Wednesday, June 29, 2016

Pregnancy: Minum Air Gula dan Diabetis Ketika Mengandung

Assalamualaikum. Ok kali ni kita nak sharing sikit entry ilmiah untuk ibu-ibu hamil. Ada banyak persoalan bagi ibu-ibu bila ibu disahkan hamil, antara persoalan yang paling glamer adalah tentang prosedur minum air gula, siapa yang perlu/wajib minum air gula? untuk tujuan apa ada prosedur minum air gula? dan apa yang perlu dilakukan ketika ibu diminta minum air gula. 

Ok. ini perkongsian dari Klinik Kesihatan tempat aku cek up. Tak semua ibu hamil perlu minum air gula. Antara faktor ibu-ibu perlu minum air gula adalah:

1. Faktor keturunan, ada sejarah kencing manis dalam ahli keluarga
2. Berat badan berlebihan. Bergantung pada BMI, jika overweight atau obesiti ketika 1st time buat buku.
3. Kenaikan berat badan yang mendadak ketika hamil, iaitu lebih 2kg dalam sebulan. 
4. Faktor umur, hamil pada umur 30 tahun ke atas wajib minum air gula walaupun tiada sejarah kencing manis dan tidak obesiti.

Tapi ada jugak sesetengah Klinik Kesihatan yang wajibkan minum air gula seawal usia ibu 25 tahun. Tak pasti kenapa lain-lain. Ok tujuan minum air gula ni sebab nak kesan ibu ada kencing manis ke tak. iaitu nak tau paras gula dalam darah tinggi atau tidak. kalau tinggi iaitu lebih 5.5 (sebelum) dan melebihi 7.7 (selepas), so maknanya ada kencing manis and nurse kat Klinik akan pantau dengan prosedur seterusnya iaitu BSP.

Ok, sebelum masuk bab BSP, kita kongsi dulu cara minum air gula. 1st sekali kita akan dapat arahan dari nurse yang kita akan minum air gula pada tarikh tertentu, contohnya jika esok ibu dikehendaki minum air gula pada jam 8 pagi, ibu dikehendaki berpuasa pada malam ini iaitu dari jam 10malam. tak boleh makan atau minum. sebolehnya puasa yang betul-betul puasa tapi kalau ibu terlalu haus, boleh minum air masak tapi jangan minum banyak sangat. sekadar hilang dahaga je. 

ok, now hari minum air gula, contohnya datang klinik jam 8 pagi. minum air gula mungkin jam 8.30 pagi bergantung pada kesibukkan klinik tempat anda cek up, better datang awal so setel awal. sebelum minum air gula, nurse akan ambik darah kat lengan. dalam ukuran penuh 1 picagari atau 3/4 picagari. Then nurse akan bagi secawan air gula. kat tempat saya diberi perisa oren. habiskan dalam jangka masa tak lebih 10minit. pastikan habis dan tak muntah semula dalam masa 2 jam seterusnya (sehingga masa ambik darah kali kedua). kalau muntah test ni terbatal and kena repeat semula pada tarikh lain. dan dalam masa 2jam tu masih lagi kena puasa. tak boleh makan atau minum. 

Memang normal jika muntah masa minum air gula. mungkin sebab perut kosong dan air gula tu manis sangat. Tapi sebenarnya kita kena psiko diri sendiri dan anggap minum air gula ni senang je. Jangan fokus pada takut muntah/loya. Ada orang minum seteguk terus habiskan, tapi aku minum sikit-sikit dan telan. Alhamdulillah berjaya tak muntah sampai lah ke akhir hari tersebut. Mungkin jugak sebab aku minum air gula masa kandungan dah 5 bulan. Oh ya. aku kena minum air gula sebab dari 4 bulan ke 5 bulan tu berat naik lebih 2kg. Tapi result air gula aku adalah negatif kencing manis. maknanya paras gula dalam darah aku normal.

