Wednesday, March 31, 2010

mengimbau kenangan Part I

hari ini, aku nak ceritakan tentang kisah dulu-dulu. time aku sekolah kat SMK. Munshi Ibrahim Labis (mengikuti kelas Rancangan Khas Agama form 1-3). dalam jangka masa 3 tahun berada di sini sebagai student. sumpah! ianya adalah musim persekolahan yang terindah. seandainya aku boleh pinjam mesin masa Doraemon, aku memilih untuk kembali ke fasa persekolahan ini.

batch aku, merupakan batch pertama yang mengikuti kelas Rancangan Khas Agama di sekolah ini. bezanya dengan pelajar lain, kami mengambil 9 subjek untuk PMR, dengan penambahan subjek Bahasa Arab Komunikasi. masih ingat lagi tenaga pengajar subjek ini. pasangan suami isteri Ustazah Husniah dan Ustaz Harun. (teringatkan anak lelaki mereka, Farhan. yang dulunya kami pelajar perempuan berebut-rebut menggendong, kini sudah bersekolah rendah, darjah 3 kalau tak silap.) ~ peredaran masa adalah sesuatu yang ajaib bukan? ~

dalam kelas ini, ada sebilangan rakan-rakan yang memang telah aku kenali sejak sekolah rendah. kalau tak silap lebih 10 orang yang aku sedia kenal, sebab aku bersekolah di dua buah sekolah rendah, SK. LKTP Tenang dan SK Maokil 1. kebanyakkan yang mengikuti kelas ini adalah yang tempat tinggal masing-masing sekitar pekan Labis sahaja.

satu benda yang aku terpaling ingat, adalah time weekend di asrama Munshi. aktiviti hujung minggu adalah sangat best!

ada satu hari di hujung minggu, kami satu asrama puteri terbangun lewat, dalam pukul 6.30 pagi. (patutnya bangun jam 6.00 pagi), dan aku adalah antara orang pertama yang bangun untuk ke tandas, rupanya pada hari itu pelajar asrama putera telah merancang untuk mengenakan kami. kalau tak silap, pagi itu aku ke tandas dengan 2 rakan lain. dan tak semena-mena, koridor asrama lelaki tiba-tiba penuh (mulanya diorang duduk di balik koridor dan kemudian serentak berdiri), lalu sama-sama serentak mengucapkan 'selamat pagi' sambil bertepuk tangan 'meraikan' kami. 

kami bertiga terus terduduk di balik koridor sebab malu gila. pastu terdengar pelajar lelaki bergelak ketawa mempersendakan kami yang bangun lewat pagi itu. cis! siapalah punya idea agaknya ya. sengal gila ah!






Tuesday, March 30, 2010

manusia itu....boleh berubah.

kita semua memang boleh berubah, mungkin susah, tapi bukan mustahil sekiranya kita mahu mencuba. satu-satunya penghalang besar kepada perubahan adalah diri sendiri.

seorang yang pasif pernah bertanya, 'macam mana nak bercakap dengan orang, sedangkan saya begitu pendiam, saya sukar diajak berbual, malahan sukar juga untuk ketawa'.

apabila di suggest kan begitu begini. dia asyik kata tak boleh, katanya dia memang semulajadi sudah begitu. pasif dan pendiam.

bagaimana kita boleh berubah sedangkan kita sendiri yang gemar berdalih dan tak pernah mencuba?


keep on trying!


kita asyik bertanya bagaimana dan bagaimana caranya berubah. sayangnya, berapa kali sebenarnya kita mencuba?


apa salahnya berubah kerana orang lain?

- bukan soal tak ikhlas, cuba fikirkan, asalkan perubahan itu ke arah yang lebih baik, doesnt matter la kerana siapa pun. mulanya mungkin kerana orang lain (someone special ke apa). tapi lama-kelamaan, kita sendiri akan sukakan perubahan itu jika ianya memberi kebaikan kepada semua orang.


jadi diri sendiri.

- tapi bukan bermaksud kita tidak boleh berubah. cuma jangan bersikap hipokrit. sesekali, apa salahnya kalau kita tidak 'berdegil'. cuba jadi fleksibel.


egois

- apa sangat nak jaga ego/ air muka. bukan semestinya boleh bahagia.



walaupun tarzan itu mungkin manusia, tetapi manusia bukanlah tarzan. kita tidak hidup bersama orang utan, kerana hidup adalah sesama manusia, harus cuba belajar mengurus ego dan cuba berubah menjadi lebih baik.

again, mungkin susah, tapi bukanlah mustahil.







budak gemuk di TAG.

ini entah TAG zaman bila. zaman pak kaduk kot. haha! tak. tak. Tag ini telah diberi kepadaku pada minggu lepas. siapa yang bertanggungjawab?. haa. ini dia si gadis manis persis mutiara Ananstasia Ann. eceh. (ayat manis bergula).

orang kata main TAG ni dapat mengeratkan ukhwah antara bloggers. sebenarnya dapat korek rahsia orang kan?. HAHAHA! tapi tak apa. I redha di terjah sikit-sikit begini. :p


dan soalan-soalannya adalah:-


1) siapakah diri anda di rumah?

aku adalah kakak yang cool. selalu main-mainkan adik-adik perempuan ku yang cute-cute. lepas tu akan gelak sama-sama. harus jadi kakak yang baik. so senang nak memerintah bila perlu. oh NO. bukan memerintah secara diktator, tapi merayu mintak tolong dengan manja sekali. haha! tak boleh blah.


2) siapakah diri anda di samping rakan?

kalau nak cari kawan yang tak banyak songeh, memang akulah orangnya. so aku pun macam tak layan sangat songeh orang. sorry naik lorry. nak bercerita about personal life dengan rakan, mungkin hanya 40% sahaja. yang lain adalah sangat secret. rakan-rakan kata aku ini misteri. mungkin YA.


3) 5 benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai?

- nak mendirikan rumahtangga dengan hero korea versi malay.

- travel ke negara orang. negara apa lagi kalau bukan korea selatan. I nak jumpa Jang Geun Suk. (kami kan sebaya). HAHAHA!

- nak mempunyai bisnes sendiri. sebab aku bukan jenis yang 'rela makan gaji'. aku mesti jadi Bos. Lady Boss.

- mahukan blog ini dikunjungi lebih 1000 unique visitors dalam sehari. (hajat paling serius).

- nak memiliki Honda CRV.


4) Siapakah nama pasangan anda

ini apa punya soalan daaa. ok. banyak pilihan pasangan, tapi kita ambil yang the latest sajalah, siapa lagi kalau bukan hero korea malay version tersebut. walaupun tak sure yang kami ini bakal berpasangan atau tidak, tapi rite now anggap saja dia adalah hero I ketika ini. HAHAHA! nama dia I tak berapa sure. tapi dia ada sembang-sembang dengan my dad secara banyak kali, so my dad tau kot apa nama dia. tapi dah tentunya aku takkan tanya. kahkahkah!



