Friday, February 27, 2015

IOI City Mall Putrajaya




rasanya ramai yang dah maklum tentang kewujudan Mall baru ini berhampiran Putrajaya iaitu IOI City Mall Putrajaya. sebenarnya dah lama dah kami ke sini. dalam sebulan selepas mall ini dibuka untuk orang ramai. tapi baru kali ini nak share tentangnya dalam blog. kalau on the way dari Putrajaya, makan masa dalam 15 minit sahaja dah sampai. at that time kami pergi memang ramai sangat orang and parking dia masa tu belum berapa teratur lagi so jem dekat parking. tapi sebab masa tu parking masih free, so tak apalah. 



dari tepi jalan lagi dah jem nak parking. ini yang masa baru-baru opening la. now taktau macam mana keadaannya. mungkin dah okay. actually masa kami pergi sini, time tu masih banyak lagi kedai yang belum beroperasi. Magnum punya kedai aiskrim pun tak bukak lagi masa ni. tapi IOI City Mall ni memang besar, lagi luas dari Alamanda. kedai makan pun lagi banyak pilihan and of course pengunjung pun lagilah ramai. macam semut.





masa kami pergi ni bulan Disember 2014, nak cari kasut untuk pergi wedding bakal abang ipar I. sebenarnya bukanlah beli kasut untuk ke wedding tapi memang kasut yang ada masa tu dah putus so kita belilah baru. kononnya nak jalan ke IOI City Mall so alang-alang tu mestilah shopping sesuatu. 
so grab lah sepasang itu pun jenuh nak pilih, yang berkenan tak ada size and yang ada size tak berkenan. last-last si peneman dah bosan so ambik jelah yang paling sesuai tapi Alhamdulillah okay je sebenarnya. 




lepas shopping perut pun lapar kan. jadi carilah makanan yang boleh dimakan, tapi teman I itu taknak makan fastfood. nak makan nasik. mulanya nak makan The Chicken Rice Shop tapi aku tak minat sangat menu dia. so carik kedai lain yang ada nasik goreng ke nasik lemak ke then jumpa lah Teh Tarik Place. so here we go. masa tu dah lunch hour memang fullhouse. sampai kena tunggu orang siap makan untuk dapatkan table. 



makan berdua dalam 30 ringgit sekali dengan service charge and tax. teh tarik ais dia sedap gila. memang padan dengan nama kedai Teh Tarik Place. aku order nasik goreng, dan beliau order nasik lemak. not bad bagi aku sedap je cuma ayam tu over cook macam hangus sikit. tapi okay jela dah lapar makan habis licin jugak. 


katanya IOI City Mall ni ada jugak Ice Skating tapi aku pun tak sempat pusing habis sebab kaki dah lenguh. memang terpusing-pusing jugak 1st time masuk dalam mall ni, sampai bila nak balik and cari parking boleh bergaduh sikit sebab tak ingat tadinya masuk ikut pintu mana. aku selalu perasan aku ni betul padahal salah. hahaha. 

after all, IOI City Mall ni sama je macam mall mana-mana yang besar-besar macam MidValley and One Utama tu. cuma dekat la untuk orang sekitar Putrajaya ni nak berjimba buang-buang masa atau berhabis duit kat sini. untuk itu, sekian. 
















Wednesday, February 25, 2015

Akuan Sumpah di Istana Kehakiman Putrajaya


selama lebih 3 tahun menetap di Putrajaya dan sudah berpuluh-puluh kali tengok Istana Kehakiman ini tapi tak pernah jugak masuk ke dalam. jadi hari semalam, aku telah membuat keputusan untuk membuat Akuan Sumpah di Istana ini. Ya. walaupun PesuruhJaya Sumpah ada di mana-mana. tetapi jika tidak kali ni maka bilalah lagi aku berpeluang masuk ke Istana Kehakiman ini. 



siapakah arkitek yang menyusun atur bangunan-bangunan di Putrajaya ni. kalau dilihat memang ada simetri gitu. betul-betul bangunan Istana Kehakiman ini berhadapan dengan view yang begitu cantik hingga terlihat Masjid Besi Putrajaya. 




view didalam Istana biarlah gambarnya kuabadikan seorang didalam simpanan. tapi ianya memang cantik seperti kita masuk ke dalam istana. urusan aku juga sangat lancar dan pantas dapat diselesaikan. Akuan Sumpah disini adalah percuma bagi kes aku iaitu Akuan Sumpah untuk perlantikan ke perkhidmatan awam. kalau kes lain. mungkin ada dikenakan bayaran tapi tidaklah mahal. dalam 10 ringgit ke bawah sahaja.



Thursday, February 12, 2015

PTPTN: Membayar Dengan Senyuman.




Alhamdulillah. segala puji bagi Allah untuk setiap episod hidup, yang baik dan buruk, tiap-tiap sesuatu pasti ada hikmah yang tersembunyi. semoga kita semua terus positif dan selalu bersyukur.

Bulan Disember 2014. Alhamdulillah Allah rezekikan dengan extra income jadi entah mana datangnya gerak hati nak bayarlah hutang PTPTN yang dah berlapuk dah lama sangat bertahun tak bayar. Azam tahun 2015 ni nak mula lunaskan hutang. memang dulu ada pernah terniat malas nak bayar PTPTN tapi hidup macam mana nak tenang kalau awal-awal dah berniat taknak bayar. kalau kita berkira-kira takut tak cukup, Allah akan bagi rezeki mengikut sangkaan kita. Jadi positif dan bersangka baik bahawa Allah akan mencukupkan kita.

 Niat mahu melunaskan hutang kerana Allah. InsyaAllah yakin kalau kita buat benda yang betul, Allah akan permudahkan jalan kita. Amin. 

Saturday, February 7, 2015

Yuran Baru Kursus Kawen.

Hai, lama tak update blog. hari ni I free sikit. Ceh. 

Hari ini 7 Februari 2015. aku berada di Kompleks Kejiranan Presint 16 Putrajaya. I follow my partner hadiri kursus kawen. berlegar-legar kat Presint 16 ni sambil bawak notebook and buku untuk dibaca. Ceritanya yang sebenar adalah aku dah pun ada sijil kursus kawen sebab memang dah hadiri kursus kawen 2 tahun yang lepas. masa itu single lagi sesaja ambik dengan kawan. tapi Alhamdulillah dah ambik awal-awal sebab tetiba yuran kursus kawen naik harga dari RM80 ke RM120. naik 40 ringgit ye kawan-kawan so kalau pergi berdua bayarlah extra 80ringgit perbezaan harga dari yuran yang lama. 

aku daftar secara online di AL-Shahir Management yang anjurkan kursus kawen tiap-tiap minggu di Putrajaya ni. dah daftar sejak 3 minggu lepas which is January n masa itu harga masih RM80 then yesterday Al-Shahir hantar mesej kat phone number bagitau yang yuran dah bertukar harga. niatnya sebenar tak kisah nak hadir kursus ni kali kedua walaupun sijil tu tak ada expired date. tapi bila dapat sms bagitau harga dah naik. I cancel lah nak ambik kali kedua so my partner kenalah pergi kursus ni sorang-sorang. tak apalah marilah redha dengan kenaikan ini. semoga Allah merahmati kita semua yang berusaha mengikuti sunnah Nabi Muhammad SAW.