Saturday, February 20, 2010

mengubah perspektif orang lain~ saya tetap berdegil




saya ym selama 1 jam dengan seorang kawan lelaki. topik cinta. tak boleh blah punya topik, buat saya sebal. mind set kami tak sama, sama-sama argue pendapat. dia try nak ubah perspektif saya, dan saya pula macam degil. dan memang dia kata saya degil.


mempertahankan apa yang anda percaya bukan dikira sebagai degil. ia lebih kepada prinsip. kerana anda adalah apa yang anda percaya. ada sebab tertentu kenapa anda mempunyai kepercayaan sebegitu. apabila ada orang lain argue dan cuba mengubah mind set anda. anda silap jika terus bulat-bulat berpaling daripada apa yang anda percaya.


saya percaya cinta itu tidak dikatakan sebagai SEJATI selagi belum akad nikah. dan dia pula percaya bahawa relationship yang dia lalui sekarang adalah cinta sejati dan begitu yakin bahwa mereka pasti akan berkahwin.


macam mana anda boleh begitu yakin bahwa anda pasti akan berkahwin dengan 'cinta sejati' yang anda miliki sekarang? even though there still long way to go...?






cinta juga ujian dari Allah. berapa banyak orang yang bercinta dengan orang lain, bertunang dengan orang lain, then berkahwin dengan orang lain?


bukanlah saya egois atau apa. tapi saya berdoa, kalau memang saya berjodoh dengan seseorang, biarlah didatangkan dia kepada saya pada masa yang tepat. jika dia datang lebih awal, saya bimbang jika saya tidak mengiktiraf dia sebagai cinta. 


dan sebenarnya saya tidak suka buat entry tentang cinta. dush!

15 comments:

FarhanaDr said...

Dan saye teruja bila anda, sara berbicara soal cinta.. Heehee.. U have a point dear.. Betul kata kamu.. Akad nikah. Kata kuncinya.. Even kdang2 pon dah nikah pon ade yg cerai berai.. Hmmmm.. Hanya Allah yang tahu ape yg terbaik.. :)

myrol92 said...

Menurut hadis Nabi, orang yang sedang jatuh cinta cenderung selalu
mengingat dan menyebut orang yang dicintainya (man ahabba syai'an
katsura dzikruhu)

kata Nabi, orang juga bisa diperbudak oleh cintanya
(man ahabba syai'an fa huwa `abduhu). Kata Nabi juga,
ciri dari cinta sejati ada tiga :
(1) lebih suka berbicara dengan yang dicintai dibanding dengan yang lain,
(2) lebih suka berkumpul dengan yang dicintai dibanding dengan yang lain, dan
(3) lebih suka mengikuti
kemahuan yang dicintai dibanding kemahuan orang lain/diri sendiri.

Bagi orang yang telah jatuh cinta kepada Allah S.W.T, maka ia lebih suka berbicara dengan Allah S.W.T, dengan membaca firman Nya, lebih suka bercengkerama dengan Allah SWT dalam I`tikaf, dan lebih suka mengikuti perintah Allah SWT daripada perintah yang lain.

Kesimpulannya,Lebih naik mencintai Allah S.W.T Dalam semua perkara.

http://luvislam92.blogspot.com/

monica said...

sy sokong pendapat blog..cinta sejati hanya akan wujud pas kawen..:)

cinta time kaple x bole dikatakan sejati sbb kita x tauk lagi apa yg akan terjadi pasni kan??:)

Aus said...

lol , kalau itu prinsip kau .
aku yg dgr hormatkan saja .
masing2 ada cara sendiri , masing2 ada prinsip sendiri dan manusia semua tidak dijadikan sama .

hehehe , ok .
all da best 4 u !

aNoZ said...

kenapa ym pelik benar? hehe.. anyway, all the best.. semua org ada cara dia sendiri. hehe

ini blog wirdah said...

setiap org diciptakan berbeza. dan automatik,pandangan masing2 pon berbeza:)

beautiful_rose said...

cinte subjektif dn rumit...
cinte sejati bile akad nikah dilafazkan berserta saksi.

berdasarkan pengalaman lalu...
aku tidak akn mengiktirafkn cinte itu sejati selagi ikatan pernikahan itu tidak ade.relationship itu di kire masih longgar dn goyah.kemungkinan dn risiko itu tetap ade.

fiD said...

cinte itu bukan paksaan atau carian semata-mata..

usah risau kak,kalu kite d takdirkan bertemu pade masenye, maka jadilah ia...

cume kite mmpu berdoa cinte itu yg datang adelah suci dan bersih..

-aTie- said...

cinta itu anugerah Allah yang terindah untuk kita. cinta itu untuk melengkapi kekurangan kita. dan cinta sejati adalah cinta yg berlandaskan hukum dan syarak yg d tetapkan oleh Allah s.w.t

Khaizarien @ atie Blog

Mr feckry said...

orang dah kawen pun belum tentu cinta sejati..cinta sejati hanya pada tuhan..tu pun cinta tuhan pada hambanya dan bukan cinta hamba pada tuhan.

sharamli said...

kal0 kawen p0n x lagi dipanggil cinta sejati...

sharamli said...

kal0 kawen p0n x lagi dipanggil cinta sejati...

yoro okino said...

klu kawin smpai ke tua kot bru boleh dipanggil cinta sejati..

aku pon berharap mende yg masa..biar laa cinta tu dptng tepat pada masa nyer..=)

Rara said...

Yeah,ur rite..xsume y kite rncg akn jdik milik kite..
kn kite y rncg, tp tuhan tntukn.. :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

semua nie pendapat maseng2 kan...