5) ceritakan 5 perkara yg paling anda suka tentang pasangan anda.

- sebab dia tak nampak macam budak baik. so unsur macho sangat terlebih di situ.

- walaupun nampak macam budak jahat, tetapi dia dah tolong my dad tukar tayar yang meletup tempoh hari. makanya bukankah dia sebenarnya baik hati lagi berbudi?

- peramah dan mudah senyum.

- handsome ala-ala korean guy. phewit!

- semua tentang dia I suka. 5 ciri saja tak cukup tau?! HAHAHA!



6) bila tarikh anda couple?

-haha, kami tak couple lagi. kita skip soalan ini ok.



7) apakah kenangan pahit bersama si dia

- belum ada yang pahit. harap-harap dia masih single so I boleh masuk line. kalau dia dah berpunya pun  I nak kebas jugak. HAHAHA!


8) lagu tema cinta anda?

Ya Ampun. soalan ini macam apakah? lagu tema cinta macam geli di tekak menyebutnya. belum bercinta so belum ada lagu tema, kalau dah bercinta nanti kami decide nak lagu apa, ok tak jawapan ini? :p


9) apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?

I nak lelaki ini stop smoking. walaupun dia begitu macho ketika merokok tapi pastinya dia lagi macho kalau dia bukan smoker. phew!



10) TAG 10 rakan lain.

I tak sampai hati nak TAG orang. (pemalas sebenarnya). so siapa rasa nak buat Tag ini silakan.




dah siap! clap.clap!


p/s: jawab tag begini buat aku teringatkan dia secara banyak. cis!

Monday, March 29, 2010

emosi:- si pendiam lebih merbahaya?

si pendiam yang dimaksudkan bukan merujuk kepada orang yang jarang bercakap, tetapi lebih kepada orang yang 'no response'. always bibirnya menyebut, 'ok' at all.

orang yang kurang bercakap sebenarnya ada bagusnya. kalau banyak bercakap tapi percakapannya banyak menyakitkan hati tak guna jugak. yang seperti itu kalau di cili mulutnya memang indah sekali. HAHAHA!

berbalik pada tajuk, perasan tak? mereka yang selalu ada masalah psikologi, kebanyakkannya adalah si pendiam. si pendiam ini biasanya 'no comment' atas segala perkara. senang kata, golongan ini nampak macam 'tak kisah'. semua macam orait. sedangkan dalam hati dia. langsung kita tak tahu.

si pendiam yang tidak bereaksi. yang always no respon adalah sukar dibaca hatinya. kita tidak tahu. benarkah dia diam itu tandanya dia redha. atau diamnya dia tetapi menyimpan dendam.

emosi itu adalah fitrah manusia. mengekspresikan emosi itu perlu. supaya kita sihat selalu. tidak stress diam-diam sehingga memakan diri sendiri, akan tetapi,  emosional selalu adalah menyampah. mind you!

makin lama kita meniti hidup, kita harus semakin bijak mengekspresikan emosi. bagaimana bereaksi dengan yang lebih tua, yang hampir sebaya, mahupun  yang lebih muda adalah berbeza. oh ya. remember this! -> jangan sesekali 'over emo' dengan parents. sebab kita tak layak berbuat begitu. kalau tak setuju or nak protes, lakukan dengan bijaksana. senang kata, 'jangan kurang ajar'.

dalam memberi respon, elakkan daripada berpura-pura. tak perlu hipokrit. sekali kita berpura-pura, kita akan terus terjerat dalam kepura-puraan, then lama-lama mulalah rasa tension. then mulalah perang saraf. so, kalau sesuatu itu kita tidak suka. katakan saja yang kita tidak suka. biar jelas. demi mengelakkan salah faham.



ikut hati mati, ikut rasa binasa. fikir-fikirkan.



p/s: siapa ada penambahan dalam topik ini, jangan malu-malu berkongsi. =)




wedding abang Udin.

hi semua,

seperti yang anda sedia maklum, weekend yg lalu. abang saudara penulis telah melangsungkan perkahwinan secara sederhana di Felcra Bukit Kepong, dan di sinilah penulis jatuh hati dengan hero korea. (geli gila).


kat sini ada beberapa gambar pengantin, tapi bukan aku yang snap gambar-gambar ini. tapi adik aku yang 8 tahun n 11 tahun yang gilir-gilir melaksanakan tugasan. sebab kakak dia tak tertarik dah nak tengok pengantin, asyik tengok mamat korea. (geli gila lagi).



pasangan raja sehari..Nasaruddin  & Norhayati.





nampak tak, suasana wedding di kampung?.. si baju hijau itulah pasangan pengantin kita pada minggu ini.






ini adalah sesi melontar coklat dan duit syiling.





sesi makan beradab, kalau tak silap, time ni tengah doa. mungkinlah.





ini tak payah explain, sebab penulis macam jealous tengok gambar ini. uwaaa! bilalah turn aku ni?!





tiba-tiba malas nak letak watermark, haha!





dulu masa skola rendah, suka sangat nak cabut lidi bunga manggar. tapi kan, budak2 zaman sekarang, sikit pun tak endah dgn bunga manggar. zaman dah berubah kah?



dah tamat kot. cukup2 lah gambar yang ada tu haa.


Sunday, March 28, 2010

sedikit description about dot.dot.

apa ntah terjadi. tetiba apa yang ditaip tidak tersave. jadi entry ini menjadi pendek tiba-tiba. senget tol!

baca sajalah ya...=)


kronologi jatuh hati:-

mula nampak dia masa kejadian tayar meletup tempoh hari. masa ini nampak dia tapi tak tersuka pun. langsung tak. sebab dia nampak macam samseng, rambut kaler sikit.

malam kejadian, terselisih dengan dia, masa tu dia baru lepas mandi. then rambut kaler tu tak nampak dah.

malam yang sama, dia keluar dengan dressing baju melayu lengkap. masa inilah. macam ada renjatan elektrik. phew!

hari ini. walaupun nampak dia smoking. tetap suka jugak tengok.




p/s:

-entry ini macam poyo, nak muntah ke apa dipersilakan.
-walaupun poyo, ia adalah catatan supaya aku boleh gelak bila baca balik di masa akan datang.

kenapa mudah jatuh hati.

kenapa... siapa ada jawapannya?


aku nampak hero korea.... versi malay. dan terjatuh hati.....................


sejak dua hari ini, nampak dia macam angel. pheww!



aku akan pulang petang ini...


hero korea juga pulang ke kuala lumpur..



mungkinkah berjumpa lagi?



hoh!

now, pukul 12.50 tgh hari. pengantin bersanding jam 2.30 petang.


tapi macam dah tak tertarik tengok pengantin.


apakah?!



 
p/s: aku akan jawab tag dan terima award di kuala lumpur nanti, sabar ya kepada pemberi tag dan award tue...

Saturday, March 27, 2010

oh kampungku.

huhuhu. dapat update. ada streamix sesat nih, tumpang mintak halal yea. =)



semalam sampai Labis jam 3.45 pagi. mak dan abah dah tunggu kat stesen keretapi. dan pagi tadi, aku bersama emak dan abah balik Kg. Tiong Baru (kampung emak), sebab atuk saudara belah emak meninggal dunia. tapi kami sampai agak lewat, betul-betul jenazah sedang disembahyangkan. sebenarnya memang tak sangka atuk saudara akan pergi secepat ini, sebab usianya hanya lebih tua setahun daripada usia abah. paling kesian, kat anak-anak arwah, dah jadi yatim piatu. emak diorang pun dah meninggal dunia 4 tahun lepas. sebak gak tengok anak bongsu arwah yang form 4 menangis tak henti-henti.

itulah, ajal maut itu rahsia. tak siapa yang tahu bila tiba waktunya.

kami bertengahari di rumah atuk abah. memang tak ada sesiapa kecuali nenek dengan cucu yang beliau besarkan. sembang-sembang dengan nenek, aduhai, nenek pun dah makin tak larat. mengah-mengah selalu. tapi tetap rancak bercerita. mungkin nenek sunyi. so bila anak cucu datang, beliau tetap gagah bercerita. bagaimana pula dengan kita akan datang?.. sempatkah meniti usia tua.

ok. selepas zuhur. terus bertolak ke rumah ibu saudara, lebih tepat lagi. rumah abang Udin (si pengantin baru). on the way ke sana, tayar kereta tempat aku duduk meletup tiba-tiba. nasib baik abah terus berhenti. fuh. sudahlah tengah panas. alat-alat nak tukar tayar pulak tak cukup. aku terus call adik aku yang dah ada kat rumah pengantin. suruh mintak tolong sesiapa hantar bantuan.

sepupu lelaki (adik abang Udin) dan dua rakannya pun sampai. paling terkejut. kawan sepupu aku ni student UM. ceh. kecilnya dunia.

cerita kenduri belum ada. sebab kenduri dijalankan pada hari esok, maka esok sahajalah kita bercerita. tema perkahwinan mereka adalah hijau. tapi penulis cuma bawak baju kaler purple sahaja. so macam mana, kita hentam sajalah labu.


ok, ini ada disertakan dua gambar, yang diambil sendiri oleh mereka berdua. mereka adalah adik-adik ku yang extra vaganza. (sebat je frasa ini. tak tau sesuai ke tak diguna pakai, bedal ajelah).


8 tahun.


11 tahun



entry berhenti di sini. jumpa lagi esok hari.


p/s: earth hour kan sekejap lagi. tutup lampu 10 minit kira ok jugak kot. weeeeee!

Friday, March 26, 2010

lintas langsung dari kl central.



 tuan blog berada di depan laptop, bertemankan sebotol vanilla Coke!



ini adalah entry mengisi masa terbuang di kl central, sementara itu, boleh juga tambah traffic ke blog. sambil menaip, kita minum air coke. (ini Dr. Sufian punya pasal, asyik minum coke depan student tiap kali kuliah, aish. terpengaruh beb).

pada mulanya aku menunggu pakcik untuk pulang ke kampung bersama-sama. senang citer, aku nak tumpang kereta beliau je. then lepas maghrib tadi dia bagitau aku yang dia tak dapat balik hari ni. dia balik esok jam 3 petang, sebab tunang dia ada hal. so.. aku tak bleh dah nak tunggu esok. sekejap sangat  kat kampung nanti. nak tak nak, aku decide untuk balik malam ini.

aku memilih untuk naik train, coz akan sampai lebih dekat dengan rumah. (dalam 15 minit), train aku pukul 10.30 malam ini. mungkin aku akan sampai Labis jam 3.40 pagi. masa aku call abah bagitau benda ni. cam biasalah, kena bebel seminit dua. dah tu. nak buat macam mana, pakcik kesayangan aku tu haa yang bagitau lambat sangat.  adesh.

walaupun aku menumpang wifi kat KFC, tapi aku tak beli pun set kfc ke apa. sebab aku dah makan nasi kerabu daging bakar (made in pasar malam) kat rumah tadi, dah kenyang sangat-sangat. sampai je kl central, pergi beli tiket train. then makan aiskrim kejap kat McD. sebabkan masa masih banyak, online la kejap kat KFC, kebetulan ada tempat charge bateri. hehehehe



nasi kerabu biru untuk puteri biru. HAHA!





 sundae cornetto chocolate at McD!



ok. kejap lagi dah naik train. bolehlah tidur dengan banyak dan nyenyak. hurm. padahal hari ini memang banyak tidur. macam terpenat sangat basuh selimut dengan tangan. apa ntah aku merepek ni. :p



lintas langsung tamat.

nak balik kampung sebab kawen.

kita nak balik kampung. yea! malam tadi siap mimpikan nenek. Ya Allah. punyalah tak sabar nak balik kampung. lepas tu, siap mimpikan mr.S. kenapa  macam lah fun sangat mimpikan beliau?. hakhak. entahlah. menyibuk saja kau masuk dalam mimpi aku. syuh. syuh! mimpi bercirikan mainan tidur tidak perlu diambil endah. ceh. macam ada pula mimpi bercirikan cerita benar. entahla. taktau. aku bukan pentafsir mimpi. aku cuma tau tidur dan mimpi. dan kadangkala walaupun tidak tidur tetap juga bermimpi, haaa. itu namanya berangan. fantasia sungguh.


well, mungkin akan tak update blog untuk esok dan lusa. tapi kalau ada connection streamix yang sesat. mungkin akan update. tak sure. kalau ada tu ada la. kalau tak ada nak buat macam mana. takkan nak hentak kaki mintak adakan jugak. jangan ngada-ngada. jangan kau over, apa sangatlah aktiviti update blog. bukanlah fun sangat pun. :p


tumpang tanya, ni siapa yang akan kawen sebenarnya?
- my cousin, known as abang Udin. walaupun nama cam kampungan tapi beliau boleh tahan handsome. pheew!


eh, dah lama. dah bertahun-tahun, tidak menghadiri perkahwinan sedara terdekat, dan kali ini. cucu nenek belah emak yang pertama melangsungkan perkahwinan. yea! sebenarnya beliau dah menikah dah, dan ini adalah kenduri kawin keluarga pihak lelaki. so, abang sepupuku yang paling macho dah jadi laki orang dah. dan maknanya dia dah ada bini. bunyi macam best, bikin jeles siot. bilalah turn aku ni? HUH.


dah terbayang dah. kemeriahan sebuah kenduri kawin. sebagai sedara, mesti nak kena tolong-menolong. silap-silap aku kena cuci pinggan. HAHA, tak ayu lah jadi tukang cuci pinggan. habis takkan kau nak jadi pengapit pengantin pulak? demand tak ingat. sekeh kang baru tau. baiklah. aku jadi tukang makan sudah. pastu menyibuk dekat pelamin jadi tukang snap gambar. walaupun tak ada DSLR, compact digital pun kira jadilah. HAHA! 


ok. blah dulu. jumpa nanti lepas kawen. :p



Thursday, March 25, 2010

bad guy story..


