Tuesday, March 24, 2009

banyak mulut..

pernah dalam hidup anda, menemui insan yg 'banyak mulut'.. @ 'over peramah'.. haa.. kalau kena batang idung, sorry yek..bukan apa, aku cuma nak cakap sket pasal sikap byk mulut ni.. bukannya salah kalau kita jadi peramah, tp apapun, kenala ramah pada tempatnya.. sebagai contoh, aku adala kenal seseorang yg byk mulut, aku tak kisah pun sebenarnya, tp kengkadang dia ni bercakap pada benda yg tak layak untuk dia bercakap..contohnya adalah.. dia ni bagi komen bahawa "org tu bercinta takkan lama punya"..sebenarnya siapalah kita untuk wat andaian macam tu.. apa salahnya kalau pun kita rasa macam org tu kapel takkan kekal, perlu ke kita luahkan nya pada org yg terlibat? kita ker yg tentukan hubungan cinta orang lain? ermm..

mungkin la agaknya kita kena belajar untuk 'bercakap pada tempatnya'.. aku sendiri bukanlah tak suka org yg peramah.. tapi untuk seseorang tu bersuara/komen ttg sesuatu, haruslah berpada.. takkan sampai nak ada org tegur, "watch your mouth!".. tak sesuai kan? ermm.. selebihnya.. "lu pikirlah sendiri!"..

1 comment:

Uruchimaru @ kf said...

cakap bile perlu aje..lebih baik berdiam dari berckp..!