Thursday, March 11, 2010

apa yang blogger baru selalu fikirkan?. check it out!

p/s: relax ok! entry ini tidak akan berasap selepas dibaca.

~ orang ada blog, dia pun nak ada blog, so. once kau dah ada blog. meh aku nak ucapkan. selamat datang ke dunia blogging ~

ok. nak kata blog ni dah lama tu tidaklah. tetapi title 'baru' tu, memang dah basi la. haha! diharap semua feel free dengan perkongsian ini. so, jom baca! apa yang blogger baru selalu fikirkan.


macam mana nak promote blog?
ok, zaman sekarang, dah senang. sebab dah ada laman web GengBlogger. ( zaman aku dulu tak ada tau web ni, sumpah jeles!). haa. kat situ, beribu-ribu bloggers tak mengira usia dan pengalaman semuanya ada. once dah register guna akaun Facebook, kau boleh 'ping' blog kat sana, InsyaAllah dapat traffic (lalu lintas pengunjung). kalau lagi rajin, lawatlah profile blogger-blogger kat situ then invite diorang terjah blog engkau. apa url web geng blogger? pi la cari kat google search. itu pun nak kena ajar ke?

macam mana nak tarik readers supaya berbondong-bondong terjah blog kita?

-orang kata, kita kena buat entry best. tajuk mesti gempak. barulah orang berminat. habis tu, ada je blogger yang buat entry tak best mana pun, tapi komen dan followers meletup!. haa, plez.plez. silap besar kalau awal-awal lagi kau dah ada negative thinking pada blog lain. sedangkan kau tak pernah kaji 'step-step' awal mereka berblogging. apa yang aku boleh pesan, kalau kau nak blogging dengan lama. jangan  berfikiran negatif atau memandang rendah pada blog lain. jangan sama sekali. tulislah entry se'original' yang boleh. cuba jadi diri sendiri. di peringkat permulaan , kau 'tulis sahaja', tak usah fikir sangat pasal 'traffic'.


sebagai blogger, aku mesti ada followers, lagi ramai, lagi best!

-bila ada followers, baru bersemangat nak post entry. dah tentunya followers akan baca setiap entry kita. then pastinya diorang akan leave komen. so, kenalah banyak blogwalking demi mengumpul followers, tinggal je jejak " follow my blog plez " dekat shoutbox setiap blog. ops! no.no.no, dont do this. tak perlulah datang blog orang dengan mesej spam macam tu. bab followers, biarkan mereka follow kau dengan ikhlas. kalau setakat kumpul followers cara 'paksa', then mereka tak visit pun blog kau, tak ada maknanya juga kan?


mula saja berblog, kena terus pasang iklan. buat duit beb!

yang ini, aku tak galakkan, bukan apa, benda ni boleh membuatkan kau lebih fikirkan income iklan daripada kualiti berblog. ditakuti nanti kau depress bila income tak masyuk, then mulalah lemah semangat nak menghasilkan entry. seeloknya tunggula lepas kau dah publish lebih kurang 30 entries. then barulah pasang iklan. dan jangan terus meletakkan harapan tinggi terhadap 'pendapatan' daripada iklan. kalau baru seminggu pasang iklan, earning naik cuma 50 sen, janganlah melenting. orang putih kata apa, emm. 'pelan-pelan kayuh'. ha, macam tulah.


design blog yang canggih akan lebih digemari ramai! yeeha!

ada header yang berkelip-kelip sampai naik silau, ada cursor berekor-ekor sampai sedepa panjang, ada window welcome note, font yang colorful (macam pelangi) ada kecik ada besar, ada pula lagu orkestra, takpun pasang bunyi cengkerik. dan segala bagai lagi. kalau rasa nak buat blog untuk sendiri baca sendiri puas hati, bolehla nak design macam tu. ok. cuma satu aku nak pesan, unsur 'magic' dalam blog tidak akan meningkatkan jumlah visitors. mesti ingat! sebab utama pengunjung datang ke blog kau adalah untuk baca entry. habis lebih pun mereka akan baca 'about me'. kalau rajin mereka akan tinggalkan komen. nak sangat buat 'magic'? better pergi masuk kelas silap mata.



- cukuplah setakat 5 point ini dulu, happy blogging semua!

25 comments:

koru said...

orang putih pandai kate pelan2 kayuh eh..

orang melayu kate mcm ne?XD

'slow2 paddle"

Mr Ex's Apit said...

bukan ar..slow2 berakit wakakaka

hanafijaafar said...

saya tak suka penulis blog yang suka tiru gaya penulis blog lain. tak kisahlah dah lama atau baru mula menulis. perangai ini sangat menjengkelkan, tahu.

deus X machina said...

aku xjoin pun geng blogger
erk888

kalo layout cantik tapi penuh dgn widget yang membuatkan lambat loading apa la gunanya kan....

zaradgreat said...

hohoho.
haah
aku suka baca blog yang ada originality.
kadang2 boleh detect dia tiru.
huhuhuh

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bagi tips tue...
hehehehe...
tq la...
aku akan cuba ikut tips² nie...
hehehehe...

Kujie said...

blog dendiam sudah.... tapi jgn diam2 besi

byk membaca - apa yg berfaeedah , kita buat...dendiam ada hasilnya tapi bukanlah dlm masa sebulan dua.

kodok hijau the ghost writer said...

orang arab cakap ikut suka kitalahh

.::WaNiE::. said...

ye saya sokong no 5 tu rimas masuk blog yang cam sarkas.

Cutiesifa said...

haha.yeay, blog cam sarkas yg x suka..

kalau sy jumpa blog camtu, terus tinggal je..x bc apa pun..serabutlah, attraction hiasan lagi byk drpd apa yg ditulis..

acap said...

huhuh.hebat lah kau

chokio_nia said...

haha..terkene part tulisan warna warni..tp aku ske sgt owh kaler2 ne..tapelah..nati aku blaja lagi eh sarah..=)

MyaFiza said...

kadang2 loading lama sangat menyebabkan orang jadi malas nak tunggu. last2 pangkah je...

FarhanaDr said...

Aku pun masih berusaha untuk menjadi blogger yg baik walau dh setahun berblog.. Heehee.. :)

I am ME! said...

Ahahah..
Mereka tidak ikhlas berblog.
Blog for money maybe?

Biarkan mereka mencari jalan mereka sendiri.......


*note: jemput datang makan-makan kuih jemput udang kat www.jaritekankibod.blogspot.com

:)

shafiq08 said...

thanks for the advice =)


http://belogbagus.blogspot.com/

Jeff Syiru said...

entry sebegini mmg layak untuk diberi komen... pendapat sendiri yang ikhlas... pasal pasang iklan tu aku setuju sangat la... blogger baru sepatutnya tumpukan kepada content nya dulu... jangan nak terus pikir buat duit... cari minat utk menulis blog dulu...

hanafijaafar said...

saya rasa blog masih dikira muda kalau berusia setahun.

Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi said...

walaupun dah setahun lebih blog tetap fikir pekara ni. hehe

AM SYA said...

i dh lame berbelog...hehe

apep0n thanx 4 da inf0 oke~ ;)

embun d tengah malam said...

thank 4 ur info,,sbb aku masih baru

mamai said...

blog pakcik hanya untuk suka-suka

Blog Rose said...

cantiQ nya gambar tuh!!!

Hem... Mawar...

Cik Akma said...

ngee tipss yg bgsss haha :D

aizamia3 said...

tq 4 ur tips... n sy suka bc blog org tp silent reader jeler... ngeh3x...