Saturday, October 10, 2009

nostalgia makan jajan..

selamat pagi di hari sabtu, eceh sejak bila ada kata aluan sebelum tulis entry nih..huahua..pagi yg indah, wat sy terkenangkan zaman kanak-kanak rebina lebih sedekad yg lalu, uhuuu..mmg zaman kanak-kanak adalah memori paling sweet..beberapa hari yg lepas, kawan serumah sy ada join camping, then balik tu dia ada bawak 'jajan' hasil dr menang hamper aktiviti ape ntah...sbg housemate yg baik hati sy pun mintak la 'jajan' tue..(kang biar lama2 takda sapa makan membazir tau)...demi mengelakkan sebarang pembaziran, sy pun volunteer la makan 'jajan' tersebut..amalan baik hati kan?..kan?..(sila anggukkan kepala skrg)..

baiklah, demi untuk tidak lari dr tajuk entry, sy akan bercerita tentang nostalgia makan 'jajan' di zaman kanak-kanak..sy taktau apa org negeri lain panggil benda alah nie, tapi sy dan kawan2 setempat panggilnya 'jajan'...dulu masa umo 7-11 thn, kedai runcit mmg sangat dekat ngan rumah, maka aktiviti membeli 'jajan' sangat mudah dijalankan, jalan kaki 7minit dah sampai kedai..sy masih ingat lg, nama kedai tu..kedai pak ya @ pak zakaria.

dulu sy pegi skola jalan kaki je, dr rumah ke skolah kalau jalan laju cuma 10 minit, kalau berlari 5 minit pun boleh sampai..dan untuk ke sekolah, sy akan melepasi kedai pak ya...selalunya lepas skola, tekak akan haus bukan main..apa lagi, sy pun buat sesi singgah ke kedai pak ya untuk beli aiskrim malaysia, dan kadang2 beli 'jajan' sekali...

selalunya 'jajan' dan aiskrim malaysia akan habis sebaik saja sy jejak tangga rumah..emak tak kisah bab makan 'jajan' nie..tapi my dad kisah..(of coz la my dad yg kisah sebab dia la yg bg sy duit belanja)..sejak zaman kanak-kanak, my favret 'jajan' adalah mamee..tp dulu bungkusan mamee cam tak best..skrg bungkusannya dah lawa...(cam penting sangat story pasal bungkusan)..baiklah sambung cerita....

sebenarnya banyak lagi 'jajan' yg sy suka makan..antaranya ialah snek maruku 'bantal'..maruku bantal nie banyak jenama,tp biasanya dibungkuskan dalam pek kecil yg harganya 10 sen satu..(harga 15thn lalu)..skrg 20 sen kot..ntahla tak pasti..'jajan' lain yg turut jadi pilihan adalah snek Rota dan Super Ring..kalau makan Super Ring abis mulut jadi kaler oren..huahua..

skang bila dah tak lagi pegang status kanak-kanak, tetap makan jugak 'jajan' sekali sekala...dan nostalgia zaman kanak-kanak akan terimbau lagi...





mamee monster..

maruku 'bantal'..


sedapnye....nyamm!



tinggal sikit je, sapa makan nie?...



8 comments:

chipsmore said...

kat tempat saya pon ada kedai pak ya..hehe ;)

kimisai said...

bahaya la mam jajan...huhuhu

Uruchimaru @ kf said...

ehheheh.adeh bestnyer mkn jajan kan cik muda..

mammee.& superx2 ring is my febret jajan jugak beb..!!!
dulu2 ibu kf jual eskrim malaysia arr
lalala........

ps:-klu nk bce mangga naruto terbaru sila ke sini:-
http://narutoshippuddinanime.blogspot.com

sila refer label mangga ok bye =p

"haip!! nandeska..ommanyo inasyan.."

mizz saifa said...

jajan.. dulu xtaw apa benda nyer jajan tuh.. ingatkan jenama makanan.. hehe.. pas kawan dgn org johor barula saifa taw jajan tu makanan ringan rupanyer..

i like jajan too.. :)

yaya said...

waa,plastik tam2 da upgrade la..dlu plastik die koman je

abang besi said...

alamak...lamanya tk mkn mamee tuh...huhu...esok nk cr la..tq waks sbb igtkn...=)mesti bli 8 bungkus dan habiskn sekaligus!!!=p

Fatt Chin Choy said...

mamee feveret ku dulu kini selamanya

nursarah87 said...

*chipsmore*
hehe, kebetulan nama kedai sama..

*kimisai*
bukan selalu..kengkadang je...hehe

*Uruchimaru @ kf*
my mom penah gak jual aiskrim malaysia..tp berhenti jual sebab aiskrimnya habis dimakan sendiri oleh kitorg adik bradik..huahua

*mizz saifa*
tulah, rasanya org johor yg panggil jajan..huahua

*yaya*
ini Tam Tam zaman milennium..huahua

*abang besi*
haha..boleh plak cenggitu erk..gelojohnya abg besi makan 8bungkus mamee sekaligus..huhu

*Fatt Chin Choy*
eh...erm,samalah kita ya..huhu