Sunday, September 6, 2009

15 ramadhan..kisah buka puasa..

sehari sebelum 15 ramadhan, naimah plan nak buat soto pada esok harinya..apa? soto? thats my favourite!..alamak..terus teruja 5 kali ganda..sumpah teruja sekali untuk makan soto bersama housemates..petang tu, kak izat n shida tak terlibat di dapur sebab diorang kerja..jadi yg terlibat cuma penulis, hasni dan naimah..start buat begedil jam 4 ptg lg..(kupas kentang, potong kentang, goreng kentang, goreng bawang, tumbuk kentang dan sebagai cara membuat begedil)..masak ketupat nasi jam 4.30 ptg.. dan masak yg lain2 cam sup ayam dan ayam goreng ayam selepas solat asar..

seronok memasak bersama2.. macam ianya satu aktiviti gotong royong..dan antara kami tak pernah berkira pun sapa yg perlu masuk dapur untuk memasak..semua org serba tak kisah..walaupun hari kuliah mungkin semua org cam penat nak memasak, tapi kitorang tetap berusaha sediakan sendiri juadah berbuka..coz yg penting dapat berbuka sama2 dengan gembira..( gembira sebab lebih jimat kalau masak sendiri..hehe)..dan biasanya time weekend menu adalah special skit..coz masa pd hari cuti adalah lebih terluang..dan lebih dr sempat untuk masak something special..

jom ushar gambar berkaitan:




ketupat nasi..


penyeri soto..


begedil..




sup ayam..



buah jambu batu..
p/s: menu hari ahad belum plan lg..hehehe





4 comments:

abang besi said...

=)

sedapnye...

bl nk bg abg besi rasa nih?

Cyntia said...

Tia mau jambunya dunk kak :) nyammmm

tHe anIMateD bIJaN said...

=sedap.

tp rupe je.. hehe

M[o]M[o]S[u]K[i]E ™ said...

rajin la dok umah sewa buat soto tukan???
huhs..
teringin juga la nk rase tu...