Tuesday, March 3, 2015

Menu Nasik Impit


Assalamualaikum. Hai readers. Percaya tak yang kita dah memasuki bulan March dan kurang 10 bulan lagi nak berakhir 2015. How time flies? bukankah terlalu pantas kan. 

Ok. entry kali ini nak kongsi hasil masakan orang bujang. Last Sunday my sister yang kursus kat Kelana Jaya datang Putrajaya. so aku excited nak masak lah untuk beliau. masak nasik macam biasa tapi tetiba nasik yang ku masak lembik. terlebih air. fikir punya fikir nak buat macam mana dengan nasik lembik ni. last-last terfikir yang kita boleh buat nasik impit dengan nasik lembik. terus cari bekas aluminium then letak nasik lembik and padatkan dengan sudu. tekan-tekan lah nasik tu and biarkan dia sejuk.



biarkan je dalam 2 jam. dalam masa dua jam menunggu tu bolehlah masak sup ayam. takkan nak makan nasik impit macam tu je kan. 



after sejuk. nasik tadi bolehlah dipotong-potong.



sup ayam pun dah masak, so terhasil lah soto ayam. sup ayam bolehlah letak kentang. kalau nak pedas letaklah cili padi sikit. sebenarnya saja letak cili padi sebab malas dah nak buat sambal kicap. so biar dia pedas sebab aku memang suka pedas.



sebab sup ayam masih ada. bila nasik impit dah habis, bolehlah celur bihun dengan air panas dan terhasil lah bihun sup. jadi idea nasik impit tadi telah menghasilkan dua menu yang cukup untuk dimakan dari pagi sehingga malam. Alhamdulillah tak payah makan kat luar. puas hati walaupun masak simple je. 

sejak my love berpindah tempat kerja dan tidak lagi bersamaku di Putrajaya, aku memang tak makan kat luar dah. masak je kat rumah, masak simple je. malas nak start kereta then pergi cari kedai sema-mata nak makan sorang-sorang. lagipun bila keluar pegi mana-mana aku macam ada drama sikit rasa macam sebak je bila drive tu kan. no jalan-jalan. selesai urusan terus balik rumah stay at home. Its okay I believe cinta jarak jauh ini ada hikmahnya untuk kami berdua. cuma kena biasakan diri je. sekian untuk entry kali ini. jumpa lagi.


No comments: