Sunday, December 27, 2009

conteng-conteng cakar ayam.

p/s: ini mmg blog aku, sedikit sudah bertukar wajah, kenapa?..tak percaya?


kenaikan harga rokok, adakah berkesan untuk mengurangkan jumlah perokok tegar? .

ok, just now dgr berita nih. harga rokok naik sebanyak rm1.40 sen..si pemberita kata ia adalah usaha kerajaan supaya ramai perokok tidak lagi ghairah membeli rokok. seyes kelakar.! padahal agenda sebenar adalah sambil menyelam minum air. senangkata, sambil kurangkan perokok, sambil juga dapat untung. kalau nak kasi naik harga supaya perokok tidak lagi membeli, naik la banyak2 terus. rm1 sebatang ke. barulah berkesan. sengal !

kajian terhadap kemalangan Bas Ekspres.

bukan hanya salah pemandu. memang betul, pemandu bas juga manusia, manusia ni secara normalnya tidur di waktu malam. walaupun dah tido siang berjam-jam, tetap juga akan mengantuk. so ada baiknya juga mansuhkan saja trip lepas jam 12 tengah malam. selain itu, tentang struktur besi pembahagi jalan. kemalangan Sani Expres ni lain dari yg lain, bas tidak terbalik, kematian 10 mangsa adalah disebabkan besi pembahagi jalan yg tertusuk ke dalam bas lalu memecahkan cermin penumpang bhgn bawah. mangsa mati akibat tertusuk besi dan terkena serpihan cermin yg pecah. that is y ada yg putus kepala. mungkin struktur besi pembahagi jalan harus ditukar?..

realitinya, kat malaysia ni, kemalangan maut di jalan raya berlaku setiap hari. bukan hanya bas, kereta, lori, motosikal, malah pejalan kaki juga tidak terkecuali. semua pengguna jalan raya berpotensi mengalami kemalangan. dan penyebab kematian tertinggi di malaysia saban tahun bukanlah penyakit2 kronik seperti kanser dan sakit jantung, tetapi adalah kemalangan maut di jalan raya.

..................................................................................................

kebelakangan ni entry aku pendek2 je. aku taktau kenapa... oklah, contengan tamat.. walaupun entry macam takda pendahuluan dan penutup, thanks sebab sudi baca..hahahaha!



10 comments:

Uruchimaru @ kf said...

pendek tapi pdtlah sarah karin !

eh bile mo lwn pedang ?

kawie2020 said...

wow!!! lawan pedang? hehehehehe.. nak join gak...

pasal rokok tu x de effect pon walaupon harga naik...

Bukan sahaja sikap pemandu bas perlu ditegur tapi sikap semua pemandu malaysia supaya berhemah dijalan raya termasuklah kawie.. hehehehehe

Syima Syaz said...

1 - berkenaan rokok - naik rm1.50 sebatang pn,diorg takkan berhenti punye.mcm2 cara dah.then iklan yg hebat2 buat tuh guna duit untung rokok jugak....so keuntungan tu sedikit sebanyak membantu buat iklan.yelah family ni mmg dari atok,nenek,ayah,adik n bf sume perokok tegar!

2 - besi tuh adalah penyebab tp PUNCA nya adalah sikap..tgklah berapa ramai yg berani mati bwk kereta mcm pelesit...

hehehe..comment serius!

hisham said...

salam..i hisap rokok..hehe..tp xde niat nk brenti pun..huhu...
~psl kmlngan smlm mmg dasat..ade yg putus kpale tu..seram r naik bas...

mier@merr said...

aku lalu tempat kejadian tadi..huhu

Shahrul Azry said...

nasib baik gua hisap rokok seludup..kah3

google said...

pasal rokok nih..... ntah le.. memang tak kan berjaya nye kempen TAK NAK tu.. sebab pak menteri pun hisap rokok..... naik le 100 hinggit sekotak... lagi orang merokok.. sbb dapat yang seludup nye...

pasal xciden tu..... tiap² ari ada xciden... duduk dalam soping komlek pun kene langgar dgn kete..huhuhu .

ntah le... susah nak cakap

ber_uwang said...

di jepun harga rokok 24 ringgit sekotak, gian punya pasal beli juga

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

ape pon entri aku kene bace...
hehehehhe...

Farhana said...

Weh.. Betul laa tu.. Mgkn kdang2 kita kene kaji sume benda.. Dn tak leh smata-mata salahkan bas.. Kan? Hmmm..