Wednesday, December 23, 2009

aku tak boikot, so what?!

semalam, tetiba ada seorang kenalan ym BUZZ aku. aku macam terkujat jugak sebab sebelum ni tak pernah empunya ID tersebut berym dengan aku melainkan aku yang tegur dia terlebih dahulu. lagipun empunya ID tersebut merupakan blogger tegar yang sangat fames dan berstatus OtaI, malah punya follower beribu. aku layankan saja chat dengan dia.








"hi!"


"=)"


"ada pic tak wak?"


"biar betul en.B nak tengok pic saya? macam tak caya je"


"kenapa plak?"


" kan ke en.B ni blogger fames, tak sesuai kot"


"eh, haha.yeker? sebenarnya saya orang lain, empunya PC ni kuar jap. saya tumpang guna saje2."


"owh..mmg tau dah mesti kamu bukan en.B"


"eh, mana tau?"


"saya ada kuasa psikik. err, kalau nak tengok pic, ni url bog, http://dihatisara.blogspot.com, banyak kot gambar"


"ok, tak banyak pun gambar?"


"try cari kat entry NOV".


"banyaknya entry, bagi tajuk yang mana yang ada gambar".


"errm, 'gambar-gambar semalam'-> entry makan kfc di midvalley"


" eh, tak boikot KFC?"


" tak, saya hanya akan boikot sekiranya di tempat saya ada pengganti restoran KFC"


" susahla macam tu".


" lagipun kalau saya boikot KFC, saya kenalah memboikot McD, dan semua restoran fast food lain, jadi saya nak makan apa?"


" goreng sendiri la kat rumah"


" excuse me, burger pun goreng?"


" yup. dagingnya kan digoreng".


"kalau duduk rumah bolehla goreng sendiri, kalau pergi mall? takkan nak bawak bekal?"


"yup. bawakla bekal. saya buat macam tu juga"


"ok, that's the way you do, it's up to u, not my own bussines".


 ..................................................................................................




kalau kita boikot tak membeli, kita sebenarnya memboikot punca rezeki pekerja2 restoran tersebut. kalau si pekerja disana adalah sedara-mara atau adik beradik kita, kita boikot jugakah?

suruh diorang cari kerja lain.


kepala hotak engkau! kalau semua pekerja Islam di semua cawangan restoran tersebut berhenti kerja, kau boleh bagi diorang makan nasik tiap-tiap hari? mind U, kat tanah malaysia ni, berapa sangat owner/big bos bisnes adalah melayu Islam, kalau kau rasa kau tak boleh bina empayar bisnes yang boleh selamatkan pekerja2 kita yg bernaung bawah company asing, kau tak layak cakap lebih PUNG PANG PUNG PANG. sekian.


p/s: aku memang tak boikot, so, nak hentam aku? sila2.


21 comments:

i'msosupernotcool said...

kfc is now own by JCorp kn?
so why boycott?
its a malay comp..

huhu

Boneka tak sakit said...

aku diam jela aku tak tau nak ckap apa!! huhuh tapi berani yer ko!

weeee...~ akak ko suruh ko join cointest aku!! hahaha :))

hisham said...

byk bnde lain kite leh boikot..tp ape2pn repulanglah pd masing2..KFc mcm kate mat cool..bwh Jcorporation..McD cine pgg tp shareholder pun ade melayu..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tahu tak pe...
aku rase mcm ade gak manusia yg kepala hotak die cetek sgt²...

ezzati said...

nape perlu boikot kfc..x phm la..betul laa..kengkadang ada orrg sengaja nk sabotaj..bg email yg x di sahkan pon betul ke x..aku mmg x suke nk pecaya n nk boikot2 ni..

Solehah said...

sabar2..hehe..aku pun tak boikot.

aNiSa hANg tUaH said...

aku tak penah boikot pon bab2 makan
asalkan halal
hehehehe

Si budak Aboi said...

boikot? selera org mane same kan !

ps;-eh mne sambungan citer cerpen tu huhuhh..ape dah..=(

nurain said...

wat ape nak boikot2 alo banyak ag mende tak dijaga..huhu..menjatuhkan ekonomi bukan satu erkara yang baik bagi aku~

Ms.Independant said...

Garang sungguh cik Sarah kite!
Tapi yang ko cakap tu ade benarnye jugak!

dila said...

dulu aku boikot jugak KFC..tp dasar tak istiqamah kan..tak tahan nafsu..tak jadi nak boikot..tp mcD masih boikot..hehe..terpulanglah nak boikot ke tak nak pun..kalau orang tak nak boikot jangan marah..kalau orang nak boikot pun jangan marah..kan3..hehe.bukan berdosa pun..cuma orang akan argue dr segi moral je la..masing2 ada hujah terendiri..hidup KFC

sI tEDI said...

1st : x gemar sgt bila org baru kenal dah nak tgk gambar!!

2nd : setakat boikot mekdi keosi dans egala.. x payahlah.. itu.. baju.. makanan.. barang2 yg di guna dan di beli made ini l\luar negara tu.. apakejadahnye?
bogel je lah!
beli baju cap ayam!

Syima Syaz said...

bab makanan kegemaran ni mmg payah btl nak boikot...hehehe

Koyuki said...

a'ah..sokong point 1st kak tedi..eee..

n tak bleh boikot KFC sbb itu makanan rasmi saya
huhu
T.T

Rara said...

lahai,cm btol plak mamat tu wt cmtu..boikot..ntah2 die kaki fastfood tu sume..heh..

kerjaseni said...

kadang2, kita terlalu mengikut emosi dan hati... selalunya kita hanya menjadi pak turut kepada kata2 orang lain. rasional dan logik ditolak atas dasar ukhwah...

namun di mana ukhwah jika pertolongan diberi kepada orang luar, saudara baru di sini masih lagi dipandang serong... adilkah kita?

Fatt Chin Choy said...

jangan ko boikot blog aku sudah

Rashid said...

haha.. iya. saya baru semalam pergi KFC. Sayapun berfikiran sama. keje boikot je tapi tak nak fikir kesannya pd anak-anak Melayu & Islam lain.. kan sekarang ni KFC pun ada pemiliknya orang Melayu. Pekerjapun ramai anak-anak Melayu..

abe long said...

pergh....otai nih. brani tol. mcm seimura jugak la ih

Noorlaila Mohamed Nor said...

malas nak boikot
dulu tahanla kot sebulan
lepas tu mengidam
lupa habis boikot2 semua

pakcik kordi said...

boikot kejap.pastu tk dh.=)