Wednesday, June 15, 2016

Resepi Mee Goreng Sedap


Ok. disebabkan ini adalah blog seorang yang berstatus isteri, maka mestilah ada aktiviti memasak jikalau rajin. Sebenarnya aku tak masak hari-hari. Bukan sebab pregnant tapi sebab kadang taktau nak masak apa and kadang suami pun boleh memasak. 

Sebenarnya memang suamiku seorang tukang masak tapi kalau masak di rumah selalu 'gaduh mulut' dengan isteri sebab dia nak masak kat rumah style kat kedai sedangkan kat rumah ni barang asas je kita guna untuk memasak. Yelah aku dah biasa mak ajar masak semua pakai bahan yang senang. Tapi suami ni semua benda nak letak dalam masakan, kicap sotong lah, air limau lah, sos tiram lah. Hahaha.




Mee Goreng Sedap.

Disebalik cerita masak mee goreng ni, on that day suami ada katering kat Politeknik Mersing and aku berbuka puasa seorang je kat rumah. so bila masak sorang suka hati aku nak masak style macam mana. yeaaa. Jadi kita kongsikan kat sini resepi mee goreng ni. mudah-mudah sahaja.


Bahan-bahan.

2 pinggan mee kuning (cukup untuk 2 orang makan)
sepokok sayur sawi (bolehletak tauge jika suka)
3 batang sosej (boleh letak ayam/udang/sotong jika ada)
4 biji cili padi (saya suka pedas)
1 ulas bawang besar 
2 ulas bawang putih
sos cili
kicap manis
cili kering yang telah direbus dan di blender
garam
minyak untuk menumis
 segelas air masak (untuk mee jadi basah2 sikit)
1 biji telur


Cara Memasak.

1. sayur sawi dicuci, and dipotong. begitu juga dengan bawang besar, bawang putih, cili padi dan sosej, dihiris nipis2.
2. sediakan kuali, panaskan minyak untuk menumis, masukkan bawang dan cili padi yang telah dihiris. Tumiskan hingga naik bau.
3. Masukkan 3 sudu cili kering yang telah di blender, kalau nak pedas boleh letak lebih. Kacau jangan sampai cili hangus.
4. Masukkan hirisan sosej dan sayur sawi
5. Masukkan segelas air dan biarkan sekejap hingga kuahnya kering sedikit.
6. Masukkan 2 sudu sos cili dan 2 sudu kicap manis
7. Perasakan dengan garam secukup rasa.
8. Masukkan mee kuning dan kacau sehingga rata.
9. Setelah mee agak masak, masukkan sebiji telur and kacau rata. Gaulkan mee hingga mee bertukar menjadi cantik seperti dalam gambar di atas. Heheh.


Okay siaplah masak-masak untuk berbuka puasa. Alhamdulillah memang ada bakat memasak InsyaAllah. Haha perasannya. Boleh lah mencuba resepi ringkas ni. Senang je.

Okay untuk warga Mersing kalau ada nak buat tempahan katering untuk 50 pax ke atas boleh contact. Menu dan sebutharga perlu dibincang seminggu awal atas persetujuan bersama. InsyaAllah masakan Melayu semua boleh. Tempahan katering hingga 400 pax pun boleh, Waktu makan dari sarapan, makan tengah hari dan makan malam all day long boleh cover (Jika bukan di bulan Ramadhan). 

Hubungi  Sarah:-018-3953026, boleh wassap atau mesej. Call kadang tak berjawab sebab aku bekerja. Sekian sahaja update kali ni. Jumpa lagi.


No comments: