikel, bole juge jadi bahan perbincangan isu

okay?bye~

Misteri malam pertama bersunat

dizzydude said...

relax okie..kita ni manusia,macam-macam perangai ada..jangan fikir sangat..janji apa yang kita pos tak mengganggu orang lain..enjoy jek..okie =)

Siti Salwa Hanim said...

setju dgn ARC...perasan tak kat bawah yg ada choose an identity ni korang bese click yg mana?google account?kalo semua org click e-mail follow up comments to your emel, baru seronok. tapi for me, wawa suke org komen entry wawa n komen. lama2 mana taw boleh jadi kwn. bila wawa da reply comment doang, wa berharap doang komen balik. tapi xde..redha je laaa..=)

Kujie said...

baca juga - dan rasanya orang yang menulis entri seperti itu belum menjelajah dunia blog secara 'matang'

Frodo Baggins said...

huhuhuu ...

kadang kita xder masa nak reply
bila ada waktu terluang ..pulun jawab semua ... tapi perlu ker emo sangat "org tu"? agaggagagaga ...


apapun amalkan jer konsep "memuliakan tetamu". Biarlah beliau


~ che det yg ratus2 komen tu, beliau reply komen tertentu jer .. x buat komen balas tuk yg lelain ..


keismpulannya ~ chill!!!


>>___<<

¶A.K.I¶ said...

u knw wat sara... msg2 ad cara msg2.. 2 pndapat dia.. so bia je laa... klu rce komen pembaca perlu di bls.. bls.. klu x.. jln je belog dia.. komen kt belog dia.. ok gak kn?? alaa.. minoriti je 2.. ap2 hal kne tgk gak styke blogging msg2!

chugie said...

heheh.. x semestinye tiap pengkomen tu harus di komen balik.. de setengah tu akan blog walking balik ke blog yang mmberi komen tu..

ieQa sWetLuv said...

bagi ika.. baca entry.. jika ika rs nak komen ika komen kalau tak.. tak pe la.. visitor yg dtg berkunjung pun bagi ika da cukup bertuah da.. =)

kodok hijau the ghost writer said...

aku nak komen
aku nak komen apa yang aku komen
ok aku dah seleseai komen hahahhaha

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hak maseng2...
ade mcm2 jenis blogger nie...
aku jenis suka bace n balas selagi ade...
kalau balas balik...
kite komen balik...
supaya blogger lain rase mcm komen beliau dibace n diambil tahu...
ape2 pon maseng2 punya hak...

cik nurulain said...

well, personally kan, CN rasa, org yg drop komen kt blog CN tak kan datang balik membaca balasan CN. tapi CN balas komen tu untuk readers lain baca. it prooves that im appreciating all the comments. so, org nak drop comment pun mcm sedap hati lah. that's all. tp itu opinion CN. org lain CN tak tahu.

ardinihumaira said...

Betul tu..memuliakan tetamu. Saya yg 1st time kena balun kat anonymous ni rasa heart attack gak. Tapi, at least dia bc blog kita kan.


Komen ke x, tak kisah. Tapi, bagi saya orang datang singgah pun dah cukup. Nampak la jg ada visitors. Walaupn xkomen, tapi blog kt 'hidup' juga.. Ehe.. ;-) maaf mencelah :p

zairie said...

salam.. aku tak kisah sgt blogger kat lua sne komen ke x entry aku.. bg aku.. bg aku, kalo dowg bukak dan bc entry aku sudah cukup baik.. kalo komen entry yg aku post, aku ucapkan ribuan terima kasih la kerana ader gak respon...

yg penting, kita share ilmu yg kita ader

SuRayA^i. said...

kdg2 sy akn dtg blk tgk komen sy 2dkt blog laen..kot2 die reply kn..
so sy akn still reply komen org kt blog sy sbb sy pk, kalo sy trase nk bc blk kot2 owner blog yg sy komen tu reply, msti la ade gk blogger laen yg rse cm sy gk kn even x rmi =)

aNiSa hANg tUaH said...

