Friday, February 19, 2010

marah~ cara terbaik untuk tidak menyemai dendam





memang itu cara aku, kalau orang lain, I dun know. kalau kamu buat I naik angin, dan kebetulan mood I bukan color hijau, sila bersedia menerima 'semburan'. itu saja. dan kamu akan selamat selepas itu. melepaskan marah adalah cara terbaik for myself untuk tidak menyemai dendam. kasihan kat diri sendiri kalau 'simpan-simpan' dalam hati. nanti hati bengkak bernanah siapa yang susah, silap-silap boleh dapat darah tinggi. bahaya ok.

marah kalau berpada adalah bagus untuk kesihatan. tapi kalau sindrom 'marah-marah@ bad temper' dah lain jadinya. bukan ke tak best sebenarnya kalau selalu saja marah-marah, rasa sesak dada, segala kalenjar dan urat muka pun jadi tegang, wajah terus hilang seri keayuan. statement "U nampak lagi cantik bila marah" memang bohong yang amat.

semalam, aku macam 'sawan' sekejap bila streamix rumah aku dilanda badai. dari pukul 10 pagi sampai 5 petang tak boleh connect internet. mana tak 'sawan', I balik kl awal2 kononnya nak siapkan assignment then streamix pula mogok. fine, aku pun call 100, mari kita bercakap dengan customer service TM.

yang jawab panggilan adalah lelaki, aku pun story about streamix problem bla.bla.bla. then entah apa-apa dia soal. soalan berulang-ulang pulak tu. ok. I sabar. dia asyik suruh I tunggu supaya dia boleh cek something apa jadah pun I tunggu.

then solution nya dia kata:-

" ok cik sara, minta maaf ya. line streamix kawasan cik memang ada problem sikit. kami dah hantar aduan pada technician, paling awal esok baru boleh setel "

" esok?! pagi ke petang? "

" tak boleh janji. aduan biasanya akan di settlekan dalam masa 1 atau 2 hari "


eh, mula kata esok boleh settle, then kata 1 or 2 hari plak. macam nak kena tumbuk ke apa. dush!


" saya tak peduli, esok mesti kena settle, saya banyak kerja nak buat ni "

"  kalau dah settle nanti kami akan call cik "

" tolong cepat-cepat ya. saya tak suka tunggu lama-lama "

dan gagang telefon di hempas kuat-kuat.



ayat terakhir itu memang dalam nada marah. nasib kau lah. then aku terus decide untuk bermalam di kolej kediaman ungku aziz. sorry. Im not well without internet. cari jugak tempat supaya boleh dapatkan internet. barulah hati tidak lagi rawan. kebetulan kolej ungku aziz tak ramai penghuni, masih ramai yang bercuti. so internet sangat memuaskan. muahaha!


setakat jam 11.45 pagi hari ini, tiada lagi panggilan dari TM. kita tengok petang nanti, kalau tak ada juga. anggap saja ia akan settle isnin depan. sekian.



TammaT.



15 comments:

Kujie said...

Kak Jie marah pesen 'diam'

diam juga salah satu tanda protes yang buat orang lagi geram sebenarnya...hahahaha

.::WaNiE::. said...

berharap sahajalah selalu nya dorang tak call pun :P takpun seminggu selepas itew

hisham said...

salam...sume kawasan streamyx mcm taik....x puas hati btl la...byr same je..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

aku pon selalu kene mcm tue...
nak buat lame je...
bayar bil nak on tyme je...

Ms.Independant said...

Aik. musim panas camni pon ley prob ke...
poyo la dorang ni!

¶A.K.I¶ said...

wallaaa.. tp kn klu pasan tenet skunk quite prob la... xpe2.. wait n see

hanafijaafar said...

soalan yang patut ditanya:

adakah cik sara ketagihan internet?

nursarah said...

kak jie
kengkadang saya diam gak, tapi kalau ada peluang memang nak sembur je. haha

wanie
nampaknya macam tulah. hadoih

hisham
tu pasal I geram, kalau boleh bayar kurang tak pe la jugak kan.

meniti senja
camnila company kat m'sia.

Ms.Independant
ntah, kalau prob kejap takpe gak, ini makan masa dua hari n lebih, tu yg wat aku geram tu.

Aki
sebelum wait memang layak kena maki, haha

hanafi
bukan masalah ketagihan yg utama, masalahnya I bayar 111 hengget sebulan. bayar pakai duit bukan pakai pasir. ini namanya menuntut hak,

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tahu untung je...
layanan mcm taik...

BaNs Abd.Aziz said...

streamyx saya register under contractor.. senang, xyah call center da. call contractor , dia trus datang betulkan. kelantan hari jumaat cuti. tapi dia still bekerja. stakat ni xde masalah lagi. :)

fiD said...

owwwwwwwwwww!

ganas jugak kak sarah nie, hehe

aku pon marah kalu camtue, ape ke jadah,lame pulok tu!

monica said...

biasanya modem line ppp sy x da..selalu gak called 100..da jemu kdg2..hehehehe..

tapi bg sy asal meka cpt2 dtg umah atur modem..kira ok da..:)

FarhanaDr said...

Whoa.. Kolej aku.. Yeehaaa!!! Hehehe.. Windu jap.. ;p

Sara.. Mesti abang tu takot.. Hahahaha.

beautiful_rose said...

wahhh garangnye ko bile marah...takot aku =p
ko stdy kt UM ker?

seimura said...

ohh sgt tragis..

tapi lagi tragis internet umah aku ni!! bengong!!