Sunday, February 7, 2010

fokus:- apabila penulisan, menjadi sumber inspirasi.


apa perasaan anda, apabila mendapat tahu bahawa penulisan anda menjadi inspirasi orang awam untuk menulis dan membina blog?


mari kita bercerita tentang, di sebalik tabir- bagaimana saya boleh mula terlibat dalam arena blogging.


sebelum saya memasuki alam blog, saya adalah silent reader kepada satu blog. hanya satu saja tidak ada yang lain, saya jumpa blog ini dalam Friendster seseorang dalam group fans of SpongeBob Squarepants. masa tu FaceBook belum wujud lagi. saya terus baca dan baca older post blog beliau, dan pada masa inilah, saya temui satu fakta. 'menulis blog adalah fun'.

blog ini bukan blogger yang glamer, dia tak punya follower beribu, malah cuma ada sepuluh sahaja hingga setakat ini. biarlah saya tunjukkan bukti, supaya anda percaya.


profil yang bertanda itu memang sayalah.



tetapi saya tetap anggap beliau sebagai blogger otai, kerana beliau sudah 5 tahun berada dalam dunia blog.


anda boleh lihat? bukti bahawa beliau sudah 5 tahun menulis blog.



ok, now saya nak tunjukkan pula penulisan beliau yang telah menjadi sumber inspirasi saya supaya melangkah ke alam blog.



penulisan adalah medium dia mencurahkan rasa dengan cara paling sempoi! walaupun dia cuma curahkan dalam blog, dia dah puas hati, dan tidak lagi simpan marah dalam hati. dia sama macam saya.






antara penulisan dia yang buat saya tertarik. tapi ini entry tahun 2007 kot, kalau saya tak silaplah. haha!cuba bayangkan, wow! comelnya bila ada 'stranger reader' yang tak kenal tiba-tiba begitu tertarik hati dengan cara penulisan kita. boleh bayangkan tak perasaan itu?





antara penulisan terkini (2009), penulisan beliau tetap sempoi, sama macam tahun-tahun sebelumnya.



 ini header blog dia. simple!



kadang-kadang saya akan leave komen kat entry dia. (sebagai peminat, nak juga menyibuk).



cuba tengok komen terakhir, iaitu profile faizul azmil. memang dialah tuan blog ini, dan saya suka cara dia jawab komen. sempoi!



blogger ini sangat jarang mengupdate blog, tapi tak apa, saya sentiasa menanti update dari beliau. kerana saya adalah pembaca setia. blog beliau adalah sumber inspirasi saya untuk menulis. saya akan ingat jasa blog beliau sampai bila-bila.


 dan sebagai peminat setia saya

- tidak pernah kisah, sama ada beliau baca blog saya atau tidak.
- tidak pernah kisah sama ada dia follow blog saya atau tidak.
-tidak pernah kisah sama ada dia letak blog saya dalam bloglist atau tidak.
- tidak sibuk untuk ambil tahu hal peribadi beliau.
- baca apa saja yang dia tulis, terima bagaimana adanya dia berblog.


terbongkar sudah rahsia yang disimpan rapi sejak lebih setahun yang lalu. now, bolehkah anda faham kenapa saya tak suka dengan spesis 'kejar follower'. biarkan diri anda bebas menulis. dont  put pressure on how much followers that u have. mungkin anda sebenarnya ada 'secret admire' masing-masing, cuma anda tidak tahu, siapakah mereka.





TammaT.




22 comments:

AuraFIza said...

dulu saya juga seorang silent reader pd satu blog ni.
everyday mmg WAJIB baca blog die.lagi pulak dia ni rajin menghapdet..
Cara penulisan dia buatkan saya rasa tak bosan langsung..

tapi sekarang, blog dia dah takde. Menurut entry die yg last sekali, dia ada bg tau, ada someone yang halang dia tulis blog.It might be her boyfriend..That's why dia terpaksa tutup account blog dia..
hurmm..

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

sarah...u shud get blog priasetia one copy...its kinda you... =D

sharamli said...

xpenah jgk kejar f0ll0wer..widget tu p0n xtar0k kat bl0g..hu3

kenwooi said...

tak kejar followers? but you surely have LOTS of them.. haha.. perhaps you're doing well in your writing.. that's the best feeling right? and it's good that people follow willingly.. =)

kenwooi.com

FarhanaDr said...

Aku teruja jap dgr secret admirer tu. Huhu.. Ade ke ek.. Hmmmmm.. Pape pn sara, mari kita mengembangkan lagi pnulisan kita dlam dunia ni.. Heehee.. :)

FarhanaDr said...

Aku teruja jap dgr secret admirer tu. Huhu.. Ade ke ek.. Hmmmmm.. Pape pn sara, mari kita mengembangkan lagi pnulisan kita dlam dunia ni.. Heehee.. :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

btol²...
jadi diri sendiri...

Ms.Independant said...

blogging yg best tak semestinya ade follower yg rami kan...

:)

fiD said...

uyoooo,,memg otai sebenonye tu kak,,

biasenye, org yg otai dlm blogger nie xmemerlukan komenn byk, tp visitor?perh! jgn ckp...

blog paling popular kat mlysia ni adelah JUST KHAI, he

seimura said...

aku lak wt blog inspirasi drpd kamu. weeeee~

zino said...

salam kenal..
tulis apa saja dalam blog asal jangan sampai menyakitkan hati orang lain.. dan jangan sesekali menfitnah.. itu memang tidak baik..

HuRuL_AiNi said...

salam...

very well said & written...ni semangat blogging yang kita nak...
ni yang blogger2 baru yang terlalu gila mengejar trafik & duit perlu faham...

blog medan perkongsian... (^_~)v

i'msosupernotcool said...

gua x suke senyap2..
gua loud!!

Farid Fernandez said...

TERUSKAN USAHA AWAK SEBAGAI SEORANG BLOGGER YANG JUJUR PADA DIRI SENDIRI :)

Cik Akma said...

ngee for sure, my besties are my TRUE followers. blogger is one of our medium to keep in touch! :)

hisham said...

salam...follower die x byk mgkin sbb follower widget pade mase tu x wujud lagi...widget ni wujud kalo x silap awal 2008 je...

Rara said...

dlu pnh jgk jdik silent readers..skg ni dh jarang..certain blog je.. :)

ini blog wirdah said...

blogger yg bagos tak semestinya perlukan follower yg ramai kan kan..

ini blog wirdah said...

blogger yg bagos tak semestinya perlukan follower yg ramai kan kan..

deus X machina said...

Setuju dengan kata-kata ko!
Tak semestinya follower ramai blog itu bagus...
Begitu juga sebaliknya

Oleh itu, marilah terus menulis di blog

deus X machina said...

Setuju dengan kata-kata ko!
Tak semestinya follower ramai blog itu bagus...
Begitu juga sebaliknya

Oleh itu, marilah terus menulis di blog

beautiful_rose said...

aku tidak pernah ambil tahu tntg follower.aku hanye tahu menulis dan menulis ikut rse...