Friday, July 31, 2009

31..

31 july-entry ke 31 untuk bulan july..

selamat hari lahir ke22 kepada haziq (bakal guru bahasa inggeris)..sori lah bro hadiah takda..haha.
semoga kau happy selalu even sebenarnya dari dulu ko banyak sembunyikan duka..nnti akak ko kawin jgn lupa jemput aku tau..hihi..

dah berakhir pun bulan 7..esok akan melangkah ke bulan 8..dan dah 4 mggu berlalu kuliah untuk semester ni..mggu depan, student yg bakal graduate akan ambik jubah konvo..jelesnyer aku tengok org dah abis belajar..bilalah aku ni nak abis belajar kat um..nak belajar kat U lain plak.. UTM ke, hihi..aik kenapa sebut UTM plak? ape special nyer UTM tu?..haha..sapa dah tau sila diam kalau tak diam siap kau orang aku beduk nanti..

aku dapat tau xrumate aku dulu..huda..budak biokesihatan (bakal grad bulan 8 ni) sambung degree medic under MARA plak.. kental betul minah tu nak ambik sampai dua degree dan belajar bertahun2..tapi aku percaya dia mmg layak jadi doktor sebab dia sangat menjeniskan diri kepada jenis ulat buku ilmiah..bukan macam aku ni, jenis ulat buku cerita, buku ilmiah simpan kat rak bg bersawang dulu baru nak baca..sebab tu tak layak jd doktor..malah baru ambik bidang biotek dah termengah-mengah nak hafal fakta..selayaknya aku ambik bidang penulisan kreatif ja..haha

dah kena mula cari maklumat untuk assignment..masa sangat pantas berlalu..ada 4 pembentangan nak kena get ready..harap tak terkena dalam mggu yang sama..mmg dijangka presentation semua dalam bulan puasa..tahan jelah kalau sakit tekak time present..al maklum air cond sangat kuat..sampai boleh kering kerongkong dan trakea..

ada sesuatu yang special bulan ogos yg bakal menjelang ni, bukan special sebab bulan ogos bulan kemerdekaan, tapi ada lah sesuatu yg istimewa untuk dikenang, jeng3..sori tak leh bg tau sekarang..sebarang pertanyaan di luar alam blog juga tak akan dilayan..(mesej refer pada kgkwn um yg baca entry ini..) haha..oklah..setakat ini dulu, penulis nak pg tonton drama nur kasih..bye!

Thursday, July 30, 2009

kerana ini entry ke-100

ini adalah entry yg ke 100 dalam blog ini.. sumpah empunya blog harus menganggap ia sebagai pencapaian yg indah dalam episod hidup seorang blogger..

keadaan penulis hari ini bertambah baik.alhamdulillah..dan hari ini cuma menghadiri satu kelas saja pada jam 1 tgh hari..dan kemudian terus pulang ke rumah..

baca paper utusan, berita tentang kematian ke-4 mangsa h1n1..gadis dr melaka..kasihan sebab dapat detect virus tu terlalu lewat..pemeriksaan awal kata demam biasa..last minute cek, paru2 dah terjangkit virus..nampaknya klinik dan sesetengah pegawai perubatan macam tak berapa pakar dalam mengesan h1n1..kenapalah macam tu..h1n1 ni dah sampai tahap kronik..kat paper sana sini cakap pasal sekolah n ipt ditutup sebab h1n1..sebenarnya perlukan tindakan yg lebih cekap dr semua pihak untuk tangani penularan virus ni..tp malaysia ni cuma buat saringan secara besar2an kat lapangan terbang ja..padahal jumlah jangkitan tempatan adalah lebih tinggi..

belum mengasapkan ruang dapur, hasni kata nak goreng cempedak..cempedak tu beli kat pasar malam hr semalam..nak beli yg dah siap goreng sangatlah mahal..rm1 cuma dapat dua je..jd beli yg mentah, boleh goreng sendiri..n boleh makan byk2..perut dah rasa lapar..mmg mintak diisi..jd sambung berblogging lepas dah kenyang nanti..

selamat membaca entry penulis yg ke 100!

mesej kepada kamu..

terima kasih..

aku tujukan khas buat kamu, seorang kawan aku yang mmg cool..

kamu, kawan yang aku tak pernah bersua muka walau sekali..

dan rasanya kita tak perlu merancang untuk bersua muka pun..

kita akan jumpa, kalau ditakdirkan..

kamu, kawan yang sudi berkawan dengan aku walau hanya melalui sms dan yahoo massenger..

aku kenal kamu sebab kamu junior akak aku dulu..

kepada empunya diri yg dimaksudkan dalam entry ini..

kita dah berkawan hampir 3 tahun rupanya..

moga kita akan tetap berkawan..sampai bila2..

dan seingat aku..aku cuma ada seorang kawan yg seperti kamu dalam hayat ini..

terima kasih ikhlas dr aku kepada kamu!

Wednesday, July 29, 2009

kondisi yg masih belum tentu.

selsema yg masih belum baik...dah 3 hari selsema, dan hari ini rasa macam demam, balik dr lab pukul 5ptg, terus tido sampai dekat pukul 7mlm..sangat tak larat..sebenarnya mmg ramai budak um yg sakit..ntahlah..bukan taknak g klinik, tp kat klinik tu ramai sangat yg sakit..sentiasa penuh sendat dgn manusia..aku rasa patutnya pusat perubatan universiti malaya kena wat cek up kat fakulti2..demi memudahkan student..bukan apa.. takut gak antara ramai2 yg demam ni ada yg suspek h1n1..lgpun dah byk ipta yg tutup akibat jangkitan ni..

walaupun selsema, tetap makan aiskrim milo yg hasni buat sendiri semalam, katanya dia buat guna susu segar, gula, n milo..aku tak tolong pun dia buat..malas nak menyibuk..hihi..tapi aiskrim tu mmg sedaplah..walaupun tu percubaan pertama minah tu buat aiskrim..tapi rasanya tak kurang hebat dengan aiskrim walls..huhu, puji melangit supaya cik hasni akan buat aiskrim lagi lain kali..hahaha..

lab dah byk..maka lab report pun melambak nak kena siapkan, plan untuk discuss pasal lab report hari ahad ni kat library um..harap2 tak terbatal lah..kenapa ntah masa makin cepat berlalu..kerja pun dah makin banyak..mmg kena atur masa supaya takda masalah kerja tak siap bila sampai due date..

tadi test plant fisio..aku rasa macam leh jawab, n aku rasa ramai org setuju dengan aku..soalan direct jer..harap2 leh score dengan baik..n aku doakan sumer org dapat markah yg bagus..amin

lab fisio kimia mikrob ptg tadi habis awal..praktikal yg simple..tapi counting mikrob colony kat plate tu sangat men'tension'kan diri aku..pening dan serabut nak kira..nasib baik aku bukan majoring mikrobiologi..kalau tak, boleh muntah la aku kalau hari2 kena mengira benda alah tu, huhuhu..

bila tak sihat ni, rasa macam rindu plak nak balik umah..kalau dapat makan bubur yg mak masak mesti sedap..dah dekat sebulan kot aku tak balik umah..tapi macam tak sempat nak balik..coz sekarang byk kerja..nampaknya aku balik time cuti pertengahan semester jelah.. lagipun kan ke masa tu sambut awal ramadhan sekali, best la jugak..bersahur ngan berbuka puasa ngan famili..hihi..

setakat ni dulu entry hari ini..dah kata demam jgn ngengada nak mengarut lebih2..hehe..

Tuesday, July 28, 2009

hero2 kesukaan..

tom cruise
( mission impossible )

tobey maguire
( spiderman )

hyun bin
(my lovely sam soon)

lee jun ki
(my girl, the time between dog and wolf, iljimae)

hahaha..entry kali ini adalah sedikit ntah apa2..jgn layan lah penulis yg kuat berangan ni..saje ngada2 letak picture lelaki pujaan di blog sendiri demi mengabadikan rasa minat penulis terhadap mereka..maaf tak ada lelaki pujaan yg local..hahaha.diskriminasi sket okay..

selasa.........to rabu

adus, hari semalam masa dalam lab plant fisio penulis telah mendapat satu virus selsema.. sebenarnya tak pasti adakah dapat selesema ni dalam lab or masa2 sebelum itu..padahal pagi2 nak g kuliah, penulis adalah bebas dr sebarang selsema..taktau dari manakah jangkitan ini datang..oleh sebab sekarang ramai sangat suspek h1n1, selesema adalah sangat senstif..tapi penulis sangat letih untuk buat pemeriksaan di klinik um tu..doakan sebenarnya ini adalah selsema biasa okay..

dan semalam jugak ada seorang kawan yg membawa berita bahawa media cetak telah membongkar bahawa Yasmin Ahmad adalah seorang lelaki..hakikatnya penulis mmg dah sedia tahu tentang hal ini drpd housemate penulis..cuma malas nak cerita sebab masa tu tak ramai yg tahu, tapi bila media cetak dah sebarkan, maka benda ni bukanlah rahsia lagi..cuma konfused jugak macam mana dia boleh mendirikan rumahtangga kalau dia ialah lelaki..apapun malas nak ulas panjang kerana empunya badan pun telah selamat kembali kepada Yang Maha Pencipta.. maka doakan je yg baik2 untuk arwah..full stop!

batuk yg melanda penulis sejak sabtu lalu dah berkurang, walaupun sebenarnya penulis langsung tak minum ubat batuk, sangat bertahan diri dengan hanya minum air masak banyak2..kalau boleh taknak ada ubat dalam darah penulis..jd walau sakit macam mana pun, harus tetap bertahan..

besok pagi jam 10 ada test plant fisio untuk 4 topik pertama..huhu..sedangkan sebenarnya macam takda persediaan kearah untuk menjawab test dengan jayanya..adakah sikap study last minute masih membelenggu diri?..ahhh! sangat sukar melawan nafsu malas untuk bertukar menjadi rajin..bilalah nak berubah ni..apalah!

bermula hari ini, dah start mggu promo feskum..mggu mendaftar persatuan yg ada kat kampus um ni..n pada yg dah daftar penggal lepas2, dikehendaki me'renew' kan keahlian masing2, macam biasalah, mesti ada pembayaran untuk keahlian.. bergantung pada persatuan..mungkin yuran keahlian adalah rm5..dan kalau renew plak dalam rm3..tapi sumpah penulis taknak renew sebarang keahlian sama ada persatuan anak negeri ataupun persatuan lain..mintak maaf, sangat tidak berminat untuk itu, biar lah kalau org kata penulis ni kedekut ke apa ke..tetap tak peduli jugak..noktah!

p/s: wish me luck for my 1st test tomorrow..

Sunday, July 26, 2009

rm50 yg baru..

banding beza yg lama dan yg baru..

50+50=100

sudahkah kalian melihat/menggunakan wang kertas rm50 yang baru?



aku dapat wang kertas ni di plaza low yat semasa draw duit kat atm RHB pada mggu lepas..rasanya wang kertas lama lagi best kot..kebanyakan kawan2 aku kata wang kertas rm50 baru ni tak lawa..dan kertasnya macam tak best sangat..ada gambar bunga raya berwarna merah yg kelihatan cam agak besar jugak.. bahagian belakang ada gambar pokok kelapa sawit..
secara sengaja mempamerkan duit kertas tersebut di sini..kerana ianya seperti menarik untuk dikongsi, hehe..

empayar seorang Jacko!


semua orang tahu tentang pemergian Jacko akhir Jun yang lalu..dikatakan bahawa kematian beliau adalah disebabkan jantungnya yang tiba2 berhenti berfungsi...dan banyak lagi cerita berkenaan misteri kematiannya yg tak perlu penulis ulas lagi di sini..segala cerita beliau terdapat dimana2 akhbar dan pasti semua yg rajin membaca akan membaca kisah2 terakhir Jacko hggalah kisah beliau disemadikan...

sebenarnya sebelum ni penulis hanya mengenali Jacko secara general.. pengetahuan tentangnya adalah seperti apa yg org biasa sedia tahu tentangnya..bohong kalau ada yg kata dia tak kenal langsung MJ..tidak kiralah kita kenal dia sebagai apa..tapi mmg tak logik jika ada yg tak mengenali siapa beliau..

penulis cuma sedia tahu yg beliau adalah lelaki kulit hitam yg menyanyi sejak kecil bersama abg2 beliau..dan beliau juga adalah abg kepada Janet Jackson..juga mengetahui bahawa beliau byk membuat plastic surgery hgga satu badan bertukar putih...itu mmg penulis tahu sejak sekolah lagi.. dan penulis juga tahu dia adalah sebagai penyanyi dan penghibur yg pandai menari dengan 'sharp'..

jujur penulis tak pernah tahu tentang lagu2 beliau..tak pernah tahu dan tak pernah mahu ambil tahu..mungkin pernah dengar, tp tak pernah ambil peduli..dan sejak kematian beliau, melihat sendiri berita betapa sedihnya jutaan manusia atas pemergiannya, barulah terasa nak tahu dengan mendalam siapakah seorang yg bernama micheal jackson ni..

you are not alone..penulis dengar lagu ni berkali2, lagu ni rupanya sangat menyentuh jiwa.. benar2 rasa bahwa lagu ni Jacko tujukan khas buat peminat2nya diseluruh dunia..lagu yg akan menemani peminat beliau apabila beliau dah tiada..secara banyak kali penulis mem'view' video klip beliau di you tube..kebanyakan video beliau live in concert..melihat jutaan peminat yg histeria terhadap Jacko..dia adalah seorang Jacko yg berjaya membina empayar muzik nya yg gah di seluruh dunia..berhidup demi menghiburkan org lain..walaupun sebenarnya beliau merasakan sakit...sakit demi menjadi penghibur yg disayangi ramai..

seorang yang bertenaga di atas pentas konsert..siapa yg akan nafikan kenyataan ini, hakikatnya terpaksa berpantang makan dan banyak bergantung pada ubat demi untuk teruskan hidup..
hidup dengan kemewahan ketika nama nya menjulang naik, tapi tidak mengecapi kegembiraan apabila diri sentiasa dilanda pelbagai masalah dan gosip yg mengaibkan..

sesungguhnya mmg kehidupan adalah adil untuk setiap insan..dengan bergelar Jacko yg dipuja jutaan org, ada harga yg perlu dibayar untuk itu..sekalipun ianya perlu dibayar dengan satu2nya nyawa!

3rd week kuliah..

mggu ketiga kuliah reputasi aku merudum sedikit..aku ter'miss' kelas hr isnin jam 10pg dan kelas hari khamis jam 11pg tanpa sebarang cuti sakit..tapi mggu ni kesihatan aku mmg tak berapa bagus..tapi aku gagahkan jugak diri aku..tak sanggup nak miss sebarang lab petang isnin, selasa n rabu..

akhirnya hari jumaat lepas aku telah memaksa diri untuk ke klinik UM..klinik tu bukak pukul 8.30pg dan aku sampai ke klinik jam 9.15pg...even baru 45minit klinik tu beroperasi, aku tengok seisi klinik tu dah penuh dgn bebudak um yg sakit..agaknya ada dalam 25org dah sedia memenuhi ruangan klinik yg kecil tu...kenapalah klinik um ni kecil sedangkan kampus ni ada lebih daripada 15 ribu pelajar..

boleh dikatakan semua yg hadir hari itu datang dengan masalah yg sama dengan aku, iaitu demam..ramai sangat yg batuk2 tanpa menutup mulut...dan aku dapat rasakan seluruh ruangan klinik tu telah dipenuhi virus2 merbahaya..patutnya semua org kena pakai mask..aku cuma tutup mulut dengan kertas tisu..mmg takut kalau kedatangan ke klinik ni bukan makin sembuh malah makin mendatangkan penyakit pulak..

macam biasa, doktor hanya perlukan 5 minit je untuk memeriksa aku sedangkan aku telah menunggu giliran selama 1jam 20minit...nasib baik aku dilahirkan dengan sebagai anak johor, maka aku ni agak sabar sikit menghadapi situasi ini..haha, (lagi mahu memartabatkan negeri johor sebagai negeri yg best)..

aku diberikan 3papan panadol, 2 papan antibiotik dan sebotol ubat batuk...dan tak lupa turut mendapatkan m.c untuk kelas pagi jumaat tersebut.after beli makanan kat cafe 12, aku terus balik rumah dengan teksi..cuma rm2.80...berbaloi kot naik teksi sebab susah nak dapat bas kat kolej 12 tu...

Saturday, July 25, 2009

mood hari ini..

alhamdulillah..mood bertukar menjadi seronok sejak peti sejuk menjadi penghuni baru rumah ini..sangat teruja dan gembira sekali pabila merasai kesejukan daripada peti sejuk tersebut.. walaupun kami cuma beli yg 2nd hand tapi apa salahnya..dapat berjimat berbanding jika beli yg masih baru..apepun puas hati sebab peti sejuk itu masih tersangat elok dan rasa berbaloi untuk memilikinya secara perkongsian kami berlima..

maka dapur kami sekarang dah jadi lengkap...dapur gas dan peti ais telah berfungsi dengan jayanya..maka plan untuk berjimat dengan memasak sendiri di rumah akan terlaksana.. walaupun bukanlah pakar sangat bab memasak tapi at least boleh tajamkan skill memasak.. dan kawan2 yg pakar dialu2kan untuk memasak di rumah kami dengan syarat lepas memasak perlulah menjamu tuan rumah makan2..(eceh kenapa plak macam ada iklan komersial kat sini)..hampeh betul penulis ni..

paling best bila dah tibe bulan puasa nnti tak payah beli air untuk buka puasa..boleh sejuk kan lebih dr 5 jenis air kat rumah sendiri..dan semua makanan boleh disumbat dalam peti sejuk jika tak abis makan dan boleh dipanaskan untuk dibuat sahur..sumpah penulis dan housemate sangat gembira dengan kurniaan peti sejuk ini..

lagi satu penulis gembira dengan keterjumpaan kad matrik kesayangan..rupanya hari khamis hari tu dengan tak sengaja telah letakkan kad matrik tu dalam plastik ubat2an..macam manalah boleh jadi camtu...oleh sebab semalam tak makan ubat jadi tak ternampak lah kad matrik tu disitu..hahahahaha...dan malam ini merancang untuk ke serdang menghadiri tahlil arwah nenek seorang kawan.bagus juga buat sesuatu aktiviti..kerana sepanjang hari telah terperuk dalam rumah..jadi sekejap lagi akan bersiap2 ke kl central dan naik komuter ke serdang...setakat ini dahulu..salam.

kenangan ditinggalkan train..

peristiwa ni berlaku tahun lepas, masa tu aku masih lagi menetap di kolej 11. berlaku akhir bulan mac kalau tak silap..aku telah beli tiket train 2 mggu lebih awal. coz aku teman nano beli tiket dia ke labis setelah seminggu die berkampung di kampus aku, so aku pun belilah sekali jd tak payah berulangkali nak pegi k.l central. ntah kenapa aku gatal2 beli tiket pukul 8.15 am.

aku mmg jenis suka berkemas last minute, so aku ni bleh plak mengemas barang after subuh padahal subuh pun bangun da dekat 6.30pg...masa tu aku dah cuak takut ketinggalan train..pukul 7.00 pagi aku keluar tggu teksi kat gate kolej 11, n kebetulan hari itu adalah hari cuti sempena maulud Nabi..Dah 15minit tggu tapi teksi mmg tak ada..aku pun mula lah berjalan dengan tangan kiri memegang beg balik kampung dan menggalas beg laptop di bhgn blkg..sangat berpeluh2..kononnya nak jalan sampai kolej 12 dengan harapan akan ada teksi kat situ, hampeh rupanya mmg takda jugak..jam dah 7.30pagi..aku terus berjalan ke bus stop depan Pasum.. tggu bus rapid kl plak tak sampai2...pukul 7.50 pagi baru bas dtg..sampai stesen U dah pukul 8.00 pagi..alamak, mmg kecut perut..terus beli yiket LRT yg berharga RM1.60.. menunggu LRT pun sampai 5 minit...AKU DAH BERDEBAR2! mmg kebarangkalian tertinggal train adalah sangat tinggi..sampai KL Central..jam aku dah tunjuk pukul 8.13 pagi..turun tgga eskalator dan bergegas ke tingkat 1 ...turun ke pelepasan train antara bandar..jam dah tunjuk pukul 8.16pagi..

dan seperti yg aku duga.. train itu telah selamat berlepas seminit sebelum itu...huarggh! benar2 rasa nak terduduk bila tengok takda siapa dah yg menunggu train disitu...dengan rasa lemah longlai, aku naik balik eskalator tu dengan sedih hati...tenung tiket train yg berharga rm21.00 itu dengan rasa menyesal..kenapalah aku sangat malang terlambat 1 minit..dan sangat sedih bahawa sebenarnya tujuan aku balik pada hari itu kerana aku telah kehabisan wang saku.. wang aku habis secara tiba2 kerana aku telah membeli handset baru..handset baru tu dibeli kerana handset lama tercicir didalam teksi 3 hari sebelum nya..dan ketika aku sedang bersedih, aku cek duit dalam dompet aku cuma ada RM13.00..aku jadi bingung..

kalau nak pergi puduraya n ambik bas, aku kena naik LRT Putra ke masjid jamek n tukar LRT Star untuk ke Plaza Rakyat..dan harga tiket bas ke segamat masa tu adalah rm12.60..mmg tak cukup...jadi aku berkeputusan naik komuter ke Seremban..dan plan untuk ambik bas dr seremban ke segamat...aku mmg taktau berapakah harga tiket seremban ke segamat tapi aku masa tu cuma tawakal je pada Allah! tiket komuter ke seremban berharga rm6.00..
maka ketika itu duit yg tinggal cuma rm7.00...sebelum ni aku tak pernah turun seremban dengan public transport..dan itulah 1st time aku ke sana..

sampai stesen keretapi seremban, aku pun ikut jer sekumpulan org yg ramai2 berjalan kaki ke stesen bus terminal 1..sampai je situ..aku pergi tengok harga tiket ke segamat..harga untuk dewasa adalah rm8.70..aku pun terduduk sekejap..apa nak buat bila duit tak cukup?takkan aku nak mengemis mintak org rm1.70? tapi sumpah mmg itulah yg aku terfikir nak buat...aku sampai seremban pukul 9.20 pagi tapi aku dah termenung kat terminal 1 tu sampai pukul 11.30pg.. tiket ke segamat yg ada hanya ada 4 waktu..iaitu 9pg, 12 tgh hr, 3ptg, dan 6ptg..

sedang aku bingung termenung sambil tak putus minta petunjuk dr Allah, aku cam ternampak seorang yg aku kenal..budak UM! walaupun tak kenal rapat, tapi aku yakin dia baik hati dan boleh tolong aku..aku berfikir2, kalau aku tak mintak tolong dia, pada sapa lg aku nak mintak tolg? dah lebih 2 jam tersadai kat seremban dalam keadaan lapar tak terhingga..n aku dapat rasa bahawa Allah Maha Mendengar doa hambanya yg dalam kesusahan, sebab itulah Allah titipkan kawan UM tu untuk tolong aku...padahal kat kampus UM aku mmg tak pernah nampak dia..kitorg dulu cuma baik masa program Asasi..sebelum kawan aku tu menghilang, aku cepat2 pergi menyapa dia..dia yg sedia maklum bahawa aku ni org johor sangat pelik tengok aku tiba2 bleh ada kat situ..then aku citer kat dia peristiwa yg membawa aku sampai seremban hr itu..

dengan rasa bersalah aku beritahu dia yg aku nak pinjam duit dia untuk beli makanan sebab aku lapar.. padahal sesungguhnya aku malu sangat nak cakap yg aku tak cukup duit untuk beli tiket balik..huaa!dia pinjamkan aku rm5..alhamdulillah syukur..aku terus bergegas gi kaunter tiket dan beli tiket..tiket aku adalah jam 3ptg...dengan duit rm3.30 yg tinggal, aku belilah 2 bungkus roti 60sen dan sebotol air mineral..penantian adalah satu penyiksaan..badan aku dah letih lesu menunggu masa berlalu..akhirnya pukul 3ptg aku meninggalkan daerah seremban itu dengan rasa syukur!

aku telah ceritakan pengalaman ini pada emak..aku cakap kat emak bahawa anak dia ni hampir2 jadi pengemis pada hari itu!..mintak maaf mmg takkan cerita pada abah...kalau abah tau mampus lah aku kena leter sebab ketinggalan train..apepun pengalaman ni byk beri pelajaran buat aku..supaya aku lebih hati2..dan sejak itu, aku tak pernah beli tiket pada waktu pagi...aku serik! anyway thanks to Aishah kerana kau menyelamatkan kawan kau ni pada hari itu...dan untuk pengetahuan, aku cuma jumpa dia secara kebetulan kat UM dan aku terus bayar hutang rm5 tu pada dia..

p/s: jgn jadi macam aku..uhuhu

selamat pengantin baru kepada hasyimah hasyim..

petang tadi aku menerima panggilan telefon dr akak aku..bleh plak aku tertanya2 kenapa dia call aku..hampeh la aku ni tak ingat bahawa hari ni merupakan hari pernikahan sepupu aku cik syima yg baru berumur 20tahun..dan pada saat ini beliau telah pun mendapat gelaran Puan Syima secara rasmi..majlis nikah berlangsung di rumah ibu saudaranya yg merangkap sebagai ibu angkat beliau di felcra bukit kepong.johor..akak aku mmg dah lebih seminggu berkampung kat situ demi membantu sepupu yg paling rapat mengakhiri zaman bujang..alhamdulillah dah sampai jodoh dia..aku pun tumpang gembira jugak..suami dia merupakan imam masjid yg berasal dr singapura..dan mereka telah sepakat untuk mengadakan kenduri kecil-kecilan saja tanpa segala acara adat seperti bersanding dan lain2..

aku tak balik mmgu ni, dan mohon maaf pada shima kerana kesibukan aku di awal semester ditambah dengan kesihatan yg merudum pada mggu ini menghalang aku untuk pulang..aku jugak belum belikan hadiah lg untuk dia dan masih memikirkan hadiah ape aku nak bg kat pasangan pengantin baru ni..InsyaAllah hadiah akan aku beri pada pertengahan bulan ogos ni..

pengantin perempuan merupakan anak ke 6 dr 9 beradik..ibu dan ayah kandung beliau bertugas di negeri sabah dan beliau telah dibesarkan oleh ibu saudara sejak belum berusia setahun, ini adalah perkahwinan ketiga yg berlangsung dalam sejarah cucu sebelah atuk abah...apa yg menariknya ialah shima dan pasangannya berkenalan tak sampai setahun pun..terus decide untuk berkahwin...itulah yg dikatakan jodoh..Alhamdulillah..moga terus kekal bahagia ke akhir hayat dan moga mereka bersikap matang dalam melayari alam rumahtangga..

Friday, July 24, 2009

tolong!

mana kad matrik aku?
huaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
geramnya..puas seharian cari tapi tak jumpa..sangat tension berkali tension!
tahukah betapa berharganya kad matrik itu?
betapa sukarnya kehidupan tanpa ia disisi...waaaaaaaaa..macam mana boleh ilang?????
saper jumpe kad matrik aku, aku akan belanje die rm10...!
huahh! tension tahap gaban..
semalam kad matrik tu ada je..aku tunjuk kat driver bas before naik bas..tp tulah kali terakhir aku confirm aku pegang kad matrik tu..lepas tu daya ingatan aku kata, mmg aku tak nampak dah kad matrik tu..adakah aku tercicirkannya? tapi bukan ke biasanya aku terus masukkan dalam beg..aik! macam mana hal ni boleh jadi ni? bingung nye otak aku!

takda kad matrik mana boleh naik bas UM..
takda kad matrik mana boleh masuk lib UM..
SILAP2 KALAU SPOTCEK KAT MAIN GATE AKU KENA HALAU COZ TAKDA KAD MATRIK!
bingung satu keja pun takleh nak wat..nasib baik masih boleh basuh baju dengan bernyanyi2 sebentar tadi kerana tak tahan tengok baju dalam baldi dah 4 hari tak basuh!..

kalau betul lah hilang..
aku kena wat report kat SKR..ntah2 kena denda rm15..melayang duit aku free2 akibat kecuaian aku nih..macam mana lah aku boleh menghilangkannya..sangat ajaib kehilangan kad matrik tersebut, hah!

mood tension tahap gaban!

Thursday, July 23, 2009

episod bermakna buat abah..

masa cuti semester bulan 5 dan 6 yg lepas..aku telah meninjau perubahan di felda tempat aku tinggal..mmg felda yg bertuah sebab di felda inilah tercetusnya cinta pertama dalam hati seorang wanita kepada seorang lelaki...ops sorry ini bukan entry jiwang, cuba tengok tajuk kat atas tulis ape! penulis ni mmg nak kena ketuk sebab mengelirukan para pembaca..takpe nanti suruh penulis ketuk kepala sendiri pakai jari telunjuk dia yg comel tu..haha..

entry kali ni macam si penulis ni nak promote felda die pulak.. tolg jgn marah dan plez teruskan pembacaan anda okay! sejak bulan february lalu felda kami telah dikejutkan dengan berita gembira iaitu felda ini akan dijadikan tuan rumah untuk Hari Peneroka Peringkat Kebangsaan pada tarikh 7 Julai 2009..yang dirasmikan oleh Y.A.B Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak..mmg adalah Felda Maokil yg bertuah..dalam ratusan gugusan felda yg ada di Malaysia ni, felda kami yg terpilih...sumpah penulis sangat berasa bangga...

maka dengan itu, warga felda ini telah bertungkus lumus membuat persiapan untuk acara penting dan bermakna ini..dan abah adalah antara staf yg sangat sibuk tak menang tangan malah beliau terpaksa berada di ofis pada hari sabtu dan ahad dan kadangkala hingga malam hari masih di ofis lagi..nak dikatakan semua warga Felda Maokil sangat busy lebih2..dan antara kebizian semua org adalah busy dengan aktiviti menanam sayur di kawasan rumah..tak kira sama ada peneroka mahupun staf seperti abah harus bercucuk tanam di kawasan kediaman masing2..

aku sedia maklum bahawa abah sangat berbakat bab pertanian.. apa pun yg abah tanam, InsyaAllah akan berhasil..dan abah telah menanam sayur kangkung dibahagian kiri rumah, menanam kacang bendi, ubi, jagung, keladi dan lada di bahagian depan rumah, dan kacang panjang di bahagian kanan rumah..dan abah menanam semua itu dengan penuh kasih sayang..buktinya dia sangat rajin menjenguk tanamannya, menyiram nya sebelum masuk ofis pukul 8 pg..dan ulang siram apabila dia pulang dr kerja jam 5ptg..malah kadangkala menyiram tanamannya pada waktu malam sebelum tidur..jika ada masa terluang abah mmg akan berdating dengan tanamannya itu..sangat terharu melihat kasih sayang abah pada tanaman..
berjam2 mencabut rumput2 kecil yg tumbuh di sekitar tanaman..kata abah rumput mesti dicabut untuk elak persaingan..jadi tanaman akan tumbuh subur...

bila jalan2 round felda ini dgn motor kriss abah yg berusia lebih 10tahun tu, aku nampak boleh dikatakan 97% rumah penduduk felda ini mempunyai tanaman sayur-sayuran..pemandangan yg sangat cantik dan indah di felda sendiri..bila hari peneroka hampir menjelang, satu felda penuh dgn banner yg tergantung di mana2..malah dihadapan dewan maokil dipasangkan balai yg saiznya sangat besar( hampir menyamai saiz dewan)....katanya sewa balai tersebut mencecah rm100,000...mmg dahsyat..dan dikatakan juga bahwa kos Hari Peneroka keseluruhannya membelanjakan rm900,000..

aku tak dapat tengok pun sambutan hari peneroka tersebut kerana pada tarikh 5 july aku telah kembali ke kuala lumpur..apepun aku berbangga kerana abah adalah antara orang penting dalam menjayakan Hari Peneroka Peringkat Kebangsaan pada tahun ini..dan khabarnya Proton MPV Exora SE turut dilancarkan pada hari tersebut oleh Y.A.B Perdana Menteri Malaysia..
mungkin satu kebanggaan bagi abah kerana dalam episod kerjayanya sebagai staff felda, beliau berpeluang merasai sambutan Hari Peneroka di tempat beliau berkhidmat..

p/s: selamat hari peneroka kepada semua warga felda seluruh Malaysia.

dapur oh dapur!

rumah kami yg dapurnya belum berasap!

dah masuk mggu ketiga, tapi dapur masih belum beroperasi, hanya memasak menggunakan rice cooker Elba milik naemah yg dibawa khas dr negeri johor..aik! apasal jauh sangat beli rice cooker macam kat midvalley tak de jual rice cooker..haha, saje promote negeri kami yg best itu..mmg lebih best nak compare ngan k.l ni..muahaha..masalah pada mggu pertama adalah kami belum berupaya membeli dapur gas kerana masa itu duit PTPTN or JPA belum masuk lagi..jadi aktiviti yg dilakukan hanyalah meninjau harga dapur gas di Mydin n Carrefour MidValley..mggu kedua apabila duit dah masuk, kami telah berkongsi membeli dapur tersebut dan telah selamat pun dapur gas tu berada di dapur rumah kami yg comel itu..tapi kami sebenarnya belum mempunyai tong gas yg berisikan gas..yg ada cuma tong gas kosong yg naemah bawak dr negeri johor tempat tumpah darah yg amat disayangi itu, (sekali lg promote negeri si penulis)..masalahnya tong itu adalah tong gas shell berwarna kuning kapasiti 14kg..dan rupanya baru aku tau org cni tak pakai shell gas..diorg menyokong barangan tempatan iaitu gas petronas...melilau biji mata cari kedai yg ada tong gas kuning tapi mmg tak ada..maka terpaksa membeli gas petronas..
jadi kak izat n shida telah memesan gas supaya dihantar kerumah kami pada malam rabu..katanya nak datang kul 8.30mlm..kami menunggu sampai 12 tgh malam still takda jugak..
maka petang rabu kami call lg sekali untuk mintak gas tu dihantar..dan tukang antar gas tu kata kami bg no rumah yg salah..adus, patutlah sampai tua menunggu gas tu tak sampai2 jugak..
dan malam tadi gas itu selamat sampai ke rumah tatkala kami berlima sedang menjamu selera dengan makanan yg dibeli dr pasar malam pantai permai..tapi masalah tak setel jugak..angan2 nak mengasapkan dapur pada hari ini tetap terbengkalai akibat tiub penyambung gas itu yg rupanya bocor..bila dipasang maka bau gas memenuhi ruang dapur malah ruang bilik juga.. dan maka hari ini terpaksa cari tiub gas cop sirim supaya kami tak akan mengalami ctuasi panik macam malam tadi..serius aku tak sabar nak menunggu dapur kami berasap supaya kami dapat makan sedap2 hasil air tangan kami berlima..bahkan sebenarnya sudah jemu dengan makanan pasar malam dan kedai berhampiran...

p/s: hati2 dengan tiub gas yg bocor!

Wednesday, July 22, 2009

peraturan baru di kampus um

kalau tanya student um, mmg semua sedia maklum akan peraturan baru yg dijadikan topik untuk entry kali ni..tapi mungkin ada gak yg masih belum tahu lagi...bergantung pada sejauh mana sifat alert mereka..peraturan yg melimitkan penggunaan kenderaan pacuan empat roda..penggunaan kereta hanya dibenarkan kepada pelajar 4th year sahaja..so, student 1st year, 2nd year n 3rd year kena akur tak boleh menggerakkan kenderaan sekitar kampus um malah tak boleh masuk um melalui pintu gerbang utama..jika tetap nak drive jugak, kena masuk ikut pintu masuk damansara dan perlu parking kat area trek palapes dan area depan kolej sepuluh..

hasil daripada peraturan baru yg berkuatkuasa sejak isnin lalu, ramai student yg protes..terutama golongan yg berkenaan.. aku yg sememangnya tak ada kenderaan sendiri melainkan sentiasa menaiki dan menyokong penggunaan pengangkutan awam tak hairan langsung dengan peraturan baru ini..langsung tak menjejaskan hidup aku, malah mungkin peraturan ini membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas yg selalu terjadi di hadapan DTC hgga susur keluar melalui pintu gerbang..jadi sekarang jalan raya dalam um ni dah tak sesak cam dulu..dan tak perlu lah bas rapid yg aku naik mengalami situasi jam yg teruk..so, alhamdulillah.

dengar kata peraturan ni dibuat demi mengelakkan kekurangan tempat parking di kawasan fakulti..pensyarah buat aduan bahawa mereka tak dapat cari parking akibat student banyak sangat bawak kereta dan mengambil tempat parking lecturer..n mungkin student zaman sekarang memang ramai yg berkemampuan memakai kereta..dan mungkin mereka tak rela menaiki pengangkutan awam atau berjalan kaki..tapi pada fikiran aku, berkenderaan sendiri sebenarnya memudahkan pelajar untuk ke kuliah..kalau semua org naik bas, maka penuhlah bas tu macam ikan sardin dalam tin...apepun harap peraturan baru ni dapat beri sesuatu yg baik kepada semua pihak, InsyaAllah..

