jemput-jemput ikan bilis.
sebagai anak jati johor, aku juga ingin mengucapkan sembah takziah kepada kerabat negeri johor atas kemangkatan Sultan Iskandar pada 7.15 malam tadi. Al-Fatihah buat Almarhum Sultan.
di hari sabtu ni, rumah sewa aku cuma dihuni oleh aku dan kak izat sahaja. shida balik umah kakak dia, hasni pergi belai anak-anak ikan dia, naeimah plak kerja part time kat MidValley. adei, sunyi pulak rasanya. bila sunyi camni, mood memasak tiba-tiba datang. haha, magic gila.
dah sebulan tak balik kampung, rindu sangat nak makan jemput-jemput ikan bilis. selalunya makan hasil tangan emak, skang ni kena makan hasil tangan sendiri. walaupun cuma makan berdua ngan kak izat, sekurang-kurangnya ada gak teman. hehe
ini pertama kali aku sediakan sendiri jemput-jemput ikan bilis, sebab dah kempunan, then terus saja bersemangat nak buat. bagus juga sifat kempunan nih. berguna bila kita takda pilihan. mana nak cari jemput-jemput ikan bilis kat kedai makan. sumpah orang tak letak dalam menu. haha!
sebab pernah tengok emak buat, maka ingatan terhadap cara nak buat tu sentiasa ada dalam kepala. bila masak dengan emak di kampung, mak selalu kata "bukan susah pun memasak". tak mungkin kan emak berbohong. memang tak susah, cabut rumput di kebun abah lagi susah. haha. tetiba teringat kenangan mencabut sayur kucai. lucu betul.
breakfast makanan kampung je. I memang orang kampung, so what?..haha
TammaT.
Comments
bentuk pun penyek sbijik macam kau punya.
tapi keras macam batu.
hahaha
resipi apa ko pakai sampai jadi keras cam batu. adei
hehehehe...
tp aku pun org kampung la hehe
Ko org johor gak ke.. Senegeri laa kita.. Al fatihah wat sultan kita..
:)
selalu tambah sesudu minyak dalam adunan.. bagi dia garing sket
Aku suka yang adabi punya cucur.Sedap wow.
Undi saya anda dapat seribu
Kiri kana
Everything Beautiful