Saturday, October 3, 2009

selera anak johor..

daging goreng black pepper..


sy adalah seorang anak jati johor yang sejati, eceh..tetiba wat statement semangat kenegerian tak tentu pasal..ahaahaa..bab makanan dr negeri johor, sy tak bape pasti adakah sesuatu makanan itu benar2 berasal dr negeri johor..

sebagai contoh:>>

mee bandung:-
kat johor, paling fames adalah mee bandung muar! takda plak mee bandung segamat, mmg tak aci...isk! last time sy makan mee bandung di negeri johor adalah pada hari raya ke-4..famili sy langkah kanan pada hari itu, sudahla datang beraya betul2 di waktu tengah hari, kebetulan emak saudara abah sy menerima marhaban selepas waktu zuhur, maka emak saudara abah sy telah memasak mee bandung dengan banyak macam nak makan seramai 50 org..suka betul sy bab langkah kanan ni..hehe

soto nasi impit:-
sy tak kata yg soto ni makanan dr johor, tapi org negeri lain yg kata camtu..soto yg paling sy suka of coz adalah soto yg disediakan oleh my mom..sy suka soto masakan my mom kerana sy boleh makan dengan kapasiti yg banyak..kedai makan yg jual soto?..mmg takda yg memenuhi selera sy, sekadar tangkap muat saja..uhukk!

otak-otak:-
benda alah ni pun sy tak sure ianya sebenarnya mmg dr johor atau dr negeri lain, tapi otak-otak yg paling sedap pernah sy makan adalah otak-otak Kempas yg boleh didapati di Johor Baru.
masa zaman skola dulu, otak-otak cuma berharga 30sen satu, skang kat k.l, harga otak-otak adalah 50 sen setiap satu..malah ada gak yg jual dgn harga 60 sen..isk!

laksa johor:-
sejujurnya sy tak berapa gemar dengan laksa johor. sebab kuah laksa johor guna santan kelapa..
lagipun memang susah nak cari laksa johor kat tempat sy, yang banyak nya adalah laksa utara..
my mom plak tak pernah masak laksa johor maka tak dapat la sy nak menanam rasa suka terhadap makanan ini..hehe

p/s: sy kekenyangan makan lunch lauk daging goreng..hehe

22 comments:

AbcdeFtyyhahh; said...

salam..
ku suka laksa johor! :)

Uruchimaru @ kf said...

hehehe bangga aku jdi anak jati johor beb !!!

erkk sambal tempe dri mane plak ?

HonEyBuNNy said...

ya...ila pnh rasa lksa jhr n mee bandung..sedap..ihihi

pakcik kordi said...

beh nye...bl nk bg pkcik rasa nie?

arque said...

laksa johor memang best dan aku hanya pernah makan sekali.so yummylicious~
laksa johor memang susah nak cari kot kat mane2.

lieya orange M.I. said...

...hyeee...

...hehee, mee bandung muar memang terbaik tau...
...tak pernah pun dgr mee bandung lain kan...huhuuu

...laksa johor sedap laaaa...
...uihhh, teringin nyer nak mkn...

green said...

ak pn org johor..

suke makan laksa johor..

sedap2~

messyremo said...

adesss...

aku laporr~~

Biela Jailani said...

sedapnye mee bandung

;)

nursarah87 said...

*Abcdeftyyhahh*
ku suka laksa utara..uhuu

*Uruchimaru@ kf*
sambal tempe dr Jawa..hehe

*HonEyBuNNey*
laksa johor sedap ek??..isk

*pakcik kordi*
alamak, bila tu ye..tak dapat den nak jawab..hehe

*arque*
betoi ka laksa johor sedap??..isk!!

*lieya orange M.I*
mee bandung Jawa ada kot..huahua,
aik..ni lagi 1 kata laksa johor sedap..huarrgghh!

*green*
aik! banyak betul peminat laksa johor, isk!!

*messyremo*
lapo? jom join selera anak johor

*Biela Jailani*
yg ni aku setuju! hehehe

cookie devine said...

Cik Cookie suka laksa johor.mebeles.2kali tambah pun xpe.Hohohoh

Tima kasih singgh blog kita.Sayang kamoo...

arque said...

betoiii cik sara.
kenape?tak suka makan laksa johor?

watie said...

salam..

waa sedapnye daging :)

selamat hari raya.. time kasih singgah blog saya :)

watie
http://quefamili.com

kojah said...

hyeeeee =)

Uruchimaru @ kf said...

ye ker sambal tempe dr jawa..!!!

Fatt Chin Choy said...

aku makan otak monyet untuk jd bijak
haha

nursarah87 said...

*cookie devine*
ramainya peminat laksa johor...aku tiada penyokong di sini..isk!

*arque*
sy bukan tak suka, tapi belum suka lagi...huahua

*watie*
mmg sedap daging tu coz sy yg masak..hehe

*kojah*
hye kembali..

*Uruchimaru @ kf*
yup, org kata...org jawa yg suka makan tempe..huhu

*Fatt Chin Choy*
ah fatt wat cerita bohong, jgn caya kat dia!

Mantra said...

Saya selalu datang ke Muar semata-mata nak makan mee bandung kat sana. Kat tepi muara sungai tu. Best betul la mee bandung. I like...

abang besi said...

tk pnh ke johor..nk jgk merasa mknn sana cmne....=)sara blnje nt?mana tau abg besi lepas ke sana..
atau ade jodoh kite ke...wek8...lalallaa...hahha...gurau k..jgn amik ati....jgn marah2...huhu...

nursarah87 said...

*Mantra*
mmg best mee bandung..! betul2 best!

*abang besi*
mana ada ambik ati, jom la ke johor, sy blanje mee bandung air tangan ibu sy..huhu

FarhanaDr said...

Betul laa tu.. Tu sume makanan johor kita.. Nyum nyum.. Mmg sedap.. Bawak kawan2 balik kampung aritu pon depa cakap makanan orang johor mmg the best.. Heeee.. Bangga jap.. :)

Anonymous said...

huhu...abah kata org johor pndai makan..mmg betul pn..mse blaja kt kulim,pling special pn char kuey teow..la ni dok blaja kt slangor, suma ada tp xde rase!mlake pn cume ikan bakar..asam pedas mak pon parit jawa terbaik!cume smpai skang ni msih mencari nsi goreng u.s.a yg dagingnya wne pink mcm buah naga pink..1 tmpt je ade..kt plaza kotaraya,jb...