Monday, February 8, 2010

graffiti: bukan sekadar contengan.


selalunya jika saya menaiki LRT, daripada stesen Universiti (which is depan rumah saya), hingga ke stesen Masjid jamek, saya selalu memilih untuk berdiri daripada duduk. kenapa? kerana jika saya berdiri menghadap cermin lutsinar pintu LRT, maka saya akan dapat melihat seni graffiti di kawasan pasar seni. berdekatan area Bangunan utama Pos Malaysia.



macam hidup!


 

memang ianya bukan sekadar contengan. grafiti adalah sejenis kesenian. cantik. dan unik.




selalunya yang kreatif menghasilkan grafitti adalah lelaki. betul ke?




orang kata, seni itu abstrak. saya sokong!





dihasilkan hanya dengan menggunakan spray color. nampak macam senang. tapi sebenarnya senang ke susah?


(semua gambar bersumberkan google)

ada satu kali, saya tengok kat area pasar seni ada ramai 'penconteng' sedang menghasilkan graffiti masing-masing. jauh di sudut hati, teringin sekali nak temuramah mereka. (macam wartawan la konon). tapi oleh sebab saya berseorangan, maka malu jadinya , so tengok dari jauh sajalah.





ada sesiapa di kalangan pembaca yang pandai hasilkan graffiti?..






16 comments:

Uruchimaru @ kf said...

cube lah sarah !

TerunaGiler said...

ermm bukan skdr seni kemahiran tp care mereke meluahkan perassan .. aku selalu mancing bawah jambatan.. kekdang tgk hasil budak2 punk ni leh tahan gak.. taklah sakit mate memandang.. ayat2 pun dah tak mcm dulu byk carut..kat maner lah dia org ni berlajar ek.. youtube kot

sharamli said...

penc0nteng?
sedih digelar begitu..hee

Syima Syaz said...

dulu ade bakat melukis, pastu trus hilang

FarhanaDr said...

Cantik.. Kalau wat muka kita dua pasti lagi cantik.. Heehee.. :)

Cik Akma said...

a'ahh. tp kann, kat negara luar, diorg buat nmpak real sgt. cantikk lak tu. hee~

Adam said...

seni.. itu indah. tapi perlu di salurkan ke tempat yang betul.

lagipun sekarang banyak kedai yang suka gunakan grafiti sebagai corak dinding kedai mereka untuk interior design.

sila apply kat situ jika anda terlalu kretif. tapi dinding² kat situ selalu di cat puteh tapi menjelang 2,3 hari akan muncul grafiti yang lagi kreatif.

bagus DBKL mengasah daya kreaviti mereka. hehehe

Ah Fatt said...

grafiti kat tilam guna liur

Shahrul Tanaka Safeai said...

stensil senang skit..

fiD said...

setiap grfty ni ade meaning nyew...

sesetgh tue mmg mndlm gilew la...

plg pntng, cantek!

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

aku pandai wat grafiti org lidi...
hehehehe...

mamai said...

ekspresi jiwa dan rasa diterjemah di atas batu bata

Ms.Independant said...

Fhad Boulula pandai wat graffiti.
Die junior mase kat U dlu.
sbab tu tahu...
kat blog die pon ade...

Fhad yg slalu wat blogger gath tergempar tuh!

:)

i'msosupernotcool said...

aku reti.. aku reti..
haha

beautiful_rose said...

hasil seni yang unik dn mengkagumkan.

Anonymous said...

hye..aq seorang pelukis yang ko mksodkan..ade ape2 yg prlu dibantu? hycarl_sk8@yahoo.com www.myspace.com/poyo_designer