Thursday, May 27, 2010

Iron Man 2 vs IP Man 2.

owh. ini cerita dah lapuk dah. tapi baru nak update. its okla daripada langsung tak ada cerita. (miskin idea).


Iron Man 2

aku tengok hari kedua ia ditayangkan di pawagam. masa tu aku berada dalam musim exam week. err, kira-kira sebulan lepas kowt. aku tengok cerita ni sorang-sorang kat Sunway Pyramid dengan harga tiket 13ringgit. (paling mahal sepanjang hayat tengok wayang). masa tu hari jumaat. movie start kul 12.20 tengah hari. tapi.....bersepah-sepah jejaka melayu Islam yang membanjiri panggung. cerita Iron Man 2 ni duration dia lebih kurang 2 jam gak la. dah tentunya sembahyang jumaat mereka waktu itu sudah ke laauuuttt.

walaupun kebanyakkan orang kata movie ni a bit boring. tapi pendapat aku tidak. sebab aku tak expect pun movie ni action dia best giler ke apa. (yelah. otak pompuan nak filem aksi taraf mana sangat). over all. aku puas hati la. part sembang-sembang antara iron man dengan gf dia pun pada aku banyak yg kelakar. ok. i love their dialog. nice conversation. paling aku suka persembahan dari scarlett jahnson sebagai pembantu peribadi iron man. walaupun ayu. tapi super power boleh bertarung melepasi puluh-puluh security guard untuk ke bilik kebal. awek cun yg superb. huhu

*8/10



IP Man 2

ini movie aku baru tengok minggu ni. sebabnya. busy tak berkesempatan. (eceh). aku tengok kat MidValley jela kan. dekat pun dekat. cerita ni sebenarnya adalah sebuah kisah benar yang difilemkan. IP Man adalah lagenda kungfu Weng Chun yang  juga merupakan guru kepada Bruce Lee. Ops! watak Bruce Lee cuma muncul di scene terakhir sebagai kanak-kanak yang mahu berguru dengan sifu Yip. aku suka sangat filem nih. sebab ianya memang best. its all about respect and honour.

sifu Yip sangat cool walaupun dia seorang yang hebat. kalau IP Man I dulu pasal siri jajahan Jepun. siri kedua tentang episod jajahan Barat. sahabat beliau yang dulunya kena tembak di kepala pulak dah jadi gila. susah nak describe perasaan masa tonton cerita ni. kagum ada. sedih pun ada. sangat menyampah dengan peninju Barat yang muka macam mintak penumbuk. berlagak nak mampus. siap menghina dan mentertawakan seni kungfu penduduk setempat. dasar penjajah yang ^#^$&%*^. tak boleh dimaafkan. grrr!

*10/10





# akan datang nak tengok Prince of Persia n Karate Kid. eiiii. gejala movie mania ke apa nih... :p

11 comments:

Eazy Izzuddin said...

tgk IP man lak.....
iron man dah..
xD

Ery Farieha said...

yeahh
ip man best dr iron man
hhehehe
mmg, pmpn sme ckp ip man best
laki je x
haha

Sharinginfoz said...

wow 10 out of 10 untuk IP Man 2 ya... hmmmm pasal jejaka Islam tengok wayang waktu sembahyang JUmaat, hmmmm rasanya ramai kan buat macam tu.... faham-faham ajalah mesti diaorang tahu

Thanks AAM

atty's said...

IP MAN LOM TENGOK LAGI .
selamber je gie tgk time solat jumaat..

Mr feckry said...

ip man 2 memang superb!

.::WaNiE::. said...

tidak menengok pun lagi ip man

Viva La zuLL said...

Ipman 2 dah download tp blom tgk lagi, same goes with ironman. heh

http://ohserius.blogspot.com

embun d tengah malam said...

i tgk iron men jer..mmg best

Huda Luna said...

huda tgk ip man rs nk menangis
terharu gila ngn dia

noor afzan said...

oo..seronokya kalau dapat tgk wyang selalu..
lack of free time la..
uhuk2..

fndrocka said...

10/10 kau bagi..apahal murah sangat hati.

aku tengok citer ironmen dah lebih kepada aku tgk scarlet johansen...beliau terbaik