Wednesday, October 7, 2009

perut..

kerang rebus..(gambar hiasan)..



ermmm..17 syawal hari ini, dah banyak sekali episod sy makan @ melantak selama/sepanjang musim raya nih..kalau perut boleh bersuara dah lama empunya badan nie kena sound kaw-kaw punya, mmg dah lumrah tiba time raya suka makan tak ingat dunia, lupa terus program diet apa semua..but , now, ada azam nak berubah, nak berubah!

oleh itu dgn rela hati empunya badan nak beri kerehatan kepada organ perut dengan berpuasa..
tahukah anda bahawa berpuasa dapat menghindari tubuh badan dari pelbagai penyakit?.. Nabi Muhammad bersabda bahawa segala penyakit itu berpunca daripada perut..dan pakar pemakanan selalu sebut bahawa "anda adalah apa yang anda makan"..

prof sy yang mengajar biokimia asas semester lepas pernah berkata, "nasi lemak dan roti canai adalah makanan yang patut diberi kepada musuh kamu", biarpun ianya sedap, kalau dimakan secara kerap, akan mendatangkan mudarat kepada tubuh badan..dan tidak mustahil boleh menyebabkan kematian.

setiap makanan sebenarnya mengandungi unsur negatif dan positif, unsur negatif biasanya terdapat pada makanan yg lazat dan sedap=>>(burger, BBQ ddl), dan unsur positif pula selalunya terdapat pada makanan yg kelihatan tidak enak yg selalunya dipandang sepi,=>>(sayur2an).

amalan pemakanan yang baik adalah melebihkan makanan unsur positif dan meminimakan makanan unsur negatif..atau sekurang2nya menyamakan jumlah pengambilan kedua2nya..

sebagai contoh:-

makan 12 cucuk sate ayam+ sepinggan hirisan bawang dan timun.
=>kerana sate yg dibakar mengandungi banyak karbon, dan hanya dapat dioksidakan dengan memakan bersama bawang dan timun.

unsur positif dan negatif akan menyeimbangkan komposisi makanan tersebut.

tahukah anda bahawa pada seekor lalat terdapat racun di bhgn sebelah sayapnya dan terdapat penawar pada bhgn sayap yang satu lagi?

sebab itulah apabila nmpk lalat berenang dalam sesuatu hidangan makanan, celupkan lalat itu sehingga tenggelam kedua2 belah sayapnya supaya racun nya akan menjadi neutral kembali..kemudian buanglah lalat itu dan hidangan itu bolehla dimakan..

jgn katakan yg anda geli@ tak lalu!

sekiranya lalat tersebut masuk dalam segelas minuman, mungkin kita akan bertindak membuang saja minuman tersebut, tapi bagaimana pula jika lalat itu masuk dalam kawah besar gulai yang baru saja dimasak?

tergamakkah kita membuang sekawah gulai hanya kerana seekor lalat?..

jika anda makan selain dr makan dirumah, anda mungkin akan makan hidangan yg telah dijamahi lalat.. namun jgn khuatir kerana racun pada lalat itu sudah kembali neutral kerana Allah tidak ciptakan sesuatu itu, dengan tiada lawan kepadanya..

sebenarnya ada banyak lagi info tentang pemakanan sihat yg kita boleh dapatkan sendiri melalui internet, ada bagusnya kita membaca sesuatu yg memberi faedah kpd diri, drpd terus menerus melayan facebook setiap hari..??..


p/s:lindungilah perut anda dan hindarilah ia dr terkena penyakit..anda tentukan!

10 comments:

Bean Jinai said...

jemputan ke rumah terbuka,

Iz_JaT said...

Lihat Kesan Seseorang yag tidak solat, dan hayati

~~~ kay ~~~ said...

thanks sudi singgah ke blog saya...
have a lovely day!
(^_^)

azuan said...

time raya..
perut membuncit hehe..

taz said...

sedapnye kerang rebus! :)

sharamli said...

benda kal0 kita xtw..mmg kita telan je..tp kal0 tw rasa cm xsanggup nk mkn...

Solehah said...

bagus info ni..ada a few yang baru saya tau..tq very much..

Fatt Chin Choy said...

maknanya kedai mamak ni memusuhi kita... dia bg kita makan roti canai

tak baik punya mamak

arque said...

ades.lapar lah pulak.
mekdi jom!hehe. ;P

nursarah87 said...

*Bean Jinai*
time org puasa baru nak jemput gi umah terbuka..isk

*Iz_JaT*
ok, sy dah lihat dan hayati entry tersebut, terima kasih.

*~~~kay~~~*
hari2 ku sentiasa lovely, terima kasih.

*azuan*
time raya, perut ku asyik sakit..uhuu

*taz*
mmg sedap kerang rebus cicah sambal kicap!

*sharamli*
jadi better masak sendiri then makan sendiri..hehe

*Solehah*
ucapan 'tq' diterima, hehe

*Fatt Chin Choy*
yg musuh tu adalah si pembeli,bukan si penjual, kalo ko tak beli mamak pun takkan bg free..huhu

*arque*
citer bab lalat pun ko bleh lapar gak..ape daa..