Monday, July 13, 2009

kalau kail panjang sejengkal...

ha..ape tercengang lagi tu? takkan tak pandai sambung peribahasa tu? dulu PMR kan dapat A subjek bahasa melayu..

pada yg lupa, meh nak tolong sambung...

kalau kail panjang sejengkal. jangan lautan hendak diduga..

ape sebenarnya nak cakap dalam entry ni? bukan nak ajak pi memancing kat laut..bukan jugak nak suruh memancing kat sungai..mmg takda cerita bab pancing memancing pun sama ada memancing di darat atau di air..just nak cerita maksud disebalik peribahasa yg org dulu2 dah siapkan untuk kita org sekarang memahami yg tersirat dr peribahasa tu..sebenarnya b4 kita melakukan sesuatu perkara, kita dah timbangkan sejauh mana kita mampu laksanakan perkara tersebut..org dulu2 kata, ukur baju di badan sendiri..ewah bertambah pulak peribahasa dalam entry ni..kalau mmg kita dah tau baju tu bukan size kita, kan ke hodoh jika kita tetap mengada2 nak pakai gak baju yg bukan size kita..samalah jugak kalau kita terlebih perasan yg kita boleh gapai sesuatu sedangkan sebenarnya kita belum layak untuk perkara tu..kalau kita tak setuju dengan perlembagaan, tak setuju dengan pemimpin, nak protes, or nak bangkang, ape salahnya kita tengok cermin dulu..tengok la cermin sampai 12jam sehari kalau lah itu cara untuk kita sedar siapa diri kita..tapi kalau cara tu pun masih lagi tak dapat nak kembalikan diri ke dunia nyata..baik rendam jer diri kat kawasan badak air berendam..badak air tu, even takda akal fikiran macam manusia, dia sedar diri dia siapa..dia takkan berangan nak berendam kat swimming pool yg biasa ada kat rumah mewah..sebab tulah dia setia berendam dalam lumpur..
tapi macam mana seorang undergraduate yg still lagi kos pengajiannya lebih separuh ditanggung oleh kerajaan sudah berlagak nak lawan undang2..walaupun kita rasa dunia ini kadangkala penghuninya tidak berlaku adil sesama insan, dan kita tidak bersetuju dengan ketidak adilan yg berlaku di muka bumi ini, apa salahnya kita menjadi seorang pejuang keadilan yg biarpun suaranya tidak didengar, wajahnya tidak dikenal..tp kita jadikan diri kita seorang pejuang yg tidak memberi peluang untuk org lain mentertawakan cara perjuangan kita..buat apa kita syok sendiri dalam cara perjuangan yg mengundang rasa geli hati masyarakat? tepuk dada..tanya akal fikiran..akal fikiran yg waras pasti bakal menunjukkan jalan ke arah langkah yg bijaksana..
dan hati yg penuh emosi akan menunjukkan jalan ke arah langkah yg akhrnya memalukan diri sendiri...fikir2lah..

No comments: