Saturday, October 31, 2009

im back

hehe, comel gila ah bila view blog biru ni tetap ada pengunjung walaupun tidak ada entry baru..mmg comel la pem'viewer' semua..hehe..maaf tuan blog belum sempat nak mengupdate blog..sekarang tengah online di KLIA..sumpah cute gile mengonline di sini gara2 flight my sister delay 3 jam..huhu..terpaksa kami sekeluarga menangok di sini tengok mat local, mat saleh ke hulu ke hilir...haha..

keberadaan dirumah selama 6 hari mmg sangat bermakna..ceh..mmg bermakna bila dapat makan secara banyak..haha..dan berat sudah makin bertambah mencapai 51 kg...dan seluar jeans yg masih muat pada bulan january sudah tidak muat untuk dipakai sekarang..haha..

ok2..bateri dah low..bye.bye

Sunday, October 25, 2009

pesanan penulis..

ye.ye. mahu pulang ke kampung esok! benar2 rindu untuk pulang..rindu emak rindu abah, rindu kakak dan adik, malah rindukan si oren dan si hinata, mesti oren dah makin gemuk malah lebih gemuk dr ibunya.hehe.
sabtu depan my elder sis akan pulang ke egypt. rupanya dah 5 bulan dia bercuti..rasa macam kejap je masa berlalu.

nampaknya belum pasti lagi mahu stay di kampung berapa hari. mungkin dalam 4 hari, 4 hari cukupkah?.. hehe..cukuplah untuk spend time dengan kakak dan mintak restu dr emak dan abah before attend final exam..sebut hal final exam, sy akan mula exam pada 6/11..dan tamat pada 18/11..

mungkin ini masa sesuai untuk sy wish selamat berusaha n goodluck kepada semua kengkawan sy yg membaca blog ni, mari kita sama2 berusaha untuk dapatkan result yg terbaik! chaiiyokkk!

okla stop sini dulu..daaaaaa

p/s: mr.S mula exam esok..wish him best of luck! dan ada good news liv menang 2-0..m.u putih mata jom gelak sama2..huahua

entry apa ntah ni..kahkah!

ni entry pasal cinta kot..huahua
kadang-kadang, bila sy blog walking, maka akan mengunjungi bloggers yg sedang di alam percintaan, macam2 cerita yg sweet dipersembahkan dalam blog. yg paling touching adalah bila mengimbau saat2 bermulanya love story. ada di antara mereka yg tak segan nak kongsi gambar dengan readers, dan ada gak yg hanya bercerita tentang love story tapi satu gambar pun tidak dikongsi. mungkin mereka ada reason tersendiri. maka tidak mengapa.

tiba-tiba rasa mahu bercerita tentang ciri-ciri lelaki idaman, tak apa kalau you all rasa tak mau baca bolehlah mengabaikan entry ini.sekian.pertama sekali, sy mahukan lelaki yg beragama Islam. dan sy tak kisah sekiranya dia bukan berbangsa melayu.(ada impian nak kawin mat salleh or jejaka korea). abah pernah cakap yg abah tak kisah sy nak kawin dengan sesiapa dr bangsa apa pun, yg penting dia tiada sebarang rekod jenayah.maklum saja zaman skang ni semua org berisiko menjadi penjenayah. muka nampak baik pun belum tentu boleh percaya. kadang2 yg muka baik nilah yg berhati kejam, abis madu sepah dibuang lalu suruh gf gugurkan kandungan demi tidak mahu bertanggungjawab sangat dayus betul! dan abah pesan lagi bahwa lebih baik  kalau sy pilih lelaki yg bukan perokok. ini pesan dr abah tersayang maka sy akan setuju dengan saranan abah.

keduanya sy mahukan lelaki yg tidak handsome di mata org lain. memang tak apa jika org lain kata dia tak handsome tapi sy tetap akan kata dia adalah handsome di mata sy. lagipun lelaki yg semua org kata handsome berisiko menjadi 'buaya' sungguh dangerous sekali! mmg tak apa jika dia tidak secerah sy, (ceh macamlah sy berkulit cerah). kalau dia cam hangus skit pun tak apa janji sedap mata sy dan mata abah sy memandang..ceh macam khidmat abah diperlukan dalam hal ini..huahua!

ketiganya sy mahukan lelaki yg boleh berbual dengan sy tentang segala macam perkara. kerana sy adalah sejenis yg macam banyak sangat cerita nak diberitahu dan dikhabarkan dan sejenis yg juga mahu dengar segala perkhabaran dr dia. sy mahu dia tidak lokek suara untuk bercerita tentang masa kecilnya malah cerita sedih dan kelakar pun sy mahu dengar juga. kalau dia adalah sejenis senyap maka sy akan menangis kesedihan. sumpah ini adalah perkara sedih bila tiada komunikasi dua hala dan macam bosan yg amat kalau senyap membisu seribu bahasa. (sy rasa cam best tengok my parents berbual berdua).

keempatnya, sy mahukan lelaki yg tidak akan berdiam apabila sy melakukan kesalahan dan akan menegur sy dengan bijaksana. bukan memarahi dengan cara menjerkah, menengking, memukul dan yg sewaktu dengannya. sesuatu tentang sy adalah, sy akan menengking kamu kembali apabila sy ditengking! so plez dun try me even once..

kelimanya, sy mahukan lelaki yg lebih suka duduk di rumah time cuti, macam abah sy. bukan bermakna 24 jam sentiasa duduk di rumah tapi berpada-pada apabila keluar rumah. my dad mmg sentiasa ada dirumah untuk buat aktiviti yg sesuai macam berkebun di kawasan rumah. sy macam sejenis yg tak suka apabila lelaki kesayangan sy asyik keluar rumah, sibuk gila macam kalah perdana menteri..melainkan kalau sy diajak keluar bersama ini tak apa mmg tindakan yg disokong banyak kali..huahua!

dah habis pun ciri2...takda dah yg keenam dan seterusnya..kalau ditanya ciri2 fizikal tinggi rendah gemuk kurus mmg sy malas nak perincikan. itu semua tak berapa penting bg sy. tapi jika diberi pilihan, sy mahu pilih yg macam mr.S?..boleh?...


p/s: mahu yg ukuran pinggang 29 inches..haha..

Saturday, October 24, 2009

mari mentengok gambar!

sy sangat kepenatan, sumpah malas nak taip entry, jam 12 tgh hari sudah bergerak ke kajang, ada kenduri cukur jambul anak saudara kawan sy Nadia yg diadakan lepas zuhur, lepas berkenduri kami berempat, sy, hasni, odeng dan nadia pergi berjalan-jalan di mid valley. tujuan asal mau beli barang dapur tapi singgah ke big apple demi membelanja kawan2 sy..dan ada juga sesi window shopping maklum saja poket kering tak mampu beli apa2 maka hanya mampu mentengok harga sahaja sekian. hehe!oklah kalian pembaca setia tersayang silalah mentengok gambar2 aktiviti sy sepanjang hari ini.





odeng with amin.



amin diapit oleh hasni dan odeng.



amin adalah anak saudara sulung Nadia.



wajah kekenyangan.



marhaban.



inilah si kecil yg cukur jambul.



 Faris selepas cukur jambul.



ontheway ke mid valley










p/s: rupanya ini adalah entry ke 200! tahniah! tahniah! khususnya kpd pembaca dan penulis..hehe

"saya cirit-birit Tuan"


satu hari di sebuah pejabat.


" Tuan, saya nak minta pelepasan untuk hari ini "
" apa pulak alasan awak kali ni "
"err, saya cirit birit Tuan "
" aik! cirit birit lagi! minggu ni saja dah 3 kali awak minta pelepasan kerana cirit-birit "
" nak buat macam mana Tuan? takkan Tuan nak tanggungjawab kalau saya tercirit kat ofis ni, tandas dahla jauh "




keesokan harinya.


"Tuan, saya nak minta pelepasan lagi hari ini "
" saya dah tau apa alasan awak, tapi saya tetap tak benarkan "
" tapi Tuan...."
" tak da tapi! saya tetap nak awak bertugas pada hari ini dan takkan ada lagi pelepasan gara2 cirit-birit awak tu, faham!"
"kalau saya tercirit time kerja macam mana Tuan?"
"jangan bimbang, saya akan bertanggungjawab! mulai hari ini saya dah sediakan bilik baru untuk awak, Normah, tolong tunjukkan kat Kamal ni bilik baru dia "






" ini bilik baru En.Kamal "
" Hah!"








Friday, October 23, 2009

wajah-wajah kekasih..













mana ada wajah kekasih, kahkah! kena tipu, kuangkuang..yg ada kat sini hanyalah wajah-wajah seorang wanita..erk! cam geli bunyinya baiklah, wajah seorang anak perempuan yg mewarisi wajah emak dan wajah abahnya.orait sebenarnya salah kerana sy mmg takda iras my parents tapi sy sebenarnya lebih seiras dengan Noraniza Idris. (ini bukan sy kata tapi orang kata->ayat cilok dari Ravi pimai2 tangtu..)=p

dari skola menengah sampai masuk U entah dah berapa ramai orang memberitahu bahwa muka sy cam rupa Noraniza Idris baiklah padahal muka beliau yg macam rupa sy sekian. entah kenapa semua mereka cam taknak kalah tetap nak menang bila cakap muka sy cam Noraniza Idris. baiklah tak apa.asalkan diorang tak kata muka sy cam Fazura, ceh! kenapa ntah cam minat sangat ngan Fazura dan tetap nak kata Fazura tu cantik..=p
jap, sy rasa ada satu kesamaan sy dengan Noraniza Idris iaitu dr segi ketembaman pipi. huahua!
mmg dr kecik sampai besar ketembaman pipi tak surut-surut. n sekarang sy mahu tanya readers, benarkah sy dan Noraniza Idris seiras??
p/s: makan mee maggi boleh jadi makin tembamkah?

Thursday, October 22, 2009

jom tengok gambar..

salam, err. rasa cam dah lama tak upload gambar byk2 dalam blog ni..huahua, asyik bercerita pasal zaman skola mesti readers pun jemu..kuangkuang..actually ada yg tak percaya bahawa cerita alam skola dlm entry2 sebelum ini adalah cerita benar, sy tak dapat nak tipu kerana ex-classmates sy dulu pun membaca blog ni jgk.. cuma ada nama yg betul dan ada nama yg diubah, itu terpulang kpd budi bicara sy sendiri..

esok adalah last day kuliah! huargh! dah abis pun sesi kuliah untuk sem ni! pantas betul masa berlalu, dan sy akan balik johor sebelum my final exam..lagipun my sis akan balik Egypt hujung bulan ni, jadi lebih baik sy luang masa beberapa hari di rumah sebelum dia balik. dan sebenarnya tujuan balik juga adalah kerana poket sy sudah kering, mau mintak nafkah from abah, mestilah from abah takkan la from husband pulak, aik! bunyi cam sudah gatal mau kawin, dan kegatalan ini adalah gara2 tadi petang sy tengok friendster kawan n view gambar wedding dia..

oklah, penat bebel, jom layan gambar..=>>



sesi sebelum presentation pada minggu lepas.



err, Dr. Sharudin sedang memberi markah.


Dewan Kuliah Melati.


cik muda Shara..



comelnya dia...



umo 11 bulan..


domino pizza, 1st time beli secara delivery..2 regular (rm32).



jengjengjeng!


sedapnya..


sy mahu pizza lagi




cerita alam sekolah..II

perhimpunan sekolah pada hari itu aku rasakan seperti lama dari biasa. tetapi aku tidak kisah. aku memang suka untuk hadir ke perhimpunan pagi. sebabnya, aku akan dapat melihat dia dengan lebih lama. dia siapa? dia mr.S. ketua pengawas sekolah kami.

...............................................................................................

"weh sara, betul ke apa yg aku dengar?"

"apa?"

"pasal kau dengan mr.S, betul ke yg korang berdua ada apa-apa?"

"kau dengar dari siapa?"

"adalah orang bagitau aku, terus-teranglah, betul ke tak?"


aku hanya membiarkan soalan dari Murni itu tidak berjawab. macam mana aku nak berterus-terang dengan Murni, sedangkan dia pernah bagitau aku yg dia dah lama meminati mr.S secara diam2. dan entah kenapa cikgu matematik kami tidak muncul pada pagi itu. aku mencari-cari kelibat mr.S. ternyata dia pun tidak ada di dalam kelas. mungkin dia ada hal agaknya. maklumlah, orang penting sekolah.

sedang aku leka berbual dengan Murni, tiba-tiba mejaku dihentak oleh seseorang. wajah Fatihah yang sedang marah memandang tepat ke arahku.

"hey perempuan perasan! kau jangan nak berlagak bagus, pasal mr.S syok kat kau tu, cuma khabar angin je! ntah-ntah kau je yg syok kat dia".

entah kenapa aku berasa sangat malu apabila dijerkah begitu, lebih-lebih lagi dihadapan teman-teman sekelas. nasib baik aku duduk di barisan hadapan sekali, maka mereka tidak perasan akan air mukaku yg sudah keruh ketika itu. Fatihah terus menghamburkan kata-kata kesat seolah-olah memang aku ni yang terhegeh-hegeh nak kat mr.S.

..................................................................................................

sebaik sahaja mr.S masuk, Fatihah terus beredar dr tempat duduk ku. dan pelajar lain semuanya berlagak biasa macam tiada apa2 yg berlaku. oleh sebab aku tak dapat menahan sedih dan terkejut, aku segera pergi ke tandas.aku mengesat kebanjiran air mata yang tumpah ibarat empangan pecah. bukanlah aku tidak mampu melawan balik kata-kata Fatihah. cumanya aku tau bahwa sebarang perkataan yg aku keluarkan hanya akan menambahkan lagi api kemarahannya.

dari cerita rakan-rakan, Fatihah mmg sukakan mr.S sejak zaman tadika lagi. dan bukan Fatihah saja yg gilakan mr.S, malah ramai lagi. dan aku pula cuma pelajar baru yang memang tidak tahu apa2 tentang mereka semua. dan disebalik semua ini, hanya aku yang tahu, bahwa aku sememangnya tidak bertepuk sebelah tangan.


p/s: bersambung lagi.........................

