Thursday, July 21, 2016

Pregnancy: Cara Kira Gerakan Baby


Assalamualaikum. 

Hari ni nak share sikit tentang info dan pengalaman mengandung dalam bab mengira pergerakan baby dalam kandungan. Ok. Biasanya bila dah pregnant 20 minggu dan keatas, mommy dah boleh rasa gerakan baby dalam perut. mula-mula akan rasa slow je macam kena sentuh-sentuh jentik jentik je camtu. tapi apabila kandungan makin membesar iaitu 24 weeks, mommy akan mula rasa kena kick dengan kuat sampai bergoyang-goyang perut. 

Klinik Kesihatan akan minta mommy catat pergerakan baby apabila genap kandungan 28 minggu. Ramai yang konfius cara betul nak kira, ok, ini yang aku dapat kongsikan apa yang nurse kat KK tempat aku ajarkan. Cara kira adalah tetapkan waktu dalam sehari tu 12 jam, biasanya dari pukul 9 pagi sampai 9 malam. Gerak baby mesti lebih dari 10x gerakan kuat. So mommy jangan bangun lambat sangat. Hahaha.

Let say start jam 9 pagi, fokus untuk rasa pergerakan baby yang paling kuat dan paling lama, kalau boleh yang lebih 20 saat gerakan. dan catatkan ia sebagai 1x gerakan. catat masa pada buku jadual gerakan baby yang ada kat Buku Pink. sebab everytime cek up nurse akan cek buku tu. so mesti catat. 

Biasanya kalau start kira pukul 9 pagi, pukul 3 petang dah cukup gerakan kuat. so tak perlu dah nak catat lagi. cukup 10x catatan masa then boleh stop kira. Tapi penting untuk ibu pastikan yang baby memang buat gerakan dalam jam-jam seterusnya. kalau sampai lebih 3 jam senyap je takde gerakan langsung mommy kena usaha usap-usap perut, makan dan minum atau mandi then tunggu respon dari baby. Kalau takde langsung gerakan kena refer Klinik berhampiran atau hospital supaya dapat cek keadaan baby. 

ok, my experience. baby Alhamdulillah aktif tak kira pagi petang siang malam, now dah masuk 32 minggu. baby pun dah memenuhi ruang dalam perut so kalau baby gerak sikit pun memang dapat rasa sangat-sangat. Kadang baby main tolak-tolak dari dalam perut, tak taulah baby tolak dengan siku ke lutut ke kaki ke tapi boleh nampak kesan tolakan dari luar perut tu. kadang boleh balas balik kita tolak semula slow-slow macam ajak dia main. Hehe comel kan. 

Perkembangan kandungan 32weeks ni. baju kurung dah tak muat. dah kena pakai jubah pergi kerja. sejak 28weeks sampai sekarang, aku mudah membuang air besar. macam lawas walaupun kadang tak ada makan buah pun. kadang boleh membuang lebih dari sekali dalam sehari, sangat beza dengan masa 1st trimester dulu kadang sampai 5 hari tak membuang air besar. 

Alhamdulillah kalau ikutkan aku lagi 6 minggu je lagi nak bersalin. aku masih boleh drive pergi kerja and turun naik tangga macam biasa. cuma malam memang ada masalah susah tidur walaupun mata mengantuk. tidur posisi macam mana pun serba tak selesa sebab badan akan arasa kebas kalau stay posisi sama lama-lama lagi-lagi kalau mengiring. kadang kul 2-3 pagi baru dapat tidur, tapi Alhamdulillah walaupun cuma tidur 3-4 jam Allah bagi aku kepuasan tidur macam dapat tidur lama. asal terjaga tengok jam eh lama lagi nak Subuh. 

Persiapan barang baby masih berjalan. belum complete sepenuhnya lagi. tapi aku tak risau sangat sebab badan masih kuat nak berjalan untuk shopping barang baby. Alhamdulillah aku yakin Allah akan permudahkan urusan perjuangan mommy to be ni. Aaminn. Semoga mommy2 di luar sana juga dipermudahkan urusan juga hendaknya. InsyaAllah. 


No comments: