Tuesday, August 31, 2010

Gathering GengBlogger Berbuka Puasa Shah Alam.


hi semua,

err. ni dah berapa hari aku lewat update pasal ni? mungkin aku orang last  kot cerita pasal nih. tapi tak apa. biar lambat asal selamat. sebelum tu, nak wish dulu lah. err,  Selamat Menyambut Kemerdekaan Tanah Air yg ke-53 kepada semua pembaca tersayang.

kronologi kepada Gathering ni, semuanya atas plan En.jOegrimjoe kita. atas sokongan, kita hadir sebagai ahli biasa sajalah. memeriahkan suasana. meramaikan majlis. mengeratkan silaturrahim. mudah-mudahan InsyaAllah.

ok, cerita petang itu, (sabtu lalu), awal-awal aku dah bagitau en.Joe bahwa aku tak akan hadiri bowling time. aku direct ke dataran Shah Alam. bertolak lepas Asar dengan Jard. Jard ambik aku kat stesen LRT Universiti. sampai kat Masjid Shah Alam. tak jumpa sesiapa. malah tak jumpa pun Bazar Ramadhan yang kononnya berdekatan. Jard mesej Joe. bila tau Joe memang tengah beli juadah bukak puasa. maka kami pun tempah sekali lah.

dekat Dataran S.Alam, orang pertama aku nampak dari jauh adalah Ariff dan Syahirul. aku kenal Ariff sebab beg yang selalu dia bawak tulah. dapat cam Syah sebab kamera DSLR yang dia kendong ke mana-mana. senang kata, aku dengan Jard menjejaki tempat berbuka puasa berpandukan mamat dua orang inilah. ~tapi kami ekori mereka senyap-senyap je. hehe.! dan bila sampai area buka puasa ni. mereka dah beramai-ramai disana. Joe dari jauh dah lambai. Syahirul macam biasa. menyambut kami dengan lensa. tak sudah-sudah.





 
ramai sangat 'group' lain yang berbuka puasa kat padang nih. macam kebiasaan agaknya. err. kat KL tak jumpa pun situasi  camni. padang varsiti UM lengang je. Muahaha!






sebaik saja perasan Syah nak snap gambar, aku terus paling ke lain. hahaha! aci tak? time ni aku bersama blogger Jard n Ayong Qiela.






aku berbuka puasa satu halaqah dengan Cik Su'aidah, cik Ajwin Ajeera, Bro Framestone, cik Jard, sis Khaizarien, dan eazy-izzuddin. Su sangat peramah. Ajwin pun sama. dua orang ni 1st time aku jumpa face to face. dua-dua manis dan cun. friendly pulak. dua-dua single lagik. Eh. motif?




nampak tak. kami semua yang hadir boleh tahan ramai. kalah reunion sekolah. haha!





sambil makan, sempat mengumpat. haha. taklah. kami sebenarnya tengah tak puas hati sebab tak dapat duk dekat dengan blogger handsome belakang kami. haaa. antara blogger yang dah lama aku kenal dalam dunia blog sebelum ini, Mr.Hami Asraff, memang senang cam dia sebab muka beliau sebijk macam dalam gambar. errr. Hai Hami Asraff. nasib baik kamu kenal blogger tepi jalan cam saya nih. hehe!





ini pula sesi memperkenalkan merpati dua sejoli di alam blog. taktau sejak bila mereka ini bertukar menjadi merpati. senyum sama manis. terbang sama tinggi. eh. eh. jangan marah ya Ariff n Ajwin. curik profail pic FB anda berdua yang mahal nih. nak tau lanjut pasal diorang, pi korek sendiri lah, mak tak campurrr. :p





muka cute blogger ini memang wajib letak, er, saya peminat milo jugak tauuu. haha! nama dia cute. Kamilia. nama pena pun cute. MiliMilo. orangnya jangan cakap. cute sangat 18 kali ganda dari kami semua yang lain-lain. ok. boleh terjah blog dia, http://www.milimilo.com/.





ok, ini gambar penutup. thanks kepada semua. terima kasih atas kesudian anda beramah mesra di laman Facebook setelah gagal beramah mesra di alam realiti. senarai lanjut link bloggers yang hadir, anda boleh rujuk di sini. http://faizalpejay.blogspot.com/2010/08/gengblogger-terjah-dataran-shah-alam.html, hai pejay tumpang jap tengok senarai bloggers..

dan di antara bloggers yang aku kenal di alam blog, tapi baru 1st time jumpa time tu, dan yang aku berjaya membuat pengecaman adalah:-

http://mrpiratz.com/

- orangnya nampak seriussss. dia ada terangkan pasal wordpress lah dotcom lah, tapi nampaknya aku tak berminat lagi kearah itu. Im not full time blogger. tumpang lalu.

http://lapinkyery.blogspot.com/

- empunya blog Ery Farieha, minah ni dah pernah jumpa kat gath gatsby dulu kat Times Square. tapi perasan cam dia nampak lagi kurus dari dulu. aaa, diet ek. kasi tips sikit buleh?

http://zack-hacker.blogspot.com/

- yang ini Zack Entry. antara yang selalu komen blog aku. dan yang selalu chat kat karpet GB dulu-dulu. dia suka nak panggil aku kak sara macam la aku ni tua sangat. err, aku ni sebaya Ariff Shah tau mana ada tua. lol. tapi that time masa gath aku langsung tak cam dia sehinggalah sesi ice breaking. laaa. dak kecik ni ghupanya.


http://senseiabil.blogspot.com/

- mamat ni, aku nampak dia time bukak puasa. memang dapat cam dia. tapi tak sempat tego pun. ceh kalau sempat pun macamlah aku nak tego. aku ni kan pemaluuu. hahaha!

http://mirocornerz.blogspot.com/

- aku lebih kenal dia di alam Facebook berbanding alam blog. sebab aku pun tak pasti aku pernah baca blog dia ke tidak sebelum ini. padahal aku memang tau bahwa dia adalah rakan blogger dalam list FB aku. err, dia duk sebelah aku je time ice breaking. tapi takde pun nak tego aku sampainya hatimuuuu?! merajuk ahh. :p

http://mrchaon.blogspot.com/

- err. yang ini. yang ini... lelaki berambut panjang yang nampak lagi cool dalam gambar berbanding realiti. errr. apatah lagi nak describe pasal dia ni. errr. next time harap dapat jumpa lagi. errrr. kalau kita jumpa ada sesapa bantah kah?.. :p

http://azizankadir.com/

- Park Than. en.Azizan yang boleh tahan 'bising' bersama geng-geng beliau. biasa dengar nama azizan ni sebab selalu nampak nama dia kat ruangan komen blog-blog orang. tapi tak pasti pernahkah beliau meninggalkan komen di blog aku. errrrk.

http://coretanperantau.bs.com/

- Long Hafiz. perasan ada dia time bukak puasa. budak blaja London dengan blog Coretan Perantau. kadang-kadang ada jugak aku singgah blog dia. saja nak baca kisah-kisah dan gambar di London sana. tak pasti dia kenal aku ke tidak. macam lah tidak. macam lahhh. huuu


dan jangan pelik kalau diorang ni banyaknya jantina lelaki. sebab blogger perempuan yang hadir. yang aku tak mention tu maknanya aku memang tak kenal atau dalam erti kata lain gagal membuat pengecaman.  maka jagan ambik hati dengan kekurangan link anda dalam entry ini. takut nanti aku salah cerita salah describe tak elok pulak kan.

ok. anggaplah langsai sudah hutang nak update cerita ni. mana yang kurang atau lebih tolong halalkan ya. ada jodoh kita berjumpa lagi. salam sayang untuk you all semua. thankss yang banyak berbakul-bakul terutama to Jard atas kesudian menumpangkan aku pergi dan pulang dengan selamat, dan thanks to Joe atas susah payah penganjuran, dan thanks to Syahirul.com atas semua gambar-gambar dari page anda.

errr. kepada kawan-kawan yang nak tengok gambar  gathering yang beratus-ratus tu, silalah 'like' page joegrimjow dan syahirul.com di Facebook dan silalah menonton gambar-gambar penuh gathering ini di page mereka. sehingga bertemu lagi.


p/s: bertarawih di Masjid Shah Alam sangat seronok. sebab imam tak baca ayat panjang. Hehe!

Monday, August 30, 2010

be a good elder sister.

kita tidak akan mendapat title kakak, kalau kita tak punya adik.  macam juga seorang wanita, tidak akan mendapat title ibu selagi dia tak punya anak. am I rite?

bertuahnya aku, sebab aku adalah seorang kakak kepada adik-adik aku yang boleh tahan ramai jumlahnya. aku ada 5 orang adik perempuan. dan seorang adik lelaki. bertuahnya menjadi seorang kakak, hanya jika kau punya adik. kau boleh rasa macam mana menjalani kehidupan sebagai yang lebih tua in ur siblings.

semalam, adik perempuanku yang belajar nursing di PPUM tiba-tiba call. masa tu jam menunjukkan pukul 11 pagi. dan aku sebenarnya baru saja nak kemas tempat tidur. aku ingatkan dia ada urgent case ke call. rupanya dia call aku sebab dia kata dia boring sangat. sejak hari Sabtu lagi tak buat apa-apa. dia kata nak datang rumah. Alamak!. kebetulan Ahad tu aku bekerja jam 12 tengah hari hingga 8malam.

tapi aku cuma cakap. datang jela umah aku. kalau boring boleh lah surf internet.

bila pk balik. alahai. umah aku yang saiz kotak mancis ni lagi lah memboringkan. sudahlah aku pulak takde kat rumah. ala. macam no use nak suruh dia stay sini. lantas aku ajak dia 'lepak' kat tempat kerja aku. KL Central. boleh bawal lappy aku, sebab kat kedai aku ada free wifi.

my sis cerita macam mana dia happy dengan her current life kat PPUM. sungguh dia minat dengan apa yang dia blaja, sama ada teori atau praktikal. dia cakap exam lepas banyak subjek dia dapat A. ada 1 subjek tu cuma 30 orang je yang dapat A dari 200 lebih student, and dia adalah salah sorang yang dapat score. dia cakap dia nak buat betul-betul, kalau prestasi bagus boleh posting kat wad kritikal. wad kritikal ni gaji extra.

haa. aku senyum je dengar dia cerita. at least usaha aku apply kan dia masuk situ secara online dulu berbaloi. sebab dia boleh pupuk minat. belajar cintakan bidang dia. tak macam aku, aku gagal jatuh cinta dengan bidang yang aku belajar kat UM ni. makin saban tahun, makin tak minat.

my sis nampak excited nak masuk wad next week. dia cakap praktikal dah nak start. dia akan belajar pasal praktikal hygiene kat hospital. berdepan dengan pesakit yang tak boleh uruskan kencing berak sendiri. maksudnya dia dah kena praktikal uruskan hasil buangan pesakit. haaa. tough jugak kan pelajaran dia walaupun baru di semester pertama.

sebabkan dia masih muda kan. baru 18tahun. aku rasa tak sampai hati nak 'biar' dia di rantau orang sendirian. jadi mungkin aku akan stay KL ni lebih lama walaupun dah habis study. seharusnya aku 'teman'kan dia kat sini. bagi sokongan banyak-banyak. mungkin cuma itu yang aku dapat buat selaku seorang kakak.



p/s; err, nampaknya aku kena cari calon pakwe yang kerja area KL jelah. kuikui.

Sunday, August 29, 2010

home alone menjelang raya..


this coming Eid. aku memilih untuk tidak pulang awal ke kampung halaman. - Johor. aku hanya mahu pulang sehari sebelum Aidilfitri. entah kenapa. aku memilih untuk bekerja sehingga 8 September. bukan sebab aku mesti bekerja atau aku tak dapat cuti awal, tapi memang aku memilih untuk pulang ke kampung lewat. lewat dari biasa. aku nak rasa feel bekerja menjelang Hari Raya. lagipun, aku plan nak shopping raya last minute. tunggu jelah wahai Jalan Tunku Abdul Rahman/Sogo.

semua housemate ku akan pulang seawal 4 September. maknanya aku akan berseorangan di rumah. not sure. patut mengajak siapa temani aku di rumah. risau jugak, kawasan perumahan aku ni kian sunyi sepi, sebab banyak yang dah pindah dari sini. kami serumah pun. bakal berpindah lepas raya nanti. bukannya aku tak berani sorang-sorang kat rumah. tapi... err. aku ni takut sunyi. sebab bila sunyi suka nak fikir yang bukan-bukan. eii, nak offer siapa temankan aku nih. huwaa!

mungkin, zaman balik kampung awal-awal dah berakhir bagi aku. mungkin aku cam nak berlagak macam  aku ni dah dewasa sangat.  mungkin Hari Raya bukanlah perkara yang menarik sehingga perlu pulang awal. eh, asalkan tetap ber'malam raya' di kampung itu dah paling best kan?. sebab raya ni feel kemuncak dia adalah the last day kita bukak puasa dengan famili. lepas setel solat maghrib. takde lagi tarawih. semua orang secara ramai-ramai boleh ke halaman rumah, pasang pelita. main bunga api, main mercun puas-puas.






ini pic aku raya tahun lepas. kat kampung emak. (Muar, Johor). raya tahun ni. haruslah BIRU. bukankah aku Puteri Biru. Ceh!



p/s: update tentang gathering buka puasa S.Alam hari semalam harus dilewatkan sikit. sedang mengumpul link blog rakan-rakan yang turut hadir. owh long list tauuuu?. anyway. diorang semua memang nice/friendly/cute/handsome/awesome.! sayang you all banyakkkk!

Friday, August 27, 2010

hehe, you like me that much?





syhhhh!

bila seorang lelaki tiba-tiba tanya sedemikian. then what u expect me to say?


aku hanya tergelak berdekah-dekah dalam hati. ceh! mamat ni berlagak macam cool la tu tanya direct camtu. dia ingat aku tak cool ke, chit!


" hahaha!  glad you know..."


now aku nak tanya. siapa lagi cool? aku ke dia?.. atau kami sama-sama cool?


kadang-kadang. kita lebih suka bila seseorang itu tahu sendiri, tanpa kita bagitau dia apa-apa. that means. dia paham. mungkin sebab dia 'berpengalaman luas'. kita bagi hint begitu sedikit. tapi dia dah boleh tau. kalau semua orang macam ini. senang kan.


ops! dia bukan mudah perasan, tapi 'perasaan' nya dia terhadap perasaan kita itu tepat!.


lagi menyenangkan. bila dia jenis yang tak kisah. dia tetap macam bagaimana dia sebelumnya walaupun dia tahu kita berkenan kat dia. cool huh? err, mungkin dia macam Sasuke!


hey guys! ini belum sampai tahap jatuh cinta. ini hanyalah jatuh suka. and he said, " its ok to like sum1.."


hey you! cool guy.


this story was published. you dun mind rite?

Thursday, August 26, 2010

Mental Disorder- bagaimana bapa boleh sembelih anak.?

Kosmo hari ini, berita muka depan memaparkan kisah tragis kanak-kanak berusia 3 tahun yang mati disembelih bapa sendiri. lebih sadis lagi. ianya berlaku di depan mata si ibu. sembelih anak macam sembelih seekor ayam. sungguh tak dapat dibayangkan. nak melenting tapi tak boleh, sebab pelakunya sakit mental. sedangkan dalam Islam mereka yang gila walaupun sekejap, batal puasa dan tak sah solatnya. orang yang dalam keadaan mental problem adalah bebas dari sebarang hukum. contohnya, kalau dia bogel pun. dia tak berdosa. sebab masa tu 'saraf otak putus'.

dan sebenarnya, kes seumpama 'sembelih anak' ini bukan yang pertama, entah episod tragis yang ke berapa puluh kali kita dengar dalam tahun ini. kebanyakkannya yang melibatkan ahli keluarga sendiri yang menjadi 'pembunuh'. boleh bayangkan tak? bila mana sebenarnya dalam rumah yang sepatutnya menjadi tempat paling selamat untuk kita berlindung, tapi menjadi tempat paling bahaya hingga mengancam nyawa. dan kajian keatas semua kes sebegini akhirnya membawa kepada hanya satu masalah:- Kesihatan Mental.

isteri dan anak ditetak, ibu dan bapa ditikam, anak disembelih dan sebagainya. kesemuanya banyak melibatkan bangsa kita Melayu. mungkinkah di kalangan kita semakin ramai yang menghidapi Mental Disorder?

kalau di luar negara, kes begini biasa kita dengar adalah Kes Amuk yang melibatkan jumlah pembunuhan yang lebih besar. seperti seorang psikitari menembak rambang puluhan askar rakan pasukan, atau seorang gila menikam rambang pelajar sekolah. kes begini sangat banyak berlaku. dan akhirnya si Pengamuk membunuh diri sendiri.


Orang Gila ada tempatnya:- Hospital Sakit Jiwa. kerana mereka perlu mendapatkan rawatan yang sewajarnya.



mental problem atau juga gangguan jiwa cuma berpunca dari dua. mungkin pewarisan genetik. dan mungkin jua pengaruh persekitaran. kalau genetik kita tak boleh buat apa. tapi persekitaran, mungkin ada sesuatu yang dapat kita cegah.

semua individu berpotensi mengalami Gangguan Jiwa/ Sakit Mental. melalui tekanan-tekanan tertentu sama ada tertekan dari segi jasmani, rohani, mental dan emosi. jasmani seperti kes-kes penderaan hingga mencederakan. rohani seperti 'kepercayaan' tertentu terhadap sesuatu yang bukan-bukan, contoh, mendengar bisikan/suara aneh/seruan menyuruh melakukan yang pelik-pelik (cth kes menoreh kemaluan isteri). mungkin berlaku akibat rohaninya kosong. tiada pengisian. ~ jauh dengan Allah.

mental dan emosi, dua perkara besar dalam diri manusia yang bersangkut rapat. tekanan hidup yang banyak mendesak seperti bebanan kerja, bebanan tanggungjawab, bebanan hutang, bebanan kisah cinta ditolak, bebanan pelajaran terkandas, bebanan kenaikan harga barang, bebanan bonus dah bertahun tak dapat. bebanan nak belanja hari raya, dan segala bebanan, sekiranya tidak ditangani dengan baik boleh mengakibatkan tekanan luarbiasa sehingga diri sendiri tidak mampu lagi bertahan. ~Hipertension~




tak semestinya si sakit jiwa berupa begini. ada yang kelihatan normal seperti manusia biasa. berpakaian kemas. mungkin berada disebelah kita di dalam bas atau LRT.



kemana pun kita pergi, apa jua yang kita jalani dalam hidup ini. jangan lupa meletakkan pergantungan kepada Allah Taala. kepadaNya sahaja tempat kita berlindung, tempat kita memohon pertolongan. hidup jangan stress sangat. kerana hidup ini bakal kita tinggalkan. sayang manusia jangan sampai terlalu sayang. sebab  hadirnya mereka hanya pinjaman.

my dad selalu cakap. jangan stress-stress. banyak stress boleh menyebabkan kita jatuh sakit. sakit itu kita boleh cegah dengan usaha. sebab pada awalnya Allah dah kurniakan kita mental dan fizikal yang sihat. maka walaupun I have A tone of problem. kesihatan adalah lebih penting. problem tu nanti kita settle dia slow-slow. ok!

Wednesday, August 25, 2010

Berbuka Puasa Di McD mIDValleY




kembali bersiaran di awal pagi. dan kita masih lagi ke udara dalam bulan Ramadhan. so cerita yang paling siuman adalah cerita berbuka puasa. cerita sahur tak payah kongsi. sebab time sahur bukankah kita semua tak mandi lagi. syhhh! penulis sahur pi basuh kaki je. OWh! tipu jeee.... sebelum sahur gosoklah gigi, dan selepas sahur gosok gigi lagi. jangan main tipu.

masuk hari ini, dah 6 hari tidak berbuka puasa di rumah. sama ada berbuka dengan kawan kampus, kawan blog, atau kawan kerja. (owh sekarang saya punya berjenis-jenis kawan yang datang dari berbagai sumber cayalah!). rupanya ramai yang punya saya sebagai kawan. maka hargailah saya sebagai kawan sebaik-baiknya. (excuse me iklan apa ni annoying laaaa.. :p

ceritanya bermula apabila tadi time tengah hari, tiba-tiba kami bertujuh sama-sama kempunan kan Mekdi secara serentak. Magic sungguh! boleh pada hari dan waktu sama semua orang pun mengidam Mekdi. dan kami taknak Mekdi Delivery. kami nak Mekdi yang tidak dibawa atas motor. nanti kena asap tercemar! ~sila jangan bantah alasan terbaek saya~

maka Mekdi paling dekat dengan kami tak lain tak bukan MidValley lah jawapan paling membahagiakan. sebab tambang seringgit sahaja. murah kan?. tapi dulu lagi murah. tapi yang dahulu usahlah dikenang-kenang. sebab sekarang sudah tinggal sejarah dan memori luka. tambang seringgit sehala bukanlah murah sangat, sebab tambang bas NadiPutra di area Putrajaya cuma 50sen. Ini tidak adil sebab kepadatan penduduk Putrajaya bukankah lagi kurang dari KL.! apsal dia boleh jadi lagi murah?. explain plez!





ini wajah-wajah apabila energy tinggal 20%.



dengan menaiki bas Rapid KL kesayangan, maka kita boleh sampai Mid kurang dari 7 minit. (dari rumahku, rumah mu manalah ku tahu). sebelum serbu Mekdi. pi serbu ATM mesin dulu. sebab duit dalam wallet cuma ada 5ringgit manalah cukup nak beli Chicken McDeluxe! sungguh ku pokai sekarang sebab gaji next week baru dapat. sabarrrrr! sabar ya Cik Bedah tuan rumah sewa ku, this month sewa rumah aku bayar lambat dari biasa. terpaksa!