"sejahat-jahat lelaki, tetap akan memilih perempuan yang baik".


aku taktau sejauh mana benarnya statement ini. tapi aku selalu jumpa quote ini di mana-mana. dalam drama, dalam novel, dan mungkin juga dalam blog kalian.

if that statement is correct, so...Life is unfair. maybe







bagaimana perasaan 'bad guy' bila jatuh cinta?

mana mungkin lelaki jahat tidak berjiwa. sebab perasaan cinta adalah milik semua.


haruskah diberi peluang?

macam mana? nak terima atau tolak mentah-mentah.




aku percaya semua orang ada 'nilai jahat' dalam diri masing-masing. of course. nobody's perfect.



but,

everyone always pretend to be good person.


It's only an acting. Am I rite?


nice person doesnt exist. I guess.


so, we are all bad. HAHA



this is just an entry, and Im not related in.



Now, What say you?

Wednesday, March 24, 2010

Asmaradana

hari ini kita nak cerita pasal asmara. ceh, mentang-mentang baru bermimpi pasal bertunang, hormon terus jadi aktif. (kawal hormon, kawal hormon, jangan 'gatal' sangat). amboi, seronok korang gelakkan mimpi aku pasal status Facebook ya. sekeh sorang-sorang baru tau.

ini bukan cerita 'asmara' perfume 'malam jumaat', (hari ni abang balik awal tau). psstt. pssstt. bukan juga iklan produk herba manjakani perapat bikin suami tertambat. haish, annoying gila iklan-iklan 'melayu' kita. macam tak ada produk lain nak dijual. balik-balik iklan produk 'asmara'. yang tongkat ali, yang kacip fatimah. adus.

ok. serius. berbalik pada tajuk, ini kita nak cerita tentang 'Asmaradana', sebuah drama terbaru dalam slot Samarinda. yang disiarkan setiap selasa hingga khamis jam 10.30 malam di TV3.





haa, aku sebenarnya menonton cerita ini bukan kerana tajuknya. tapi kerana nak tengok pelakonnya, si cantik manis Tizz Zaqyah dan si macho Shaheizy Sam (betul ke eja?).

cerita berkisarkan Tengku Azizah (lakonan Tizz Zaqyah), yang baru kematian ibunya (Rozita Che Wan), kemudian tinggal bersama ibu saudara yang berwatak macam perempuan sihir. (lakonan Norish Karman). cerita tempatan macam biasalah, flow ringan, baru beberapa episod, dah terus terjun ke alam 'asmara'. (cintan-cintun la apa lagi modal citer melayu?). watak Amran (Shaheizy Sam) adalah hero yang miskin. ibunya seorang cleaner manakala bapanya bekas banduan. ini kes macam cinta terhalang ala-ala si penarik beca kot. (pandai2 je aku bandingkan, =p).

pelakon lain adalah watak abang adik lakonan Iqram Dizly dan Puteri Sarah (selaku sepupu Tengku Azizah).


pendapat peribadi~ lakonan Tizz Zaqyah kali ini memerlukan beliau membawa beberapa ekspresi marah demi menentang ibu saudaranya yang (macam perempuan sihir). so bila dia marah aku rasa muka dia terus hilang keayuan.

apepun kena teruskan mengikuti drama ini, barulah dapat menilai keberjayaan beliau meneruskan kerjaya lakonan setelah impak besar yang diberi melalui drama Nur Kasih.


10 minit menaip.

p/s: baru selesai mengemas blog. kasi betulkan mana-mana yang senget. :p



jam berapa sekarang?

1.50 am.

belum tidur lagi?

takkan la orang tidur boleh update blog..

kenapa belum tidur?

lepas update ni I tidur ok.



selepas pulang dari kelas, kepala sakit macam.. macam apa ntah tapi memang sakit bukan kepalang. berjam-jam sakit, dalam bilik air terduduk lama (menahan sakit kepala) sehingga terfikir, 'owh my God. adakah aku ada ketumbuhan?'  taktau adakah pemikiran begini disebabkan pengaruh drama TV atau apa. tapi memang itulah yang difikirkan. sambil tertanya-tanya sendiri. kalau ada ketumbuhan kita boleh tau ke? atau kena pi check doktor?. ish. memang drama lebih la aku ni. Astaghfirullah.

2 hari lepas, mengalami mimpi aneh. mimpi aku ditunangkan/ bertunang. macam betul saja mimpi tersebut. pulang saja ke rumah emak, terus saja disuruh bersiap-siap pakai cantik-cantik, lepas tu ada orang masuk bilik untuk sarungkan cincin tunang. dalam mimpi tu siap terfikir, haa, lepas ni boleh la tukar status engaged dalam Facebook. Ya Allah. mimpi apakah sampai boleh ke FB jadinya. bangun saja dari tidur terus termangu-mangu. lepas tu dalam hati berkira-kira 'kenapalah cuma mimpi?'



menguap pula secara tiba-tiba. ini alasan terbaik untuk berhenti menaip. tido sekarang!




Tuesday, March 23, 2010

jerawat oh jerawat..




ada tak sesiapa kat sini yang tak kenal jerawat? mungkin sebab dia tak pernah berjerawat walau sebutir pun. ok, menurut kamus 'nursarah', (olahan daripada wikipedia), jerawat adalah keadaan abnormal kulit akibat pengeluaran minyak (sebum) secara berlebihan yang menyebabkan kalenjar tersumbat lalu membentuk...erm, membentuk bintik jerawat lah, apa lagi.

jerawat biasanya 'keluar' di bahagian muka, tetapi ada juga kes jerawat yang 'keluar' di bahagian lain seperti di bahagian dada atau belakang badan, jerawat sebenarnya tidak merebak, dan tidak pula berjangkit. senang kata ianya adalah abnormaliti kulit yang biasa dan boleh dikawal dan dirawat.

nak tau lebih lanjut tentang jerawat, boleh search kat google.

sebut pasal jerawat, teringat kisah waktu tingkatan 5, cikgu BM kami Pn Sima, pernah bertanya kepada murid sekelas kami, "kenapa saya tengok pelajar lelaki ni berjerawat, pelajar perempuan tak ada pun yang berjerawat?" hakhak. nak gelak kejap. sebenarnya bukannya pelajar perempuan semuanya kulit licin, tetapi disebabkan pelajar lelaki kesemuanya duduk di bahagian depan, dan pelajar perempuan duduk di bahagian belakang,  maka dah tentulah Pn Sima akan nampak jerawat diorang lebih ketara.

........................................................................................................


sebenarnya topik jerawat ini dipilih kerana penulis diserang jerawat. (macam poyo, tumbuh jerawat pun nak kecoh). eh. suka hati aku lah. ada kau susah. biasanya jerawat akan menyerang empunya badan pada waktu tertentu, terutama sekali di waktu menstruation. kerana pada masa ini, tindakbalas hormon sedang berlaku. oleh sebab dia hanya ada sekali sekala maka kita tidak perlu buat treatment ke apa. nanti bila habis tempoh dia akan hilang dengan sendiri. muka pun jadi licin semula. ayat perasan di situ.

jerawat favret aku selalunya tumbuh di bahagian dahi (so ini bukan perempuan dahi licin, sure takda yg terpikat). tak kisah sangat sebab kat dahi macam sakit dia kurang sikit. tapi sejak 3 hari lepas dia menyerang bahagian pipi, walaupun cuma sebutir tapi langsung rasa tak selesa. macam ada serangga tengah gigit pipi aku. lepas tu my hand macam gatal nak remove dia dari situ. shuh.shuh.

my dad selalu cakap, kalau ada jerawat, jangan gatal tangan nak usik jerawat tu, sebab tangan kita bukannya hygiene. tapak tangan kita ini terdedah kepada kotoran kecil ( habuk~ bakteria, kuman). kalau nak sangat usik jerawat tu sila lakukannya di bilik air (ketika tangan sedang bersih). jangan sesekali sambil duduk-duduk dengar kuliah lepas tu tangan gatal usik jerawat. itulah yang menyebabkan jerawat tu makin menyerang kulit. mula-mula tumbuh satu jerawat, sebab tangan yang gatal tu, esok tumbuh 2-3 bijik lagi.

satu lagi pesanan my dad, jangan kerap cuci muka dengan pencuci muka yang mengandungi bahan kimia yang entah apa-apa. yang terbaik adalah cuci muka dengan air sahaja. kenapa? sebab kulit muka kita originally telah dibekalkan dengan 'bakteria baik' yang membantu menyihatkan kulit. tapi kalau kita suka cemarkan muka dengan bahan kimia (krim ke alat solek ke), then cuci lagi muka dengan produk ntah apa-apa secara kerap, maka 'bakteria baik' itu akan musnah. so tiada lah lagi perlindungan original kepada kulit kita.

lagi satu, kalau kita ikut pesanan orang tua, mesti berkat punya. demi kesihatan kulit yang lebih sejahtera, dengarlah nasihat orang tua anda. ^_^, peace!





Monday, March 22, 2010

no sweat

cooling protection against perspiration, 0% alcohol, anti-whitening



dalam keadaan cuaca siang hari yang panas begini, tidak hujan dan tidak redup, badan kita akan lebih cepat berpeluh, dan perkara ini biasanya akan mendatangkan masalah bau badan. sebelum ini,  penggunaan deodorant 'roll' selalunya menjadi pilihan, tetapi sejak adanya Adidas Action 3, ianya adalah lebih mudah lagi. deodorant jenis 'spray' ini adalah lebih berkesan dan lebih memberi kesegaran kepada tubuh badan sepanjang hari.

Adidas Action 3 adalah product keluaran Adidas, satu jenama yang terkenal di seluruh dunia dan diyakini oleh semua terutama bagi mereka yang seharian bergerak aktif. Adidas Action 3 ini terdiri daripada beberapa jenis seperti intensive, control, sensitive dan lain-lain, namun demikian, Adidas Action 3 'Fresh' adalah salah satu pilihan yang sesuai untuk dipakai oleh semua, dengan hanya sekali semburan, rasa sejuk beserta bauan segar dan wangi akan kekal selama berjam-jam tanpa perlu disembur secara berulangkali. berbaloi bukan?

antara selebriti sukan popular yang juga memakai Adidas Action 3 adalah Peter Cech, yang merupakan penjaga gol pasukan kebangsaan Czech Republic yang turut beraksi di kelab terunggul Chelsea.


sungguh berbaloi untuk dicuba. jom , pakat pakai Adidas Action 3, pastinya bukan sekadar deodorant yang biasa.

entry ini adalah khas bersempena Project Alpha Season 2, Instant Cash Blogging. sekiranya bertuah dan terpilih, secara automatik akan mendapat RM20 untuk dimasukkan ke dalam akaun Nuffnang.


Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS. Auditions are now open! Check it out at http://projectalpha.com.my/auditions/

hanya jauhari mengenal manikam


pheewwiitt!




kembali normal. thanks to all commentators and readers. thanks to ANJELL! semalam layan episod-episod best yang lucu dalam drama YAB.

ada seorang dua yang memandang serong, tapi tetap ada berpuluh insan yang memahami. kumawo!


manusia memang aneh. suka membuat penilaian membuta tuli daripada mengenali hati budi, berlagak pandai berkata-kata, tindakan sehabuk pun tak ada. hanya pandai berdebat,  nak tunjuk dia hebat.


manusia-manusia aneh ini, tidak pandai menganalisa teguran. lebih suka mencari salah orang daripada membetulkan kesalahan diri sendiri.


manusia memang beraneka macam,


dan,


~hanya jauhari jua yang mengenal manikam~

Sunday, March 21, 2010

why do I love my loyal readers?

hari ini, ada sesuatu yang benar-benar mengguris hati saya. sampai saya menangis tersedu-sedan. sepanjang saya berblogging, tak pernah ada readers blog saya yang mengeji saya. malahan saya sekalipun tidak pernah diserang anonymous.

sebab itu saya begitu sayangkan my readers.

dan hari ini, orang luar yang entah siapa-siapa. telah menilai saya dengan begitu jelik hanya dengan membaca sebaris ayat gurauan daripada saya.

betapa sedihnya saya. Tuhan saja yang tahu.

kalau anda adalah readers saya yang sejati, silalah bagi kata-kata semangat kepada saya. dah sejam saya menangis tak henti-henti.


this is why, i need my loyal readers. Thanks for loving my words.

belon-belon udara panas ~ Putrajaya.

belon. belon. belon bukan sebarang belon. belon bukan untuk dijual. belon hanya untuk ditengok. masuk free. masuk free. selamat datang ke putrajaya. (amboi, punya bagus ayat welcome dia suruh orang datang ramai-ramai). bila dah tersangat ramai, parking pun tak da. terpaksa menengok belon dari kejauhan saja, sebab parking kereta sampai block kereta orang yang lebih awal (no choice). so kenalah duduk di sekitar kereta sahaja. ini namanya kerjasama, nak bagi mudah orang lain kalau-kalau ada yang nak blah awal. kalau kau tak bagi kerjasama nanti kereta kau kena calar. ada berani?!




pheewit. budak-budak comel bersama si ibu yang gojes. inilah dia, my aunt dan anak-anak yang heret I tengok belon. kami tiba di sini jam 5.35 petang.




kami berada di atas jambatan. takde pilihan. beribu-ribu yang datang semalam. jalan sesak, parking sesak. ~redha~ belon punya pasal.



ini pokok apa? pokok berdaun. tak berbuah. mungkinlah.




ini adalah pemandangan pada jam 5.50 petang. belum gelap sebenarnya, masih panas kot. ermm. mungkin kamera ku yang tak canggih. rendah diri, sebab kat sini ramai gila bawak kamera DSLR. yang bawak compact digital cam aku boleh dikira dengan jari.



mini feri. pelancong je yang naik. jangan tanya aku berapa harga nak naik benda ni. aku tak siasat.





pukul 6.00 petang, barulah belon-belon ini cuba dipanaskan dan diterbangkan.sebenarnya ada lebih dari 20 belon. tapi 'mereka' tidak terbang serentak.





bakul yang membawa orang naik bersama belon ni tidak besar mana. boleh la muat untuk 5 orang. (kitorang memang tak naik belon ini, kan dah kata tadi, kena jaga kereta!). ni kang ada lagi yang komen duk tanya aku naik ke tak. bagi penyepak baru tau. tak faham-faham.




belon2 berlepas ke udara disini, tetapi 'mereka' mendarat di tempat lain. nanti ada Hilux buat rondaan pergi 'kutip' belon yang dah mendarat di tempat lain tu. tapi still la mendarat kat putrajaya, (kang ada plak yang tanya 'belon tu mendarat kat KLCC ke?' haaa. ada yang nak kena penampar kalau tanya macam itu).




6.35 petang, bergerak pulang. ini pun dah jam tahap dewa.




ambik la satu gambar senget ni.







nak apa lagi? bersurai.


Saturday, March 20, 2010

gejala cinta Lombok.

my name is Lee Min Ho. Im not Lombokian.



semalam kan. eh. tak pasti semalam ke bila, (lupa dah, mungkin kerana terminum air yang ada semut, =p). ok. ceritanya begini. baru-baru ini, ada dengar berita kat TV pasal negara kita nak stop serta-merta daripada mengambil pekerja asing dari Lombok. ini adalah untuk mengelakkan gejala Lombokians ini 'mengheret gadis tempatan' bawak balik ke negara diorang. sebab kes ini sudah sampai tahap membimbangkan.

ramai gadis tempatan yang berkahwin di Lombok akhirnya 'merayu-rayu' untuk pulang ke tanah air. dan diantara mereka, kebanyakannya sudah beranak-pinak di sana. bila dah ada anak kecil, baru sedar bahwa cinta saja tak cukup untuk 'hidup'. sebab kita hidup ni bukan 'makan cinta'. kita semua makan nasi. anak kita nak membesar sihat minum susu nespray. (bukan murah tahu!).

sebenarnya, gejala 'cinta Lombok' ini lebih banyak melibatkan gadis tempatan yang masih mentah. yang belasan tahun mungkin lebih ramai terlibat. ada orang kata gadis tempatan ini 'buta'. tapi ironinya bukan lah salah si gadis sahaja. perempuan yang masih muda. naluri remajanya memang nakkan cinta. apabila dipujuk di rayu dengan kata-kata manis, memang mereka mudah cair hati. ini adalah fitrah gadis mentah. mereka mengutamakan perasaan dari akal fikiran.

apa yang lebih penting, kawalan ibu bapa terhadap 'gadis mentah' ini sepatutnya lebih dititikberatkan. jangan tunggu hingga anak lari dari rumah kerana ikut jejaka Lombok baru nak menangis. cuba faham the power of parents. anak-anak adalah hak dan tanggungjawab ibu bapa. memang bukan mudah nak jaga anak gadis, tapi susah mana pun, she's your daughter! ingat satu perkara. 'prevention is the best cure'.

kadang-kadang bila tengok berita kat tv, tentang gadis belasan tahun yang berjaya dibawa pulang, ibu bapa diorang nangis-nangis sedih dan terharu bila dapat balik anak diorang. (bukan mudah urusan nak bawak kau pulang, ingat benda ini main-main?) betapa tingginya nilai kasih sayang ibu bapa. kalau seorang anak itu masih tak faham lagi, memang taktau lah nak kata apa.


p/s:- aku suka jejaka korean ja. tapi malaysia tak ambik pulak pekerja asing dari korea, =p

Friday, March 19, 2010

cerita hari jumaat.





hari ini kita  berblogging secara rambang, menaip macam sembang-sembang, secara kadang-kadang. (ini bukan kelas pantun, ada yang nak kena terajang?). HAHAHA! ~merepek kejap~

hari jumaat adalah hari tanpa kelas. maknanya? hari tanpa kelas adalah hari dibolehkan bangun lambat, berguling-guling atas tilam toto sampai cahaya matahari menerjah masuk ke seluruh ruang rumah, senang cerita, sampai hari dah terang. (tak elok amalkan selalu, nanti rezeki mahal). sekali dua seminggu tak apa. (ini penulis yang kata, jangan percaya cakap dia).

hidup membujang macam inilah. (ini ayat orang muda selalu guna, perasan macam tak ada kerja padahal banyak kerja). tapi itulah bezanya. orang belum kawin memang life dia macam ini. asal cuti je, bangun pun lambat. bangun lambat bukan sebab malam tadi buat qiamullail, tapi disebabkan surfing internet, layan YM, layan facebook, layan blog. assignment apa cerita? tangguh dulu selagi berwaktu, astaghfirullah! (ini penulis buat jugak, apalah nak jadi).

kalau duduk rumah dengan emak. boleh tengok emak bangun pagi pukul berapa walaupun pada hari cuti. pukul 6 pagi emak dah bangun, bangun begitu awal, lepas solat subuh  terus ke dapur sebab nak siapkan sarapan pagi untuk suami dan anak-anak. menu hari minggu selalunya berat sikit, contohnya nasi lemak. walaupun time cuti, pukul 7.30 dah boleh sarapan pagi. sayang emak!

makin bertambah usia, makin kena banyak belajar tentang tanggungjawab. walaupun masih muda (bajet muda lagi, =p), tapi jangan perasan orang muda boleh rileks saja goyang kaki. nak makan tengah hari pun tunggu mak panggilkan "angah, mai la makan, mak dah siap hidang nih". (lelaki perempuan sama ja), perangai macam ini kena ubah. sampai bila nak berperangai manja? malu la sket.

esok lusa bila emak sakit ke, mulalah gelabah taktau nak buat kerja, nak pasang api dapur pun siap bergaduh adik-beradik. itulah dia, kalau asyik 'suruh emak' ja walaupun dah besar panjang. duduk asrama ke hostel ke apa bukan alasan nak lari dari tanggungjawab, setiap kali cuti sekolah/semester tu boleh je nak 'tuntut ilmu dengan emak'. cuma penyakit mim alip lam sin itulah yang kena buang. 

ok, dah panjang dah menaip, sembang-sembang jugak, point penting jangan lupa ambil. ok. sekian saja cerita hari jumaat. jumpa lagi di lain waktu.



"happy day to all".















Thursday, March 18, 2010

How To Train Ur Dragon.(3D Animation Movie)

Animasi terbaru dari director filem Shrek dan Madagascar! bakal menemui penonton di pawagam pada 25 Mac 2010!.

siapa yang tak pernah tahu tentang movie Shrek dan Madagascar? dan kali ini, pengarah yang sama sekali lagi menghasilkan 'buah tangan' terbaik untuk tatapan peminat animation movie seluruh dunia!


How To Train Your Dragon.


Sinopsis:-


tersebutlah sebuah kisah. di satu perkampungan manusia yang hidup bersama komuniti naga. (bayangkan cerita ini bersuasana purba, macam zaman batu la lebih kurang).  oleh sebab mereka hidup bersama dengan komuniti naga. membunuh naga adalah ibarat tradisi perkampungan ini. membunuh untuk mempertahankan diri, keluarga dan ternakan. (kambing biri-biri sangat cute dalam animasi ni, haha!). 





akan tetapi segalanya mula berubah apabila suatu hari, anak kepada ketua kampung ini telah bertindak menyelamatkan seekor naga dengan melepaskannya daripada ikatan. dan semakin hari, beliau telah menjadikan anak naga ini sebagai haiwan peliharaan. tetapi semuanya terjadi secara rahsia! (anak naga ini sangat cute! mata dia kaler hijau jade).




semasa terperangkap, anak naga ni telah kehilangan bahagian sebelah ekornya (menyebabkan dia tak boleh terbang). tapi semuanya berubah selepas tuannya mencipta bahagian ekor palsu. tetapi anak naga ini hanya boleh terbang sekiranya dipandu oleh tuannya. (you all kena tengok sendiri bab ni, susah nak explain dalam bentuk ayat).



sedaya upaya hero kanak-kanak ini mahu mengubah persepsi orang kampung, bahawa komuniti naga sebenarnya tidak seganas yang mereka sangkakan, malah naga-naga ini hanya mengganas apabila keselamatannya terancam. semasa training 'membunuh naga'. kanak-kanak ini dapat menackle semua jenis naga dengan baik lalu menimbulkan syakwasangka di kalangan rakan-rakannya.



adakah rahsia yang disimpan bakal terbongkar? berjayakah beliau mengubah persepsi masyarakat kampungnya terhadap naga? jangan lupa saksikannya di pawagam berhampiran anda!


pesanan:- setiap scene adalah sangat cute, buat aku tersenyum dan tergelak dalam panggung, this movie was really sweet!



~ this promotion section is brought to you by United International Pictures!~

I'm going to the Gatsby Deodorant Street Fair



Hi Readers!

Date: 17th April 2010

Time: 10am till 5pm

Venue: Front Foyer, Ground Floor, Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.



Have some free time on that day? come and join me!


I will make sure that I will come to that place on that day to attend the super fun Gatsby Deodorant Street Fair. There wil be a lot of exciting fun-fair games on that day - Sumo Wrestling (in air bag suits!), gladiator battles and other amusing and addictive games you would expect at a fun-fair! not only that, the most happening thing is the lucky draw and  various cool gadgets worth up to RM15,000 up for grabs. definitely there's no regret if we come!

For more information about this event, we can refer to www.gatsby.com.my/streetfair.

Think about it, and quickly decide to come! see u there!

Wednesday, March 17, 2010

terima kasih Kong.

bukan cerita KingKong okey. ini cerita manusia.

ok, benda happy. kita kena kongsi sekalian alam. benda aib, simpan diam-diam. tak aib sangat tapi scary. hei. bila teringat memang rasa nak kasi penampar saja kepada pemandu kereta Honda yang hampir melanggar ku semalam.

ok, ada selingan kejap, baca dulu.

ada kan, bila lampu isyarat sedang merah. dan susunan kereta kat jalan raya macam rapat-rapat. dan kita berada di tengah-tengah. (bukan di garisan belang-belang yg bunyi TEET.TEET untuk melintas tu, bukan yang itu) so ianya macam peluang untuk kita melintas jalan. (eh kau boleh bayangkan tak situasi ni?). ok. ada diantara kereta ni, agak lah berjarak sedikit. so si pejalan kaki yang innocent ini berfikir bahawa "mesti minah ini nak bagi laluan kat aku melintas". dan sebaik sahaja aku berjalan nak melepasi kereta tersebut. dengan poyonya kereta itu bergerak (macam nak langgar aku). YA Allah! scary u know?!

tinggal  1 cm je kot jarak kereta tu dengan aku. I dun know kat mana agaknya minah senget tersebut letak mata dia. aku pakai baju kaler hijau tudung putih takkan lah dia masih tak nampak. so Im really sure yang dia sebenarnya tak pandang depan. nasib baik. nasib baik aku tidak kecelakaan. (ha kan dah keluar bahasa indonesia).

ok, sebenarnya semalam, cerita yang aku nyaris kecelakaan ini, adalah sebelum aku pergi Mid Valley. alkisahnya. aku sebenarnya dapat tiket free menonton movie. tiket free tersebut adalah pemberian Kong, admin gengblogger.com. Kong bagi aku dua tiket free. (mesti bagi kat blogger). so aku bagi Haziq. kebetulan dia ada blog walaupun dia tak aktif pun berblogging. tapi at least aku ada kawan. thanks Haziq kerana setuju teman aku tengok wayang free semalam.

ok. movie ini belum ditayangkan lagi kat pawagam. so aku diantara yang pertama lah tengok movie ni. dari pengarah Shrek dan Madagascar. tajuk movie ni, How To Train Your Dragon. ini adalah pertama kali aku menonton citer kartun kat panggung, dan ini juga adalah pertama kali aku menonton movie 3D. pada aku cerita ni best! aku boleh bagi 8.5/10. tentang sinopsis cerita, aku akan buat entry khas untuk itu selewat-lewatnya esok.

ok, terakhirnya. nak bagitau, semalam juga BOM321 ada bersama. kiranya Kong bagi tiket movie ni pada beliau jugak. so kami duduk seat sebaris siap bersembang-sembang sebelum movie bermula. beliau adalah ahli GengBlogger pertama yang aku jumpa. untuk ke blog beliau, boleh klik BOM321. walaupun mamat ni macam selalu 'mengarut' dalam forum GB, tapi tengok orangnya macam serius juga. huahuahua!

ok. penat taip. thanks to Kong, lain kali boleh bagi tiket free lagi ya. hehe


ok, dah kata penat, berhenti menaip sekarang.

Tuesday, March 16, 2010

lelaki cool lebih diminati.



ciri-ciri lelaki cool dari kacamata penulis:-



- tidak selalu mengungkapkan sayang. bukan kerana ianya tidak penting. tetapi kerana ianya sangat berharga.
  
- tidak mempamerkan rasa cemburu. bukan kerana tiada perasaan, tetapi kerana perasaannya adalah rahsia.

- tidak terlalu mengongkong, bukan kerana tidak sayang, tetapi atas dasar mempercayai.

- tidak terus memarahi, tetapi lebih dahulu menasihati.






- bercakap dengan hujah, berhumor dengan senyuman.

- tidak kelihatan berlagak tetapi tetap nampak bergaya.

- tidak gelabah mendepani emosi wanita. bukan kerana gentar, tetapi kerana kebijaksanaan.







mr.cool, sila datang kepada saya, sure I tak tolak punya. HAHAHA!





pesanan penting:- anda memang tidak cool sekiranya anda menyangkal ciri-ciri diatas.

Monday, March 15, 2010

betul ke seorang blogger minat menulis?



nama pun blogger, mestilah minat menulis.

- is it true?

ini adalah pandangan daripada yang bukan blogger. mereka beranggapan seseorang yang ada blog adalah seseorang yang minat menulis. aku pernah gak ajak kawan-kawan aku yang tak ada blog supaya buat blog. then diorang jawab, "aku tak minat menulis, taktau nak tulis apa dalam blog, aku suka baca je blog orang". memang they all baca blog aku. sebab tu cerita dalam blog aku ni tak lari jauh. tak gunakan gaya bahasa yang susah. tak ada sangat unsur metafora hiperbola sastera. (macam pandai nak bersastera. heh).

of course. aku memang minat menulis/mengarang, dulu masa 1st year, time cek assignment, tutor aku cakap macam ni, "eh, baguslah tulisan awak ni, pandai awak mengolah ayat, awak ada blog eh". no.no. masa itu aku belum ada blog. then tutor aku kata, "ada bagusnya awak buat blog. awak 'boleh' menulis ni". (padahal bahasa melayu SPM cuma dapat A2. langsung tak terer), so. setahun kemudian. barulah aku start buat blog sendiri.

mula-mula menulis blog. I set my blog private. sehinggalah mempunyai lebih 10 entry. then I ajak kawan-kawan baca my blog. dah sebulan  dua berblog. barulah 'jalan-jalan' ke blog orang lain. make a network. then dari situlah I dapat 'kawan alam maya'. iaitu anda! pengkomen tegar dan readers ku tercinta. (sayang banget!).

ok, nak bagitau sikit. I love feedjit widget! kerana melaluinya, I know where were you coming from. I visit balik link blog you all kat feedjit. dan didapati bahwa. terlalu ramai (pembaca dari kalangan bloggers) yang sebenarnya menjadi 'silent reader'. tidak pernah meninggalkan jejak di blog ku ini. but they keep reading my blog. misterinya kalian si 'silent reader'. sudilah kiranya anda 'menegur' saya di ruangan komen. kenapa mesti malu-malu?. haha!

*********************************************************


ok, perenggan serius~ bab menulis dalam blog, apa yg dapat dilihat, banyak orang yang menyalahgunakan medium penulisan blog. antaranya dengan 'menghasilkan' entry copy paste. dan entry yang tak tau hujung pangkal. tulis tajuk macam fakta. tapi isi banyak auta. sedangkan readers sesetengahnya ada yang percaya bulat-bulat isi entry yang auta. kasihan si pembaca. tak pasal-pasal tertipu.

ada juga, yang jadikan blog medium melepaskan caci maki tahap extreme secara tak tentu hala. padahal sebenarnya bukan ada isu sangat nak melenting-lenting menggunakan bahasa yang sangat kasar. sejujurnya, aku rasa. tak ada pun orang dalam dunia ni yang suka baca penulisan 'babi, anjing, bangkai dan segala haram jadah' dalam  the whole entry. kalau aku ada terbaca. memang terus istighfar sambil tepuk dahi.

lebih baik di taip %R$&%*6*&% daripada menaip perkataan 'haram'. at least pembaca tidaklah menyebut-nyebut perkataan 'haram'  ketika membaca entry anda. bukan apa, berdosa wo mencarut. ^_^. marah-marah jugak, tapi tak salah kalau entry marah itu bersifat 'rasional'. moga ianya ada iktibar kepada readers. betul tak?


**********************************************************


adakah anda seorang blogger? jika YA, benarkah anda minat menulis/mengarang?..sejauh mana anda berkelakuan baik dalam penulisan blog?..


Anda Tentukan.






Sunday, March 14, 2010

ada apa dengan rumah?

selamat sejahtera semua.

ok, hari ini kita nak ushar sikit tentang apa yang kita biasa tahu. biasa nampak. tapi now aku jadikannya topik dalam entry.

pernah tak you all ushar kenapa rumah kat malaysia kebanyakkannya berpagar agak tinggi. dan kenapa rumah orang putih (oversea) berpagar rendah, atau tak ada pagar langsung.





kalau tengok cerita orang putih, boleh nampak style rumah-rumah diorang macam mana. kebanyakannya macam gambar di atas, berpagar putih setakat ketinggian atas sikit daripada lutut orang dewasa. kalau fikir logik. apalah gunanya pagar serendah itu mengelilingi rumah. bukan setakat manusia, anjing dan kucing pun boleh melompat masuk. dan lagi, pagar begini tak ada nak kena tekan loceng apa semua. masuk aje. mesti tuan rumah welcome punya.





standard rumah kat malaysia, kalau dekat taman perumahan, mesti berpagar bertembok. lepas tu ada loceng kat tepi tembok tu supaya orang yang datang boleh main tekan-tekan lepas tu blah. main-mainkan tuan rumah, siapa pernah buat kerja ni? (my cousin darjah 5 suka buat).

kadang-kadang orang beranggapan rumah style ini tak mesra pelawat. bila loceng ditekan, paling koman yang jenguk kat tingkap adalah orang gaji. pastu dikatakan bahawa tuan rumah tak ada. (ini yang selalu aku tengok kat drama tv).

banyak pendapat kata rumah berpagar macam ni adalah untuk mengelakkan perompak pecah masuk rumah. taktau la sejauh mana ianya benar, sebab aku rasa perompak bukannya bangang, setakat pagar macam ni dah tentu lah diorang boleh panjat sambil pejam mata.



ini style rumah yang aku suka. macam dalam taman. tak perlu besar-besar sangat. tak perlu bertingkat-tingkat. nanti jenuh dan berpeluh-peluh nak bersihkan. kalau ada orang datang senang aku nak pi jengah keluar. dan aku prefer rumah 'atas tanah'. ada halaman. boleh la anak-anak aku main kejar-kejar dengan ayah dia. (haha, berangan sampai tahap ni, poyo!).

buat rumah besar ke, berpagar ke tak penting. apa yang penting. jadikan rumahku syurgaku. biar kita benar-benar mendiami rumah kita. kerana di rumahlah tempat kita membina kasih sayang dengan ahli keluarga, dan di rumah jugalah tempat beramal ibadah. InsyaAllah.




p/s: all pic kredit to uncle google.