Monday, January 25, 2010

lihatlah dengan mata.


Alhamdulillah, tentu saja para pembaca di sini masing-masing mempunyai indera penglihatan yang sempurna. masih mampu melihat dengan baik. that is why u are here rite now. jika anda tidak dapat melihat, mana mungkin anda bisa membaca blog ketika ini.

pernahkah anda terfikir, betapa bermaknanya kehidupan anda dengan memiliki sepasang mata sebagai deria penglihatan.

tatkala bangun saja dari tidur, perkara pertama yang kita lakukan, adalah membuka kedua-dua mata kita. pada saat itu, kita harus panjatkan rasa syukur, "Alhamdulillah, aku masih bernyawa lagi."

dengan adanya sepasang mata, kita dapat melihat jalur cahaya, juga spektrum warna yang indah. lebih hebat lagi, kita dapat melihat orang kesayangan yang sering bersama kita. masih dapat melihat senyuman dan tawa mereka. Alhamdulillah.









mulai saat ini, biarkan mata kita bebas melihat dunia. kerana akan datang, bila tiba waktunya, kita mungkin tidak akan terjaga lagi.






TammaT.

23 comments:

acap said...

aku ada mata.
haha

shahrinabd said...

mataku sangat cantik

- Misztake - said...

mata punca segalanya..
kena bukak luas2 untuk lihat dunia..
suka ayat tu..

aisha wUtevA!! said...

seryes takde mata mmg suffer.
tak taw cam mana nak carry on life.

dulu aku penah infection terok sbb lens.
hampir sebulan lebih tak dpt lihat dgn sempurna.
seday gile. huhuhu.

seb bek skg dah okeyh.
so jge lah mata anda. hiks!

JAI said...

wahhh..tahniah terpampang wajah di gengblogger blogger friendly..

FarhanaDr said...

Aku ada mata.. Tapi still ade yg aku tak blh nak nampak dlam dunia ni.. Hmmmm.. Mungkin bnyk lagi aku kene blaja tntang mata dn pnglihatan.. ;)

Ms.Independant said...

Syukur aku maseh bole melihat dunia!
wpun aku rabun jauh!

:P

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kata² yg membuat kite sedar kita tak hidup lame nie...
tq...

seimura said...

tp pandangan juga perlu dijaga.. jgn tgk maksiat. Astaghfirullah...
*pandangan mata yg terlalu meliar boleh menggelapkan hati.

Uruchimaru @ kf said...

iyer syukur Alhamdulillah..!

sI tEDI said...

mata aku juling!
syukur!

nursarah said...

# acap
thats y u can read this

# shahrinabd
alhamdulillah

# Misztake
lihat dunia, tanda kebesaran Allah

# aisha
yeker, baguslah dah sembuh..

# JAI
cam takde kaitan ngan entry, erm.

# FarhanaDr
ape yg ko tak nampak..errr

# Ms.Independant
yes, syukur. rabun boleh pakai spek.

# meniti senja
alhamdulillah

# seimura
yang itu, sendiri mau ingat. guna deria lihat untuk dapat pahala bukan tambah dosa

# Uruchimaru
syukur jugak

# si Tedi
yeker?..err. syukur juga

Rara said...

ya,kite harus syukur dgn pe y kte ad.. :)

i'msosupernotcool said...

gus nk lihat dengan hati..

Boneka tak sakit said...

benda yer simple tapi sering lupa tuk bersykur :P baca nie insaf kejap :P

Solehah said...

kena jaga mata elok2..

pudding pie said...

rabun adalah bila nikmat ditarik tuhan
so, kne jaga mata baik2

AzuanBudakMemandai said...

mata aku sihat lagi huhu...

kawie2020 said...

kadang2 mata juga bleh menipu kita kan... bersyukurlah dengan apa yang ada...:)

Zuewairy said...

bersyukur sgt dgn apa yg ada;)

HonEyBuNNy said...

ya..sgt bersyukur dgn apa yg ada...alhamdulillah.....

Syima Syaz said...

syukur!!!
saya teringat...penghujung hayat arwah atuk saya yg meninggal thn lepas, dia tak nampak..sedih... dia tak dpt tgk org yang dtg...=;(

AM SYA said...

alhamdulilah~

syukur dgn nikmat yg ALLAH beri~ =)