Spicy Chicken McDeluxe is my favret. take note ya semua. jangan offer BiGmAc ke McChicken ke GCB ke. not my taste. not my taste. aku hanya mahu spicy Chicken McDeluxe sahaja. for me, ia adalah the best burger ever! kalau nak ambik hati aku, offer je belanja Chicken McDeluxe, gerenti ~melting~.! sebab sos meleleh je tepi bibir. heh, pegi lap sana!


lepas makan Mekdi, lepas solat maghrib, lepas berjalan mengukur Carrefour. lepas bergosip apa semua. kita boleh beransur kembali ke rumah masing-masing. menghadap PC masing-masing, dan hidup perlu diteruskan. selesai membaca, boleh tutup tetingkap ini. saya agak busy maka hidangkan tetamu dengan cerita-cerita ringan sahaja. masa mengarang kian terhad. siapalah saya. harta tak ada, rupa tak lawa. tapi saya masih punya hati dan jiwa. Ahhh! apa ntah aku merepek ni. Choww!


Tuesday, August 24, 2010

because of you are my bestfriend, you could never be mine..





A friend is someone who cares about you. The one that you can count on in times of troubles, pains, and sufferings that occur in your life. The one that you can trust with all the secrets of your life. A friend is someone who always finds time to listen to all the stories you tell and the one that is always concerned in everything that you do. These traits I found in you, that's why I really trusted you, and for all of these, I know nothing to repay you but to simply be your friend. And we share the laughter for years admitting to each other that we enjoy being with one another.


But lately little changes are slowly taking place, I just woke up one morning that my feelings for you have changed. To describe it I don't know of a way, its just that I have this weird feeling that I always want to see your cute face, to hear your sweet voice. And when it's already my chance to see you, my knees began trembling, my heart pounding faster than ever, my mind began to mix up. "What shall I do? Will I put face powder on my face? What? What now?" Asking myself as if I was crazy. Then you suddenly appear right in front of me smiling. "Oh my! What shall I say?" I said to myself. And nevertheless I was speechless. No words to say, no stories to tell, nothing. But I managed to keep my feelings hidden.


One day, I saw you wearing a blue cold face. I asked, "What's Wrong?" while cheering you with all my might, but inside I too was dying. You told me it's because of a girl you like most but despite the things you have done for her, she just can't learn how to love you. My tears started to stream down my cheeks. You thought I understand you and that's what causes me to cry. "No, you don't understand," I wanted this to tell you, "I was crying because like you, I really felt something special for someone and that's you, but whatever I do, you just can't feel that I love you too! And now you're telling me you're in love with somebody! What about me? What about my feelings for you?" These words I don't have the guts to tell, so I just chose to be quiet and it's all a secret for me to keep.


I spent that night crying endlessly. I can feel that boundless woe blanketing my lonely soul. "What shall I do now?" Will I let you know about my feelings for you?" These question rolled out of my mind. But after that, I remembered that I valued our friendship too much that I can't stand to loose it just because of this stupid feeling they called LOVE.



That was my first decision, but I realized that I couldn't be your friend without thinking about my feelings for you. "What will happen to me now? Now that I can't hide my feelings anymore?.Now I know what to do…" I sadly whispered to myself. I know it will take a long time for me to do this but I know it's a must. Many hours passed and I spent it all by crying, for I promised to myself that, that will be the last time that I will cry just because of you. However I was wrong in this.


The next day I met you, I know I have practiced every word that I shall tell you. But I just stop myself from crying the moment I saw you drawing near. But I wipe it all dry for I have a very important message for you. But before I have the chance to tell you these words, you greeted me with a cheerful smile and a warm "Hi!" Ignoring this I told you, "Farewell,". You asked me "Why?" Once again my tears began to fall because of the deep pain that I'm hiding inside but I know I must continue.


"Farewell my friend. For I am not worthy to be your friend. For a long time, I have betrayed our friendship." I said. "Betrayed?" I can't remember any time that you betrayed our friendship!" You said. But in your face I can see that you're so confused. I must finish I know for ‘this is the only way to forget your love," this is my heart instructing me for it too was hurt. I took a deep breath and said, "No, you don't understand. I have betrayed it. I have promised that we will be friends forever but suddenly I felt that you already had a special place in my heart. I'm sorry.

And now I'm leaving with all our happy and sad memories. But before I go, I want you to know that I LoVe YoU … My DeAr FrIeNd."

After this, I run with all my might even though I heard you shout, "Wait!" I can't stand any single moment that I can hear your sweet and gentle voice because underneath that is the fact that you could never be mine…



p/s:  “People so seldom say I love you And then it's either too late or love goes. So when I tell you I love you, It doesn't mean I know you'll never go, Only that I wish you didn't have to.”

Monday, August 23, 2010

special thanks to Mr.H, nice ole-ole dari Germany.

cerita hari ini. awal pagi yang burn begitu sahaja. sebab selepas solat Subuh aku bantai tido sampai tengah hari. tau dah rezeki mahal tido lepas Subuh. tapi dalam seminggu, hanya sekali je peluang aku boleh tido sampai tengah hari. dan lenanya aku pagi tadi susah nak cerita, siap mimpi kawen lagi. muahaha! mungkin sebab kebelakangan ini hati aku tidak gundah. macam yang sorang kawan aku kata. hidup ni jangan stress sangat. sebab hidup ini akan kita tinggalkan suatu masa nanti.

ok, kembali pada tajuk. hari ini, ada seorang lagi rakan blog yang baik hati offer mahu belanja makan berbuka puasa. rakan blog sebab dia kenal aku melalui blog. tapi actually dia bukannya blogger tegar. update blog beberapa kali je sebulan. tapi dia rajin mengikuti cerita-cerita aku dalam blog ni. kemudian, aku dapat tau yang dia ni serumah dengan ex-classmate aku yang belajar di Germany. Eh. what a small world lah kan.

actually, aku tak pernah nak kenal pembaca blog aku yang lelaki. maksudnya, aku takkan betul-betul kenal sampai jadi kawan. kawan yang aku boleh story kan life aku secara banyak. yang boleh dengar aku merungut memaki semua. kawan bergaduh pun ya jugak, (masa World Cup arituh mamat ni ajak aku gaduh pasal aku kata Mexico bukan pasukan hebat). frankly speaking. dia adalah kawan blogku yang paling best setakat ini. mungkin sebab kami sekepala. Muahaha!


ok, kami berbuka puasa di The Warung MidValley. di Tingkat 1, berhampiran RotiBoy dan entrance ke KTM. kat sini menu ala-ala warung kowt, local food la semua. definitely my taste!






ok. sebabkan dia ni dah bertunang, maka aku tak boleh reveal 100% lah. walaupun dia muda setahun dan dia lelaki, tapi dia dah jadi tunangan orang. apapun, friendship itu tidak datang dengan bersyarat. aku respect personal life dia. kat atas tu pic dia yang telah diedit dengan jayanya. mamat ni berbuka puasa memang tak makan nasik. dia makan Bihun Soto. minum, err, Lemon Barli kowt. haha.





ok. atas permintaan mamat ni, suruh aku ajak seorang kawan. maka aku ajak Sarimah. yang kebetulannya stay kat rumah aku sebelum dia terbang pulang ke Sabah esok. kiranya Sarimah juga dibelanja oleh beliau. menu dia Nasik lemak Special. dengan Milo Ais.






aku order menu paling special. Ceh. special sebab kita jarang-jarang jumpa benda ni,  Nasi Tumpang. nasi 11 lapisan, ada rendang, ada sambal telur. ada serunding. dihidangkan dengan acar dan keropok. kalau you all try google Nasi Tumpang ni pun banyak blog dah cerita. tapi macam biasalah, aku baru je dapat tau kewujudan dia. ok, bila order, dia bagi 2 pilihan. rendang ayam atau daging.






bila dah dibuka sampul kon tersebut, dia jadi macam inilah. disalut dengan daun pisang. nampak macam sikit je kan. tapi sebenarnya macam sepinggan nasik jugak. sungguh kenyang. Alhamdulillah. harga dia. 9.80sen. berbaloi bagi saya sebab orang lain yang bayarkan. HahahA! yang pentingnya. Sedappp!







tak lupa, nice Choclate bar. ole-ole dari Germany. kebetulan dah lama sangat aku tak makan coklat. dah berbulan-bulan rasanya. macam tau-tau je, ada orang nak bagi coklat sebesar ini. hampir sama besar dengan lebar laptop Compaq CQ40 aku. rasa dia sedap sekali. sedap berkali-kali jika makan banyak kali. HuHu! harap esok time puasa tidak sawan tiba-tiba gatal terbuka peti sejuk. takut cair nafsu nanti melihat coklat ini.


by then, A lot of Thanks to Mr.H. belanja makan, and bagi ole-ole lagi. Raya nanti kita jumpa lagi boleh?. ajak Fuad sekali. eii, dah 6 tahun tak jumpa dia. dah besar lom budak kecik tu?. Muahaha!


p/s: next. siapa lagi nak belanja saya?...... :p


Sunday, August 22, 2010

Give A Space Please!!

actually tak tau nak letak tajuk yang sesuai untuk entry ni, tajuk tu haa macam tergantung sket. tapi by the time you all baca entry nih, you all akan angguk kepala. dalam hati setuju kata ini semua benda biasa. tapi kadang-kadang korang berhadapan dengannya atau kadang-kadang korang pun sama buat benda ni tanpa disedari.


menaiki/menuruni eskalator.

- tau tak bahawa kalau naik/turun eskalator, kita kena berdiri di sebelah kiri. just like jalan raya di Malaysia. ikut kanan jika nak memotong. ingat macho sangat ke nak berdiri sesama dengan awek di tangga yang sama sampai halang laluan orang lain? what the Fish! ingat. bukan semua orang di sekitar kamu tu sedang lenggang kangkung menjayakan acara dating. kalau dekat mall okla kebanyakkannya tak rush. tapi kalau kat stesen LRT. ada orang yang rush nak pergi kerja ke apa. lain la kalau eskalator tu  'lengang'. ini tak, dah perasan kat belakang dia ada orang nak lalu selamba buat-buat tak nampak mengkayukan diri kat situ. Excuse Me!.


menaiki/menuruni lif.

- lif tu bukan punya kamu. boleh tak jangan stay je kat bahagian depan lif tu bila lif tu dah terbukak. tolong la ke belakang ke bagi laluan ke. bukan suruh gerak banyak sangat. selangkah dua dah cukup. really tak susah. then bila sampai tingkat tertentu ada orang nak keluar dari lif tu, bagi laluan. tengok kiri kanan. ini kadang-kadang spesis saiz sudahlah triple XL. buat dun know je tak nampak orang kiri kanan yang usaha nak keluar. sampai kita ni harus bersusah payah.


memasuki LRT/Komuter/Bas

- bengang tak bila kita nak masuk, then ada orang kat dalam LRT juat stay cam kayu je kat depan pintu LRT tu. mulanya ingatkan dia nak keluar. rupanya tak pun. tetiba bila dia perasan rupanya ramai yang keluar, and ada tempat duduk kosong, dia pandai pulak nak rebut-rebut tempat duduk. kita ingatkan memang dia nak terus berdiri sebab tu dia stay je kat pintu pada awalnya. bukankah ini begitu selfish? tolonglah.


menyusuri susur gajah/ laluan beratap.

- ni tak kisahlah kat mana-mana pun. bukankah biasanya disamping anda berjalan mara ke hadapan, ada juga orang dihadapan anda yang jalan bertentangan. kalau anda berjalan berGeng. bagila line tu devide dua. jangan sampai anda 4 orang jalan je sehala. habis yang bertentangan dengan anda tu nak lalu macam mana. tak macho pun jalan berGeng sambil lenggang kangkung macam tu bila anda menghalang laluan orang lain.  


-------------------------------------------------------------


dulu, masa aku kecik-kecik, time makan kat rumah atuk. kami makan beramai-ramai, bersila atas tikar. then ada antara ahli keluarga yang lewat sket, masa tu 'bulatan' kami yang duduk-duduk ni dah begitu rapat semuanya, duduk bersila tu boleh bertemu lutut.  then bila sedara yang lambat tu nak duduk, abah cepat-cepat cakap, "haa, bagi ruang. bagi ruang..". pandai-pandailah, besarkan sket 'bulatan' tu. supaya orang yang lambat ni boleh duduk makan sama-sama.


benda yang sama, "Give A Space". kita boleh apply dia dimana-mana. actually this is what we call common sense. benda biasa yang tak perlu diajar in formal lesson. boleh fikir sendiri. kita buat sikit saja, tapi ianya menyenangkan orang lain. tapi kalau kita tak buat, kita menyebabkan orang lain fikir. "apalah dia ni. bagila ruang sket bukannya susah pun". nampak tidak? benda yang sometimes orang cop sebagai small matter. tapi kalau benda kecik pun still buat-buat tak reti. how come nak handle benda-benda yang lebih besar. lets think about it.




Saturday, August 21, 2010

Bahaya Handphone kepada Anda.

bila zaman makin canggih, peratusan kita terdedah kepada bahaya semakin tinggi. makin banyak teknologi yang dicipta untuk kemudahan manusia, makin manusia terlalu bergantung kepada teknologi. sehingga kebergantungan tersebut, silap-silap boleh mengancam nyawa.


Hampir 2 bilion orang di seluruh dunia (26 juta pengguna di Malaysia) menggunakan telefon bimbit. Kebanyakan di antara mereka ialah kanak-kanak.

Penggunaan yang berleluasa ini bermaksud pendedahan terhadap sinaran elektromagnet yang belum pernah berlaku dahulu. Anggaran meletakkan pendedahan terhadap sinaran E.M.F adalah 100 kali lebih tinggi daripada beberapa dekad dahulu.

 
Soalan-soalan Lazim:
Apakah itu E.M.R?

E.M.R merujuk kepada Radio Elektromagnet, sinaran frekuensi berbahaya yang dipancarkan oleh telefon bimbit. Sinaran tidak mengion daripada sumber frekuensi rendah mengion seperti model awal telefon bimbit dipercayai selamat. Pandangan ini telah berubah sejak kuasa telefon bimbit telah dipertingkatkan daripada gelombang paras rendah kepada gelombang mikro paras tinggi.

 
Apakah perbezaan antara Gelombang Radio dan Gelombang Mikro?

Gelombang radio adalah kuasa penghantaran berparas rendah yang menghantar isyarat dari atau ke telefon anda. Frekuensi tidak mengion ini adalah selamat. Kini, telefon bimbit berkapasiti 900MHZ hingga 2.4GIGs atau lebih tinggi agar anda dapat menerima isyarat yang jelas apabila bergerak dari satu bilik ke bilik lain atau di luar. Namun demikian, telefon anda kini dilengkapi kuasa sinaran gelombang mikro/inframerah.



Adakah telefon bimbit membahayakan?

Beberapa penyelidikan telah menunjukkan sinaran frekuensi radio daripada antena telefon bimbit "menyebabkan kerosakan genetik dalam darah manusia", sementara satu kajian kes lagi mendapati "peningkatan statistik yang signifikan" bagi tumor otak neuro-epitelium di kalangan pengguna telefon bimbit.

Dalam tahun 2004, satu kajian terhadap 750 orang yang dilaksanakan oleh Karolinska Institute di Sweden mendapati bahawa penggunaan telefon bimbit selama 10 tahun dan ke atas meningkatkan risiko tumor telinga sebanyak 4 kali.






Apakah kesan-kesan bahaya daripada penggunaan telefon bimbit yang terlalu kerap?


Banyak pengguna mengadu bahawa telefon mereka terasa hangat dan mereka mengalami tanda-tanda seperti sakit kepala, kelesuan, kebas dan kehilangan ingatan. Ada telefon bimbit yang lebih menjana haba daripada yang lain. Dalam satu kajian terhadap remaja di bawah 16 tahun, saintis di Eropah melaporkan kehilangan memori jangka pendek (sehingga 50 minit) boleh berlaku selepas menggunakan telefon bimbit.

Bahaya teknologi wayarles mungkin lebih tragik daripada kesan rumah hijau. Sinaran telefon bimbit boleh mengakibatkan kerosakan genetik. Malah, penggunaan secara sederhana teknologi komunikasi mudah alih ini masih boleh meningkatkan risiko tumor otak secara mendadak.


Telefon Bimbit 'Merosakkan Sel-sel Darah'


Sinaran telefon bimbit boleh merosakkan sel-sel darah dengan meningkatkan tekanan sesama mereka, kata para saintis.


Telefon Bimbit 'Mengubah DNA Manusia'


Kajian makmal menunjukkan bahawa gelombang radio daripada telefon bimbit boleh mengancam sel-sel badan dan merosakkan DNA.


(Sumber dari BBC News)



Telefon Bimbit boleh Mempengaruhi Kualiti Sperma - kata penyelidik


Jika telefon bimbit disimpan dalam poket dan dibiarkan dalam mod cakap akan merendahkan kualiti sperma, demikian menurut penyelidikan baru daripada Cleveland Clinik.


(Sumber dari CNN, Dis 2008)


Kajian: Radiasi dari Telefon Bimbit Merosakkan Daya Ingatan


Pendedahan terhadap sinaran telefon bimbit memburukkan daya ingatan jangka pendek tikus, menurut kajian baru di Sweden.


(Sumber dari 'The Total Sweden News in English')




Barah Otak Dikaitkan Dengan Penggunaan Telefon Bimbit di Kalangan Anak Muda



Sekumpulan saintis antarabangsa menyeru Kanada dan negara-negara lain untuk menggubal standard keselamatan yang lebih ketat terhadap penggunaan telefon bimbit selepas didapati risiko menghidap tumor malignan otak melonjak lima kali ganda dalam kanak-kanak yang mula menggunakan telefon bimbit sebelum usia 20.



(Sumber dari 'Canwest News Service
Oleh: Sarah Schmidt - 03/22/09)






Kesan Radiasi Telefon Bimbit, Tumor Otak dan Kanak-kanak



Dalam meta-analisis yang diterbitkan dalam isu Mei 2008, Jurnal Antarabangsa Onkologi, penyelidik Sweden menemui perkaitan antara tumor otak dan penggunaan telefon bimbit.



(Sumber dari Universiti Hospital, Orebo Sweden
Oleh: Lennart Hardell - 11/06/08)


handphone memang penting, ianya adalah keperluan. tapi menggunakan handphone 24/7 adalah bahaya. apa jua kemudahan teknologi, biar ianya bertujuan memudahkan kita, dan jangan sampai kita jadi 'hamba kepada teknologi'. sebenarnya penggunaan handphone (yang bergelombang halus dan pantas) mendedahkan kita kepada radiasi. radiasi sangat berbahaya kepada DNA. bila DNA gagal dikodkan sebagaimana ia harus dikodkan, maka mutasi boleh berlaku. sains panggil, mutasi gen. yang boleh menyebabkan tumor/ketumbuhan atau kecacatan kelahiran.


 video bagaimana Mutasi berlaku?

rasanya ibu bapa pun tak perlu memberikan handphone kepada anak mereka di usia yang muda. (18 tahun ke bawah adalah muda). sebab kanak-kanak memang daya rintangan mereka terhadap bahaya-bahaya dari teknologi ni sangat rendah. anda mungkin nampak mereka sihat hari ini. tapi belum tentu mereka bakal 'mewariskan' kesihatan kepada generasi seterusnya. bila kita cakap pasal DNA, kita juga bercerita tentang pewarisan genetik. atau jika memang benar-benar perlu, let ur children know. baik buruknya penggunaan handphone.



'Biarlah, Tak Apalah'!

dalam satu-satu situasi, demi kebaikan tertentu, usah katakan 'Biarlah'. This is your life, and your Life is precious!


p/s: syukur. merasa pegang handphone di usia 18 tahun.

Friday, August 20, 2010

cerita Berbuka Puasa:- Kg Baru


salam semua. semoga sejahtera di Hari Jumaat.

semalam, hari khamis. adalah hari pertama dalam bulan Ramadhan aku 'keluarkan duit' untuk berbuka puasa. selama ini berbuka puasa di rumah selepas acara main masak-masak. (modal masak sendiri sangatla sedikit mungkin 1.50 seorang tapi boleh makan macam-macam sampai bawak ke sahur).

sesekali berbuka puasa di luar tak apa. jangan hari-hari. sebenarnya bukanlah nak makan luar sangat. tapi macam nak had fun dengan rakan-rakan. bukak puasa ramai-ramai kan ke meriah. kat rumah pun ramai, kami berlima, tapi semalam berbuka di Kg. Baru, kami ber12. wahhhh!




  

mulanya kami bertujuh saja gadis-gadis yang bergerak dahulu. macam biasalah. pengangkutan kami adalah kemudahan LRT aliran Putra. Stesen U to Kg Baru;- RM2, semalam kami sampai awal, dalam pukul 6.10 petang. sebab nak tempah meja untuk ramai, takut tak ada seat. tapi kalau anda cuma datang berdua or bertiga, kalau datang 6.45 pun still ada space untuk anda.


restoran pilihan, adalah Chop n Steak (Ship). sangat dekat dengan masjid Kg.Baru. cuma 10-12 langkah seorang dewasa. restoran ni actually hidangkan western food, macam Grill, Steak, Spaghetti, and yang sewaktu dengannya. biasanya orang datang sini makan Chicken Chop. tapi aku selalu prefer makan ikan. kalau nak nasi pun ada. Chicken Rice Sizzling boleh tahan sedap. dan juga ada Nasi Morocco apa ntah. harga makanan standard la, 6.90sen-15.90. tapi air dia murah je, 1.50sen-2.50.


walaupun pergi time weekdays, tapi dalam bulan puasa ni orang tetap ramai. full semua meja. nak kata dia begitu best sedap tak ingat tu tak adalah juga, sebab western food ni makan di mana-mana pun bukanlah beza sangat. lebih kurang juga. and you know la Kg. Baru. banyak pilihan kedai makan. jadi sebab itu kowt. pengunjung ramai je selalu.  


Bazar Ramadhan Kg. Baru boleh tahan meriah. macam-macam ada. memang jauh lebih meriah dari Bazar Ramadhan Kg. Kerinchi di tempat aku ni. Heh! Oh ya, nak bagitau, semalam ku kecewa sebb sampai masjid bubur lambuk dah habis. katanya aklau nak dapatkan bubur lambuk Kg.Baru ni secara free kena ada kat sini seawal jam 4-5petang. huuuu.





jihan n izzah.



ada nampak tak kapal kat belakang kami tu?. actually tu adalah salah satu kitchen diorang.






after bukak puasa, sekitar jam 8 malam.


lepas bukak puasa, solat maghrib di masjid Kg.Baru. dan kemudian solat Isya' dan tarawih sekali. cerita pasal tarawih, ini adalah kali pertama bertarawih di sini. jemaah perempuan dia sangat ramai. memenuhi lebih 10 saf. rasa seronok sangat tengok jemaah yang begitu ramai. actually masjid Kg.Baru ni buat 20 rakaat tarawih, tapi kami cuma ikut dia buat hingga 8 rakaat je. itupun dah menghampiri jam 10 malam sebab Imam dia baca ayat panjang. nak jalan ke LRT pun makan masa 15minit. jadi tak apalah, 8 rakaat juga ok.






semua kami bawak beg macam baru balik kuliah, padahal dalam beg cuma ada kain telekung. time kat LRT Kg.Baru ni, dah pukul 10.30malam. sempat lagi snap-snap gambar.





dan yang terakhir. satu gambar paling skema abad ini.

-

-

-

-

-

-


bukankah ini seperti style bergambar time sekolah tadika dolu2? bukankah ia begitu comel?



p/s:-  GeLAkLaH kAlAu nAK. :p

Thursday, August 19, 2010

Cinta, bukan sekadar ucapan 'I love You'.




Find a guy who calls you beautiful instead of hot,

who calls you back when you hang up on him,

who will lie under the stars and listen to your heartbeat,

or will stay awake just to watch you sleep...



wait for the boy who prefer to kiss your forehead, 

who holds your hand in front of his friends,

who thinks you' re just as pretty without makeup on.



One who is constantly reminding you of how much he cares and how lucky he is to have YOU...


The one who turns to his friends and says,

 thats her...


My Love.




p/s: dah lama tak berjiwang. ekeke!

Wednesday, August 18, 2010

Crossaint- bukan sebarang roti.


Crossaint- image from google


ada satu benda yang paling aku suka kat tempat kerja aku sekarang. what is that?. haaa. kalau aku kerja sampai closing kedai jam 9 malam, biasanya memang aku akan dapat bawa pulang roti pastri. sebab kebiasaannya roti-roti tersebut memang tak habis semua. maka kami pekerja boleh la bawak pulang 'bahagian' masing-masing. dan pada waktu tu kalau sesiapa yang lalu sekitar kami. boleh la kami bagi free roti pastri tersebut. macam Isnin lepas, our 2nd supervisor bagi je pastri2 tersebut kat 2 orang kenalan chinese dia yang kebetulan lalu.

ada banyak pastri kat kedai kami, tapi yang paling aku suka ada dua ja. sama ada Chocolate Roll, atau Crossaint. tapi biasanya chocolate roll memang laku, tak akan sampai berlebih punya. tapi kalau crossaint, ada masa kalau kami bake dia lebih sikit, maka ada la tu rezeki membawanya pulang. tapi memang bukan everyday la Crossaint ni ada lebih. sebab roti ni walaupun dalam dia nothing, tapi dia memang dah sedap di makan begitu sahaja. sedap dia tu aku susah nak describe. tapi kau faham-faham sajalah, kalau roti kosong camni orang semua suka makan begitu saja maknanya dia memang sedap la kan?.

sebelum aku kerja kat kedai ni aku memang tak tau langsung ada wujudnya roti Crossaint ni. rupanya roti ni kira universal jugak di mana-mana negara juga ada terutamanya negara kulit putih cam Eropah sana. ala senang citer macam roti Baguette gak la ke'famous'an dia, berasal dari Perancis, dan further story dia anda boleh google sendiri dan banyak boleh jumpa pasal asal usul Crossaint ni. antara link yang boleh di refer, adalah dari Wikipedia :- http://en.wikipedia.org/wiki/Croissant

daripada apa yang aku nampak, customer yang suka Crossaint ni bukannya foreigner je, orang melayu kita pun ramai yang suka. ada satu hari tu aku nampak budak dalam lingkungan 6-7 tahun je mintak kat mak dia nak roti Crossaint ni and dengan lahapnya dia makan begitu saja. tapi bagus gak la kan dari budak tu makan 'jajan' ke apa. baik dia makan roti, hehehe! tapi roti ni hanya enak dinikmati time panas-panas. just panaskan seminit dalam ketuhar pun dah ok. kalau makan time dia sejuk, maka kuranglah nikmat dia. :p

and aku sekarang macam dah addict dengan roti nih, lagi-lagi kalau time puasa-puasa ni aku kerja, bila nampak roti ni bersusun je baru kuar dari oven, haish! memang cukup terliur taktau nak kata. dalam hati aku doa, biarlah ada lebih roti ni untuk aku malam kang time tutup kedai. boleh la aku bawak balik umah, panaskan dalam ketuhar and makan dia sambil update belog. HahaHa!

owh ya, harga roti ni satu dalam 2rggit lebih or 3 rggit kowt. aku pun tak pasti sangat. kalau kat tempat lain aku tak tau kat mana boleh dapat roti ni, yang aku tau kedai tempat aku kerja memang ada jual. mana tu? Swiss Oven KL Central. heh.

