Sunday, March 21, 2010

belon-belon udara panas ~ Putrajaya.

belon. belon. belon bukan sebarang belon. belon bukan untuk dijual. belon hanya untuk ditengok. masuk free. masuk free. selamat datang ke putrajaya. (amboi, punya bagus ayat welcome dia suruh orang datang ramai-ramai). bila dah tersangat ramai, parking pun tak da. terpaksa menengok belon dari kejauhan saja, sebab parking kereta sampai block kereta orang yang lebih awal (no choice). so kenalah duduk di sekitar kereta sahaja. ini namanya kerjasama, nak bagi mudah orang lain kalau-kalau ada yang nak blah awal. kalau kau tak bagi kerjasama nanti kereta kau kena calar. ada berani?!




pheewit. budak-budak comel bersama si ibu yang gojes. inilah dia, my aunt dan anak-anak yang heret I tengok belon. kami tiba di sini jam 5.35 petang.




kami berada di atas jambatan. takde pilihan. beribu-ribu yang datang semalam. jalan sesak, parking sesak. ~redha~ belon punya pasal.



ini pokok apa? pokok berdaun. tak berbuah. mungkinlah.




ini adalah pemandangan pada jam 5.50 petang. belum gelap sebenarnya, masih panas kot. ermm. mungkin kamera ku yang tak canggih. rendah diri, sebab kat sini ramai gila bawak kamera DSLR. yang bawak compact digital cam aku boleh dikira dengan jari.



mini feri. pelancong je yang naik. jangan tanya aku berapa harga nak naik benda ni. aku tak siasat.





pukul 6.00 petang, barulah belon-belon ini cuba dipanaskan dan diterbangkan.sebenarnya ada lebih dari 20 belon. tapi 'mereka' tidak terbang serentak.





bakul yang membawa orang naik bersama belon ni tidak besar mana. boleh la muat untuk 5 orang. (kitorang memang tak naik belon ini, kan dah kata tadi, kena jaga kereta!). ni kang ada lagi yang komen duk tanya aku naik ke tak. bagi penyepak baru tau. tak faham-faham.




belon2 berlepas ke udara disini, tetapi 'mereka' mendarat di tempat lain. nanti ada Hilux buat rondaan pergi 'kutip' belon yang dah mendarat di tempat lain tu. tapi still la mendarat kat putrajaya, (kang ada plak yang tanya 'belon tu mendarat kat KLCC ke?' haaa. ada yang nak kena penampar kalau tanya macam itu).




6.35 petang, bergerak pulang. ini pun dah jam tahap dewa.




ambik la satu gambar senget ni.







nak apa lagi? bersurai.


22 comments:

deus X machina said...

ko tak naik belon ke????



nak tanya jugak...erk888

shafiq08 said...

pegi jugak smlm. best !


http://belogbagus.blogspot.com/

budakhitam said...

padan la..petang...hik3
i pergi pagi..pukul 11 dah chow

MéuzAngelo™ XXIII said...

adesss.. rugi x gi tgk..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

giler ramai...
xsanggup aku...
hahahaha..

kisahremaja said...

Alangkah beshnye kalau dapat naik belon panas tue kan....

hazman aka species1980 said...

Sesungguhnya memang sungguh sesak time karnival belon nie.... panas tak hingat....

Mr PenyuBiru said...

pasal mini feri tu aku taknak tanya harga sebab ko tak siasat,cuma nak tanya berapa org pelancong yg naik mini feri tu? cam full giler jer.hihihi..

.::WaNiE::. said...

** xnaik ke?? hahahaha

belon itu hanya boleh muat 4orang

dan nak beli tiket punye lah (*&&*%%#

kakak sy katalah bukan sy.. jd nak pi pun cancel..malas la jem2 ni hahahah

zaradgreat said...

semalam pergi
best2!!!
cantik je kan?
heeeeeeeeeee

HonEyBuNNy said...

wahhh bestnya...dah lama ila xlpk2 PJ...ihihih

cik EPAL said...

best tengok belon :D

embun d tengah malam said...

best lols

sI tEDI said...

aduhai. x dapat naik pun x pe.. janji dpt tgk live.

dri aku tgk gambau je ni hah..

etomyam said...

cantik gambar belon banyak2 tu..memang best..gambar yg last lagi pun best..tergeliat tengkuk den hehehe :D

akimsaif said...

salam ziarah...nice experience..;-)

Bro Framestone said...

ok..

tetap gak nak tanya...

Belon tue x tersangkut kat KLCC ke huhuhu

teringin nak pergi.. tetapi keadaan tidak mengizinkan...

BroFramestone Blog

•✿•fitri ain•✿• said...

sarahh,,award 4 u..check blog fitri ya! =)

FarhanaDr said...

How I wish belon panas tu landing di Perak.. Hohoho.. Boleh aku say hai ke ape ke.. Tak pun aku tumpang balik Melaka..

Syima Boyd said...

semalam nak buat entry peringatan sebelum pergi tgk belon panas..based on my last year experience..tp keadaan tidak mengizinkan...pastu ni pn dah habis...so next year laks la

organiser adalah kawan kakak masa tadika.dari bln brp dia suh dtg..tp...mmg nak sgt pegi tp masa takde...pasrah!

suri said...

salam kenal teman blog..
wah bestnya dpt tgok belon...bila le agaknya suri blh tegok depan mata ek??huhu..

jemputlah ke blog suri..

Melz said...

patut tak jumpa sarah..kat seberang rupanya kah kah kah