Thursday, November 19, 2009

2012...

2012.

menonton pd hari ke-6 tayangan..tiket sold out! then terpaksa tonton midnight..nak buat cam mana..hati berkeras nak tengok 2012 kat panggung..baru ada feel!memang feel habis..sebab skrin luas n sound kencang, itulah bezanya menonton di panggung berbanding menonton di laptop..

tentang 2012:-

penemuan mengenai ketidakstabilan lapisan dr dalam perut bumi oleh seorang ahli geologi dr India pd tahun 2009..beliau juga adalah kawan kepada ahli geologi AS..dr sinilah bermulanya ramalan dr kedua2 mereka tentang kemusnahan besar bumi yg dijangka berlaku pada 21/12/2012.. lalu berita ini dibawa ke White House. dan satu plan dilaksanakan.. plan membina bahtera terbesar dan tercanggih..1 billion adalah harga tiket menaiki bahtera..(scene pak arab/jutawan minyak sign agreement)..seakan duit boleh beli sebuah kehidupan..tenaga membina bahtera?..China-penduduk kapasiti terpadat di dunia.. ramalan ini walaubagaimanapun dirahsiakan sama sekali..rakyat tidak berhak untuk tahu, demi mententeramkan keadaan dan mengelakkan panik.

watak utama adalah family Jackson..penulis buku yg tidak begitu terkenal.. memiliki sepasang cahaya mata yg comel.. dan merupakan duda kpd ibu dr anak2nya.. perceraian kerana passion Jackson terhadap dunia penulisan.. anak lelaki Jackson tidak menyukainya.. dan dia lebih rapat dgn bf ibunya..what a miracle, bila Jackson secara tak sengaja dapat tahu tentang kemusnahan yg bakal menimpa bumi..melalui kata2 seorang DJ yg gila..yg ditemui semasa membawa anak2nya camping di Yellowstone..pada mulanya Jackson hanya menganggap kata2 DJ tersebut adalah karut. tp dia mula percaya kebenarannya apabila anak kembar kepada bosnya, Yuri (billionaire) mengatakan bahawa semua org di AS akan mati, dan mereka akan selamat kerana dapat menaiki bahtera..

Jackson bergegas mencari pesawat kecil dan seorang pilot lalu mendapatkan anak2nya kerana beliau yakin sesuatu yg buruk bakal berlaku.. dengan sebuah limousin. Jackson menjemput anak2nya, bekas isteri Jackson dan teman lelakinya turut serta..time ni lah scene yg agak mencemaskan.. limousin tersebut seakan dikejar oleh rekahan bumi dan mengelak dr runtuhan bangunan dan jalan raya..dan akhirnya mereka sempat menerbangkan pesawat dan lari dr gempa yg sangat dahsyat..bukan lg menggunakan khidmat pilot sebenar, (pilot asal cedera akibat gempa).. tetapi menggunakan khidmat pilot 'terjun'..iaitu teman lelaki bekas isteri yg sebelumnya pernah mengikuti kelas penerbangan..(bila terdesak kita boleh atasi apa saja)..

adakah mereka berjaya terbang ke China untuk menaiki bahtera demi menyelamatkan diri drpd gempa bumi dan tsunami terdahsyat?

siapa nak tau, silalah ke pawagam berdekatan dan tontoninya sendiri..

benarkah 2012 adalah gambaran kiamat?

ia hanya gambaran kemusnahan dahsyat dr pandangan mat saleh..sesungguhnya kiamat itu rahsia Allah dan ianya adalah lebih dahsyat sehingga tidak tergambar dek akal fikiran manusia..

benarkah ramalan ini bakal terjadi?

Allah berfirman bahawa kiamat itu pasti berlaku dan ianya adalah rahsia.. tiada siapa yg tahu bila, dan bagaimana..justeru jangan difikirkan tentang 'bila'.. fikirlah tentang amalan kita, satu2nya bekalan untuk kehidupan selepasnya..


p/s: bila dah merdeka taktau nak buat aktiviti apa..huhu

17 comments:

Mr PenyuBiru said...

diorang buat 2012 tu cam bukan kiamat tapi satu permulaan tu satu dunia yg baru.

yg penting kita tgk movie tu sekadar hiburan cukup.

Si budak Aboi said...

saya setuju dgn kenyataan kamu cik sarah !!!

mier@merr said...

btoi2... nak feel kena tgk sniri kat pawagam...

erm..tgk boley..pcaya jgn.. da kiamat xdenye selamat... naek la kapal terbang besau mne pon...

♥chentaMAYA™ said...

da tgk da 2012~
hee~
bg gua xbape besh sgt!

kawie2020 said...

aku rasa cam best coz aku x tgk lg.. ingat weekend ni nk layan citer ni la.. sapa nak ikut aku? hahahaha...

ezzati said...

waaaaa..x dpt tgk lagi sbb tix asyik full house jeee...

xmao baca..hehe

Solehah said...

tapi takut fikir bab amalan tu ya

ezany said...

kat sini pun tiket sold out gak smalam.. tp xde midnight.. sampai kul 10 jer.. so.. smalam beli siap2 tiket utk hr ni..

i'msosupernotcool said...

wow..
siap promote ag..
columbia pict byar ek?
haha

da tgok..
lame.. xbape besh pon..

but 1 think great is dat it keep make me thinking of death..
and the judgement day..
nice..

«♪Ruff♪» said...

ades lom sempat tgk lagik arr..jeles nye kat dia org yg da wat review pasal cite neh...paksa tonton gak neh

{lumut} said...

hehe..siap promote neh...
kiamat itu pasti...
=)

nurain said...

aku memang suke citer ni, mase tengok 2 ade la keinsafan, ketakutan, membayangkan betapa takutnye bile nak kiamat..huhu

nak wat camne sbb yang buat 2 org kafir, so kita ni pandai2 la guna akal, aplikasikan ape yg dah dipelajari..amek iktibar..kan?

Fatt Chin Choy said...

nanti aku tgk ler
new moon pun dah kuar ni

i'msosupernotcool said...

toll..
cant wait to c new moon..

nursarah87 said...

# Mr Penyubiru
yes sekadar hiburan, tp yg baik kita boleh ambik..

# Si budak Aboi
bagus!

# mier@merr
betul2, tp scene lari selamatkan diri tu sangat cemaslah..

# chentaMAYA
ending dia yg tak besh

# kawie2020
tengok jgn tak tengok, aku promote nih..hehe

nursarah87 said...

# ezzati
pi tengok! hehe...

# Solehah
tp kita tak boleh percayakan ramalan mat saleh.kita kena percayakan Allah...mungkin gak kiamat lebih awal dr ramalan diorg..

# ezany
selamat menonton..hehe

# imsosupernotcool
saja promote...heh..ending dia tak best..ada ke thn 0001..funny!

# Ruff
gi tonton!

nursarah87 said...

# lumut
saja promote, sharing is caring, hehe..yes. kiamat itu pasti!

# nurain
citer ni best...tp aku nyampah ngn ending dia..hukhuk

# Fatt Chin Choy
tengok jgn tak tengok!

# im sosupernotcool
best erk new moon?