Bagi pemeriksaan BSP pula, prosedur ambik darah adalah 4 kali sehari. Yang pertama sama macam minum air gula jugak, iaitu pagi selepas 12 jam berpuasa. kemudian bacaan tengah hari iaitu 2 jam selepas makan tengah hari, kemudian malam iaitu bacaan sebelum makan malam dan yang akhir adalah bacaan 2 jam selepas makan malam. Bacaan ni bermaksud bacaan kandungan gula dalam darah atau senang kata kena ambik darah 4 kali dalam waktu-waktu tersebut. Jika bacaan semasa puasa lebih 5.5 dan selepas makan melebihi 7.7 maka nurse akan mark bahawa ibu ada kencing manis ketika mengandung. Mungkin akan kena cucuk suntikan insulin. 

Ok, cukup sekadar itu info ibu-ibu hamil untuk kali ini. Boleh refer pada nurse atau doktor yang berhampiran untuk pertanyaan dan maklumat lebih lanjut. Jangan malu bertanya pada yang pakar. Good Luck Ibu-Ibu.


Tuesday, June 28, 2016

Resepi Nasi Goreng Kampung Simple


Bahan-bahan:

Sepinggan nasi putih (pinggan besar dan penuh, menu untuk seorang makan)
Minyak masak (sesenduk)
Segenggam ikan bilis 
2 Ulas bawang putih
1 Ulas bawang besar
8 tangkai Cili Padi
Sebiji telur ayam
Garam dan ajinomoto secukup rasa


Cara-cara:

Goreng ikan bilis yang telah dibuang kepala. Angkat dan asingkan.
Kisar/tumbuk bawang putih, bawang besar, cili padi dan sedikit ikan bilis mentah.
Panaskan kuali, tuangkan sesenduk minyak masak.
Setelah minyak panas, masukkan bahan kisar.
Kacau rata, masukkan garam dan ajinomoto.
Masukkan sepinggan nasik putih, Kacau rata. Masukkan telur dan kacau lagi.
Masukkan ikan bilis yang telah digoreng.
Gaul rata, dan nasik goreng sedia untuk dihidang.Boleh goreng telur mata kerbau jika rajin. 



Tuesday, June 21, 2016

6 bulan Perkahwinan.


Assalamualaikum. Alhamdulillah. tak terasa masa berlalu, rupanya dah melepasi setengah tahun tempoh perkahwinan. Thank you suami kerana sudi berhijrah mengikut isteri menetap di bumi Mersing ni. walaupun pada awalnya merancang untuk PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh) tapi saat akhir aku request supaya suami berhenti kerja sebagai chef di Senawang Negeri Sembilan supaya kami boleh duduk bersama mulakan hidup baru bersama-sama di Johor. Ya, suami berhenti kerja 2 hari sebelum kami berkahwin and masa tu suami belum dapat apa-apa tawaran kerja pun kat Mersing. Tapi aku yakin je, rezeki di tangan Allah. dan rezeki ada dimana-mana.



Keputusan dibuat setelah fikir masak-masak, disebabkan aku kerja tak tentu masa, weekend pun on call sebab aku bertugas bawah unit Penguatkuasa Jabatan Agama, selalu ada Operasi, and suami pun kerja sebagai chef cuma dapat off day sehari dalam seminggu itupun weekdays, jadi untuk PJJ memang tak praktikal. Tambah pulak dengan kos perjalanan dari Mersing ke Senawang boleh menelan belanja hampir RM100 untuk kos tambang/petrol dan tol sahaja. Tak berbaloi hanya dapat jumpa cuma sehari seminggu. Itu belum kira penat lagi on the way 4-5 jam perjalanan.

Alhamdulillah sebelum berkahwin aku dah usahakan cari rumah sewa. Kat Mersing ni agak sukar nak cari rumah sewa. Kalau carik kat mudah.my confirm tak akan jumpa. Tapi mungkin Allah nak mudahkan pasangan yang nak kawen ni, sebulan sebelum nikah aku dah dapat rumah sewa untuk kami duduki. Rumah kecil cuma 2 bilik sahaja. Kadar sewa RM400 sebulan. Tak mahal tapi tak juga murah. Sesuai dengan suasana Mersing ni yang kategori luar bandar. Yang penting rumah atas tanah, tak perlu naik turun tangga. 



Pantai Air Papan Mersing Johor.




Encik Suami yang suka sangat elemen air, lagi-lagi laut.


Aku sangat-sangat hargai pengorbanan suami yang sanggup ikut isteri menetap di tempat dimana isteri bekerja tetap, walaupun tempat ni sangat asing bagi beliau, tak ada sedara-mara, tak ada kawan. cuma ada isteri je. Dan sebenarnya kat Mersing ni agak sukar nak cari kerja sebab Mersing adalah kawasan kampung. and kalau ada pun banyak nak pakai pekerja perempuan which is kerja sebagai promoter pasaraya or kedai-kedai. Masa mula-mula kawen memang suami jadi househusband, mulanya plan nak meniaga sebab suami boleh memasak tapi ada beberapa faktor yang menyukarkan. Iaitu faktor tak pratikal nak meniaga sorang-sorang and tak ada sesiapa pun yang suami kenal kat Mersing ni untuk jadi partner bisnes or pekerja. 

Tapi plan untuk meniaga sendiri tu belum pernah padam. Memang pasang impian kalau boleh nak ada restoran sendiri suatu hari nanti. Setakat awal-awal ada ambik order katering sikit-sikit dari ofis aku pun ada. Masak kat rumah, and hantar terus kat orang yang tempah. Tapi masih limited jugak sebab barang-barang tak cukup. Kalau order bawah 100 pack or order bungkus sahaja yang boleh diterima. Disebabkan masih baru lagi, tak ada order sangat pun katering ni. Mungkin kena rajin buat marketing lagi lepas ni tapi kena tunggu semua barang dah complete. so suami masih plan nak kerja dengan orang cuma tak nak lari dari bidang dia iaitu duduk dapur memasak.

Lepas cuti raya cina, iaitu 2 bulan lebih lepas kami kawen, aku dapat contact sorang abang ni yang meniaga dalam kafeteria Politeknik Mersing. Aku yang wassap abang tu pakai handphone suami and deal untuk interview. Suami pun mencuba, Alhamdulillah dapat! Cuma suami kerja dari petang ke malam kat kafeteria dalam Politeknik.walaupun bos suami meniaga dalam Politeknik, kadang dia dapat job katering jugak, and selalunya bila dapat job katering bos suami akan bayar gaji extra dari biasa. kalau biasanya rm5 sejam, dia akan dapat rm8 sejam. semoga murah rezeki beliau. memang murah hati sangat dengan suamiku. Alhamdulillah. 

Jadi kalau ada warga Mersing yang nak buat tempahan katering, up to 500 pax, dari makan pagi hingga malam, berhidang atau bungkus, menu aneka masakan Melayu, boleh contact SARAH:- 0183953026 via sms or wassap. 

Walaupun suamiku cuma pekerja tapi aku promote jugak bisnes bos beliau. Tapi kalau cuma 100 pax ke bawah nak tempah dengan aku je pun boleh InsyaAllah. Suami masak aku jadi pembantu je tolong apa yang patut. Hehe. Terima kasih Allah untuk setengah tahun perkahwinan yang ada pasang surutnya, biasalah awal perkahwinan banyak susah senangnya tapi sentiasa mohon pertolongan Allah dan Allah sangat dekat dengan kita, yang penting jaga solat, jaga aurat. Alhamdulillah Ya Allah, atas satu persatu kurniaanMu dalam perkahwinan kami. InsyaAllah doaku semoga kami terus cekal hati dalam menjayakan episod hidup berumahtangga ni hingga ke akhir hayat. Aaminn. 




Wednesday, June 15, 2016

Resepi Mee Goreng Sedap


Ok. disebabkan ini adalah blog seorang yang berstatus isteri, maka mestilah ada aktiviti memasak jikalau rajin. Sebenarnya aku tak masak hari-hari. Bukan sebab pregnant tapi sebab kadang taktau nak masak apa and kadang suami pun boleh memasak. 

Sebenarnya memang suamiku seorang tukang masak tapi kalau masak di rumah selalu 'gaduh mulut' dengan isteri sebab dia nak masak kat rumah style kat kedai sedangkan kat rumah ni barang asas je kita guna untuk memasak. Yelah aku dah biasa mak ajar masak semua pakai bahan yang senang. Tapi suami ni semua benda nak letak dalam masakan, kicap sotong lah, air limau lah, sos tiram lah. Hahaha.




Mee Goreng Sedap.

Disebalik cerita masak mee goreng ni, on that day suami ada katering kat Politeknik Mersing and aku berbuka puasa seorang je kat rumah. so bila masak sorang suka hati aku nak masak style macam mana. yeaaa. Jadi kita kongsikan kat sini resepi mee goreng ni. mudah-mudah sahaja.


Bahan-bahan.

2 pinggan mee kuning (cukup untuk 2 orang makan)
sepokok sayur sawi (bolehletak tauge jika suka)
3 batang sosej (boleh letak ayam/udang/sotong jika ada)
4 biji cili padi (saya suka pedas)
1 ulas bawang besar 
2 ulas bawang putih
sos cili
kicap manis
cili kering yang telah direbus dan di blender
garam
minyak untuk menumis
 segelas air masak (untuk mee jadi basah2 sikit)
1 biji telur


Cara Memasak.

1. sayur sawi dicuci, and dipotong. begitu juga dengan bawang besar, bawang putih, cili padi dan sosej, dihiris nipis2.
2. sediakan kuali, panaskan minyak untuk menumis, masukkan bawang dan cili padi yang telah dihiris. Tumiskan hingga naik bau.
3. Masukkan 3 sudu cili kering yang telah di blender, kalau nak pedas boleh letak lebih. Kacau jangan sampai cili hangus.
4. Masukkan hirisan sosej dan sayur sawi
5. Masukkan segelas air dan biarkan sekejap hingga kuahnya kering sedikit.
6. Masukkan 2 sudu sos cili dan 2 sudu kicap manis
7. Perasakan dengan garam secukup rasa.
8. Masukkan mee kuning dan kacau sehingga rata.
9. Setelah mee agak masak, masukkan sebiji telur and kacau rata. Gaulkan mee hingga mee bertukar menjadi cantik seperti dalam gambar di atas. Heheh.


Okay siaplah masak-masak untuk berbuka puasa. Alhamdulillah memang ada bakat memasak InsyaAllah. Haha perasannya. Boleh lah mencuba resepi ringkas ni. Senang je.

Okay untuk warga Mersing kalau ada nak buat tempahan katering untuk 50 pax ke atas boleh contact. Menu dan sebutharga perlu dibincang seminggu awal atas persetujuan bersama. InsyaAllah masakan Melayu semua boleh. Tempahan katering hingga 400 pax pun boleh, Waktu makan dari sarapan, makan tengah hari dan makan malam all day long boleh cover (Jika bukan di bulan Ramadhan). 

Hubungi  Sarah:-018-3953026, boleh wassap atau mesej. Call kadang tak berjawab sebab aku bekerja. Sekian sahaja update kali ni. Jumpa lagi.


Sunday, June 5, 2016

Pregnancy: Perkembangan 2nd Trimester

Alhamdulillah now dah masuk 26weeks maksudnya dah cukup 6 bulan usia kandungan. macam sekejap pulak masa berlalu. tinggal 3 bulan je lagi InsyaAllah baby akan jumpa mama and ayah. Pengalaman awal 2nd trimester ialah alahan stop serta merta. kandungan dah kuat, aku pun sihat je tak ada lagi morning sickness. selera makan semuanya okay. pertambahan berat badan untuk 2nd trimester ni dah masuk 5kilogram. tapi belum cecah 70kg lagi berat aku. dah minum air gula sebab hari tu berat naik mendadak 2kg lebih dalam sebulan. and result air gula pun dah dapat. aku bebas dari kencing manis. so tak perlu ambik darah yang 4 kali sehari sampai ke malam tu. Alhamdulillah. 