Tuesday, July 21, 2009

21 july..

pagi hari yg pada mulanya panas bertukar menjadi sejuk..dek kerana hujan lebat dan angin yg kuat sekitar pukul 10 pagi..mungkin mengalahkan angin monsun dalam subjek geografi dulu..banyak sangat lopak air yg terhasil sekitar kampus ni..membasahkan kasut dan stokin yg tersarung di kaki..maka kesejukan makin bertambah..selepas kehujanan terpaksa masuk bilik kuliah yg berhawa dingin ntah berapa darjah celcius..hujan lebat diluar mengundang bunyi yg menganggu sesi kuliah..cuma kelihatan mulut prof yg terkumat kamit, padahal aku gagal mendengar butiran penerangan beliau..hanya menyalin nota dengan rasa kesejukan.. terpaksa menanggalkan stokin yg dah basah demi mengurangkan rasa sejuk..

keluar dr kuliah dengan rasa lapar..tapi tak dapat menuju ke cafe..kerana fakulti sains mmg cafe nya belum lg beroperasi..dan hal ini sangat menyusahkan pelajar2..terutama yg ada lab bermula 2.00 ptg..kalau aku pengsan dlm lab nanti tak ke haru biru suasana..mmg ada cafe di fakulti yg berjiran seperti fakulti sastera n sains sosial, tapi dalam keadaan kasut yg masih lembab, dan hujan yg renyai2..mmg tak kuasa nak melangkah jauh..bilalah agaknya cafe fak sains akan dibuka..kenapalah kampus ni tak habis2 bikin student susah..

kondisi kesihatan yg tak berapa bagus, rasa macam nak kena demam.. tekak rasa sakit..demam sekarang adalah perkara sensitif..takut suspek h1n1...tapi aku tak selsema atau batuk..cuma kepala rasa berat sangat..badan lesu meskipun dah alas perut dengan secawan milo 3in1 sebagai sarapan pagi..harap2 dapat bertahan hingga petang..aku taknak pegi klinik u.m..kerana klinik tu hanya memberi tekanan pada jiwa..mana tak tertekan kalau kena tggu giliran lebih dari sejam dan kadangkala dua jam..tapi tempoh masa dktor memeriksa pesakit hanyalah kurang 7minit...berbaloikah sesi penungguan yg sebegitu?..hanya buat hati rasa sedih...dan tak pasal2 menambah dosa kerana akhirnya akan memaki sistem u.m yg tak efficient ini sekalipun hanya memaki dalam hati..maka tetap berdosa...

sampai sini saja entry kali ini kerana penulis benar2 tidak berasa sihat...

Sunday, July 19, 2009

bawang, bilis dan lada.

lauk yg simple tp sedap!


pedulikan pendapat org lain yg tak bersetuju, tapi aku harus akui bahawa kewujudan tiga elemen ini adalah sangat penting dalam masakan.almost semua masakan yg aku suka makan mesti ada 3 benda ni.

aku suka masakan yg ditumis dengan sedikit minyak dan bawang. malahan nak masak maggi pun aku akan tumis kan bawang terlebih dahulu..sangat teruja bila mencium bau wangi bawang yg ditumis.tapi jangan sesekali tinggalkan bawang yg ditumis begitu sahaja.kerana ianya boleh hangus dan maka masakan akan dikira sebagai gagal untuk step pertama..

dan oleh sebab aku suka makan pedas, lada yg dinamakan cili api adalah menjadi kegemaran aku sebab lada ni pedas dan memuaskan lidah bila dapat rasa kepedasannya biarpun kadangkala sampai meleleh air mata dek kepedasan..tapi tetap makan dengan kegembiraan kerana pedas merupakan kesukaan tahap dewa..

ikan bilis adalah elemen paling mahal antara 3 benda ini.. kenapalah ikan bilis mahal sedangkan rasanya sangat sedap dan tak mengapa jika cuma ada ikan bilis di dalam dapur, ia tetap boleh menjadi lauk yang enak dengan hanya menggoreng (ikan bilis) untuk di makan bersama nasi panas. malah ikan bilis boleh dijadikan perasa yg dah cukup rasa tak perlu lagi nak pakai perencah maggi cukup rasa atau ajinomoto yg tinggi kandungan garam..alamak kenapa entry ni macam cerita org2 kampung je. tapi tak apa. mmg mengaku diri sendiri adalah kampung girl yg terus ingin menjadi kampung girl sejati. chewah!

percaya tak dengan hanya gunakan bawang, ikan bilis dan lada, kita dah boleh bersahur dengan berselera..(tetiba cerita bab sahur sebab bulan puasa nak dekat)..kebanyakan kita bukan berselera tinggi untuk bersahur..dengan keadaan mata yg mengantuk takkanlah boleh berselera makan nasi dagang gulai ikan tongkol, atau kfc chicken mcdeluxe..yang penting dalam bersahur adalah bangun untuk makan kerana disitu ada keberkatan yg banyak.jadi tak payah susah2 masak ayam panggang berempah dan sebagainya..

cara masak ni mudah aje..cuma perlu panaskan minyak dalam kuali, sediakan bawang besar dan bawang putih yg telah dihiris, beserta ikan bilis yg telah dibersihkan isi perutnya dan cili api yg telah dihiris juga dan kemudian masukkan bilis terlebih dahulu ke dalam kuali dan biarkan hgga ia kelihatan garing. setelah itu masukkan bawang dan cili api yg telah dihiris dan tumis sehingga berbau wangi, masukkan sedikit garam secukup rasa..jika suka masakan yg agak berkuah, tambahkan kicap cair sesuka yg diri sendiri suka.tggu dalam 10 minit dan hidangan ini sedia untuk dimakan bersama nasi putih yg masih panas..mmg masakan org kampung tapi kalau sesekali makan lauk ni berselera jugak sebenarnya.hihi

Demi Waktu/episod satu.

