Tuesday, October 6, 2009

kesetiaan..

p/s: ini bukan entry jiwang...

definisi SETIA menurut orang ramai : aku hanya untuk kamu, kamu hanya untuk aku

# selalunya orang beranggapan kesetiaan itu adalah berkait dengan cinta, tapi sebenarnya bukan.. setia tidak semestinya ada kaitan dengan cinta..

# selalunya orang beranggapan bahawa setia itu sifat yang baik, tapi sebenarnya bukan.. setia itu bercas positif dan negatif, dan kadangkala ianya bersifat neutral tanpa sebarang cas..

mari mendalami entry ini..

entry tentang kesetiaan..

"aku setia ngan bini aku, aku tak nak lukakan hati dia"..

=>> setia begini adalah positif..tapi setia ini bukan hanya kerana cinta, tapi juga dipertahankan demi perempuan..

"ko takkan faham, aku takkan menggantikan cinta dengan begitu mudah, aku masih cintakan dia walaupun dia dah tak ada"..

=>> setia begini adalah sangat jarang dijumpai..

"walaupun aku akan kawin lagi satu, itu tak bermakna aku tak sayang bini"..

=>> maka setia bukan syarat kepada percintaan/perhubungan..??

"aku masih cintakan ex-bf aku, walaupun aku skang dah ada suami"..

=>>setia yg negatif, macam mana nak cium bau syurga??

"kalau aku tak dapat kawin ngan anak Pak Seman, takda sapa2 leh kawin ngan dia"..

=>>setia yang 2 kali ganda negatif-> boleh membawa kpd jenayah..

"dah dia yang curang dulu, apa salahnya aku pun curang jugak"

=>> setia yg separa negatif, kerana tiadanya keikhlasan..

"dulu aku sokong France, skang aku nak sokong Germany plak, sebab gf aku ni big fanz of Germany"

=>> setia pada pasukan kegemaran adalah bersifat neutral, tidak mendatangkan sebarang masalah jika kita curang terhadap team kegemaran.. sama macam setia terhadap satu2 blog, tiada masalah kalau tetiba kita berhenti dr mengikuti siri update satu2 blog..kerana blogger tersebut akan tetap makan dan minum macam biasa..dan sebagai blogger, jangan plak sentap tak tentu pasal bila tengok sender komen berkurang..ehehehe

p/s: sy masih setia terhadap http://dihatisara.blogspot.com/. anda bagaimana?

12 comments:

Lionel Azry said...

eh tahu jalan nak ke setia alam?

joegrimjow said...

ber setia dengan org ni kadg2 xbesh
die xtau pon kite nak setia dengan die
silap skit pon di tuduh bukan2

klu setia dengan dia
balasan syurga yg dapat
;-)

pakcik kordi said...

pakcik tetap setia dgn gabrielle...beliau la pengubat lara di hati pakcik kordi..ha...anda bagaimana?tetap setia dgn pakcik kordi?

azuan said...

aku nak jadi lelaki setia..haha

nursarah87 said...

*Lionel Azry*
setia alam den taktau, setiawangsa tau le..huhu..

*joegrimjow*
mmg tak besh bersetia dgn manusia..(hasil pengalaman lampau)..uhuk!

*azuan*
bagus2! pengaruh citer korea ke?..haha

nursarah87 said...

*pakcik kordi*
aik, lara di hati??....mende apa yg wat pakcik kordi berlara hati nih?..hehe

mizz saifa said...

btl ke kalu orang tu x setia maknanya dia tak sayangkan kita?

nursarah87 said...

*mizz saifa*
setia bukan syarat cinta,

tak setia tak bermakna tak sayang, sayang plak tak bermakna akan setia..

Fatt Chin Choy said...

aku setia pada negara
ececece

nursarah87 said...

*Fatt Chin Choy*
rukun negara-> kesetiaan kepada raja dan negara!
ah fatt,
ko mmg warganegara berhemah..

Uruchimaru @ kf said...

hang setia kenal tak cik karin?

nursarah87 said...

*Uruchimaru @ kf*
cik karin setia beb! cik muda lagi berganda setia..hehe