Wednesday, October 21, 2009

cerita alam sekolah..

waktu rehat hampir habis, aku langsung tidak ke kantin hari ini kerana begitu sibuk mencari buku tulis karangan di dalam kelas. puas sudah aku menggeledah beg galasku untuk mencari buku tersebut. tetapi ternyata aku gagal menemuinya. habislah aku kali ni. Cikgu Haslina pasti akan 'membaham' aku sekiranya aku gagal menghantar tugasan kerja sekolah yang diberi olehnya semalam. ada lagi 50 minit sebelum waktunya Cikgu Haslina masuk, mungkin aku sempat buat sesuatu.

aku bergegas menuju ke koperasi sekolah untuk membeli buku tulis yang baru. apabila aku kembali, ku lihat Miss Bong sudah pun duduk di meja guru. Miss Bong adalah guru mata pelajaran Kajian Tempatan yang agak tegas, tetapi beliau sebenarnya baik hati. seperti biasa, Miss Bong akan mencatat apa yang bakal diajarnya di papan hitam. sebaik sahaja beliau memegang kapur tulis, aku terus mula menyiapkan karangan menggunakan buku tulis yang baru kubeli. sambil didalam hati mengutuk nasib diri, sumpah aku ingat bahawa aku masukkan buku karangan aku dalam beg awal pagi tadi. aku memang tak faham macam mana buku tu boleh tiada. ada orang sabotaj akukah?

dalam pada aku mengarang, sesekali aku melihat apa yang tertera di papan hitam. lagaknya macam aku juga sedang menyalin nota di papan hitam seperti yg dilakukan pelajar-pelajar lain. ntah kenapa, aku macam perasan bahawa gelagat aku diperhatikan oleh seseorang, tapi aku biarkan saja dan cuba berlagak biasa. sedang aku mengarang perenggan terakhir, aku melihat bahwa orang yang memerhatikan aku sebentar tadi sedang berjalan ke hadapan kelas, aku nampak dia membisikkan sesuatu di telinga Miss Bong. dan Miss Bong serta-merta memandang tepat ke arahku. entah kenapa tangan aku tiba-tiba menggeletar.

..................................................................................................


aku mengesat peluh yang memercik di dahi seraya mengerling ke arah jam tangan yang kupakai, menghampiri jam 11 pagi, patutlah hari dah mula panas. aku hanya menguis-nguis rumput dengan kasut sambil menahan gelodak perasaan. aku tahu aku sudah berbuat kesalahan, Miss Bong menghukum aku bukan kerana benci, tetapi sebagai pengajaran supaya aku tidak mengulangi kesalahan ini, dan juga pengajaran kepada pelajar2 lain supaya tidak jadi seperti aku. tetapi aku sedikit kesal dengan sikap Fatihah, benci sangatkah dia pada aku. bila teringatkan senyuman sinis Fatihah semasa Miss Bong mendenda aku supaya berdiri di luar kelas. aku jadi sakit hati. aku menarik nafas panjang, cuba kuatkan semangat. aku tak boleh menangis hanya kerana hal sebegini. kalau aku menangis, maka akan ada orang lain yang gembira mentertawakan aku.

aku menarik nafas lega apabila melihat Miss Bong sudah beredar dari kelas. aku segera melangkah masuk dan menuju ke mejaku. sekilas aku memandang Fatihah, wajahnya yang kelihatan riang ria benar-benar seperti mahu menerima penampar. Astaghfirullah. aku tidak boleh kalah dengan hasutan syaitan. pasti ada hikmah disebalik ujian yang menimpaku hari ini. dan kedatangan Cikgu Haslina menamatkan amarahku serta-merta.

...................................................................................................

sedang dalam perjalanan ke tempat basikal, aku terdengar namaku dipanggil.

"sara, ni buku kau kan? aku jumpa kat dalam bakul sampah kat belakang kelas kita".

"bakul sampah?"

"a'ah. entah la siapa yang buang buku ni dalam tu"

................................................................................................

dalam perjalanan pulang, aku menyumpah-nyumpah dalam hati. aku tertanya-tanya, kenapalah wujudnya manusia yang berhasad dengki sebegitu sekali. kenapa aku dibenci sedangkan aku tidak pernah membuat salah. agaknya pelajar baru seperti aku memang selalu mengundang benci ramai orang. dan akhirnya, airmata yang ku tahan-tahan tumpah jua.




p/s: bersambung...............

Tuesday, October 20, 2009

buat kamu tersenyum!

aku terjaga dari tidur bila terdengar bunyi derapan kaki pelajar2 lain bergegas masuk ke dalam kelas. itu adalah signal awal bahwa cikgu sedang on the way. aku mengesat-ngesat mata. syoknyer tido berbantalkan lengan, aku bangga punya kelebihan ini. kelebihan boleh tidur dimana-mana pada bila-bila masa adalah kepakaran aku sejak kecil. sampai abah gelarkan aku 'sleeping beauty'. takpe aku tak kisah asalkan adanya title 'beauty'.kahkah!

"Stand up! Good Morning Sir"

fuh! smart gila Cikgu Zul hari ni, tergoncang keimanan aku bila menatap wajah bersih beliau. berkemeja blue black lengan panjang, berseluar slack hitam, ouch! mmg handsome! dari mana agaknya Cikgu Zul mewarisi ketampanan tersebut. walaupun aku cuba bayangkan Cikgu Zul cuma berkain pelikat dan bersinglet, aku masih mengatakan bahawa dia handsome. cuma ada satu kekurangan pada Cikgu Zul, wajahnya sentiasa serius, malah sukar sekali untuk lihat dia senyum, apatah lagi ketawa.

sedang aku leka berimaginasi, aku seperti terdengar nama aku dipanggil, rupanya Cikgu Zul meminta aku supaya membaca teks petikan di muka surat 17. cepat-cepat aku mengeluarkan buku teks Bahasa Melayu dr beg, kenapalah aku berangan panjang time2 camni. dengan pantas aku menyelak ke muka surat yg sepatutnya, dan terus membaca petikan yg tertera.

selesai membaca, aku perasan bahawa semua mata sedang memandang aku dengan kehairanan, ada diantara mereka yg tersenyum-senyum memandang aku, dan tak kurang juga pelajar lelaki yg ketawa kecil. aku kebingungan. kenapa ni? apa yg dah berlaku ni?

aku memandang Aicah yg duduk di belakang ku.

" sara, kenapa ko baca teks Bahasa Melayu?"

"kenapa?". aku menggaru kepala yg tidak gatal.

" sara, Cikgu Zul tu cikgu Bahasa Inggeris kitalah! ko ni demam ke apa?"

Astaghfirullah. aku mengucap panjang. macam mana aku boleh hilang ingatan sampai begini sekali. aku memandang Cikgu Zul, muka beliau kelihatan semakin handsome kerana cuba menahan ketawa. serta-merta aku terus terduduk. dan akhirnya terburai tawa Cikgu Zul dan pelajar-pelajar lain. mereka ketawa berdekah-dekah seakan baru selesai menonton pertunjukan sarkas.

muka aku merah padam. Cikgu Zul mendekati aku. dan pelajar-pelajar lain akhirnya berhenti ketawa.

