Tuesday, December 29, 2009

dah sejuk hati gara-gara...


dalam panas2 hati petang tadi, teringat plak nak transfer gambar dari digital cam..gambar tak banyak pun. tapi ade la sket2..buat penyejuk hati..haha. bukan gambar makanan ok..(err, rindu giler nak publish gambar makanan macam masa bulan2 ramadhan dulu..hikhik)..


penyejuk hati ialah si kucen comel. kucen ku di rumah abah yg namanya Oren. nama dia siapa yg bagi kalau bukan aku. haha, padahal masa baby nak bagi nama Miko. sebab lahirnya kembar tiga, kononnya nak bagi nama Miko, Niko n Chiko. tapi salah satu mati. dan yang satu lagi pulak lari dari rumah, maka tinggallah kucen ini besendirian tanpa adik beradik. tapi takpa dia masih ada emak dia si Hinata.






pandai dia posing..seperti teruja tengok org yg snap gambar..
maybe comel sangat si tukang snap..=p




ok, tengok apa ntah dia, tak pandang kamera dah.
penat aku ngurat2 panggil ngan cara manja.. tak layan.huh





tengok, dia malas dah nak layan si tukang snap gambar.





hah, ni lagi..dia terus paling tak mau kawan ngan aku dah..cis.



comel tak my kucen?

si Oren ni suka sangat duduk landing atas kusyen.  kat situlah tempat tido dia di siang hari. my Oren ni pembersih. rajin sangat kasi polish dia punya body, kasi bersinar-sinar, mmg hensem giler. dia ni suka makan jajan, bukan je jajan, kerepek ubi pun dia makan. kucen ni bangun lagi awal dari tuan dia. pukul 6 pagi my dad kuar pi masjid dia terus masuk rumah mintak makan sarapan. kalau time bulan ramadhan, dia pun bersahur juga.


walaupun umah aku bela kucen, tapi bukan 24 hours kucen ni duk dalam umah. dia masuk untuk makan, bermain-main ngan tuan dia, or tidur di siang hari.. malam dia tidur luar, kalau dia nak berhajat nature call ke apa dia mmg pandai untuk keluar rumah. dia akan duduk depan pintu bagi signal 'ngiaw-ngiaw' suruh orang bukak kan pintu untuk dia.


kucen ni bijak juga. kalau kena marah ngan tuan dia, dia akan terus bawak diri. bukan makna dia merajuk. tapi dia paham emosi tuan dia. haha, comel sekali. walaupun Oren ni jantan, dia tidak pula suka merayap. selalu saja ada di rumah. tapi kalau adik aku jalan kaki pi kedai (jalan dalam 10 minit sampai), Oren ni akan ikut juga pi kedai sama-sama. perangai sweet dia ni, belum pernah aku jumpa lagi kucen sweet sebegini.


siapa sayang kucen bleh geng ngan aku..tetiba nak main teka-teki, (takda hadiah ok). cuba korang teka berapa umo kucing ni.. jawab dalam tahun dan bulan dan hari..=p

14 comments:

dila said...

dua tahun 3 bulan 4 hari...betulkah..?
hehe..


lawa kucing tu..mpak bersih je..tp saya tak suka kucing,takleh geng la nampaknyee..hehe

sharamli said...

7 bulan.....

sharamli said...

7 bulan.....

hisham said...

bersih bulu si oen ni..ni msti hari2 mndi ni..hehe

Farhana said...

Argghhh.. Aku takut kucing.. Huhu.. Seyes.. Lagi2 anak kucing.. Hehehe..

~ mane ko dpat idea bg nama mama kucing hinata? ahaks..

k.A said...

9 bulan 10 hari

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

ko tahu nape tetibe kucen ko beralih muka???
sebab tukang ambik pic makin berkurang cun nye...
hehehehe...

Eyriqazz said...

Comelnya Kucing...Mesti Kucing betina ni...Kan?

http://eyriqazz.blogspot.com/

Syima Syaz said...

hye oyennn...kakak tak reti ah teke2 umur kucing...syg oyen,itam,abu,milo ape2 lah...

afiq said...

omg.. sumpah same ngn kucing aku.. tpi...tpi dh ilang.. sebab pindah rumah.. okeh tetibe sedih

fik_autoz^^ said...

sama la sy pun bela kuceng gak..namanya tok teh,heh3

nursarah87 said...

# dila
err, kucen ku nih nampak tua ke?..die mude setahun dari itu..

# sharamli
aik, kucen ku juga awet muda rupanya..hikhik.

# hisham
yes. die mmg pembersih.

# farhana
haha, sebab mama kucen ni kaler putih cam lembut je..eh padahal mama kucen ni garang giler..hikhik

# k.A
umo dia esok genap setahun 4 bulan..

# meniti senja
haha, mmg tak cun sejak awalnya..=p

# Eyriqaz
err, kamu tak baca ke entry ni dengan baik, i have mention yg kucen ni jantan kan?..haaaa

# Syima
haha, takpe kak. syg kucen bleh geng nih.hehe

# afiq
byk kucen yg sama cam ni..hehhee

# fik_autoz
tok teh sebab kaler putih ke?..huhu

fik_autoz^^ said...

yup,betui3..hehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hahahaha...
tak cun la plak...