Saturday, May 8, 2010

bakal BAPA yang 'celaka'?


no.no.. entry ini tidak panas. dan tidak berniat memanaskan hati sesiapa. relax dulu. tarik nafas dalam-dalam. jangan melenting dengan tajuk. jom bicarakan. apa cerita sebenar di sebalik tajuk..


beberapa hari lepas. entah la bila. ada masuk kat ruangan forum.. forum ni fames jugak. tapi tak ingat link web dia. tajuk thread dia pun aku dah lupa. tapi ianya tentang LELAKI yang tidak berapa baik perangainya. tetapi mempunyai angan-angan yang baik untuk masa depannya. jom tengok ayat di bawah:-


" aku walaupun dah tido dengan banyak pompuan, aku takkan pilih pompuan-pompuan jenis yang aku senang heret ni jadik bini. nanti bila aku dah tobat, aku nak carik  calon bini  yang BAIK. untuk jadi Ibu kepada anak-anak aku "


then, ada orang reply kata-kata ni..


" nak carik calon bini untuk jadi Ibu yang BAIK untuk anak-anak konon, padahal dia tu dulu 'bakal BAPA' yang celaka ".




tergelak aku baca ayat 'bakal bapa yang celaka'. tu yang tertarik nak buat entry nih, hehe.


lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, dan begitulah sebaliknya.. tapi kita tak boleh ukur orang lain melalui masa silamnya. kalau mereka benar2 dah bertaubat. Allah saja yang berhak menilai mereka. Allah Maha Mengetahui. lagi Maha Bijaksana.


kita manusia. jangan sebarang mengecop orang itu celaka. orang ini celaka. kerana kita manusia yang serba tidak tahu. bukankah setiap manusia itu akan di duga. hari ini hari orang, esok lusa hari kita. Doa selalu. moga yang jahat akan berubah menjadi baik. dan semuga diri dipelihara dari menjadi seorang yang jahat.



p/s: abah aku pesan, nak jadi baik kena usaha. kerana kita tidak boleh menjadi baik dengan tiba-tiba.

8 comments:

FarhanaDr said...

Erk.. Sama ke dengan konsep bukan senang nak senang.. Bukan susah nak susah? Huhu..

Tapi betul laa.. Jangan dinilai kerana masa silam dia.. Nilai dia kerana apa dia sekarang.. :)

pisau belati said...

kamu benar
kalau mahukan sesuatu yang baik
diri sendiri juga perlu baik
pasti YANG ESA juga turut membalas pekara yang sama bukan.

beautiful_rose said...

macam2 hal org sekarang.....

Frodo Baggins said...

>>___<<


yg reply to mmg zasss siot!
hahahhaa ... betul jd baik
kene usaha, bukan tetiba
jadik wali sufi. huhuhu


kem salam kat abah lu.
wooohaaa.

~AmyLiana8886~ said...

tapi betul gak..laki tu pk la sikit jgn musnahkan anak dare org..ikut suka men seret je..huhu..kesiankan..

embun d tengah malam said...

no komen

.::WaNiE::. said...

hahahah bro tu bak kene tampar di muka kan? kekekekkek

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

semua benda kalau nak kene usaha...
=.=