Tuesday, March 9, 2010

lain orang, lain ragamnya.

salam sejahtera. semuga anda semua sihat-sihat belaka.


hari ini, sungguh berasap sekali. bangun pagi-pagi (tak la pagi sangat), buka laman web Geng Blogger. heboh kat ruangan forum pasal plagiat/copy paste. aku pun sibuk la nak terjah plagiator berkenaan. terjah sahaja. tidak pula melebih-lebih. bukan ke kita ni takda kena-mengena, buat apa nak 'over acting'. ~ sedar diri ~

isu plagiat, kalau try buat kat universiti, memang habislah. buat tesis plagiat walaupun cuma beberapa muka surat, terus ditarik balik pangkat master or phD yang kau ada. then kau akan diisytiharkan sebagai 'penipu'. siapa yang malu?

bila mana isu 'plagiat' ini dilakukan di 'alam maya'. yang selalu menjadi mangsa adalah blogger yang famous. yang aku pernah baca entry-entry di'plagiat habis' sampai ber'bundle' entries adalah pada blog hanis zalikha, dan nurulism.com.

biasalah, bila readers blog beribu-riban sehari, senang la 'orang lain' nak detect bahwa blog mereka diplagiat. kalau blog aku di'plagiat' ada ke orang perasan? HAHA! ~ cermin diri ~.

ada yang berpendapat isu plagiat ni sama je macam kes kita beli cetak rompak/download2 lagu semua. sebab kita tak mintak izin 'tuan pemilik' original. tapi ada beza gak. kalau setakat perbuatan download tu, kita tidaklah mengaut untung, tapi kalau blog yang mem'plagiat' tu pasang iklan dan dapat duit. macam mana tu?

taip panjang pun tak guna, so-
kesimpulannya, janganlah melakukan sesuatu 'sesedap rasa'. nak tiru, nak marah, nak maki, semua ada batasnya.


~ kerana lain orang, lain ragamnya ~.


12 comments:

Blog Tactic said...

kalau nak laju, memang diaorang copy/paste. express blogging katakan.

sebab kalau nak blog betul betul (ori), perlu masa untuk buat kajian, idea tulisan, cari grapik, dan banyak lagi benda benda ... semua perlu masa. tapi kalau copy/paste, janganlah sampai copy bulat bulat.

NuR said...

huhu..
di mana saja ada..
lain org lain cara pemikiran
ada yg panjang dan ada yg pendek..

salam sejahtera buat kamu sarah..

sI tEDI said...

dah tgk juga tadi. tanpa rasa bersalah. he he he he..

luZ a.k.a peRmataPuTiH said...

dye 2 bru lg kot...
emm..nk wat cmne..

FarhanaDr said...

Tu laa kan.. Kalau mcm aku, ade ke org perasan entry diplagiat.. Hmmmm.. Bab2 plagiat ni, tepuk dada tanya iman.. Huhu..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

jadi kan blog kite,,
kite yg punya...
bukan atas dasar nama,
tetapi isi milik yg lain...

.::WaNiE::. said...

apa motif jadi blogger kalau sekadar nak plagiat

pelik jgak org camni

Mr feckry said...

pesanan gua satu, kita ni bebudaya timur.

chokio_nia said...

kate2 yg bagus..mesti sarah pandai nasihat org ne..hehe

Ms.Independant said...

malu seyh kantoi meniru!

Cik Akma said...

saman org tu. lalalaa~

Frodo Baggins said...

konsep wa cilik lu
lu cilok wa ...
mmmmm ~~


apa bestnya cilok stry org lain
TANPA KEBENARAN lak tu?
ngeh ~~


(blog bawah cam wa ni, xder lak org nak cilok .. ngahahhaa. entry x menarik tuk pencilok agaknya. keh3x)