Wednesday, April 7, 2010

kes rafiqin darwish & formspring me

kes 1: Rafiqin Darwish menghina arwah Din Beramboi di Facebook.


tentang budak tingkatan 2 si rafiqin darwish yang menghina arwah Din Beramboi. nothing much to explain, rasanya all of you dah tau kisah ni. kepada yang masih tak tahu, boleh klik SINI.

kat sini aku nak bagi pendapat sket la. ada kan, aku baca kat blog siapa ntah, yang komen-komen pasal budak kecik ni tak sepatutnya kita marah-marah dia. tak perlu bagi dia tekanan dengan buat entry pasal dia bla.bla.bla. kesian la dekat dia, dia budak hingusan yang taktau apa.

pada aku, ini bukan soal senang-senang nak kasi muka dekat budak hingusan. kalau you all baca balik komen balas FB tersebut, ada dah orang bagi nasihat, then budak ini makin pula melawan, senang kata, rasa kepala dia dah besar sangat.

kalau lah dia ini adik aku, memang aku PANGG!.

pepatah dah ada, melentur buluh biarlah dari rebungnya. memang ada jenis budak yang kepala konkrit. makin ditegur makin melawan, makin dibiar makin dia naik minyak. sebab itulah, setakat nasihat, memang tak jalan. bagi dia kenal sket apa itu adab, dan apa itu biadap. bagi dia tekanan. supaya akan datang dia belajar dari kesilapan. supaya lain kali, dia fikir dahulu sebelum bertindak. dan paling penting, supaya dia ingat, pentingnya menjaga nama baik ibu bapa.


kes 2: formspring me (ask me anything).


ini kes hari ini, jalan- jalan kat blog orang baca entry, then jumpa dua tiga entry yang cakap pasal mereka diterjah formspring'. ada peminat yang tanya tentang life mereka. lepas itu, tuan blog itu tulis entry macam nak marahkan fromspringer tersebut sebab tanya soal peribadi. bla.bla.bla.

bagi aku la kan, kalau kau dah letak gadget formspring (ask me anything) dekat blog tu, maknanya kau rela ditanya/ di komen tentang apa saja. dan rasanya tak perlu lah kau nak sentap ke apa dan kata yang formspringer tu menyibuk lah, kaki gosip lah. lucu tau?

kalau rasa tak nak di tanya, taknak menjawab, annoying ke apa, buang saja gadget formspring tu. senang kan? benda ni optional. kalau kita sentap dengan orang yang 'caring' dengan kita. so why u set ur blog public?.



macam-macam hal. phew!

15 comments:

sI tEDI said...

1. malas aku nak tgk org yg melayan rafiqin ni.

2. ekekekekke.. tau x pe. tak nak org tanye remove je benda alah tu!

green said...

ye ssemakin galak bdak tu menjawab..dan cik sara, sgt setuju pasal formspring tu..
huhu, baik tak payah letak kalau malas nak jawab..d-uh~

MrRollies said...

kalau tak nak ditanya soalan yang kita taknak jawap better jangan letak formspring tu...(ayat berbelit?)

ZACK ENTRY said...

bdk tu dah tahap keluli dah..susah nak nasihat..



btul tuh..buang jer kalo tak nak orang tanya..kalo tak suka, tak payah marah-marah..nanti cepat tua..kan sarah?kan? =P

mIsH IeRA cIK irAh said...

hoho.malas nak layan budak macam tuh.ketegaq sgt ~..~. die tuh jenis makin di layan makin menjadi

embun d tengah malam said...
This comment has been removed by the author.
embun d tengah malam said...

rafiqin ni..mula2 geram gak..tapi budak2 kan..kalau di layan makin menjadi-jadi,,bukan org tak tegur dia pun,,so relax saja..nanti dia sedar sendiri la tu...insyaallah

.::WaNiE::. said...

bagi tekanan pada rafiqin??

i dont think dia tertekan

dia lagi suke orang sibuk huru hara pasal tu

orang macam ni jangan layan jek.. memang mintak perhatian

AbgFeroZ said...

nasihatkan dia xpe lahh..
tp yg di tgok ramai plak yg mencarut2.. lagi sronok bdak tuh mlayan almaklum la dah jmpa geng sjenis mencarut..
tp kalu xm0h dngar gak nak buat mcam mane lagi.. kalu adik sndiri bley la ditangan tangankan.. ahaks..

messyremo said...

kes budak ingusan tu aku malas nk komen..

aku nk komen pasal formspring...
haha..ade gak org cmtu..
dah letak widget tu..
hadap jela..yg nk marah pe sal..
xpyh la letak..
aisehh...

cik EPAL said...

nasib baik takde formspring

FarhanaDr said...

Aku letak mende alah tu.. Sebab aku nak readers dekat dengan aku.. You can ask me anything.. Heehee.. Ape yg boleh jawab, kita jawab.. Kalau ade yg soalan berbentuk melampau, tegur jek leklok dan perlu kot besar-besarkan.. Heehee..

aisHa 'S' said...

4 me..lg dibuat fb sal die lg die galak..
so biar je la...
sbb nmpk sgt die nk kn perhatian..
lgpn mkin mcm2 plak timbul kt blog tu..

hurm....
tp xke ejaan die rafiqin darwisy bkn darwish.?
nama hebat je kn...1st time dgr nama ni.

Kairel Keflee said...

yeah..hegeh2 buat,brani tanggung la.

FITRIHADI said...

Rafiqin Darwisy si hingus dua tong! hehe mengabihkan bogheh jo layan budak tu..