Pergi cek up semuanya okay takda masalah. keputihan pun tak ada. kencing tak kotor. sembelit pun tak ada Alhamdulillah lawas je buang air paling lambat 2 hari sekali or kadang sehari 2 kali. depends banyak mana aku makan and apa yang aku makan. cuma satu je yang kurang, bacaan HB aku masih kurang dari 11 iaitu 10 lebih. aku tak boleh makan pil zat besi yang Klinik bagi or dari farmasi. taktau kenapa bila makan pil tu terus lembik badan aku tak boleh bangun langsung. jadi aku anggap pil tu memang tak sesuai dengan body aku. aku gantikan dengan Qaseh Gold Adinda, kurma and kismis. 

Sebenarnya pengambilan susu pun aku baru mulakan bila dah pregnant 5 bulan. aku minum susu biasa yang aku minum dari famili aku sendiri iaitu susu Everyday. pernah try susu jenama lain tapi tak boleh telan kalau tak bancuh dengan gula. cuma Eveyday je yang boleh telan tanpa letak gula. pernah try Anlene and and Omega Plus tak boleh habiskan last nya buang je. membazir sangat. tak beli susu khas ibu mengandung sebab mahal and pada aku semua susu lebih kurang je. susu minum sekali je sebelum tidur. setiap hari suami yang bancuhkan. dah macam rutin wajib dia sebelum tidur mesti hulurkan susu panas kat aku. thank you sayang.

Pregnant dah 6 bulan ni ramai cakap perut aku kecik je tapi aku okay je sebab aku yakin baby okay kat dalam sebab aktif sangat. sejak minggu ke 22 memang baby selalu sangat gerak. tak pasti mengeliat ke menendang ke berpusing ke. actually minggu ke 19 aku dah mula rasa gerakan halus baby cuma tak kerap. tapi bila masuk 22weeks sampai sekarang boleh dikatakan baby gerak tak kira waktu, pagi petang siang malam. if aku tidur lambat pun baby ikut sama tak tidur lagi. if aku bangun awal pun baby bangun jugak.

Tentang perkembangan body, aku masih larat buat kerja rumah macam memasak and membasuh. Aku masih lagi basuh baju pakai tangan. belum beli mesin basuh.tapi suami yang akan sidaikan baju. kalau memasak pun suami tolong sekali, dia tak nak aku masak sorang kat dapur, maybe dia takut ada bahaya kat dapur. sebenarnya aku jarang sangat masak sebab sibuk kerja. cuma bila mood rajin nak masak barulah masak. kalau tak beli je. 

Last cek up kat klinik minggu lepas nurse bagitau baby dah pusing. Maksudnya kepala dah kat bawah. aku pun rasa camtu sebab selalu bahagian bawah perut macam ada gerakan halus macam baby tersedu. tapi itu aku agak jela. semoga baby kekal dalam posisi supaya mama boleh bersalin normal. Sakit pinggang or punggung aku tak rasa sangat. cuma tak boleh bertahan kalau nak berdiri terlalu lama. kaki lenguh mungkin sebab badan aku yang dah berat. Alhamdulillah sepanjang pregnant aku tak pernah demam. sakit kepala pun ada sesekali je and aku tak pernah lagi kena ambik panadol. Actually aku dapat rasa banyak dah yang Allah permudahkan sepanjang mengandung ni. Aku masih boleh hadiri beberapa siri kursus untuk jawatan aku and lengkapkan proses sah jawatan. Semuanya Allah yang bantu, semuanya dengan izinNya. 

lagi 2 minggu InsyaAllah boleh scan sekali lagi. serius eksaited. doakan yang baik-baik. jumpa lagi next update.