em.
manusia berbeza rasa dan pendapat.
bg aku,
aku tak kesah pon org nak komen ke tak
..
yg pentingnye,kite tak kacau org
hehe

:)

tp aku suke entri ni
:)

M O N I C A said...

bagi sayala..kdg2 x perlu balas sesetgh post tu..sbb x da apa nk ckp baa..but saya akan baca post dari awal sampai abis..XD

Queen said...

ade gak pernah baca entry gitu. org macam2. muhasabah diri. kalau mampu laksanakan lah..

selalu reply dgn senyuman je kalau dah takde idea..

Kaseh NazLieza said...

membalas komen adalah perkara yg mnyeronokkan...cubelah praktikkan ea...tentu blh dpt ramai kenalan..=)

Ms.Independant said...

Aku rase better reply komen kot.
sbab kita macam menghargai org yg tinggalkan komen utk kita...

tapi bab yg "cedapnye" tu pun aku slalu tak reti nak reply ape gak.
huhu

:)

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

hmmm..
ada pernah baca n3 mcm tu...

blog kita...hak kita utk balas atau tak...
kekadang kita bz....kita baca komen...dan reply dalam hati @ tersenyum2 baca komen dari kawan2 kita...

kalau tak reply bukan bermakna kita berlagak...
masing2 ada hal masing2....

so...diorang tak leh nak kata kat bloggers lain sesuka hati....

=}

Wanie-san said...

=]
bg aku plak...Baik reply coz kita nampak lebih hargai pengomen 2..Kdg2 pengomen 2 akn dtg balik blog kite..xpon..kita terjah balik blog pengomen 2 n bg komen kat diorg plak..at least die tau kita hargai diorg..

kdg2 pembaca akan lihat box komen tuk pastikan kita reply o x komen diorg...hak masing2 kan...ni juz pendapat aku la..

seimura said...

sbnrnye terserah la nak balas ke tak.
sbb bile kita balas, kdg2 si pengkomen bkn tgk balik ape yg kita balas tu. betul x?

sI tEDI said...

secara jujurnya, aku juga sudah tidak mereply komen, tapi aku membaca komen.

Mazeed said...

aku ras pon camtu la kot...kalo dia komen, kita MESTI reply, baik YM trus....haha

nursarah said...

mazeed.

aku suka giler komen ko! seyes! haha

kawie2020 said...

terpulang pada owner blog tu ler...

tapi kawie suka reply komen utk menghargai mereka yg membaca n3 kawie...

nak bg duit cam x penah cukup jer... hehehhehehe... so balas komen tu lah yg terbaik utk kawie membalas jasa mereka... hehehheehhehe...

avid gunner said...

don't let other people dictate what you've believe in. love your attitude, though..

laila said...

aku rasa bersalah klu xreply
even dorang xkan baca blk pn apa yg aku reply tu
but sometimes bila bizi aku xreply gak

ARC said...

wah 29kome..provokasi sungguh...eh xde sape nak jawab ayat aku ke?mekaseh kepade awek cun yg setuju dgn saye di atas sane hak3

well, bukti: aku datang balik dan harapkan tuan tanah beri pandangan

aku amat rase terkilan /sedih kalo pembaca aku dihampakan. oh ynaa...eh oh tidakkk!!

laila said...

aku rasa bersalah klu xreply
even dorang xkan baca blk pn apa yg aku reply tu
but sometimes bila bizi aku xreply gak

GreenLava said...

Seseronok mana tuan punya blog rasa bila entrynya dikomen, begitulah juga seronoknya pembaca bila komennya dibalas...

GagaH@n cHenta said...

macam nak komen tapi dah bnyak sgt komen..hehehe

Dr House said...

Nak balas salah, tak balas pun salah. Kadang2 jadi serba salah. Biasa le tu.

beautiful_rose said...

sejak masuk kolej,x de mse nk bls komen.hanye membuat entry secape tergese2 make komen sering di abaikan.