Wednesday, October 14, 2009

pengalaman naik bas 'lompat'..

# pengalaman pertama naik bas (secara bersendirian)?
-form 1. naik bas yow hoe 'labis-simpang maokil'..tambangnya masa tu..70 sen.

# pengalaman pertama naik bas ekspress?
-umo 18 thn. dr alor star kedah (shahab perdana) ke segamat.tambangnya rm52.00.


back to the topic, pengalaman sy naik bas 'lompat'..bas 'lompat' sebenarnya adalah cara alternatif menggantikan bas ekspress..kalau naik bas ekspress, kita akan terus sampai ke destinasi hanya menaiki satu bas sahaja..tapi kalau kita naik bas 'lompat'..akan ada acara menukar bas, mungkin sebanyak 5 kali...

pengalaman ni masa terjadi pada bulan 8..masa tue mid semester break..macam biasa sy mmg malas bab nak beli tiket bas ekspress awal2..mmg suka beli secara on the spot..coz taknak ada kejadian hampir tertinggal bas dan sebagainya, ntah kenapa pada hr sabtu nak balik tue, sy berfikiran secara tiba-tiba untuk tidak mahu ke puduraya..tak mau naik bas cepat ekspress..sy berfikir-fikir, apa kata sy naik bas 'lompat' plak.

jika sy naik bas lompat, maka perjalanan sy adalah->>

kl-seremban, seremban-tampin, tampin-gemas, gemas-segamat, segamat-labis.

sy tidaklah mengambil keputusan secara melulu..tapi sy sudah sedia tahu tentang stesen-stesen bas 'lompat' tersebut. ini kerana kalau sy naik train, sy akan lalu stesen seremban, tampin, gemas dan segamat..maka sy berfikir, kalau ada stesen keretapi, mesti ada jugak stesen bas..
walaupun itu adalah kali pertama berbuat demikian, sy tak berasa kisah sangat..yg penting..sy selamat sampai..hehehehe.

dr kl, sy naik bas ke seremban yg ada berdekatan lrt pasar seni..tambang nya rm6.00..dalam 25minit..sampailah sy ke stesen terminal 1, seremban..di situ, sy terus cari bas ke tampin, bas secara loceng...huhu, tambang ke tampin-> rm5.00.

sampai stesen tampin 45 minit kemudian..agak lama bukanlah disebabkan jauh..tapi biasalah bas loceng...asyik ada je org tekan loceng untuk turun..sampai tampin, kena tggu 40 minit untuk bas ke gemas kerana bas sebelumnya baru je berlepas, maka sy pun jalan-jalan cari kedai yg ada jual makanan..perut lapar mana boleh jadi..singgah kedai roti dan kek...beli donat 2 biji n satu tin minuman soya bean..

sampai habis makan n minum pun bas belum lagi nak jalan..rupanya leceh gak naik bas 'lompat' nie..nak buat cam mana, sabar je la menunggu...huhuhu..tambang tampin-gemas..rm5.60..

bas dr tampin ke gemas rupanya lagi 'otai'..biasalah lepas makan..mata ngantuk..even bas yg dinaiki cam tingtong sket..tapi dek kerana mengantuk yg amat sangat maka still lagi boleh terlelap..(my dad kata sy mmg boleh tidur dimana2 saja)..aiseh cam mana ntah my dad boleh kenal sangat perangai anak dia nih..huahua..

sampai gemas..stesen bas dia sangat la 'cute'..cuma ada 2 bas saja..iaitu bas gemas-tampin dan gemas-segamat..on the way dalam bas..sy still mengantuk lagi..rasa macam donat yg sy makan tue ada ubat tido ke apa ntah..huahua..tak perasan berapa minit masa perjalanan...tak tengok jam pun...tido je sepanjang perjalanan..tambang gemas-segamat..rm3.20..

sampai ke segamat...baru lega..coz ini adalah stesen bas daerah sy tinggal..kat sinilah sy jamak solat zuhur dan asar..pas solat baru teruskan perjalanan. naik bas 'lompat' yg terakhir..segamat-labis. tambangnya rm3.50..sampai je stesen bas labis,nmpk adik lelaki sy dah tggu.. oleh sebab dah lewat petang, mmg my dad tak dapat jemput..coz masa tue my dad berpuasa sunat rejab..

total tambang=> rm23.30.

actually masa tu, my dad taktau pun sy balik dengan bas 'lompat'...sy merahsiakannya dan turut meminta kerjasama my mom supaya keep the secret...sebenarnya bukanlah menjadi kesalahan jika sy naik bas 'lompat'..tapi sy rahsiakannya supaya taknak my dad rasa anak dia ni bersusah payah..then, malam tue...badan sy sakit2....akibat dr naik 4 biji bas tingtong sepanjang petang..

but, at least...sy mempunyai pengalaman itu..naik bas 'lompat' dengan bawak beg balik kampung dan beg laptop...mmg letih! nak tido pun tak senang...rasanya di lain kali..sy prefer naik bas ekspress kot...dapatlah tido dgn tenang tanpa gangguan..huhu..

p/s: sorry entry ini panjang...thanks sudi membaca..=)

13 comments:

mizz saifa said...

naik bas lompat badan pun melompat2 sekali.. hehe..

kuat sungguh semangat kamoo naik bas lompat bnyk x.. :)

Uruchimaru @ kf said...

emm kan sng kalu naik KTM aje..cik muda..btw is gud experiance exposered right?

isk2 keciannyer..saket2 bdn yer..jom pi SPA..lalala..

~0~ said...

pernah mengalami semua tue...tp reramai la...hahahaha...best

arnamee said...

Salam..

beshkan naik bas lompat, sekali keluar bunyi kuda daa;p

kawie2020 said...

aku pun penah naik bas lompat2. memang letih.. tapi saje je nak try to gain experience.

Solehah said...

hehe..tak pernah lagi naik bas lompat2 sampai 4 biji..habis banyak 3..tp tu pun dekat2 aja..syabas..pengalamn tu bnyk bagi pengajaran kan...terutamanya pengalaman bersusah-susah ni.

Raihan said...

kalo akak, ishhh xmau xmau.... habis sakit bontot keja naik turun bas je,.. hehe~~~

ber_uwang said...

kenapa tak call pak cik.. bole pak cik anto... he he he..naik kete ting tong la pulak

sharamli said...

rs xsaba sgt nak sampai kn...letih ya amat

SuFy said...

hehehe...skrg ni kat cmpus, asyik nek bas..bersesak2..aritu ada student nek bas kain terkoyak cuz org pijak..huhu..

Fatt Chin Choy said...

susahnya naik bas lompat... senang2 naik ekspress je

Ries Lee said...

lame x naik bas loceng2...
nostalgia2...
hehehe...

DaliaLiyana said...

naik bas lompat ni penat...
akak tak leh bygkan kalau umo2 camni naik bas lompat lagi...:)