Tuesday, August 9, 2011

woman with brain.


Hi readers. jam menunjukkan pukul 1.16am. ketika entry ini mula ditaip.



pic dari enjin carian Google.


penulis menggigil dan menahan lapar. dah dua hari tak jamah nasik. semalam berbuka dan sahur makan spagheti goreng. hari ini berbuka kuih kole kacang dan karipap. itupun makan ia jam 9 malam. jam 7.30 petang berbuka dengan sebotol air mineral kat 7 Eleven LRT Kelana Jaya. hari ni (Isnin) busy sikit sebab lepas kerja aku ada urusan kat Kelana Jaya. settle kan hal my only brother. baru 3 minggu duduk KL. tiap-tiap minggu aku pergi jenguk dia. memang pun dia dah besar, dah 22 tahun, tapi dia kat situ macam duduk asrama. tak boleh keluar lebih pukul 7malam. apa yang dia kurang, aku kena kasi setel. 

dah dua kali ke sana sebelum ni my bestfriend yang duduk Subang akan fetch me kat LRT Kelana Jaya. then bawak aku jumpa adik aku. kebetulan everytime aku datang Kelana Jaya pun memang lepas waktu kerja. around 5-6pm. lepas jumpa my bro kejap then kami pergilah makan and he will send me home. but this time dah puasa kan, dia nak berbuka puasa dengan his mom. pukul 6 lebih kau bayangkanlah jalanraya kat KL ni harus bagaimana. semua pakat carik bazaar Ramadhan, carik bandung cincau, carik nasik dagang. huh. maka my bestfriend cuma boleh call me and cakap jalan baik-baik sorry tak dapat teman dan sebagainya. so thats it. today was tiring! fenat.fenat.fenat! 

*hirup milo panas jap. tahan perut tunggu sahur baru makan nasik.

dan ceritanya masa balik tadi, kat LRT Masjid Jamek time aku tukar Putra ke Star untuk ke Sentul, ada seorang ibu muda tegur aku. *mulanya aku taktau pun dia dah jadi ibu nampak muda je. dia sebenarnya nak make sure LRT Sentul kena naik kat mana. and kebetulan destinasi kami sama maka ramah tamahlah aku jadinya. dia cakap hari ni 1st time dia naik LRT, selalunya dia naik kereta. tapi kereta rosak. so dia taktau sangat. dia kerja kat UM. actually, kerja dan belajar. kat Pusat Perubatan Universiti Malaya. further study untuk dapatkan title Doktor Pakar. Wowww!

*bunyi Wowww tu dalam hati je okeyh.

dan aku pun tanya satu-satu and dia pun jawab satu-satu. asal Johor. #Ehsama. dah berkahwin dan ada anak sorang. #Ehtaksama. pfftt! she is only 29 years old beb. dah pernah berkhidmat sebagai doktor selama 5 tahun. baru je masuk PPUM bulan Jun lepas. katanya mungkin ambik masa 4-5 tahun untuk dapat title Doktor Pakar. Pediatric Specialist. bertuah suami beliau dapat isteri gigih belajar. yang pasti suami dia tentunya suami yang baik, support isteri sambung belajar peringkat tinggi. banyak cabaran. nak belajar, bekerja, nak exam, jaga suami, jaga anak. 

*aku baru jaga adik dua orang kat KL pun dah pening.

then dia cerita yang anak and husband dia belum pindah KL lagi. and tidak lah aku bertanya husband dia kerja apa. anak dia umur berapa, tahun bila dia kawen, heh. kau ingat semua soalan boleh nak tanya sesedap rasa je ke. hormat sikit. but seriously this young lady yang pada mulanya aku ingat dia kerja kerani je kat UM. LoL. rupanya profession doktor and nak up ke doktor pakar hambik kau jangan pandang sebelah mata. 29 tahun memang dianggap masih muda untuk apa yang dia dah capai, isteri, ibu, doktor, and doktor pakar soon. rasa impress terjumpa woman with brilliant brain secara accidentally macam ni. 

*my bestfriend cakap kalau ada girl yang nak further study oversea boleh jadi calon isteri dia. dia nak sangat duk oversea bersama isteri yang sambung study. Australia, New Zealand. anyone?


p/s: perempuan bijak adalah lebih menarik daripada perempuan seksi. kan?



14 comments:

aimie amalina said...

nz!
waaaaaaa
suke nye.hehehe
bz betol die ye..xpe..akak yg baek nih! =)

hanafijaafar said...

pediatrics lagi...

FarhanaDr said...

Ahhhh!! Ini yang buat aku simpan angan-angan nak further study untuk specialist secepat mungkin lepas bekerja ni.. :))

But! Hasrat untuk jadi isteri dan ibu perlu dilaksanakan dulu laa.. Keh keh keh.. *gelak gatai*

mimi fatin said...

mmg muda kalu tgok title yg dia ada, isteri, ibu, dr... dan mmg btul, prmpuan bjak lg mnarik dri prmpuan sexy :)

notti netti said...

betul...sangat gigih pompuan muda tu.

~AmyLiana86~ said...

bestnya kalau leh sambung kat obesea..huhu

.Najihah A. said...

perempuan dengan akal itu yang sebenarnya lebih seksi daripada perempuan yang pakai baju terdedah terbonjol sana sini.

gedek! said...

perempuan bijak dan seksi...?

lala

rowena ridzuan said...

just to let u know that i am touched by the comment that u left in aimie's blog.

u sound soooo neutral dan realistik.

paling suka the part where u say something like, u love football for the beauty of the game, and not because the personal life of the player!

p/s: maaf sebab tak berkaitan entry. anyway i totally agree with u, to quote someone 'there's only one thing young ladies should be inserting in themselves.and that is knowledge.with that,you are sexy'.

♥CIK SHA♥ said...

true! perempuan bijak memang tampak lebih menarik n looks seksi even bertutup semuanya daripada perempuan seksi yg terdedah sana sini..

✿....rossa alina....✿ said...

mak aihhh..gigih btol dier study..mcm susah je blaja bab2 perubatan ni..ishh..xsanggup..

lg suke main nombor2..hahahaha..

btw,salam singgah.. :)

Puteri Biru said...

#aimie amalina
hah, tanak try ke. my bestfriend single lagi tu. ekeke

#hanafijaafar
yepz.

#farhana dr
bagusnya ang pasang angan2 nak sambung..! all the best. kawen dulu okeyh. =)

#mimi fatin
kan?... menarik and the bomb.

#notti netti
kegigihan itu yg buat dia nampak menarik. hehe

#amyliana
hehe, tapi ai tanak sambung blaja, duk oversea nak. haha. *rejected

#Najihah A
betul. perempuan terbonjol sana sini tu ada akal ke tak yep?

#gedek
hi uncle self potrait. TQ singgah sini. errr, bijak itu seksi kot. haha

#rowena ridzuan
wee,about that thing... just my 2cents only. ai mmg minat bola gila-gila. and. tenkiu for ur beautiful comment here. =)

#cik sha
mmg perempuan bijak adalah sangat menarik!..tumpang lalu perempuan seksi semua. haha

#rossa alina
memang gigih. tak habis kagum lagi ni. hehe

nurain said...

tapi kenapa lelaki tak suka lelaki yang ada big brain eh?dorang prefer sumone who dengar kate je. dem!
p/s: mungkin x sume lelaki

adrinaqamarina said...

betul! perempuan bijak ni harga dia lagi tinggi dari perempuan seksi, tarikan dye pon akan jadi lagi tinggi.


hehe.


nak lagi kalau bijak, cantik, baik, fuh, agama pun bagus. memang tip top!


hye awak! kte bw sini :)