" terima kasih, kamu sudah menceriakan saya pada hari ini". ujar Cikgu Zul dalam nada ikhlas.

aku cuma tunduk kerana masih tersangat malu dengan kejadian sebentar tadi. perlahan-lahan aku mengeluarkan teks Bahasa Inggeris dari beg galasku. dan Cikgu Zul menyambung sesi pengajarannya pada hari itu dengan senyuman tidak lekang di bibir. mungkin dia masih rasa lucu dengan insiden tadi.


p/s: siapa rasa dia handsome, sila senyum sekarang!

rindu nak makan big apple!

big apple!


nak cakap sikit...err..tajuk dan gambar dalam entry sebenarnya takda kaitan langsung dengan kandungan karangan disini..huahua! baiklah! pertamanya sy nak ucapkan terima kasih kepada readers blog nie kerana sudi menjenguk dan membaca entry dalam blog ini..dan terima kasih juga kepada commentators yg rajin meninggalkan jejak di setiap entry2 di sini..sy amat hargai sokongan anda semua.. terima kasih sekali lagi..



disini sy ingin memberitahu, bahawa anda bebas untuk mengunjungi blog ini bila2 masa yg anda sukai..sy sememangnya sangat berbesar hati menerima setiap kunjungan, cuma sy ingin menyatakan sesuatu perkara yg sy tak berapa senang dengannya, biasanya perkara ini dilakukan oleh pengunjung yg meninggalkan jejak mereka di shoutbox blog ini..





actually pesanan penaja seperti ini tidak diperlukan dan tidak akan diendahkan oleh sy=>>



"jgn lupa lawat blog sy dan jd Follower sy ye.tq"



dan....



"misi klik iklan nuff...jgn lupe you follow me ok..and tekan iklan nuff key..wassalam"



untuk pengetahuan, sy sejenis yg macam semakin tidak mahu follow bila sy diminta berbuat demikian..dgn rendah hatinya sy mintak maaf kalau sy tak follow back bila ada blogger follow sy, tapi sy tak fikir mem'follow' adalah satu kewajipan...mmg banyak je blogger yg sy rajin leave komen kat blog diorang even sy bukan follower mereka..dan bukannya semua blog yg sy follow akan follow me back..dan sy tak pernah kisahkan benda nih..dan yg peliknya permintaan mem'follow' nie biasanya dtg drpd org yg tak pernah meninggalkan jejak dalam mana2 entry dalam blog ini...kalau ada pun, maybe cuma sekali..



dan lg 1, mintak tanya, ada ke sesapa nampak blog biru sy ni tertampal iklan 'nuff'? jika anda mmg tak nampak, sy rasa anda tidak sepatutnya berjalan ke blog sy semata-mata untuk suruh sy jenguk anda kembali dgn misi klik iklan nuff..sy bukan 'tukang klik tak bergaji' ok.. harap maaf..



apa salahnya apabila kita menjenguk satu2 blog, kita bagi ucapan selamat kpd tuan blog dalam shoutbox..sy rasa itu jauh lebih baik drpd bg perintah 'follow me' or 'klik my nuff'...macam annoying gila perbuatan macam ni..seakan menunjukkan tujuan berblog hanya kerana mahu collect follower dan mahu uwang!



p/s: ok..setakat ini saja..siapa makan donat dia akan rasa kesedapannya..

Monday, October 19, 2009

bukan untuk kaki kamu!

gambar hiasan.




pada suatu hari, joe (bukan mana sebenar) menghadiri satu persidangan yang bertempat di PWTC. selepas persidangan, beliau bergegas ke bilik air untuk membersihkan diri dan berwudhuk untuk menunaikan solat zohor. oleh sebab tidak disediakan tempat khas untuk mengambil wudhuk, maka joe mengambil keputusan untuk berwudhuk di sinki sahaja.


sedang joe membasuh kaki kanannya di sinki tersebut, dia ditegur oleh seorang wanita cleaner yg tiba-tiba sahaja masuk.



"Encik, sinki ini bersih, ia bukan digunakan untuk mencuci kaki, sila cuci kaki di dalam tandas"

"apa salahnya? saya rasa kaki saya tidak akan mengotorkan sinki ini"

"tapi encik! sinki ini hanya digunakan untuk mencuci tangan dan muka sahaja!"

"baiklah, berapa kali kamu mencuci muka kamu dalam sehari?"

"dua kali"

"kalau begitu, kaki saya jauh lebih bersih daripada muka kamu! kerana saya mencuci kaki saya 5 kali sehari!"



p/s: kisah ini diambil dr sebuah majalah yg pernah saya baca.

ini untuk 18 ke atas!


moviemania!
satu hari di GSC Mid Valley..peristiwa berlaku pada April 2008.
"bang, bagi tiket Dead of Ian Stone. untuk 2 orang".
"eh! ini cerita 18 SG. Adik berdua ni umo berapa?"
"20 tahun"
"takkanlah, tengok macam student tingkatan 4 je"
"eh, tak percaya plak dia"
"oklah..bagi tunjuk IC"
"NAH! dah percaya?"
"errrk! adik berdua ni nampak muda ek..macam tak percaya je.hehe, err..ini tiketnya..RM22.oo untuk 2 orang"
"terima kasih ya"
cik muda sara bermonolog: muka tak matang atau sememangnya daku kelihatan muda dr usia?..erk!

Sunday, October 18, 2009

saya mahu lekas dewasa!

"i will kill you!"



satu soalan ditanyakan kepada dua orang kanak-kanak, soalan tersebut berbunyi->>

"apa yang adik mahukan dalam hidup?"


kanak-kanak 1:-

"saya mahu lekas dewasa! memiliki senapang, dan mencari pembunuh ayah, saya mahu bunuh mereka yang membunuh ayah saya".


kanak-kanak 2:-

"KEAMANAN! tetapi ianya tidak dijual di mana-mana di dunia ini. Jika ada, saya telah lama membelinya untuk tanah air saya sendiri."

ini adalah jawapan drpd kanak-kanak mangsa peperangan di Afghanistan. dan mungkin ianya adalah jawapan sama yg akan diberi oleh majoriti kanak-kanak yang tinggal di negara bergolak.
tiada impian untuk menjadi seorang guru, tiada impian untuk menjadi seorang doktor. tiada keinginan untuk menikmati zaman kanak-kanak, malahan mahu segera menjadi dewasa supaya boleh membalas dendam.. kadang2 sy terfikir, membunuh semata-mata membalas dendam, akankah ianya dikira sebagai satu jihad?

jangan kena mulut!


jom minum!


satu hari dalam kelas 4 Melor. (S.K, LKTP Tenang, Labis).

"weh, sara! ko ada bawak air tak? aku haus la".

"owh! ada.."

"err..terima kasih".

"sara! tadi masa apek minum air tue..mulut botol air tu kena kat mulut dia".

"lah, kenapa pun kalau kena mulut dia?"

"eh! ko tak geli ke?"

"geli apanya?"

"nanti bila ko minum air tu, mulut ko macam kena kat bekas mulut dia".

"erk!?.."


monolog dalam hati berbunyi->
"kenapa pun kalau mulut aku terkena bekas mulut dia?..cuma bekas je pun..bukannya aku bercium dengan dia..lagipun, aku mmg suka kat apek, so apa salahnya kalau mulut aku terkena kat bekas mulut dia...huahuahua!"


"sara! lain kali, kalau budak laki yang mintak, ko cakap siap-siap, jangan kena mulut!"

"erk! ermm..baiklah".

monolog dalam hati berbunyi lagi->
"tak faham betul lah! apa salahnya kalau kena pun..! isk! "




p/s: ini cerita time skola rendah..bila dah besar, pernah gak kongsi straw dengan someone..erk!

Saturday, October 17, 2009

si kaki bangku yg kaki bola..

demi bola!


menyambar pc setelah habis menonton perlawanan bola sepak..aston villa vs chelsea...resultnya, chelsea kalah 2-1.. padan muka chelsea..! (berdendam ngan chelsea sebab aritu liverpool kalah ngn diorg 2-0)..

ntah kenapa sy mmg tak suka chelsea..padahal ada Lampard n Terry.. kan ke diorg tue dr pasukan England kegemaran sy..isk! agaknya sebab sy lebih gilakan Gerrard dalam Liverpool!

walaupun sy adalah kaki bangku..(tak reti main bola sepak/bola jaring/bola tampar)..err, tapi sy adalah kaki bola sejati..sy jatuh cinta dgn dunia bola sepak antarabangsa sejak world cup 1998..(maaf sy tak minat local)..bunyi cam diskriminasi..tapi nak wat cam mana..sy tertido serta merta bila tengok football match local....

banyak betul kenangan manis menonton bola sepak! lagi2 time World cup n Euro cup...masih ingat lagi pada kawan sy nano,(skang kat India ambik medic).. kami satu geng peminat England n Germany masa world cup 2002 di korea-japan..sedih gile sebab dua-dua pasukan ni kalah ngan Brazil..england kalah di pusingan suku akhir, germany kalah di pusingan akhir..so (i hate Brazil)...

time world cup 2006 di Germany, England plak takda...boleh plak pasukan england tak layak ke piala dunia 2006...buat malu org kampung je..haha..dan germany plak cuma dapat no 3, gara-gara kalah dgn Itali di pusingan separuh akhir..final game Itali menang, Fabio Canavaro selaku kapten dengan bangganya menjulang world cup!

Euro 2008, Germany kalah ngan Spain di pusingan akhir..tapi sy tak kisah sangat..sebab sy pun cam minat ngan Spain..(coz ada David Villa)..


untuk world cup 2010, England n Germany dah layak! mmg tak sabar-sabar nak tggu world cup 2010 di Afrika Selatan..sy mmg sokong England n Germany, tapi tak kisah kalau pasukan lain yg menang..asalkan bukan Brazil n France..(tak suka France sbb ini adalah modal sy cari gaduh ngan budak melaka tu)..err..jgn fahamkan..hehehe..




p/s: baru abis tonton Man U vs Bolton..M.U menang..2-1

sedikit cerita...untuk dikongsi..

ada maksud tersirat disebalik rumah berpagar??



landskap yg cantik untuk hiasan saja?



tak pasti..adakah kami dialu-alukan untuk mengambil gmbr..




my sis yg suka posing..




orkid..


peristiwa berlaku pada hari raya yg lepas..seingat sy..hari raya ke-4..pagi itu, kami sekeluarga beraya ke rumah ibu saudara abah sy...oleh sebab tahun lepas tak beraya rumah tersebut..maka baru kami tahu bahwa rumah tersebut telah 'bertukar'..rumah lama telah dirobohkan sama sekali.. dan dibina rumah baru di tapak yg sama..


rumah yg baru siap dibina ni..mmg sangat cantikk! status gah la jugak nak dibandingkan dengan rumah kampung yg lain...bertembok sekeliling rumah..berpagar automatik..siap ada landskap di halaman...actually ibu saudara abah sy sudah meninggal dua tahun yg lalu..maka rumah baru itu dibina oleh anaknya..(sepupu abah sy)..


nak diceritakan..bahwa sepupu abah sy adalah seorang pemilik butik yg popular di kl..dan butik beliau terletak di Kajang..jadi tak hairan dia boleh buat rumah baru yg cantik!
masa kami sampai, kami dilayani oleh sepupu ayah sy yang lebih tua iaitu abg kpd pemilik butik tersebut...abah sy bertanya.." M** ada kat rumah?".."owh! M** ada..dia baru bangun, tengah mandi agaknya"..


setelah 30 minit...M** masih tak keluar2...tak nampak bayang pun untuk menyapa abah sy.. nasib baik abgnya melayan kami dengan ramah...bila dah 40minit..abah mintak diri.. abah suruh sampaikan je salam pada M**. dan kami pun bergerak, untuk beraya di rumah saudara-mara yg lain..


malam tue, sy makan malam dgn emak..emak bgtau bahawa emak sakit hati dengan kelakuan M**. ada ke patut tetamu datang langsung tak tunjuk muka?..yg datang bukan org lain..sepupu sendiri..then emak cerita kat sy, bahwa arwah ibu saudara abah sy orgnya sangat baik hati..malah sangat penyayang dengan emak sy..tiap kali emak sy datang ziarah, arwah akan peluk emak sy...


sy terfikir-fikir..kenapa M** begitu sombong terhadap abah sy?..then sy teringat tembok rumah tersebut..tembok yg tinggi..pagar bertutup 24 jam...adakah itu signal awal bahawa kedatangan tetamu sememangnya tidak dialu-alukan?..dan sy berfikir lagi..tidak mengapa jika abah dan emak tak punya rumah besar bertembok tinggi...asalkan mereka mengalu2kan tetamu yg datang..dan sy berfikir lagi..kalaulah arwah ibu saudara abah sy masih ada..akankah M** bertindak begitu terhadap saudara sendiri?..


p/s: sy sentiasa mengalu-alukan, kunjungan tetamu di blog ini...=)..


pertunjukan percikan bunga api..

percikan bunga api di putrajaya..



tepat jam 12.00 a.m, kedengaran letupan bersama sinaran bunga api..baru teringat, ini adalah malam deepavali...maka kaum India memulakan 'hari raya' diorang dengan percikan bunga api di tengah malam..sy pun saja menjengah dr balkoni..dapat lihat betapa meriah nya percikan bunga api..penuh warna-warni..macam tengok pertunjukan bunga api plak..sangat cantik!



tetiba teringatkan pertunjukan bunga api yg sy tengok kat putrajaya 2 thn lepas...makcik sy jemput sy di kolej, semata-mata untuk tonton bunga api...seingat sy, pertunjukan bunga api mlm tu cuma melibatkan 5 negara..antaranya adalah Itali dan Sepanyol..yg lain sy dah lupa..tapi Malaysia tak termasuk...masa tue, jalan sesak sejak maghrib! punyala ramai yg nak tengok bunga api 'canggih' buatan negara luar..padahal pertunjukan start pukul 10.00 mlm..



punyalah lama tunggu, sampai berjam-jam..padahal show bunga api tu cuma 30 minit..isk!



tapi rasanya, itu adalah show bunga api yg paling best pernah sy tengok....mmg cun giler bunga api tu boleh memercik dalam bentuk love secara banyak, kuntuman bunga ros yg mekar.. dan segala macam jenis design percikan! mmg teruja sampai nganga sekejap!..huahua.. cumanya sedih sebab just dapat tengok dr kejauhan...(jalan sesak maka tak boleh dah nak pergi dekat)..
ntah bila lagi agaknya sy berpeluang tengok show bunga api macam tue..huhu


p/s: best tak lagu dalam blog nie?.....err..tetiba tanya soalan cam takda kaitan ngn entry..=p

Friday, October 16, 2009

dia bukan lagi seseorang....

p/s: maaf, tajuk entry sy cilok dr entry misS siv..=p
mood entry: kenangan.

dah lama dah, sy tidak jumpa dia...dah 9 bulan 16 hari...sy masih ingat lagi tarikh itu..iaitu pada 31 Januari 2009...mana mungkin sy lupa...di mana itulah harinya, sy dating dengan seseorang..

seseorang yg dahulunya pernah 'menyinari' perasaan sy...seseorang yg kini hanya bergelar kenangan.


# pada hari itu, kami decide untuk berjumpa..sebagai kawan baik..(padahal sy nak jumpa dia sebab rindu..)..excited giler nak jumpa sbb dah bertahun2 tak nampak dia.....tetiba teringat zaman dulu-dulu..sy lalu depan rumah dia naik basikal..(tak nampak tuan rumah pun, dah tau siap2 yg dia takda kat rumah baru berani nak lalu..kuangkuang! actuallly, nampak rumah dia pun sy dah cukup puas hati)..huahua..penangan cinta monyetkah?! *taktau*taktau*

#hari kami berjumpa..sy bertolak dr segamat..naik bas cepat ekspress ke melaka...dia jemput sy di melaka central..sy berdoa moga2 sy akan nampak dia dulu...tetiba dgr nama sy dipanggil...alamak! lastnyer dia yg tegur sy dulu..ceh!walaupun dah bertahun-tahun tak jumpa, tapi dia masih dapat cam sy...hebat betul mamat nih! ish!

#mmg actually sy gugup gak pada mulanya...adus! blur kepala otak!..tapi muka tetap control cool..(padahal dalam hati berdebar-debar)..masuk dalam kereta..eherm..of coz la sy duduk sebelah org yg drive..takkan nak duk belakang plak...alamak..kereta kelisa dia bawak! (macam romantik plak naik kelisa yg comel nih)..demi untuk tak nampak gugup.sy pura2 baca surat khabar..dia plak mula berbual...mmg banyak yg dibualkan...pasal famili, n kengkawan skola kitorang dulu...

#destinasi pertama kami..->isi perut terlebih dahulu..makan pizza hut, di mahkota parade.. punyalah control masa mula2 makan, sampai sy tersilap ambik sos..pegi tuang sos tomato atas pinggan! padahal sos tomato nie sangat la tidak sy sukai! walaupun tak suka, tetap kena cover gak..suap jugakla pizza bersos tomato dalam mulut..erk! heh.makan tak abis..tapi takpe..dia yg bayar..huahua!

#destinasi kedua->sesi berjalan-jalan berpegangan tangan..(sumpah ini adalah tipu)..sy masih waras lagi! huahua..dr mahkota parade, berjalan2 ke dataran pahlawan..dan ke A famosa! inilah kali pertama sy berjalan2 tanpa kamera disisi..(kamera tinggal dalam beg, beg ada dalam kereta).. tapi takpe, sy tetap berjalan-jalan dgn happy, dan dia plak macam pemandu pelancong tanpa gaji..terangkan kat sy itu dan ini pasal melaka..(takpe2, sy tak kisah asalkan terus dapat dengar suara kamu..)..huahua!

#destinasi ketiga->naik menara Taming Sari...mahal betul naik menara nie..bayar rm10, duration naik n turun cuma 10 minit je..nasib baik dia belanja...tidaklah sy terus bersungut..
huahua..masa naik menara nie..mmg cam romantik..duduk kat kerusi yg rapat2..maka (jeans bertemu jeans)..ayat nakal tak boleh blah! huhu, tapi sy tetap buat2 tenang n cool je..huahua..(padahal macam terkena kejutan elektrik)..baiklah! berhenti dr sebarang imaginasi!..

#destinasi terakhir->solat di surau berdekatan..then..dia menghantar sy ke melaka central..
masa ni..sy dah mula rasa sedih..sebab waktu sy bersama dia hampir tamat..selama hampir 40minit..dia temankan sy menunggu bas..bas ke K.L, pada jam 5.00 pm..sy naik bas...bas mula bergerak...dan sy tetap lihat dia sehinggalah hilang dr pandangan..

sejak bertahun lama, dia mmg bukan lagi seseorang...tapi sy tetap gembira, kerana sy masih ada dia sebagai seorang yg bergelar kawan.




melaka central.

pizza hut


A Famosa


Taming Sari Tower



Taming Sari. Melaka

apabila blog itu ditutup..

mmg dukacita, bila satu2 blog yg kita suka jengah ditutup secara tiba2, mmg cam sedih sket sbb setiap hari kita dah terbiasa menyibuk kat blog orang tu, walaupun takda entry terbaru tapi tetap nak jenguk blog tersebut..dapat jenguk tuan blog pun jadilah..(eh, semacam je statement nie..huahuahua)..

ada satu blog nie, budak medic blaja oversea..followers dia tak la ramai sangat sampai beratus-ratus, tapi yg leave komen kat blog dia boleh tahan..berpuluh-puluh komen dalam 1 entry...bila sy baca blog dia...blog dia mmg best...dan sy cam respect kat dia..yelah, amik medic tapi pandai urus masa untuk berblog..tapi 1 hari, sy baca d'latest entry..dia kata dia taknak update blog lg dah..isk..mmg sayang, sebab budak tue pandai menulis...yg sy ingat..budak tue ada bela hamster..mmg comel bila dia cerita pasal hamster dia sakit apa semua...dan sy pun dah sangat lama tak jengah lagi blog tue...sy pun tak pasti..betul ke beliau mmg berhenti dr berblog..

ada satu lagi blog.. sy terjatuh minat ngan satu blog nie, sy jumpa blog nie masa bulan puasa yg lepas, baca entry2 beliau yg menarik, kelakar, kelucahan pun ada gak sedikit..(penambah perisa cerita agaknya)..mmg followers blog nie pun ramai, 600++, berpadanan la dengan blog dia yg best..tapi lepas ja sy balik raya, blog tersebut dah tak wujud lagi...tuan blog dah mengharamkan blog beliau dr dikunjungi...isk.mmg tak puas ati..sebabnya sy baru plan nak baca entry2 beliau yg dulu2, mesti fun..namun, hajat tak kesampaian..tapi kan...sy dah dapat detect blogger lucu ni melalui blog baru beliau....hehe.....

dan semalam, ada seorang blogger kasitau sy, bahwa blog beliau nak ditutup...dan hari ini bila sy try klik link blog dia, mmg tak dapat bukak....huaaaa! kenapa dia tutup blog?...ermm...patutlah akhir2 ni dia dah jarang leave komen kat blog sy...rupanya dia nak tutup blog dia...isk.! sy baru plan nak ushar gambar2 dia wat kali terakhir, tapi tak sempat...uhuk!then blogger tu bagitau yg dia ada blog lain...tapi blog tue tak da gambar2 n identiti dia...ceh...cam mana sy nak ushar kalau gambar takde...isk!

tadi baca blog JOE, entry terbaru kata nak tutup blog..sekali lagi sy terkujat..aik! nape semua org nak tutup blog ni?...then, bila baca entry beliau sampai abis...rupanya gimik je tajuk entry tu...lega! blog taraf diraja mana boleh senang2 ditutup..huahua..(sy je yg bagi taraf diraja kat blog joe tuh, lihat link di sebelah)..

mmg hakikatnya, tidak selama2nya seseorang blogger itu akan terus berblog..maybe diorang ada sebab tersendiri..harapnya biarpun dah menutup blog, tetap jugak akan mengunjungi blog orang lain cam biasa..(kalau tak berkuranglah peminat sy..) eceh statement perasan boleh wat org muntah...huahua

p/s: ladies n gentleman..keep on blogging! yeah!

Thursday, October 15, 2009

sy merajuk

sedang merajuk selama 3 hari...esok akan masuk hari ke 4..sy tahu ramai kengkawan yg bimbang..mesti diorang pelik, ke mana agaknya sy menghilangkan diri...sebenarnya sy mmg sedang jauh hati, tapi sy masih tak mahu bersemuka dengan sesiapa...kesian kat housemate sy yg tertanya-tanya..tak berniat nak buat you all risau...sy ada kat puchong..rumah pakcik...kebetulan pakcik takda sbb outstation...jadi sy duk dgn isteri dia kat sini...

handphone sy pun dah kehabisan bateri..tak dapat nak contact sesiapa..tapi sy dah bagi sms kat Hasni tengah hari tadi, bahawa sy belum mahu pulang...maafkan sy...Hasni ada bagitau bahawa Dr.Salihin cari sy sbb sy dah ponteng kelas culture tissue hari selasa n khamis..cam pelik.. baru ponteng 2 hari dah sibuk cari sy...macamlah org lain tak pernah ponteng kelas dia...

tahap emosi sy.....mmg sedang merudum..sampai sy rasa cam nak buang je blog nie...tapi kalau sy buang blog nie, sy akan kehilangan kengkawan alam maya yg sangat sy sayangi..maka sy pun bertukar fikiran..sy 'tukar' blog nie...supaya nampak macam blog yg baru...berkenaan sy ponteng kelas, sy tak kisah pun kalau you all nak maki sy..sy tak kisah kalau ada coursemate sy yg mengata dan mengumpat sy kerana 'kepontengan' ini...

p/s: kutuklah sy......dipersilakan

Wednesday, October 14, 2009

pengalaman naik bas 'lompat'..

# pengalaman pertama naik bas (secara bersendirian)?
-form 1. naik bas yow hoe 'labis-simpang maokil'..tambangnya masa tu..70 sen.

# pengalaman pertama naik bas ekspress?
-umo 18 thn. dr alor star kedah (shahab perdana) ke segamat.tambangnya rm52.00.


back to the topic, pengalaman sy naik bas 'lompat'..bas 'lompat' sebenarnya adalah cara alternatif menggantikan bas ekspress..kalau naik bas ekspress, kita akan terus sampai ke destinasi hanya menaiki satu bas sahaja..tapi kalau kita naik bas 'lompat'..akan ada acara menukar bas, mungkin sebanyak 5 kali...

pengalaman ni masa terjadi pada bulan 8..masa tue mid semester break..macam biasa sy mmg malas bab nak beli tiket bas ekspress awal2..mmg suka beli secara on the spot..coz taknak ada kejadian hampir tertinggal bas dan sebagainya, ntah kenapa pada hr sabtu nak balik tue, sy berfikiran secara tiba-tiba untuk tidak mahu ke puduraya..tak mau naik bas cepat ekspress..sy berfikir-fikir, apa kata sy naik bas 'lompat' plak.

jika sy naik bas lompat, maka perjalanan sy adalah->>

kl-seremban, seremban-tampin, tampin-gemas, gemas-segamat, segamat-labis.

sy tidaklah mengambil keputusan secara melulu..tapi sy sudah sedia tahu tentang stesen-stesen bas 'lompat' tersebut. ini kerana kalau sy naik train, sy akan lalu stesen seremban, tampin, gemas dan segamat..maka sy berfikir, kalau ada stesen keretapi, mesti ada jugak stesen bas..
walaupun itu adalah kali pertama berbuat demikian, sy tak berasa kisah sangat..yg penting..sy selamat sampai..hehehehe.

dr kl, sy naik bas ke seremban yg ada berdekatan lrt pasar seni..tambang nya rm6.00..dalam 25minit..sampailah sy ke stesen terminal 1, seremban..di situ, sy terus cari bas ke tampin, bas secara loceng...huhu, tambang ke tampin-> rm5.00.

sampai stesen tampin 45 minit kemudian..agak lama bukanlah disebabkan jauh..tapi biasalah bas loceng...asyik ada je org tekan loceng untuk turun..sampai tampin, kena tggu 40 minit untuk bas ke gemas kerana bas sebelumnya baru je berlepas, maka sy pun jalan-jalan cari kedai yg ada jual makanan..perut lapar mana boleh jadi..singgah kedai roti dan kek...beli donat 2 biji n satu tin minuman soya bean..

sampai habis makan n minum pun bas belum lagi nak jalan..rupanya leceh gak naik bas 'lompat' nie..nak buat cam mana, sabar je la menunggu...huhuhu..tambang tampin-gemas..rm5.60..

bas dr tampin ke gemas rupanya lagi 'otai'..biasalah lepas makan..mata ngantuk..even bas yg dinaiki cam tingtong sket..tapi dek kerana mengantuk yg amat sangat maka still lagi boleh terlelap..(my dad kata sy mmg boleh tidur dimana2 saja)..aiseh cam mana ntah my dad boleh kenal sangat perangai anak dia nih..huahua..

sampai gemas..stesen bas dia sangat la 'cute'..cuma ada 2 bas saja..iaitu bas gemas-tampin dan gemas-segamat..on the way dalam bas..sy still mengantuk lagi..rasa macam donat yg sy makan tue ada ubat tido ke apa ntah..huahua..tak perasan berapa minit masa perjalanan...tak tengok jam pun...tido je sepanjang perjalanan..tambang gemas-segamat..rm3.20..

sampai ke segamat...baru lega..coz ini adalah stesen bas daerah sy tinggal..kat sinilah sy jamak solat zuhur dan asar..pas solat baru teruskan perjalanan. naik bas 'lompat' yg terakhir..segamat-labis. tambangnya rm3.50..sampai je stesen bas labis,nmpk adik lelaki sy dah tggu.. oleh sebab dah lewat petang, mmg my dad tak dapat jemput..coz masa tue my dad berpuasa sunat rejab..

total tambang=> rm23.30.

actually masa tu, my dad taktau pun sy balik dengan bas 'lompat'...sy merahsiakannya dan turut meminta kerjasama my mom supaya keep the secret...sebenarnya bukanlah menjadi kesalahan jika sy naik bas 'lompat'..tapi sy rahsiakannya supaya taknak my dad rasa anak dia ni bersusah payah..then, malam tue...badan sy sakit2....akibat dr naik 4 biji bas tingtong sepanjang petang..

but, at least...sy mempunyai pengalaman itu..naik bas 'lompat' dengan bawak beg balik kampung dan beg laptop...mmg letih! nak tido pun tak senang...rasanya di lain kali..sy prefer naik bas ekspress kot...dapatlah tido dgn tenang tanpa gangguan..huhu..

p/s: sorry entry ini panjang...thanks sudi membaca..=)

Tuesday, October 13, 2009

maaf dan terima kasih banyak..

selamat pagi......

moga readers dan kengkawan blog ceria2 pada pagi ini...=)

ada sedikit coretan, yang ingin sy luahkan...hanya sedikit..

=>>>

mmg kadang-kadang, ada harinya...segalanya macam serba tak kena..walaupun hakikatnya kita dah berusaha mencuba yang terbaik..tapi tetap dipandang enteng oleh orang lain..

dan kadang-kadang, apabila kita berhadapan dengan situasi yg sangat sukar, sebolehnya kita berusaha untuk relax dan berfikiran positif, sedaya mungkin kita masih mengukir senyum, tapi orang lain tidak akan faham...masih menyangka kita sentiasa 'cool'..lalu menambah lagi tekanan perasaan..

adakalanya, tindakan berdiam bersama ekspresi wajah yg serius, masih belum dapat buat orang lain faham, bahwa mood kita sedang berkeadaan 'buruk'....dikatanya pula kita sombong..tak friendly...

adakalanya apabila semua ini terjadi dalam satu masa..tekanan memuncak..dan...air mata pun menitis...titisan air mata ini..bukan kerana kelemahan....ianya kerana..sy juga manusia biasa.....


p/s: maaf kerana sy sangat emosi mlm semalam...dan terima kasih kpd kamu semua yg mengambil tahu keadaan sy....tapi sy tak dapat nak cerita secara detail apa yg berlaku, kerana ada hati yg perlu dijaga...=)

Monday, October 12, 2009

mood nak lempang engkau laju2!

sedang dlm mood yg memburuk,
marah, geram, sakit hati,
sampai mengalirkan air mata,
tapi harus berdiam diri,
dan memaki dalam hati,
jangan dekati sy sekarang klu tak nak kena lempang!
p/s: jgn post komen secara sembarangan bunyi...sy bukan wat lawak basi. entry ini..serius!

lelaki tidak lagi diperlukan sebagai pasangan..

wah.. entry cambest untuk para wanita...kuangkuang..kenapa tajuk entry cam cari pasal jek..
ceh.. huahua..peringatan awal...ini bukan entry cinta songsang, pengkid , or lesbian dan segala yg sewaktu dengannya....dalam entry ini sy akan jelaskan kenapa lelaki tidak lagi diperlukan sebagai pasangan..

tahukah anda bahawa wujudnya bank sperma?..


dengan berkembang pesatnya bidang genetik di negara-nagara maju..pelbagai teknik untuk mengatasi masalah mendapatkan zuriat telah berjaya dilaksananakan...malahan, teknik perubatan genetik yg pada mulanya bertujuan membantu mereka yg bermasalah kini telah diaplikasikan sehingga melangkaui batas fitrah hidup manusia..bila mana manusia seakan cuba melawan fitrah sebenar 'institusi kekeluargaan'.

tahukah anda bahawa sel sperma boleh hidup selama lebih dr 100 tahun?

teknologi perubatan dan genetik telah menemukan cara untuk menyimpan sel sperma dengan jangka masa yang sangat panjang. secara ringkasnya sel sperma ini tahan lama kerana ia akan disimpan di tempat yg berkeadaan 'cukup keperluan asas'..dan disimpan dibawah suhu -196 drjh celcius iaitu di dalam liquid nitrogen tank.proses penyimpanan ini dinamakan 'semen freezing'.

teknologi 'semen freezing' inilah yg menjadi asas kepada wujudnya Bank Sperma. di negara2 maju, ramai lelaki yang secara sukarela mendermakan 'sel sperma' untuk disimpan di dalam bank..ada diantara mereka yg melakukannya untuk tujuan yg baik..sebagai contoh, lelaki bujang yg belum berkahwin khuatir sekiranya suatu masa nanti mereka ditimpa kecelakaan atau hilang keupayaan seperti lumpuh dan sebagainya, maka sel sperma disimpan sebagai satu peluang untuk mendapatkan zuriat pada masa akan datang..walaubagaimanapun, kebanyakannya menyimpan sperma untuk tujuan 'derma'.

tahukah anda bahawa di negara barat, terdapat ramai wanita yg tidak mahu berkahwin dan berkeputusan 'membeli' sperma dr bank supaya mereka boleh mengandung..dan mendapatkan anak tanpa memerlukan lelaki sbg pasangan...

dengan wujudnya bank sperma, wanita boleh memilih siapakah 'bapa' yg akan menurunkan ciri-ciri genetik yg baik kepada anak mereka..maka..ciri2 genetik anak boleh dipilih mengikut kesukaan...sama ada mahu ciri-ciri seperti bermata biru, berambut blonde, malah yg IQ tinggi..lebih hebat lagi...mungkin wanita akan 'membeli' sel sperma dr seorang saintis atau doktor yg bijak pandai, atau sel sperma dr pelakon hollywood yg handsome dan berbakat?...
so, mereka takyah susah2 nak ngurat laki encem...takyah susah2 cari laki bijak untuk dibuat suami..dengan duit, boleh beli 'segalanya'..

sebenarnya kewujudan teknologi tidak 100% mendatangkan kebaikan...malah kadang-kadang mengundang sifat sombong dan bongkak yg mendatangkan kemurkaan Allah....nauzubillah

p/s: nasib baik, bank sperma belum wujud lagi di Malaysia..

do assignment!

sedang sy berbungkus-bungkus menyiapkan assignment secara last minute...kak izat pulang dr rumah sepupu beliau dan membawa bersama makanan..walaupun perut sy tidaklah lapar..tp sy terliur nak buat cam mana..kak izat bawa balik laksa johor..aik!..laksa johor yg semua org kata best dan sedap kat entry yg lepas mana boleh jadi kalau sy tak try...huahua...uhurm..jam 10.30 mlm sy melantak sepinggan laksa johor...boleh abis tak sampai 10 minit...pastu cik hasni plak keluarkan kek coklat..(kak izat gak yg bawak).. adus...sian perut sy malam nie terpaksa menampung makanan secara berlebihan dek kerana nafsu makan tuan punya badan yg buas.
ok..cuba you all tengok tajuk entry tue..huahua..sy sedang wat assignment nie tapi tetap menyibuk nak post entry..kuangkuang..perangai apa ntah kalau post entry 10 minit boleh siap..kalau wat assignment berjam-jam baru dapat berapa slide sahaja...huarghh! benci gila perangai camnih...bila lah nak insaf diri nih..=p





ini dia laksa johor..erm..boleh tahan..->>



aik..dah habis la..licin pinggan tue..->>



giliran membaham kek coklat plak...->>




dah2..setakat ini je entry..jangan panjang2...gi sambung wat asignment!huahua...

p/s: wish me luck..ada presentation esok..=(