Wednesday, November 16, 2011

Badai Facebook.

Hi readers,

bukan teater Badai Semalam. tapi memang boleh kira badai semalam jugak lah sebab memang semalam lah Facebook mula dilanda badai. HAHA paham ke badai apa yang dimaksudkan?

hairan macam mana news feed Facebook aku pun boleh dijangkiti. agaknya dalam friendlist Facebook, memang ada senarai yang suka mencemar. nampak nya kena buat sesi 'pembersihan' berkali-kali lagi. 

actually semalam, masa Home Facebook terselit gambar yang buat sakit mata tu, aku pun try la view kejap album dari mana foto tu datang, yang tajuk dia 'bohsia murahan' apa ke benda ntah. and aku rasa owner album tersebut bukanlah perempuan, mungkin lelaki gila kot. sebab banyak sangat gambar perempuan yang berbeza-beza. yang free hair and yang pakai litup berbaju kurung yang sopan yang tak sopan semua pun ada. actually a lot of photos yang mungkin gambar dalam tu terdiri daripada gambar rakan Facebook anda tapi di download dan upload semula dalam album tersebut. and komen-komen di setiap foto banyak berunsur negatif. they were talking about size and dot.dot.dot. pfft!

kebanyakan gambar adalah jenis yang camwhore (jenis ambik gambar sendiri) yang di upload dalam album tu. memang unsur eksploitasi dalam Facebook semakin-makin memburuk. bukan gambar artis je kena eksploitasi tapi gambar sesiapa sahaja. SESIAPA. pun sengaja diletakkan dalam album yang tajuk album adalah Bohsia Murahan. WTH.

jadi ada baiknya aktiviti meng'upload' foto ke jaringan sosial perlu dikurangkan. sebab sedang anda suka-suka mengupload foto baru anda setiap hari, ada  dikalangan kita yang psiko tak ada life tak ada kerja pergi create page-page yang ada album letak tajuk lucah sikit and terselit jugak foto-foto lain, dicampur adukkan foto yang O.K dengan yang K.O dalam satu album. even gambar yang di upload ada watermark ke apa. they can edit, they can crop. tetap juga masih berisiko. 

tapi kalau masih anggap, Facebook aku suka hati aku. maka. tak dapatlah den nak nolong nyeww. yaw!


Sekian. Tata.

11 comments:

♥CIK SHA♥ said...

tu la yunk..kena berhati2 nak upload gambo syok sendiri pun..org skang ni 'terlebih bijak'..terer guna photoshop..tapi salah guna kemahiran..p super impose gmbr orang lain..jadikan gambar lucah and whatsoever..hmm..


ade yg tak berapa bijak p kata itu hackers yg hack facebook la, virus la, apa la..kalau virus album tu tak wujud pun..padahal mmg diri sndri yg p komen kat gmbr tu and share..ngek je..

fndrocka said...

Masalhnya...apa gambar aku tk nampak.haha.ni kira beruntung ke kira rugi?

Queen said...

imaginasi sukar disekat..hurm..

mrs.ecam said...

ish takotnyer...huhuhuhuhu....org skang ni mmg rmai yg gile kn...huh

jedi said...

mmg byk org yang suke mengeksploitasikan gambar org lain...berhati-hati lah...

Kujie said...

nasib baik feed kak jie memang tak ada, mgkn sebab kak jie ni memang filter mcm2 dlm hidup online - twitter ke facebook ke,

dah tak hairan org nak cop kejam ke berlagak sebab tak accept seseorang.

EZAN IDMA said...

adeh. habis gmbr sexy i haha

J.Syazwana said...

naseb baik saya jenis tak suka upload gambar yang syok sendiri kat fesbuk. hehehe

beautiful_rose said...

macam2 skang ni kan...nasib baik aku tak upload gambar syok sendiri.dan prvte kan semua album.seram......

ILA HonEyBuNNy said...

tu la....

bahaya FB sekarang neg..macam2 gambar orang duk cerita..takoot lak..apa pun kita kena hati2...

Kedai Lalaland said...

Tu la psal...Kdg2 takut gk ngn FB nih...Isk

Btw, visit my blog gk klu senang=)