Wednesday, September 21, 2011

What to Do If You Dont Like It

hi readers,


baiklah. kalau mereka yang mengenali aku di alam realiti. mesti tahu yang aku ni jenis 'muka sombong'. tapi bila dah kenal banyak je modal nak bercakap. aku mudah didekati. actually, Im quite flexible. and I can easily adapt to surrounding. be it good people, or bad one. younger or older than me, alim pakai purdah, or free hair rambut karat, I can talk to you nicely and I wont bother your background or your past life.

dalam berkawan, aku tak pilih kawan. kawan semua sama sahaja. dan aku selalunya akan 'layan' seorang kawan bagaimana dia adanya. prinsip sama kalau orang lain berkawan dengan aku, terima aku apa adanya. kalau aku rasa aku tak boleh nak get along. then aku blah jauh-jauh. aku takkan ambik port pasal orang yang aku tak boleh nak get along. and Im not that type yang tak suka, lepas tu pergi hasut orang lain supaya tak suka apa yang aku tak suka. come on. perangai macam itu budak tadika je layak buat. 

siapa pernah jadi kawan aku, mesti tahu yang aku tak pernah mempengaruhi orang lain dalam berkawan. (ini memang dari zaman sekolah punya perangai). bila somebody tak puas hati dengan aku, or buat taik dengan aku. aku tak pernah mintak kawan-kawan aku supaya simpati dekat aku, then mintak dia supaya benci somebody tersebut. prinsip aku mudah je, itu hal aku dengan dia. orang lain tak payah campur. sama jugak bila kawan aku ada masalah dengan someone and I know that person. aku takkan menyebelahi sesiapa, prinsip yang sama, itu hal engkau dengan dia. apa pula jadi urusan aku bukan?

well, the negative side of mine. hurmm. actually people use to judge it as bad character, walaupun bagi aku. Its not that bad lah. walaupun aku senang adapt dengan orang, tapi macam mana rapatnya aku dengan sesiapa pun. aku adalah seorang yang perahsia dan sukar berterus terang. senang cakap, orang sekeliling susah nak tahu sama ada aku okay ke, tak okay ke. aku suka ke, tak suka ke, aku tak pandai untuk ekspreskan perasaan. dan aku macam kalau boleh nak bagitau orang sekeliling aku supaya 'please dun bother me'. Im okay. Im fine. aku akan cakap kalau aku rasa nak cakap. aku akan bagitau bila aku rasa nak bagitau. but please dun force me. understand?

bila aku keep on silent, keep on freezing. ada orang anggap aku menyusahkan. I cant help. sebab kalau pun kau jenis bad temper, jenis mulut puaka, aku pun tak pernah terdetik nak suruh kau berubah. everytime bila aku tak selesa dengan sesiapa pun, aku akan usaha selesakan diri dengan cuba menjauh. so could you do me a favor?.. berhenti menganggap aku menyusahkan engkau. sebab aku sikit pun tak pernah suruh kau menyenangkan aku. 

well readers, fahamkan ini. 

kita tak boleh paksa orang untuk menyukai kita, untuk terima kita. kita selalu nak pertahankan diri bahwa kita adalah kita. tapi hairannya kenapa kita tak boleh nak biarkan orang lain jadi diri dia?. 


hidup ini semua dari kita diberi pilihan. pilihan untuk suka atau tak suka, dan juga pilihan untuk bertindak. 


bertindak bijak dengan menjauhkan diri dari apa yang bukan pilihan kita, atau bertindak bodoh untuk stay still and keep complaining about the things you dont like. and the funniest thing is. you keep following the things you hate the most. Are you stupid or what?

for example:- you hate ur ex-bf/gf but you stalk his/her FB and Twitter every single day.?


p/s:- pilihan di tangan anda. anda pilih, anda tentukan.

6 comments:

Mya said...

pilihan di tangan kita. kena bijak memilih =)

Kujie said...

kenapa entah.... banyak persamaan antara kita.

adrinaqamarina said...

betul, kita yang kena pilih, nak terus benci dia atau tidak.


kalau kita dah tau, orang tu dah memang jenis berat mulut, takkan lah kita nak benci dia hanya sebab perangai dye yang dia dah sebati sejak kecil tu?

Saiful Bakhtiar said...

terima yg baik ,tolak yg buruk.
dalam berkawan yg penting tolerant n caring

sifu im said...

muka sombong cmne er??ce wt ckit nk nengok.hehe

♥CIK SHA♥ said...

aku pun jenis flexible dalam berkawan..part tu kite sama..dan aku tak ambil port pun pasal org punye hal..lantak kau la..nak kawan dgn aku kawan la, kalau tak nak aku pun tak sudi..


tapi aku bab nak express ape yg aku rase memang akan terpancar kat wajah aku..bile aku marah muke aku jadi bengis..bile aku sedih memang automatically aku menanges smpai mata merah2..hahah..cuma bila orang tanya aku akan tetap cakap takde ape2..padahal..hanya hati aku sorang je yg tahu..kui3..