Tuesday, August 17, 2010

thanks Joegrimjow, Oh! memang bukan sekadar Nasi Ayam..

tak update hampir 48 jam, tapi masih menerima visitors seperti biasa. tau dah, ini mesti sebab backlink dari rakan bloggers yang menghadiri berbuka puasa bersama JoeGrimJow Ahad lalu. sebabkan backlink anda yang banyak menyumbang trafik itulah, update saya tentang entry tersebut bertangguh. terima kasih atas trafik free. :p





ok, untuk rakan pembaca yang masih belum tahu, mari nak kongsi cerita, disebalik kisah bertemu pemilik blog joegrimjow dan sebenarnya pertemuan kami diatur atas budi bicara pemilik blog  Cahaya Riang Gembira iaitu Dr.Hana, yang pernah memenangi kontest anjuran Joe April yang lepas sempena dengan birthday beliau. plan dah lama nak makan sama-sama. iaitu aku, Dr.Hana, Jard dan Joe sendiri. sebenarnya Dr.Hana ada ajak blogger lain juga, tapi mereka tak dapat datang.

dan disebabkan Joe menjadikan perjumpaan ini serampang dua mata, sekali dengan perbincangan Gathering Iftar GB secara besar-besaran kelak, maka itulah yang jadinya kami sama-sama dapat berbuka puasa beramai-ramai. tapi ia lebih baik, lebih ramai maka lebih meriah. lebih banyak kedengaran gelak tawa, yang sakit boleh sembuh. yang lapar boleh kenyang, baiklah, sponsor besar kami pada malam itu adalah encik Joe. 12 orang yang lain makan free, Alhamdulilah.

aku pergi sama-sama dengan Dr.Hana, dia jemput aku di KL Central. dan kami sama-sama bergerak ke Times Square, turut serta adalah 2 orang rakan doktornya. sayangnya yang dua orang itu bukan bloggers, hee. Dr. Hana banyak diam saja. aku tanya dia jawab, kenapa dia takda tanya aku apa-apa. musykil. huhu. dan bila sampai Chicken Rice Shop TimesSquare, aku duduk sebelah blogger Jardness. beliau ni aku dah pernah jumpa sekali sebelum ni, di Gathering Gatsby Nuffnang dulu. so dah boleh 'bisik-bisik' cam dah kenal lama dah. (bisik pasal Cik Tanah encik Joe).

bloggers lain yang hadir, azrul, syahirul, ariff shah, fazreen, bro framestone & tunangnya serta AyongQiela. (yang ni aku memang tak pernah kenal link dia pun aku tak tau. mahap). Syahirul dan Joe yang asyik berkepit dengan DSLR masing-masing memang sungguh menganggu konsentrasi aku, tau sajalah. gambar candid dari DSLR memang sharp kan.






ok. pendapat tentang bloggers yang aku jumpa:-

Dr.Hana:- sopannya diamnya dia. bikin daku serba salah, terpikir, ni aku nak diam gak ke or aku nak banyak cakap.

Joe:- dari jauh dah boleh kenal. dia ni sopan gak tapi mulut manis. boleh dia menipu aku cakap dia ada jumpa Fida Aishah kat klate, bulat2 aku boleh percaya. Dush.

Jard:- mesra. kami memang mesra duduk sebelah-sebelah.

Syahirul:- boleh tahan banyak cakap. cepat mesra juga.

Azrul:- jauh lebih diam dari yang ku jangga. rasanya tak cakap sepatah pun dengan beliau. huhu

Broframestone:- masa makan kami duk jauh sangat, tapi bila abis makan ada tegur-tegur snap-snap gambar. beliau dan tunangnya sporting sangat, make me happy.

Fazreen:- macam peramah, tapi aku takde point sangat nak sembang dengan dia sebab tak pernah langsung tau pasal blog dia. even duk sebelah time makan tapi aku diam ja. :p

Ariff Shah:- perlu ke aku bagi pendapat pasal dia ni?. sebab b4 ni dah ada dah entry pasal dia kat SINI. boleh baca kat sana ok.



gambar-gambar lain:-



sudahlah pipi tembam, berdagu dua pula. :p 





makanan yang begitu meriah.



kalau dah namanya bloggers. mahu online dimana-mana. juga




Syahirul



bukan sekadar nasi ayam. ewah, trademark Chicken Rice Shop selalu ku dengar kat iklan TV.




kami selepas kekenyangan, Thanks semua.


InsyaAllah akan datang kita akan berjumpa lagi. mungkin lagi ramai, dan lagi meriah dari ini. dan mereka bagi saya memang bukan sekadar rakan blog. tapi rakan realiti juga. much Love!




ps:- the other last one blogger in the list of Lelaki-lelaki Hot di alam blog which is Zack Zukhairi. harap sangat one day dapat jumpa beliau. 70% puas hati bertemu Ariff dan Joe. 30% lagi menaruh harap pada incik Zack, muga2 tertunai.



semua gambar-gambar kredit to DSLR Joegrimjow.

Sunday, August 15, 2010

ehermmm...mimpi romantis.

hi semua pembaca.. dah moreh dah?. today moreh kami serumah makan pau goreng masakan cik Hasni gorengan cik Shida. saya seperti biasa. tukang makan saja. (at least mengaku~sedar diri). Heh.

*moreh :- makan lepas solat tarawikh.


tadi pagi-pagi kan... ada mimpi romantis. mimpi romantis tersebut adalah sesi memilih katil idaman. (haa, pasti kecewa kamu yang baca..) mimpi beli katil adalah romantis ok. that is my opinion jangan bantah please.

macam nak beli rumah pulak bila termimpikan beli katil. maklumlah. sejak lebih setahun menetap di rumah sewa. aku hanya tidur atas hamparan toto saja. (itupun lena dibuai mimpi kalau bagi tilam empuk entah-entah boleh mimpi sampai ke Disneyland). take note, ku peminat kartun Disney Mickey Mouse. bukan peminat Hello Kitty walaupun realitinya suka kucing tak suka tikus. HahaHa!

hari ini ada tonton berita. pasal ribut di Bazar Ramadhan di daerah Jasin Melaka yang berlaku tempoh hari. My God. sampai mengorbankan 3 nyawa. takziah buat keluarga mangsa. aku ada tengok video ribut tu. boleh terbang jauh khemah-khemah peniaga. mungkin lepas ini, perlu ada taklimat khas apa tindakan yang perlu dilakukan bila berhadapan ribut kencang seperti itu. terutamanya jangan peduli dengan barang yang diniagakan. keselamatan diri lebih utama.

cerita seterusnya, tadinya sudah mencuba pakai baju raya. baju raya dah siap sejak minggu lepas lagi. tak banyak pun, cuma 2 pasang kurung biasa. (buat syarat saja bukan raya beria-ia sangat). blue n grey in colour. baju ni tempah dengan bonda seorang sahabat UM yang tinggal di kelantan. kalau tempah kat KL mahal. tempah kat kelantan boleh murah separuh harga. so I love Kelantan. and I love budu as well. eh tetiba*..

cerita Ramadhan. sudah 4 hari berbuka puasa di rumah bersama teman-teman serumah tersayang. sayang banget sebab mereka rajin memasak enak-enak. sumpah enak! walaupun masing-masing bukan terer sangat tapi bolehlah sedap macam dah layak jadi menantu dah. so, so Bazar Ramadhan tepi rumah hanya dipandang sepi. dan esok pula, bakal berbuka puasa di Times Square bersama Joegrimjow dan beberapa blogger lain. siapa blogger nak join boleh jugak turun Times Square esok petang. jagan malu jangan segan sebab kalau lagi ramai datang lagi meriah suasana. kan. kan

tak ada apa lagi. malam ni tido awal sikit sebab esok kerja half day. ok. daaa.

love much!