Monday, May 31, 2010

lelaki handsome itu bukan Melayu.


berkenaan lelaki handsome yang tidak disapa tempoh hari. masih ingat tak entry Hai Handsome? haa. lawak sungguh respon pembaca. sebenarnya memang dah tahu kami akan berjumpa lagi. sebab itulah pada masa itu tidak mungkin aku berwatak 'tak malu'. kan.kan.

hari itu tidak bertegur. tapi hari ini bolehla berbual sikit-sikit. sikit saja..... dia tinggal di Kelana Jaya. ok. dapat dah satu info.

kembali pada tajuk:-


hari itu. hanya berpeluang melihat wajahnya. dia benar-benar seperti Melayu. kulitnya lebih gelap dari kulit aku. matanya lebih bundar dari mata aku. becoz we are all have to speak in English. aku ingatkan dia Melayu. since tak ada orang pun cakap bahasa Cina. walaupun banyak bangsa Cina dikalangan kami.

bila Kak Umi panggil nama dia Micheal. aku rasa pelik. betul ke nama dia Micheal. and then bila dia key in data dalam komputer. nama penuhnya adalah Micheal Wong? bila cakap pasal lunchtime yang bakal disediakan. He dun mind to eat pork. so he is truely Chinese guy.

ok. keciwa di situ juga.


sampai sekarang masih ragu-ragu. kenapa ada Chinese guy yang benar-benar got Malay look? handsome pulak tuh.. Argghhhh!!!!


aku bukan watak yang kasihan.





dah lama kan  kita tidak berjumpa.


ada tak. kau rindukan aku?.tak banyak. sikit pun jadilah. tapi aku ini rindu secara banyak.


aku selalu berharap bahwa kau akan baik-baik sahaja. tiap saat dan waktu. 


aku mahu kau gembira dan bahagia. walau dengan siapa gerangannya dia. 


aku bukanlah sebuah watak yang kasihan.


aku ini perindu. yang tiada upaya menghilai tawa. tapi selalu bergenang airmata.




terima kasih. atas cinta yang sementara.

Thursday, May 27, 2010

Iron Man 2 vs IP Man 2.

owh. ini cerita dah lapuk dah. tapi baru nak update. its okla daripada langsung tak ada cerita. (miskin idea).


Iron Man 2

aku tengok hari kedua ia ditayangkan di pawagam. masa tu aku berada dalam musim exam week. err, kira-kira sebulan lepas kowt. aku tengok cerita ni sorang-sorang kat Sunway Pyramid dengan harga tiket 13ringgit. (paling mahal sepanjang hayat tengok wayang). masa tu hari jumaat. movie start kul 12.20 tengah hari. tapi.....bersepah-sepah jejaka melayu Islam yang membanjiri panggung. cerita Iron Man 2 ni duration dia lebih kurang 2 jam gak la. dah tentunya sembahyang jumaat mereka waktu itu sudah ke laauuuttt.

walaupun kebanyakkan orang kata movie ni a bit boring. tapi pendapat aku tidak. sebab aku tak expect pun movie ni action dia best giler ke apa. (yelah. otak pompuan nak filem aksi taraf mana sangat). over all. aku puas hati la. part sembang-sembang antara iron man dengan gf dia pun pada aku banyak yg kelakar. ok. i love their dialog. nice conversation. paling aku suka persembahan dari scarlett jahnson sebagai pembantu peribadi iron man. walaupun ayu. tapi super power boleh bertarung melepasi puluh-puluh security guard untuk ke bilik kebal. awek cun yg superb. huhu

*8/10



IP Man 2

ini movie aku baru tengok minggu ni. sebabnya. busy tak berkesempatan. (eceh). aku tengok kat MidValley jela kan. dekat pun dekat. cerita ni sebenarnya adalah sebuah kisah benar yang difilemkan. IP Man adalah lagenda kungfu Weng Chun yang  juga merupakan guru kepada Bruce Lee. Ops! watak Bruce Lee cuma muncul di scene terakhir sebagai kanak-kanak yang mahu berguru dengan sifu Yip. aku suka sangat filem nih. sebab ianya memang best. its all about respect and honour.

sifu Yip sangat cool walaupun dia seorang yang hebat. kalau IP Man I dulu pasal siri jajahan Jepun. siri kedua tentang episod jajahan Barat. sahabat beliau yang dulunya kena tembak di kepala pulak dah jadi gila. susah nak describe perasaan masa tonton cerita ni. kagum ada. sedih pun ada. sangat menyampah dengan peninju Barat yang muka macam mintak penumbuk. berlagak nak mampus. siap menghina dan mentertawakan seni kungfu penduduk setempat. dasar penjajah yang ^#^$&%*^. tak boleh dimaafkan. grrr!

*10/10





# akan datang nak tengok Prince of Persia n Karate Kid. eiiii. gejala movie mania ke apa nih... :p

Wednesday, May 26, 2010

spesis pemandu teksi yang wajar disumpah.

haaa, terbaik punya tajuk aku bagi. sila cakap terima kasih kepada tajuk yang best banget tu.


satu hari jam 1petang di hari Selasa. (hari ni la senang citer...)


sedang meronda-ronda (berjalan kaki sebenarnya..) di sekitar Pasar Seni. alamak. panas la. haish. kalau dapat pi mall terdekat bagus gak nih. ermm. Times Square tak jauh kot. kalau nak lrt kena tukar2 leceh la pulak. naik teksi pun ok rasanya. bukanla jauh pun. mesti harga tambang pun lebih kurang.

betul-betul berada di bus stop depan lrt Pasar Seni yang juga berhadapan dengan Central Market. terdapat banyak deretan teksi. kebanyakannya pemandu kaum india di usia pertengahan.

"err, uncle. saya nak ke Times Square boleh ke?"

" boleh dik, tapi rm15." slow je part dia habaq rm15 tuh.

"eh! apsal mahal sangat. bukan ke dekat je?"

" yela, mahal sketla. jalan sesak la."

"eh. tapi kenapa tak ikut meter."

" mana ikut meter kat sini dik."

" takpela. taknak lah". seraya buat muka masam dan segera blah dari situ. hati dah berbuku.


jalan sket ke depan lagi. tak bape jauh dari situ. menghampiri kawasan mall KotaRaya. (jalan dalam 5 minit).
ada bus stop kat situ beserta deretan teksi.


"hi uncle, teksi ni ikut meter tak?" bertanya dahulu.....

"eh. mestilah ikut meter. naiklah. nak ke mana?"

"Times Square."


dalam perut teksi, terpandang kertas warna kuning yang dilekatkan dibelakang tempat duduk driver. owh. boleh buat aduan kat LPKP. ermm. tetiba mahu bertanya kepada driver teksi tersebut.


"penumpang memang boleh buat aduan kat sini ya uncle?"

"owh. boleh. nak adu pasal apa?"

"errr. tadi. depan lrt pasar seni, uncle teksi tu nak caj saya 15ringgit ke Times Square".

"owhh. mahal tu. boleh buat aduan kalau adik hafal no plat dia".


dan seterusnya  uncle teksi tersebut bercerita bahwa memang ada teksi yang taknak ikut meter kat kl nih. dan dia ada cakap. kalau ikut meter. kerja 8jam sehari. dah cukup maaa...

aku diam je. dan tadi aku sempat menjeling salah satu no plat teksi jahanam tersebut. tapi sebenarnya aku tak pasti mana satu teksi empunya yang nak caj aku 15 ringgit tuh. sebab pakcik-pakcik tu ramai-ramai tak berada dalam teksi pun. salah satu no plat yang aku ingat. HWD671.

sampai saja di depan Times Square, aku memandang harga yang tertera di meter teksi. RM.5.50sen. segera aku hulurkan duit dan uncle itu senang hati memberikan resit. setelah mengucapkan terima kasih, aku segera berlalu dan menaiki tangga untuk across ke dalam Times Square.

* apa punya jahanam la teksi pertama tu nak caj aku 15 ringgit sedangkan harga mengikut meter cuma 5.50sen. skang aku nak tanya. wajar ke tidak aku menyumpah beliau?. dia nak ambik untung sebanyak 9.50sen beb! bukan sikit tau. kalau pergi McD time tengah hari MacValue Lunch dah boleh dapat Chicken McDeluxe+French Fries+Coke.

* yes, aku tau la penat jadi pemandu teksi ni. tapi what the hell la sampai nak ambik untung hingga 3 kali ganda. kau tu dah la pakai NGV. bukannya pakai petrol. eiiii.!

* baiklah. anggap entry ini sebagai pengajaran. dan sebagai 'suara rakyat'. kata 1 Malaysia. bersatu padu lah apelah. bab adil tu campak mana?.


p/s: kepada pemandu teksi yang adil dan berhemah, Syabas!





Tuesday, May 25, 2010

ada apa dengan sebentuk cincin.




hurm. akhirnya cincin itu pergi jua. satu-satunya cincin yang aku ada. bukan cincin pusaka. bukan cincin tunang. tapi cuma cincin yang di beli di KL Central dengan harga 19.90sen. tapi aku suka sangat cincin ni. agak sedih la ianya hilang dan mungkin tidak akan berjumpa lagi. dekat setahun gak aku pakai cincin nih. inilah perhiasan paling lama pernah tersarung di jari aku.

sebenarnya cincin ni hilang minggu  exam 2 minggu lepas. masa tu aku kat bilik kawan aku la. kat kolej 12 UM. sebabkan hari tu last day kan kawan aku kena kemas barang kosongkan bilik. maybe masa dia kemas-kemas dia sapu sampah ke apa terbuang kot cincin aku tuh. tak pun dia termasuk dalam barang yang dia pack. yelah cincin tu kan kecik je mana nak perasan. sob.sob

gambar tu aku ambik beberapa hari sebelum cincin tu hilang. nasib baik kan aku sempat rakam gambar cincin nih. sekurang-kurangnya ada jugak kenangan. so thats why hari ni buat entry pasal nih. as memoriable thing la kan, story behind this ring.

-------------------------------------------------------------------------------------

sebenarnya kalau perhiasan tangan cam cincin n gelang memang tak pernah lama dengan aku. selalunya akan hilang. tapi memang setakat ni tak pakai lagi la perhiasan emas kat tangan. selalunya yang cap ayam jelah. tapi dulu-dulu masa skola rendah my dad belikan anting-anting emas pun tak tahan lama gak. sebab anting-anting tu tersangkut kat buaian my sister then dia tercabut bila I tarik. anting-anting tu berangkai bila satu tu pendek sebelah aku terus cabut la tak pakai dah. pastu anting-anting tu sekarang dah dibentuk jadi anting-anting fesyen lain.

for now aku just pakai rantai je yang emas, as long as pakai tudung tak bahaya la untuk kes ragut ke apa. tapi kalau perhiasan tangan memang tak berani la pakai emas. aku kan duk kl bahaya banyak mat pit kat kl nih. kengkadang naik bas ke apa, scary gak, dulu kan ada kes orang kerat tangan gurl dalam bus sebab nakkan gelang emas, what the hell sampai sekarang la aku fobia. no point nak pakai those such thing yang boleh bahayakan nyawa.

dulu my dad pernah cakap. biasanya orang pempuan yang pakai emas sampai ke siku bukannya dia beli pakai duit dia tapi dia perabih duit laki dia. haha, betul gak aku rasa. banyaknya yang pakai emas berat-berat besar-besar saiz tu bukannya wanita yang bekerja. banyaknya suri rumah je pun. (i skodeng time keja kawen la selalu nampak). yang profesional punya pempuan biasanya emas diorang pakai setakat 1-2 je kat jari ke kat pergelangan ke. tak ada nya nak pakai banyak-banyak macam apa je. lol

kalau orang tanya aku suka emas kuning ke emas putih. of coz la aku suka emas kuning. memang la emas putih tu lagi mahal harga dia tapi once kau dah putihkan emas tu. dia tak boleh dah nak dibentuk lagi. bab mahal tu sebab tambah harga teknologi memutihkan emas tu sebenarnya. asal dia tetap emas kuning. emas kuning ni bila-bila masa boleh ditempa/dibentuk. so harga dia takkan jatuh la, tapi kalau emas putih kalau nak jual balik tak bape nak laku sangat. sebab dia dah kekal begitu. tak boleh ditempa/dibentuk dah.

so, kalau aku kawin nanti, tak yah tanya. aku memang nak perhiasan emas kuning semata-mata. yang putih-putih I tak minat sama sekali. haha!


Sunday, May 23, 2010

awas lelaki-lelaki Hot, kawan-kawan I minat kat you all tau.

hi semua. hai.

errr, apakah tajuk tuh, bunyi dia macam gedik ke apa. lalala. mai ceq mai nak story. kalau angpa ingat la kan. entry lelaki-lelaki Hot di alam blog part I dulu-dulu beberapa bulan lepas yang aku post tuh. sebabkan entry tu, ramaila kawan-kawan aku yang tak ada blog duk ushar blog jejaka-jejaka Hot yang bertiga tu diam-diam. mungkin sebab blog diorang memang best dan hot kowt. err.


blog pertama.. http://ariffshah.com/


masa exam tempoh hari. aku ada melepak jap bilik kawan aku kat kolej kediaman 12 UM.  time tu aku duk tengah ushar blog Fida Aishah. lepas tu kawan aku tego. "aku pernah baca la blog minah kacuk ni." eh. aku dah terpelik-pelik, mana ko dapat tau blog dia. aku rasa aku tak pernah promote pun blog Fida Aishah ni kat kawan-kawan. pastu kawan aku jawab. "ala, ada hari tu. blogger Ariff Shah buat entry pasal dia". baiklah. kawan-kawan aku pun baca blog ariff shah. ini tak lain mesti penangan entry Hot tulah. lol.





ini kat facebook lah. junior aku tanya. "kak sarah kenal ngan joe ke?, dia senior sekolah saya dulu". banyak kali kowt aku buat entry pasal joe. sekali dalam entry Hot tu. ada gak entry contest bezday. dan kontest lain. so mulalah my junior nak buat spekulasi. wakaka. takde la dik oi. kitorang kawan-kawan dalam blog aje. tapi macam dah kawan in real kan. haha.tak apa. nanti malam sambutan birthday contest joe bukankah aku turut dijemput sama. ewah. masa tu bolehlah kenal-kenal. bagi aku, kawan blog pun tetap kawan. kan.kan.







ini pulak yang the latest case la senang kata. tu tengok tu. tarikh email ni silap sebenarnya. patutnya 23hb. I dun know la cam mana nak kasi dia betul. abaikan la bab tarikh tu. tapi email ni sampai tengah hari tadi. haha. wahai en.zack. ini ada kawan skola kem salam kau you. dia kem salam saja. tak over punya. dia mesti tau zack dah ada cik awek. haha. agaknya baru-baru ni lepas zack update, kawan aku ni pun melompat-lompat kesukaan. tu pasal tetiba email aku macam nih. lol



yes, kawan-kawan aku sebenarnya ramai yang suka baca blog even diorang tak ada blog. diorang ni kalau jenis dah suka baca blog-blog tertentu, memang akan terus setia membaca setiap kali update. n i know la kawan-kawan aku ramai gak yang baca blog aku. kalau tak takkan la diorang bleh ushar lelaki-lelaki Hot tu kan. so inilah dia dunia blogging. bukan hanya pasal trafik, pasal duit iklan n so on. its all about sharing. sweet huh?!



kalau you all perasan, kat sidebar blog aku ada bloglist Inspiration of Blogging. kalau nak tau, itulah senarai blog yang aku mesti nak baca walaupun diorang kadang-kadang tak ada new update. sebab aku rasa. diorang berTujuh, adalah sebenar-benar blogger. ada yang dah lama blogging, ada gak yang tak sampai setahun blogging. but see! they are my inspiration. but dun worry la. aku kalau tak busy. memang rajin je nak baca blog rakan-rakan lain. cuma kengkadang aku jadi pembaca senyap saja. lagipun apa nak susah. you all bloggers kebanyakan ada nuffnang rite. boleh reveal siapa your visitors.


oklah. cerita tamat. smile alwayz.



the ugly thing, u should read.

sebenarnya aku taknak bebel-bebel tentang something ugly dalam blog nih. sebab aku tak suka blog aku tercemar dengan semua tu. tapi makin hari makin menjadi-jadi. makin hari makin membiak-biak. makin hari makin terkinja-kinja. ok. start enjin dah.


*ada orang, hidup dia banyak sangat masa-masa terbuang. sampai dia gila rajin nak teliti salah silap orang. begitu tak kena. begini tak kena. dia betul semua mungkin.

*ada orang, hidup dia sangat membosankan, maka mulalah dia terkinja-kinja mencari perhatian. lepas tu dia sorang-sorang seronok sakan. bahagia mungkin.

*ada orang,  hidup dia langsung tiada cabaran, maka sukalah dia untuk jadi api-api. dia tak bakar diri, tapi dia marakkan api untuk hanguskan orang lain. lagi banyak yang hangus. lagi dia suka. *macam syaitan.

*ada orang, dia lebih bercakap daripada memerhati. dia macam tau semua walhal dia tak tau apa-apa. then mulalah dia nak pengaruh orang ikut ideologi dia. dia ingat dia profesor ke apa.

*ada orang, dia lebih tahu tentang sesuatu, tapi dia memilih untuk berdiam. sebab dia cool. orang yang cool tidak akan melayan kerenah mereka yang suka terkinja-kinja.

*ada orang, dia berdiam bukan kerana dia mengalah. sebab yang bising bukanlah seorang pemenang. makin banyak bicara, makin banyak salahnya. makin banyak saham pula. dunia. dunia juga. akhirat jangan lupa.



# peace no war..


Saturday, May 22, 2010

belajar untuk hidup, hidup untuk belajar.






fitrahnya manusia. bermula dari tak tahu kepada tahu. bermula dari zero, kemudian bertambah menjadi satu, dua, tiga dan seterusnya. kalau makin hari, tiada sebarang penambahan. RUGI. hatta manusia yang hidup dalam hutan macam Tarzan pun, belajar untuk hidup. tiap-tiap hari belajar benda baru. kesian si Tarzan duduk dalam hutan kawan dengan harimau, kawan dengan singa. wait. Tarzan tak kawan dengan buaya kot. 

hey, you know what. hidup dengan manusia kadangkala lagi tertekan. pernah dengar tak pepatah. Anjing tu walaupun dia anjing. tapi dia setia dengan Tuan dia. manusia ni walaupun dia manusia. tiada jaminan dia akan setia. sekurang-kurangnya bab setia. anjing tu lagi mulia. taknak dibanding dengan anjing?. haa. cubalah untuk setia.!  Allah cipta sesuatu tu, hikmahnya banyak kalau manusia itu mahu berfikir.

ada orang, dia lahir dengan buaian emas sudah tersedia milik dia. walaupun dia tak tahu pun buaian itu dari emas atau apa. sekalipun dia se bertuah itu. hidup dia tak indah juga. sebabnya. dia mungkin mustahil untuk main guli petang-petang dengan rakan-rakan, dan mungkin juga mustahil untuk makan di warung tepi jalan sambil bergelak ketawa dengan sahabat handai. paling malang, dia mungkin tidak ada kawan yang tulus ikhlas. zaman sekarang. ada duit ramai yang dekat. *Fakta. sebab duit itu Kuasa.?

nampak tidak?. hidup ini adalah ibarat episod pembelajaran yang berkesinambungan.

belajar untuk hidup, dan hidup untuk belajar.


kehidupan banyak mengajar manusia.*Fakta.


Sekian.


Thursday, May 20, 2010

Entry Copy-Paste

This is life in a way planned yet not really. In the future, what may come up? I have to wait and see what's in store for me, just like everybody else. I follow my inner voice a great deal these days and I shall leave it open. Life can be at times by miracles and chances. Perhaps, some randomness involved.

Basically, I only do things I believe in, I do not do it because it is a conscious moral choice or the society says so, but because it is the only way that I can live, work and explore possibilities in many interesting ways!

Amidst my struggled life since childhood, things get tangled up for me but eventually they shake themselves loose! Nowadays, my thinking is increasingly more zen. Haha. I don't like to worry myself sick with endless what-ifs. They drain you off tremendously.

What may come, what may go, what if it fails, what if I can't do it.. It runs through and through like a bullet train and I find it pretty meaningless!

 
------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
just a month ago, I save this entry in microsoft word. but i forgot to copy his URL. even I didnt remember his name. but he is Taiwanese. Lately. I randomly read English blog. and its pretty awesome. I read what they wrote about life.  this is much more better  than some posts from our local bloggers who involve in -perang saraf words-. Sucks!.
 
even though this entry is copy paste item. i want to share, what is it blogging all about. and what is it life in someone's thought.
 

Sembang World Cup:- Michael Ballack tidak akan beraksi !

hi semua,

hari ini, kita nak sembang pasal bola. pasal World Cup. siapa tak suka. boleh keluar sekarang!. HaHa. tak payah la komen "apa nak sibuk dengan World Cup, bukan Malaysia layak pun". Owh. aku peduli apa Malaysia layak ke tak. itu bukan hal aku. apa yang penting. World Cup is my world. yang lain. tak penting. ada pahammm?!

lagi 22 hari menjelang Piala Dunia. dah 4 tahun menanti dengan sabar. YA! aku ini menanti-nanti kejuaraan dunia yang akhirnya tiba jua. sebab aku macam tak endah sangat dengan Liga Bola Sepak untuk kelab Sepanyol ke England ke apa. memang aku agak kureng sket di situ. cuma ambik tau sikit-sikit saja. bila Man.U kalah aku jadi tukang gelak. bila Arsenal kalah aku tepuk tangan. haa, setakat itu saja.

tapi untuk kejuaraan dunia macam World Cup atau Euro Cup. aku memang excited lebih. aku suka kejuaraan yang melibatkan Negara-negara macam ini. dan aku selalu akan menumpukan perhatian. dari perlawanan pembukaan hingga ke final. tumpuan hundred percent. taknak kalah.

ok. kembali pada tajuk, apa punya panjang intro... sabar jelah!









BERLIN (AFP) – Germany captain Michael Ballack has been forced out of the World Cup finals due to an ankle injury which has sidelined him for two months, the German football federation (DFB) said Monday. Chelsea forward Ballack was told he could play no part in the June 11-July 11 finals after a scan revealed the severity of an ankle injury suffered in the FA Cup final win over Portsmouth on Saturday.

"It's hard to accept, of course I'm disappointed," said Ballack.

Ballack limped out of the FA Cup final win after a heavy tackle by Pompey's Kevin-Prince Boateng, who ironically plays for Germany's group D opponents Ghana, and was left sweating over his World Cup chances despite X-ray scans revealing no broken bones. Boateng, who also went on to miss a penalty in the second-half that would have given Portsmouth a 1-0 lead, said that he had not intended any harm to Ballack.

"I can only say I am sorry," the 23-year-old Germany-born midfielder told the website of Sport Bild.

"I was late and I tackled him head on, it was really stupid. I apologised to him twice on the pitch, and now this makes it three times.

"I am really sorry, but there was no ill-intention meant."


-----------------------------------------------------------------------------------
 
 
aku sangat frust bila dapat tau tentang berita nih. sedih. kecewa. (emosi terus, sebak di dada). aku dah ikuti karier Ballack sejak World Cup 2002. walaupun diorang kalah kepada Brazil (pasukan paling aku tak suka) di peringkat final. tapi aku still sokong Germany nih. err, tapi masa tu aku lagi minat kat penjaga gol dia Oliver Kahn yang muka garang cam singa tuh. *hanya bolos 3 gol untuk world cup 2002.
 
2 tahun lepas, Germany kalah kat final Euro Cup bertemu Spain. tapi aku tak kisah sangat sebab aku pun minat giler dengan Spain (sejak world cup 2002 gak). masa tu Raul Gonzalez dengan cincin keramatnya. (lepas score je kucup cincin). sangat macho.! sampai sekarang aku takleh lupa. World Cup memang sangat manis. kenangan dowh! tapi Raul dah lama pencen. tak apalah. Torres kan ada. *si penyelamat final Euro 2008.
 
 

Raul Gonzalez



erm, bila aku dah bukak topik World Cup memang panjang berjela. ingat lagi masa form 3 dulu. siap gunting artikel berita-berita dan gambar-gambar tentang world cup simpan dalam fail. and gambar-gambar pemain kegemaran siap letak bawah plastik meja dalam kelas. gila hantu dengan World Cup. I miss that moment. walaupun macam gila sket. tapi seriously. ianya sangat indah bila dikenang kembali. hey my tablemate Dr.Hazlienor. Did u remember all those moment about World Cup 2002?.. ingat tak you sampai menangis bila pasukan England tersingkir di peringkat suku akhir menentang Brazil?. that is why, both of us hate Brazil so much. haaaaH!. precious moment isnt it?.


setiap kali menjelang World Cup. Dr.Hazlienor adalah orang yang aku tak boleh lupa. akan datang, aku ceritakan kat you all serba sedikit tentang beliau.


setakat ini dulu. Chow!!



Wednesday, May 19, 2010

Free Malaysia Airlines Flight Tickets to Vivid Sydney













klik Vivid Sydney: Berita Harian untuk berita lanjut tentang Vivid Sydney.



orang kata. sydney bandar terindah. once in a lifetime, kalau ada peluang kena lawati sendiri. bagi aku, Sydney sememangnya bandar yang aku admire. paling glamer kat Sydney, tak lain tak bukan. Sydney Opera House. sangat unik reka bentuk dia. susah nak describe. much more than beautiful.

antara blogger yang pernah cerita pengalaman di Sydney seperti Chika (Nurulism.com), dan adik Irene Nadia Marcello. cik Fida Aishah yang tinggal di Australia bila-bila pun boleh ke sana kan. aiseh Fida. nanti kalau I ada rezeki pergi Aussie, tumpang bilik u boleh?.. HaHa.

kalau berminat nak ushar tentang Sydney, boleh la google, atau tengok sendiri entry adik Irene tentang Sydney di SINI.

tentang Vivid Sydney ni. katanya ia acara tahunan. the Largest Annual Festival of Light. maknanya. ini acara taraf dunia la sebenarnya. kalau you all tengok gambar-gambar tu, gila lawa la kan. kalau dapat tengok depan mata lagi lah heaven. 

kalau sesiapa yang BERDUIT tu, bolehla kalau nak pergi festival ni, berlangsung dari 28 mei hingga 21 jun. banyak kot acara menarik. dan sesiapa yang sengkek macam aku nih. anda pun ada peluang untuk pergi. apa kata you all try ur luck join contest Malaysia Airlines. mana lah tahu rezeki dapat tiket free pergi balik, bukan untuk seorang tapi untuk dua orang. haa. boleh bawak bini, boleh bawak hubby. siapa yg takde partner, kalau menang silalah bawak aku. :p  sapa nak join, masih belum terlewat, tarikh tutup 31 mei. ini dia link contest:- http://vividsydney.com.my/home.html

contest ni hanya layak untuk anda yang berumur 21 tahun ke atas sahaja. dan contest ni sesuai untuk bloggers sebabnya..sebabnya u all baca sendiri dekat 'terms and condition' contest nih. kena baca syarat2. kalau tak layak tak yah join. hahaha!



p/s: memang 'promote' adalah part time seorang blogger. sharing is caring. kalau readers I menang sure I dapat at least sauvenir dari Aussie from you all rite?..haha.




Tuesday, May 18, 2010

spesis KEJI di alam SIBER.












---------------------------------------------------------------------------



kronologi email yang dapat di screen shot untuk tatapan anda.


bagi email macam ni dekat seribu orang sehari. kalau yang bodoh tu percaya dan send 600 british pound. cuba bayangkan berapa banyak PENIPU ni boleh dapat dalam sehari.




kita ni... walaupun tak pandai sangat. at least. jangan jadi bodoh cukup. orang nak bagi duit 1 juta. sapa taknak. bohong la kalau taknak duit. tapi.. plezla. mana ada orang nak bagi duit juta-juta free macam tu je. lainla kalau kita ni dipinang oleh kerabat diraja Sultan Brunei. kalau tidak. janganla mimpi. JANGAN. nak kaya raya. usaha dengan jalan yang benar. Allah Maha Pemurah.


manusia keji ada di mana-mana. in reality pun, kita tak boleh percayakan sebarang orang. apatah lagi di alam SIBER. sepaling keji manusia. adalah si penipu demi keuntungan diri. nak kaya cepat dengan memusnahkan orang lain. walaupun yang menipu email macam ni mungkin adalah nonmuslim. tak ada kira-kira dosa pahala. tetap dipandang keji kerana semua manusia hidup di muka bumi ni. mesti hidup dengan ETIKA & MORAL.


kalau pun kita ni miskin harta. jangan miskin MORAL cukup.


hati-hati. kat Malaysia ni pun, banyak 'sarang' PENIPU BESAR. terutamanya yang datang dari luar negara. aku malas cakap bangsa apa. tapi diorang bersepah-sepah ada di sekitar kita. kononnya study, kononnya bisnes. tapi sebenarnya PENIPU. negara kita jadi tempat PENIPU carik makan untuk kaya-raya. boleh menipu sampai ribu riban sehari dengan hanya mengadap PC. so, internet user out there, plez dun be so BEBAL.

Monday, May 17, 2010

Lagenda Budak Setan





I dun know la, why. why. hari ni hanya iklan saja yang terpapar di blog nih. suka tak suka. kau tatap sajalah. anyway. ini bukanlah aku nak promote sangat. tapi lebih kepada aku nak bagitau yang aku minat sangat gandingan pelakon-pelakon dalam filem ni. Farid Kamil, Lisa Surihani, Que Haidar n Fazura. keempat-empatnya memang my favret. berbakat, cun, handsome pun iya juga.

serius. selama 4 tahun dah aku menonton wayang di panggung. belum pernah lagi dalam sejarah aku menonton cerita local. tak pernah lagik. so ini mungkin. mungkin untuk pertama kalinya aku akan jejak ke panggung demi menonton this film. aku dah tengok review dia kat You Tube which is not bad. Lisa punya lakonan bila diganding dengan Que Haidar aku rasa macam. WoW!

memang pelakon utama dia Farid Kamil n Lisa Surihani tapi cerita ni kan romantic&sad, Lisa akan kawen dengan Que. cerita ni sedih la. tambah sedih sebab at last Lisa mati. (sama la cam dalam novel). alamak. bersedia la bawak tisu masuk panggung. lap air mata air hingus. haha, aku ni memang tacing lebih sket ntah la nape. aritu tengok episod last Adamaya pun berjurai airmata. LoL.





both of you. so SWEET!



tayangan di pawagam adalah pada 3 JUN 2010. now aku dah jadi member GSC. so aku boleh tempah tiket awal-awal. tak payah dah nak beratur panjang lagi kat MidValley tuh.




p/s: Im now agent of Streamix n Celcom Broadband. kalau ada sesiapa yang berminat. jangan segan2, klik je iklan di sidebar blog. nak tolong promote kat rakan-rakan pun boleh. =))


Sunday, May 16, 2010

iklan terbaru di blog ini (2) Check it Out!



1) Combo 512kbps : RM90

2) Combo 1Mbps : RM110

3) Combo 2Mbps : RM130

4) Combo 4Mbps : RM140




For broadband , the package offering is Streamyx Combo starting from 512kbps until 4 Mbps speed.

Streamyx Combo 512kbps until 4mbps will be inclusive of voice call plan , Wifi modem and comes with FREE Panasonic DECT Phone (512kbps will get Aztech DECT Cordless Phone).

Customers will enjoy Call Plan offerings as below:

# FREE Fixed to Fixed call nationwide.

# Cheaper Fixed to Mobile rate depending on speed

# No Call Plan Package Fee


Terms and Conditions:-

-Speed of service is on ‘best effort’ basis with 24/7 Broadband.

-Service is subject to availability and technical testing.

-For NEW and EXISTING customers.

-This special packages valid for SUCCESSFUL Streamyx installation and activation ONLY. Thus, TM Homeline subscription before the said event is treated separately and subject to TM Homeline Terms & Conditions.

-The minimum subscription period is 12 MONTHS.

-If customers terminate within the minimum subscription period, RM 350 for administration fee will be charged.

-Modem warranty is only for 12 months.

-DECT Phone will be given to New Installation (NI) and Upgrade Speed upon Streamyx Activation.

-For Voice Plan RM10/Free Voice :

-Subject to 5% service tax

-Customer can start enjoying voice plan on the next TM Homeline bill date after Streamyx service is activated .The voice charges before such notification(s) will be treated as normal charges.

-The existing voice plan will be terminated on the next bill date after Streamyx service is activated.



Zero Entry Cost for Streamyx service:

Waived activation of RM 75

Installation of RM88 (0 Entry Cost ) for Streamyx Combo.



For NEW TM Homeline:

Connection fee of RM50 for new TM Homeline will be excluded.

Deposit fee of RM75 will be charged for TM Homeline.

Internal Wiring for TM Homeline is chargeable (RM30- RM50).


------------------------------------------------------------------------------




Interested?
email your contact number, full name, IC no, old IC no. (if any), address, and phone no.
nursarah_5446@yahoo.com


 

iklan terbaru di blog ini. Check it Out!



Celcom Broadband Packages




The Broadband Basic plan is suitable for frequent users who require basic broadband connectivity for their daily use. With speeds of up to 384 Kbps, not only can you stay online for hours but you won't have to burn a hole in your pocket to do it.



Provided 2 packages :

Broadband Basic/ Speed Fees/ Upfront Payment

C-Broadband Basic (Data Only)-RM68 Up to 384Kbps / RM68.00

C-Broadband Advance (Data Only)-RM98 Up to 3.6Mbps / RM98.00



Term & Condition Apply

• The Broadband Basic Service offers speeds of up to 384kbps.

• This service is only available as a postpaid service.

• This service is bound by Celcom’s Fair Usage Policy of 5GB a month.

• As this broadband service is shared, therefore the service is provided on a best effort basis.




Celcom Promo 2010 Packages

Broadband Promo/ Speed Fees/ Upfront Payment

C-Broadband Basic (Data Only + Modem) - RM68 (Promo 2010) (Free Celcom Modem) Up to 384Kbps 68.00 /RM100.00

C-Broadband Advance (Data Only + Modem) - RM98 (Promo 2010) (Free Celcom Modem) Up to 3.6Mbps 98.00/ RM100.00


Term & Condition Apply

• If customer want to terminate the service within 12 months, the modem need to return for Celcom in good condition with the box as well (full set). If customer failed to do so, RM150 will charge on customer.


---------------------------------------------------------------------------------



Interested?

email your contact number, full name, IC no, old IC no. (if any), address, and phone no.

nursarah_5446@yahoo.com

Career Day & Tourism Fair at PWTC.

hari ni pergi PWTC. dah tengah hari baru bertolak. macam biasalah, bangun lewat. pergi naik lrt ke masjid jamek n then tukar lrt ke pwtc. pergi macam gesa-gesa dengan perut kosong. air pun lupa minum. sampai sana. mak ai ramai sangat orang. kebanyakkannya dressing sangat proper weh, pakai kasual gila. kemeja siap necktie, tuck in lagik, yang pempuan pun ramai pakai baju kurung, n kemeja n slack. waduh. apsal diorang skema sangat, aku pergi pakai tshirt n jeans je. lantak apa janji aku selesa.:p

banyak gila lah company, yg kerajaan yg swasta, yang bisnes, yang insurans, finance, banking, pasaraya, francais, automobil, hospital, hotel n kulinari. media prima pun ada. dan ntah apa-apa lagi company yang aku tak pernah dengar. serius la banyak yang amat. pening la kepala aku. aku tak ada sangat isi form n bagi resume. just ambik diorang nye handout n fliers jek. serabut la ramai-ramai orang nih. bikin pusing. nanti aku email jela resume kat mana-mana company yang aku berkenan. oh ya, program tuk fresh graduate pun ada under kemennterian pengajian tinggi. macam program tuk nilai tambah:- add soft skill.

tourism fair lak takde apa sangat aku rasa. semuanya pasal pakej melancong dan penginapan la kan. taktau la murah ke tidak, kalau pun  murah aku tetap tak ada bajet nak melancong. nantilah tunggu aku kumpul duit berbukit-bukit pastu nanti aku travel la. travelling memang a part of me. aku memang suka sangat jalan-jalan explore n amik gambar. tapi itulah. matter of money. no money no talk. so. kumpul la duit banyak-banyak dulu. pastu boleh la aku beli DSLR n melancong puas-puas.

aku sebenarnya dah lama tak jalan bersesak-sesak macam hari ni. ya ampun. memang tak tahan. balik tadi aku terus pening kepala. sampai sekarang pun berat gila kepala aku. then tu pasal la entry ni jadik kucar-kacir macam nih. oklah. siapa yang rasa nak pergi career day tu, esok ada lagi. last day esok. pergilah mencuba nasib. kalau ada rezeki nak dapat kerja ada lah tu. aku pun tadi cuma cari kerja part time je. :p


okla, kepala makin pening nih.. bye




Saturday, May 15, 2010

psikologi:- bila kita marah, maka kita akan..

hi semua,

selamat berhujung minggu. selamat hari Sabtu.


sebentar tadi, aku naik marah dengan loading nuffnang yang lambat. bukan web nuffnang yang lambat, tapi thread pasal Potato Crisp punya slogan kontes tu yang lambat sangat (ada 394 komen mana tak lambat load walaupun aku guna talian streamix 110 ringgit sebulan). memang hangin kejap la sampai kena refresh banyak-banyak kali. sumpah rasa macam nak hempas laptop. tapi nasib baik bersabar. maka genggaman tangan tu dilepaskan atas meja. meja tak apa-apa. tapi tangan merasa sakit. oh ya. nak cari idea untuk slogan tu sikit punya payah macam nak give up pun ada. walaupun thread tu baru launch 5 hari lepas tapi dah hampir 400 yang mencuba nasib. hadiah lumayan tu. siapa taknak.

ok, balik pada tajuk, sikit punya panjang intro aku bagi. dah sikit tapi panjang. ayat apa ni. walaupun ia janggal tapi you all pun selalu guna ayat macam ni kan, takyah geleng kepala. cepuk kang! dah. dah, balik pada tajuk plez..







bila kita marah, maka kita akan.....



-1st thing, bila marah. ada kemungkinan akan mencarut. keluar perkataan yang harsh. (celaka, shit, dsb)


- kalau duduk depan meja, kita akan hentak meja, atau jatuhkan semua barang atas meja.

- kalau berdiri, kita akan tumbuk dinding, or tumbuk cermin kat dinding

- kalau duk atas sofa, kita akan baling bantal sofa

- kalau tengah drive, terus tekan hon tiba-tiba. (marah la tu orang ambik jalan dia :p)

- kalau duk kat bilik, kita akan tarik cadar kemburkan katil

- kalau ada barang berhampiran kita, silap2 akan hempas barang tu, cawan ke, remote tv ke, apa-apa lah

- kalau ada orang cari pasal time tu, maka silap2 orang tu akan dapat maki. or paling ringan dia dapat renungan tajam. (tak dapat pelempang dah untung).


*situasi-situasi diatas adalah contoh refleks apabila kita bertukar ke mood marah. tapi itu semua normal. macam refleks. (tindakbalas terhadap rangsangan marah).


Secara psikologi, apa yang berlaku kepada diri seseorang itu apabila dia marah?


kadar denyutan jantung dan tekanan darah seseorang itu akan meningkat. ini adalah kesan langsung akibat lebihan hormon adrenalin dalam sistem peredaran darah. kekuatan fizikal juga akan meningkat manakala kewarasan dan daya berfikir akan menurun. organ-organ badan yang berada dalam kawalan, akan hilang kawalan. maka secara automatik, akan berlakulah kejadian2 seperti diatas.


bila marah, nak lepaskan, atau nak simpan. terpulang. as long as kedua-duanya tidak sampai tahap boleh mencederakan diri sendiri dan orang lain. apa jua pilihan. keduanya ada batasan. nak marah-marah mengamuk ke apa ada limit. nak pendam diam-diam pun ada limit. hanya kita yang lebih tahu limitation tersebut dan bukannya orang lain. ada orang boleh marah sampai tahap pukul anak bini. ada orang boleh simpan marah sampai tahap jadi gila. itulah namanya dah over limit. akal ada, boleh pikir.


* Nabi kata, tukar la position untuk redakan kemarahan. kalau berdiri, pergilah duduk, kalau duduk, pergilah baring. kalau tak berkesan gak, pergi ambik wuduk. kalau dapat solat sunat lagi afdal.


p/s: you all plak, bila marah, apa tindakan refleks? *macam tipu la kalau jawab terus g ambik wuduk. jangan bajet alim kucing.:p


Friday, May 14, 2010

Atokachou? I dun know how to spell it rite.. Lol

apa dah jadi dengan aku. macam loser. seriously. what a messy life I had. grrr. macam hilang punca. macam berserabut gila. macam tak nak mengadap blog. macam nak baring guling-guling saja sepanjang hari. What A Mess?!

no. sebenarnya. macam nak jalan-jalan. eh. bukan. sebenarnya I am planning to eat Pizza Hut Fish King. untuk Nuffnang punya Contest. tapi serius. aku nak idea terpaling bagus untuk this contest. I wish I can win. becoz its hard for me now. I need money.

what else should I write?

fuhh! boring. semangat blogging hilang. everytime mengadap pc. a lot of things boleh taip. tapi.....semangat tiada. kenapa jadi macam ini.. Arghhhhhh!

bunyi macam aku sedang stress. Is it?!

what I've done. menaip macam orang sawan. is it really Nursarah's post?....


about the tajuk. Atokachou:- What Should I do?


adakah aku.....tersalah makan. Totally Crazy. Shit!

cerita-cerita hangat.

salam semua,

err, bukan cerita aku yang hangat. tapi cerita-cerita di Malaysia yang sedang hangat diperkatakan. kita tulis juga di sini. sebab cerita memang sekadar cerita pada hari ini. tapi ianya adalah sejarah di masa hadapan. sejarah yang mungkin di baca oleh generasi terkemudian.



1) cerita Allahyarham adik AminulRashid.

tak perlu olah panjang. semua pun dah tau pasal kes ni. sampai kat Facebook pun aku terima mesej supaya tukar profail picture kepada gambar arwah sebagai usaha ke arah menuntut keadilan. padahal i dun know la kalau semua orang letak wajah allahyarham as profail pic adakah cara ini membantu mendapatkan keadilan. what can I say. manusia kadang-kadang tak realistik. sesungguhnya cara itu langsung tak membantu. totally nonsense! yes. manusia di Facebook memang banyak yang suka mengarut. muak dan mual. adalah lebih bagus kita sedekahkan al-fatihah dan doa buat arwah. InsyaAllah dapat pahala, daripada sibuk hantar mesej di Facebook. ceh. padahal yang cipta Facebook tu entah-entah sedang gelakkan 'kejakunan' kita.



2) cerita tentang Piala Thomas.

now rumah aku tak ada TV. memang  tak dapat nak tengok siaran langsung perlawanan. tapi still boleh dapat tau melalui kawan-kawan blog yang rajin update keputusan terkini perlawanan. lama dah kan Malaysia tak julang Piala Thomas. kali terakhir masa kegemilangan anak-anak Hj Sidek dulu. sama-sama doakan kejayaan Malaysia untuk kegemilangan sukan badminton tanah air. setakat ini dah layak ke separuh akhir. tapi tulah, Piala Thomas ni kemenangannya adalah dari segi jumlah mata sepasukan. tak boleh sandarkan harapan apada Datuk Lee Cong Wei semata-mata. semua pemain memikul tanggungjawab yang sama. untuk menang.



3) cerita tentang judi dihalalkan.

sempena World Cup 2010 South Africa. negara kita dah 'halalkan' pertaruhan (judi) untuk keputusan-keputusan perlawanan. inilah yang tak syok nya dunia bola. bila jadi macam ini. silap-silap yang menontonnya tanpa bertaruh pun dapat saham. err. katanya orang melayu Islam tak boleh bertaruh. What The Fun. macamlah kita ni bodoh. dah tentunya semua orang tak kira agama tetap akan bertaruh. bukankah komuniti melayu mendominasi jumlah rakyat di Malaysia. ya. sayang sangat dengan cukai judi yang dapat disumbangkan kepada ekonomi negara. nak tanya...cukai daripada judi tu...halal ke? apapun. aku hanya nak menonton World Cup secara diam-diam saja. 4 tahun menanti. rindu nih.:p



4) cerita tentang Adamaya

ceh. yang ini pun termasuk dalam kategori hangat tapi dia duduk di tempat terakhir. semua orang cerita pasal Adam & Maya. semua orang cerita pasal kecomelan Amani @ Mia Sara Nasuha. Sara tu nama aku juga. 'tumpang lalu'. pendapat aku tentang drama ni. daripada 10 aku boleh bagi 9.5 markah. gandingan Syed Hussein n Lisa Surihani dan pelakon-pelakon lain yang mendukung watak masing-masing memang wajar diberi tepukan. yang happy. yang sedih, yang penuh emosi, yang kelakar, yang menyampah, malah semuanya digabungkan menjadikan cerita ini santai hinggakan ramai yang tak nak ketinggalan mengikuti drama ini. di samping ianya sebuah lakonan, banyak mesej dan pengajaran yang boleh diambil. bab tu, masing-masing fikirkan sendiri.  hari ni episod akhir. jangan ketinggalan menontonnya. tetiba promote*


setakat ini dahulu. yang tak setuju atau setuju, boleh komen di ruangan komen. jangan ajak bertumbuk sudah. sumpah aku kalah. tapi kalau pelempang. mungkin menang. *apakah.... :p

Wednesday, May 12, 2010

food mania.

hi semua, selamat Hari Rabu.


hari rabu..GSC Midvalley bagi diskaun untuk tiket wayang. *tiba-tiba intro berbunyi begini..sigh-

ok. sebenarnya aku tak tau kenapa dengan aku. aku macam dijangkiti sindrom nak makan dan nak tengok makanan. lepas tu semalam, aku asyik la layan you tube. cari video masakan dan makanan. dari tempatan hingga luar negara. video orang masak laksa, video orang sediakan Bento. malah video orang masak Rolled Egg. (ala yang macam Gu Jun Pyo suka makan tu). alahai. semua nampak sedap!

aku rasa ini adalah gara-gara menonton cerita korea. I dun know la. bila tengok diorang (dalam citer korea) menghadap meja makan yang penuh dengan lauk. kengkadang sampai berbelas jenis. aku rasa macam wow! bestnya. bestnya. nak jugak.nak jugak. sama gak bila tengok diorang makan Lunch Box. cute sangat. pastu, heroin suka makan gelojoh dengan mulut penuh. serius, aku teringin nak makan cara camtu. makan banyak-banyak.!









kalau tengok video kat atas ni. aduh. sangat admire dengan cara diorang prepare Bento. sangat cute. memang rasa teringin je nak makan. walaupun tak pasti sedap ke tidak. ahaha!

yes. padahal gejala nak makan.nak makan ni sebenarnya adalah pengaruh drama. tapi entahla kan. frasa diet memang dah lama blah dari hidup aku. then aku selalu rasa nak makan dengan happy tanpa rasa menyesal. yelah. as long as makan jangan sampai nak termuntah kira ok dah. tapi tidak la aku nak makan makanan yang tak berkhasiat. Ya Allah. serius. aku macam kena sindrom food mania. kalau tak dapat makan pun, tengok makanan kat gambar dalam internet pun dah happy. hahaha!

ok. now nak sambung layan video masak-masak. kot la akan datang time rajin. boleh la try masak sendiri. Miahaha!


review korean drama series: Personal Taste



memang dah lama sangat menanti-nanti lakonan Lee Min Ho untuk drama korea seterusnya selepas lakonan mantap beliau dalam Boys Over Flowers. Personal Taste adalah drama bersiri kedua lakonan beliau. masih lagi ditayangkan di South Korea. kat you tube cuma boleh akses sampai episod 12 sahaja. the next episode kena tunggu lah.

berkisarkan Jin Ho (hero utama) yang sedang membina kerjaya sebagai arkitek, dan dalam masa yang sama terpaksa fight dengan company yang dulunya pernah menjatuhkan karier arwah bapanya. juga misi misteri yang perlu dilakukan ke atas rumah peninggalan seorang lagenda arkitek, yang mempunyai seorang anak perempuan. Kae In. (heroin utama).

Jin Ho seorang lelaki yang metroseksual hingga disangka sebagai gay. manakala Kae In adalah seorang wanita yang selalu cuai, pengotor dan selekeh. atas sebab mahu menyewa bilik di rumah peninggalan lagenda arkitek. Jin Ho terpaksa berpura-pura bahwa beliau adalah gay maka Kae In akan membenarkannya untuk tinggal di rumah tersebut.

semua watak adalah berkesinambungan. watak heroin kedua, In Hee. selaku kawan kepada Kae In yang such a bitch. pentingkan diri sendiri dan berhati busuk. sanggup merampas kekasih kawan sendiri bukan satu kali malah mencuba untuk kedua kali juga. perempuan penggoda yang bermuka tembok.

hero kedua Chang Ryul, adalah kekasih pertama Kae In yang curang dan memilih kawan Kae In sebagai pasangan. juga pesaing terdekat Jin Ho dalam karier sebagai arkitek, bapanya merupakan orang yang bertanggungjawab menggagalkan setiap peluang Jin Ho untuk mendapatkan projek pembinaan.

konflik bermula apabila Chang Ryul dan In Hee berpisah. manakala Jin Ho dan Kae In saling jatuh cinta, Jin Ho akhirnya mengaku bahwa beliau bukan gay. Chang Ryul yang telah menyesal, mahu merebut kembali Kae In. dan dalam masa yang sama. In Hee begitu berminat terhadap Jin Ho dan sebolehnya ingin menghancurkan hubungan cinta Jin Ho dan Kae In.


over all, cerita ini all in one. funny. ceria. sedih. menyampah. n everything perasaan semua ada. serius tak sabar nak tunggu episod 13 n seterusnya. Huh! rasanya DVD dia belum ada di pasaran. kat My Soju pun baru sampai episod 11. HuhU.!


p/s: rasanya peminat setia Lee Min Ho takkan ketinggalan tengok cerita nih. btw, selamat menonton!

Tuesday, May 11, 2010

Biarlah Rahsia

saat ini, minda aku cuma ada sebaris ayat. Life is so Hard. itu saja. kadang-kadang aku rasa bahwa aku ini tidak layak untuk ketawa. cuma layak melemparkan senyum tawar. dan kadangkala aku juga merasakan bahwa aku sepatutnya jadi lone ranger. jalan sorang-sorang. makan sorang-sorang.  macam tulah. rite now pandangan aku adalah begitu. aku yang sebenarnya sunyi.

no. no. aku tak minta sesiapa hilangkan sunyi aku. sebab aku memang lebih suka bersendiri. orang yang dekat dengan aku pun takkan faham aku. aku suka simpan semuanya sorang-sorang. walaupun aku ada blog. satu-satunya yang boleh aku lakukan, adalah dengan menulis bahwa aku ini adalah begini.

aku tak sukakan pertanyaan tentang life aku. whats going on. whats going on. plez. dun get involve. ada orang assume aku tak hargai orang yang prihatin tentang aku. bukan aku tak hargai. tapi aku sebenarnya tidak mempercayai sesiapa. tapi banyak orang sangka aku ini pentingkan diri.

aku memang tidak telus. tapi aku tidak minta difahami. sehandal mana engkau cuba untuk menyelami. engkau tidak akan pernah berjaya.  kerana aku..penuh rahsia..



Monday, May 10, 2010

The Mines. (entry bergambar) part II




untuk sesiapa yang ketinggalan cerita The Mines (entry bergambar) part I boleh klik SINI.







ok, pada hari tersebut, selepas lunch, kami bertujuh pergi main bowling. Haha! itu TIPU. main tu tidakla, tapi kami memang masuk area bowling ni untuk cari surau. WHAT?.. surau dia kat dalam tempat bowling. yea. begitulah ceritanya kawan-kawan. jangan ragu-ragu, ini bukan tipu. (tengok, kan I tak ketawa..). tapi dalam surau tu dah tak dengar dah bunyi orang hempas bowling. kalis bunyi mungkin. hehe.





sebenarnya kami macam nak main jugak bowling nih. tapi masing-masing tak pakai stokin. so malas la nak kena beli stokin pulak. bazir duit je stokin dia dahla tak best. Miahaha!. so. kita pun tak mainlah. tengok jela org main. (ceh padahal malu nak main sebab tak teror. kahkah).





Jihan, Husna n Fiza, ini adalah wajah-wajah selepas solat zuhur. muka masih ceria. awas! yang bertudung krim tu sudah berpunya. yang lagi dua masih available. ekekekeke. promote kejap. err.tumpang lalu....





jalan dengan gegurlz. memang macam inilah selalunya. mesti nak ushar alat make up. tapi aku ni belum berminat kepada barangan solek. setakat ada bedak muka dah cukup. mungkin aku ni belum bersedia menjadi 'wanita'. masih berjiwa kanak-kanak. HahaHa! (patutla tadak org mengorat.. :p).




eii. rambut palsu. dulu aku pernah tengok rancangan talkshow omputih. depa ceritakan yang kebanyakan rambut palsu adalah dari negara India. wanita di negara tersebut akan membela rambut panjang dengan rapi supaya kemudiannya boleh dijual, dan dipasarkan ke luar negara. (tapi aku nak pegang pun geli..yucks!).




ok. inilah dia waktu kemuncak. acara makan kek. sorry. malas nak rotate gambar. hehehe!





mesti kena ada gaya nak potong kek. tapi kek tersebut tidak juga terpotong. dah berbelas gambar. kek itu tetap begitu. hahahah!





-

-

-


jihan dan izzah.


-

-



Fiza, Husna, Izah n Shera.

-

-

-

ok. selesai makan kek. kami solat asar. dan kemudiannya konon-konon mahu melihat Taman Tema. mungkin ada haiwan macam di zoo. atau apa lagi ntah tema kat sini kita pun taktau sebab tak pernah masuk. tapi memang tak jadi nak masuk sebab tiket nak tengok binatang-binatang setakat dalam taman yang tidak berapa besar adalah 10ringgit. nak tangkap gambar dengan burung kakak tua pun kena cas 5 ringgit walaupun guna kamera sendiri. aiyoo. (lebih baik aku pergi Zoo Negara. lagi banyak haiwan dan lagi murah). so. Cancel!



mulanya nak suruh Izah ambik gambar, tapi sampai ke sudah semua gambar pun shake. nampaknya aku juga lah yang paling pakar menggunakan kamera sendiri. huRmm.






pulang ke ktm serdang jam 7.30 malam. solat maghrib di situ jugak. lebih kurang jam 8 malam. bergerak dari serdang ke kl central...dan seterusnya menaiki LRT ke stesen Universiti. untuk dinner. kami semua makan char kuey teaw di stesen U. tempat ni tiap-tiap malam ramai orang. char kuey teaw dia boleh tahan sedap. tak mahal. 3.50sen sahaja.




-

-





dan, yang terakhir. ada juga gambar penulis blog. kehkehkeh!.


p/s: jumlah gambar yang disnap pada hari itu adalah 157. gila banyak. tapi macam biasa. kita share sikit-sikit saja. =))


 
TammaT.

Sunday, May 9, 2010

spesis 'penjual' yang bikin aku PANAS..

sambungan entry...



sebelum aku sambung cerita suka-suka di The Mines. nak share sikit tentang kejadian di stesen komuter Serdang. masa tu dalam pukul 2ptg la we all sampai. then kat stesen tersebut ada la penjual sim card Celcom. yang ini aku tolak baik-baik je. even dia nak bagi simcard tu free. aku ni cuma ada satu handset saja. nak banyak2 sim wat kejadah apa. tak kisahlah tang ni. orang celcom tu pun tak apa je bila aku tolak baik-baik. lepas tu ada pulak orang company apa ntah. tahan aku . haaaa. tang macam ini memang aku tak berapa berkenan. kalau ko nak jual produk apa pun. tak payah datang kat aku, " sini la kejap dik, kejap je, nak tanya satu soalan je, bagi la masa sikit..".. banyak la kau satu soalan. lepas tu mulalah kau tanya dua tiga empat sampai 18 soalan. sorry to say, aku menyampah. dan aku terus blah.

lepas tu bila aku blah, kau nak buat muka tak puas hati pulak. ewah3!.. lepas tu kau tahan kawan aku pulak. then aku ni dahla panas-panas, bersesak dalam komuter. datang jauh-jauh sampai Serdang ni bukan semata-mata nak 'bagi masa aku ngan kawan2 aku kat kau', so dengan rakusnya aku tarik tangan kawan aku supaya kau tak dapat tanya dia apa-apa. then sedap je kau cakap aku ni TAK BERADAP. what the Hell! kau tu yang tak ada adab. aku nak dengar ke tidak soalan kau aku punya suka lah. dah kau kerja untuk tahan-tahan orang, kau terima jelah kalau orang memang dah tak nak. suka-suka kepala angguk kau je cakap orang tak beradab. ptuuihh!

dulu pun aku pernah jumpa spesis macam ini dekat Pertama Complex. duk tahan aku, then cakap. "kejap je dik, kejap je, satu soalan je, satu soalan. tunggu la kejap. tak lama pun, seminit je". bila aku bagi peluang kau tanya satu soalan. kau pun tanya "adik ni umo berapa?". then mestilah aku jawab jujur, lepas tu terus kau pergi ke next question. "adik ni belajar ke dah kerja..?".. "kat U ambik course apa?" dan berterusanlah soalan kau bertubi-tubi. dan masa aku terus terbuang-buang menjawab soalan kau.

senang cerita macam nilah, kau jual apa pun, cakap je direct pasal apa yang kau jual. atau apa juga perkhidmatan yang kau nak tawarkan. contohnya macam ini " hi adik, ni kami ada jual lingua phone adik berminat tak nak beli, tak mahal pun sesuai untuk adik n bla.bla ayat seterusnya kau pun pandai lah nak goreng.." serius! aku lagi suka kau cakap direct macam tu. so senang aku nak decide, aku nak beli ke tak nak. kalau nak aku beli kalau taknak aku boleh lah kata "mintak maaf, saya dah ada sepuluh lingua phone dekat rumah tapi saya ni tak pandai-pandai jugak speaking English dan bla.bla.bla.. pandai2lah aku goreng."

(lingua phone tu contoh je ok).

memang aku tak pernah lagik jadi salesgirl ke apa. dan aku pun tak pernah belajar etika macam mana nak jual produk di tempat-tempat awam. tapi aku rasa.. semua orang pun lagi suka dengan situasi yang direct. tak perlu terbazir-bazir masa. promote terus terang. tak payah mintak ajak duduk ke minum kopi ke apa. last-last customers sakit hati. kau pun sakit jiwa. erm.. whateverlah. ni saja je aku nak kongsi cerita. terpulang pendapat masing2 la kan. aku bukannya benci direct selling macam ini. cuma aku nak depa ni biarlah direct betul-betul. tak payah berbasa-basi. sebab cara itu aku tak suka. tak suka. dan TAK SUKA!


kan dah terpanjang menaip. so entry The Mines part II bersambung esok sajalah yepp.. BAboiii