Saturday, November 21, 2009

mengundang padah!

p/s: ini adalah entry kesedaran...plez baca dan sedar!


nowadays, impian menjadi 'individu sempurna' bukan sesuatu yg mustahil.. kau boleh kelihatan super duper cantik, super duper perfect!.. tapi sayangnya kau hanya kelihatan 'super duper' di mata orang lain.. hakikatnya kau sebenarnya tersiksa! dan lebih teruk lagi, kau mungkin menyiksa orang lain..


memiliki 'kesempurnaan' idaman kadangkala boleh mengundang padah, apabila sains dan teknologi semakin canggih, maka manusia semakin mahu 'memandai-mandai' dalam segala perkara.. sikap 'memandai-mandai' yang terlampau inilah yg secara tidak sedar, bakal 'memusnahkan' diri sendiri..


apabila adanya teknologi yg bisa 'merubah' segala-galanya... manusia jadi semakin lupa dengan 'limitation'. hakikatnya manusia penghuni bumi ini adalah makhluk yang lemah kerana secanggih mana pun penciptaan dari tangan manusia, ianya pasti ada batas tertentu..


etika teknologi dalam Islam adalah memberi keutamaan kepada penciptaan yang 'berfaedah dan selamat'. sayangnya segala teknologi pada masa kini bukan dari saintis yg beretika Islam.. teknologi semasa kebanyakkannya datang dari saintis barat tidak beretika yang hanya mengutamakan 'keuntungan'... dan dasar keselamatan tidak diambil endah sama sekali..malangnya orang kita juga ramai yg 'gila untung' seperti mereka!


yg hairannya pengguna teknologi kebanyakkannya seperti tiada otak! dan punya tahap kesedaran yang 'miskin'.. percaya bulat2 dengan iklan 'set pencerahan', 'set pembesaran', 'set pelangsingan', 'set penegangan', 'set tahan lama' dan segala bagai lagi yang entah apa2..


memang mereka si 'pembuat set' tersebut ada testimoni sebagai bukti keberkesanan.. tapi itu hanyalah testimoni hasil 'testing' selama beberapa bulan, paling lama mungkin setakat 6 or 7 tahun, macam mana dengan kesan jangka masa panjang? kesan di hari tua?.. dan macam mana dengan kesan ke atas pewarisan genetik ur future child?


sila percaya bahawa mereka si 'pembuat set-set magic' itu tidak mungkin melakukan research sehingga 7 keturunan..which means mereka tidak akan kaji side effect terhadap anak-anak si pengguna.. atau cucu-cucunya.. so how come you can put 100% trust on their magic product?


masihkah kau ingat tentang entry lepas yg mention about 11 years old patient at PPUM? doktor sendiri gagal menjelaskan macam mana seorang budak perempuan usia 11 tahun boleh dapat ketumbuhan rahim.. ketumbuhan atau bahasa pasar nya 'kanser' berlaku apabila 'useless cell' membahagi dgn pantas tanpa kawalan, hingga memakan sel-sel sihat sekitarnya..


kanser biasanya berlaku disebabkan oleh perubahan maklumat yg dibawa oleh DNA @ berlakunya mutasi gen.. gen bermutasi akibat drpd pendedahan bertahun-tahun kpd bahan kimia rokok, radiasi termasuk sinar UV, bahan kimia (karsinogen), jangkitan virus dan radikal bebas.


logically budak seusia 11 tahun tidak terdedah dengan faktor2 yg menyebabkan gen bermutasi.. maka mungkinkah faktor2 itu datang dari ibu dan ayahnya?


sekiranya kita semua masih ada rasa belas ehsan pada 'our next generation'... kita boleh berbuat sesuatu untuk mereka...


fikir-fikirkan..dan ingatlah, jangan lagi kata 'tak mengapa' kerana sesungguhnya anda mampu mengubahnya..!



p/s: Today Mr.S balik dari Indonesia selepas 5 hari ber'holiday' with rombongan Fakulti Kejuruteraan Elektrik..err,kenapa tetiba teringat kan dia nih?..huh!






17 comments:

kawie2020 said...

ohhhh.. aku frust nii... ko dah ade mr.s...

♥chentaMAYA™ said...

thegat buah at ka?
hee~

~@k1 is @utuMn!~ said...

nice info sarah...
btl..
as human kte sepatotnyer ad kesedaran tntg limit dlm hidup...
kte x besar mne pon kn..
ad yg LAGI BESAR...
iai2. ALLAH SWT

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

hi salam pengunjung blog, nice blog anyway!

nursarah87 said...

# kawie2020
mR.S tu kan sejarah lama...kau ni pembaca setia blog aku takkan dah lupa kot..huh!

# chentaMaya
buah hati den zaman bilo ntah tu..haha...

# ~@ki
bersyukur apa adanya adalah lebih baik,=)

# Richeal Phill
hehe, thanks ya..selamat datang dan sila datang lagi..=)

pakcik kordi said...

mr s?

Framestone said...

wow.. nice info

sebab itu iklan alam sekitar menyatakan, kita sebenarnya meminjam dunia ini dari anak2 kita.. dan bukan anak2 kita mewarisi dunia kita

www.broframestone.com

Si budak Aboi said...

betul tu cik sarah !

kerosakan dibum ini adalah hasil tgn2 manusia juga !

Fatt Chin Choy said...

errr
camana ni
aku pakai deodorant
minyak rambut
syampu

huhuhu

Hisham Sheikh said...

set pembesaran tu leh u specific kn x???hehe...nice en3 ni...keep up..

eKyN said...

salam

baru balik holiday sama MR.S?
sapekah gerangannya..eheks..

pasi leh r ekyn cdagkan tv3 wat citer nur sarah plak...ehehehe..;)

♥chentaMAYA™ said...

hee~
mukan buah at ea?
lalala~

eh!
ko pndai ea cakap2 macam nie!
besh!

ezzati said...

Hoh..tatau pn psl dak 11 thn tu...manusia zmn skrg ni mmg lbh t'dedah ngan penyakit..xdde gen pn bole skt..hehe

jane said...

ehem ehem..sape mr s tu...
heeeeeeee~~

caluk@cencaluk said...

ha ha aku mula2 baca tajuk mengandung padah apa yg padah hu hu, kena tambah power spek aku nie kih2

nursarah87 said...

# pakcik kordi
kisah lama la pakcik...huhu

# Framestone
owh..ya..aku ingat iklan tu selalu kuar kat radio..

# si budak Aboi
muga bukan tangan kita yg merosakkan

# Fatt Chin Choy
pakai jela...huhu, aku pun pakai gak benda2 tuh..

# Hisyam
err,,tak gamak den nak spesifik kan..huhu

nursarah87 said...

# eKyN
bukan aku yg holiday sama dia...dia yg holiday dgn budak fakulti dia..huu

# chentaMaya
bukan buah ati maa...buah keras tu..huhu

# ezzati
selagi boleh, kita kena usaha elakkan penyakit..

# jane
hah..semua duk tanya mr.s..kuikui...dia tu kisah lama ja...

# caluk
mmg kena tambah power..huh