Tuesday, July 12, 2016

Selamat Hari Raya 2016.


Alhamdulillah. tahun ini 1st time beraya sebagai isteri. dah lama berangan nak beraya dengan suami. Ecewaahhh. sebenarnya beraya bertiga, dengan my baby dalam perut dah 7 bulan kandungan. Kalau ikutkan macam dah sarat, tapi gagah je sambut raya. cuma tak ambik gambar je sebab gemuk. Kahkah, tak boleh terima kenyataan.

Kami pulang beraya di Muar terlebih dahulu, sampai Muar malam Selasa. aku off day hari Selasa je. so sempatlah bersahur dan berbuka puasa kat rumah mak sehari sebelum raya. Raya pertama cuma husband aku je menantu lelaki yang ada kakak n adik yang dah kawen semua belum balik lagi. so husband dengan abah jela sama-sama pergi solat sunat Hari Raya kat masjid. ini kali pertama husband beraya di Johor. 



Baju raya 2 tahun lepas. ada baju baru tapi taknak pakai. Songkok je baru beli kat Giant Muar time malam raya. Samping songket pinjam abah. hahaha. pakai baju raya ni bertahan sampai Zuhur je. lepas Zuhur dah tukar. hahaha. panas katanya. tapi memang agak panas jugak masa raya hari tu. berpeluh je sentiasa. Thanks suami sebab berhari raya pertama bersama emak abah di Bakri Muar. lepas solat Hari Raya kami sekeluarga beraya rumah atuk di Kampung Tiong Baru. jumpa atuk n sekalian saudara mara belah emak yang ramai tu. 

Petang hari Raya pertama, lepas Asar kami bertolak pulang ke Tanah Merah Kelantan. bertolak jam 6 petang, sampai dalam pukul 2.45 pagi. Alhamdulillah jalan tak jem walaupun banyak kenderaan sepanjang perjalanan. 

One thing bila dah kawen ni, suami atau isteri tetap nak balik kampung masing-masing nak jumpa keluarga and sedara mara. tak kiralah raya ke berapa pun. Raya tanpa dapat jumpa orang tua sendiri adalah bukan Raya yang bermakna. dah pilih pasangan dari negeri jauh-jauh ni satu jela pengorbanan nak balik kampung kena drive 9-10 jam. Walaupun pada mulanya tak plan nak balik Kelantan sebab aku dah sarat, tapi last-last balik jugak. My dad suruh jugak kami balik Kelantan, dia kenangkan my mother in law yang merupakan ibu tunggal, mesti sedih kalau anak tak balik beraya. Yup, aku tak sempat kenal pun arwah ayah suami. masa kenal suami tak sampai setahun arwah ayah dia kemalangan jalan raya n meninggal dunia lepas seminggu kat hospital. 

Jadi walaupun sarat, kugagahi juga. Alhamdulillah aku okay sepanjang on the way. lenguh n sakit belakang tu biasalah. Sekarang memang sakit sana sini sebab perut dah makin besar. so next year aku memang kena arrange cuti raya panjang sikit sebab akan balik beraya di Johor dan Kelantan tiap kali Raya Puasa. 

rasanya itu saja update kali ni. jumpa lagi di lain hari. sorry gambar penulis memang tak ada sebab memang langsung tak ambik gambar raya kali ni. Hehehe. Selamat Hari Raya AidilFitri, Maaf Zahir dan Batin.

2 comments:

Aty_Fared said...

teringat raya pertama dulu sebagai isteri..heheh... tapi saya beraya kat kampung mertua dulu masa fes time..pon ngan pregnant..tapi awal2 lagi tak nampak perut.. selamat hari raya dear.. next year kompem lagi besh sebab beraya ada anak pulak.. :)

Faarihin Talip said...

Selamat Hari Raya Sara n famili.

Semoga selamat melahirkan zuriat nanti. =)

p/s: Kirim salam dekat kakak kamu. Lupa dah link blog si seimura tu. Hehehe.