Sedang aku sibuk memilih makanan dan minuman, aku merasakan bahawa diri aku diperhatikan oleh seseorang. Aku cuba menoleh ke arah kanan untuk memastikan kebenaran telahan aku sebentar tadi. Dari kejauhan aku macam nampak kelibat dia, dan memang aku rasa susuk tubuh yang aku lihat memakai tshirt krim berkolar itu adalah dia. Takkanlah itu cuma halusinasi aku sedangkan aku bukan ada sebab untuk berangankan dia. Bukan ke aku dah lama buang dia daripada kotak fikiran aku. Dia yang suatu ketika dulu pernah menjadi insan penting dan istimewa dalam kehidupan aku. Tapi ianya hanyalah kisah tiga tahun yang lalu. Malahan sejak aku meninggalkan bumi Malaysia, aku memang telah berusaha keras untuk tidak lagi mengimbau kenangan manis kami berdua di tanah tumpah darahku itu. Ada juga di kalangan kawan-kawan aku yang bertanyakan sebab kenapa aku harus pergi membawa diri sejauh ini. Perlukah pemergian aku ni dikatakan sebagai membawa diri sedangkan aku punya misi tersendiri kenapa aku berada di negara empat musim ini. Masih teringat reaksi abah ketika anaknya ini menyuarakan hasrat untuk menyambung pelajaran di rantau orang. Mungkin masa itu abah berasa berat hati mahu lepaskan anak gadisnya pergi belajar di luar negara dan menjalani hidup bersendirian. Malah aku tahu yang abah paling risau tentang macam mana aku nak survive di negara orang dengan hanya berbekalkan RM10000. Namun aku berjaya yakinkan abah bahawa hanya doa restu daripada abah dan emak yang akan menjamin kesejahteraan aku walau di mana jua aku berada. Sengaja aku menolak niat abah dan emak yang mahu menghantar pemergianku di KLIA dengan alasan bahawa aku bukan lagi seorang anak yang baru menginjak usia 20an, aku telah dewasa ketika berkeputusan meninggalkan tanah air ini. Kedewasaan yang lahir daripada pelbagai pengalaman berharga sepanjang aku belajar dan bekerja di Kuala Lumpur. Sesuatu yang boleh dibanggakan apabila dalam jangka masa tiga tahun bekerja aku telah melangsaikan 60% daripada hutang PTPTN dengan hasil titik peluh sendiri. Pemergianku ke luar negara dapat dipercepatkan apabila bos tempat aku bekerja sudi melangsaikan baki hutang yang tinggal. Malahan beliau telah bermurah hati untuk menguruskankan tiket penerbangan dan turut memberikan sumbangan kos sara hidup sepanjang tahun pertama aku di luar negara. Lamunan panjangku terhenti apabila menyedari bahawa mocha coffee yang aku hirup dari tadi rupanya telah habis. Aku memandang pinggan berisi spaggheti bolognaise yang sedikit pun tidak terluak. Kenapalah panjang sangat aku mengelamun sampai terlupa akan makanan kegemaran yang terhidang di depan mata. Terfikir-fikir macam mana aku nak makan kalau perut aku dah penuh dengan air. Orang tua-tua kata perut akan jadi buncit kalau minum air sambil makan. Tapi aku lebih teruk kerana dah habiskan air sebelum makan hingga menyebabkan aku dah tak lalu nak makan. Aku kemudian berkeputusan untuk menjamah sedikit spaggheti tersebut. Sepanjang bermastautin di negara orang, aku sememangnya telah menasihati dan mengajar diri sendiri supaya membiasakan tekak dengan hidangan di sini. Baru menikmati suapan kedua, tiba-tiba kedengaran telefon bimbit di dalam poket seluarku berlagu menandakan ada message yang baru masuk. Aku segera meletakkan garfu yang sebentar tadi telah menyuap rongga mulutku. Rupanya message daripada Adrian yang mahu mengajak aku berjogging sebagai agenda petang nanti. Memang kebiasaan bagi Adrian untuk berjogging bersamaku sekiranya dia lapang dari sebarang kelas dan aktiviti universiti.

To be continued..

Saturday, July 18, 2009

2nd week..

minggu kedua kuliah dah pun berlalu..rupanya semester ni aku lebih prihatin tentang tiap hari2 yg berlalu..mungkin sebab aku nak hargai sepenuhnya saat2 bergelar undergraduate student of university of malaya..rupanya aku dah jadi pelajar tahun akhir..rasanya macam baru semalam aku ikuti mggu haluan siswa pengambilan 07/08..yes..mggu haluan siswa yg dah tinggalkan satu kenangan yg agak menyakitkan hati..bukanlah aku benci ngan mggu haluansiswa..tapi mungkin cara pengendalian mggu tu yg tak kena dgn jiwa aku kot..dah.cukup2lah mengimbau kenangan.. sejak bila pulak aku berjinak2 nak berjiwa sentimental ni..ish..

jadi nya, sebagai pelajar tahun akhir..aku kena lebih matang dan berjiwa dewasa..harap tahun akhir ni adalah tahun yg menggembirakan..untuk mggu kedua kuliah ni, aku juga berjaya untuk tak missed sebarang kelas..alhamdulillah..dan keadaan kesihatan nampaknya semakin baik..walaupun mggu ni lab dah pun bermula, tapi aku tak lah terasa penat sangat..cuma agak liat nak bangun pagi, malahan mggu ni langsung masing2 tak berkesempatan nak menyediakan sarapan pagi macam mggu lepas..cuma minum segelas susu untuk mengalas perut..

mggu ni jugak aku masih nampak relax kerana di malam hari masih lagi berdua2an dengan novel..sebut pasal novel, rasa macam nak komen sket tentang kesilapan seorang novelis dalam novel yg dikarang beliau..beliau iaitu penulis yg tak boleh disebutkan namanya disini telah membuat kesilapan maklumat dalam mengarang..terdapat perenggan dalam novel beliau yg menyatakan bahawa terdapat jurusan perubatan di USM Pulau Pinang..agak lucu kerana beliau boleh tersilap maklumat..sedangkan jurusan perubatan USM adalah di hospital universiti sains malaysia Kubang Kerian Kelantan..tapi tak salahkan pengarang tersebut kerana beliau adalah pengarang muda dan novel tersebut adalah karya pertama beliau..cuma sepatutnya sebelum menulis seseorang itu perlu tahu fakta sebenar sesuatu perkara..

rasanya entry ini untuk setakat ini saja..nak kembali teruskan baca novel tajuk ilham hati karya damya hanna..dan nak tido awal..selamat malam..

Friday, July 17, 2009

M.U ke Malaysia..

jelajah M.U ke malaysia..kelab gergasi eropah yg rasanya paling glamer dan mendapat tempat di hati sanubari peminat bola sepak malaysia mmg tak lain tak bukan adalah the red devils..anak buah alex ferguson akan menentang anak buah Rajagopal hari sabtu ini..memang menarik..bukan lah perlawanan ini yg menarik, tetapi mungkin jumlah gol yg bakal disumbat oleh M.U mungkin akan jadi tajuk besar akhbar untuk paper hari ahad nanti..malah bukan je perlawanan ini yg ditunggu2, tetapi wayne rooney dan rakan2 telah disambut di hotel mandarin oriental oleh beribu2 peminat mereka..mmg maklum bukan senang pasukan ternama eropah nak berkampung di malaysia..jadi peminat2 mereka tak akan sia2kan peuang ni malah sanggup abis ratusan ringgit untuk tengok perlawanan mereka dgn pasukan malaysia di Bukit Jalil esok..dan ada seorang housemate aku pun tersenarai diantara penonton yg akan memenuhi stadium bukit jalil petang esok..bagi aku sendiri, aku mmg tak minat M.U, jadi aku tak heran pun diorg tu datang malaysia.
tapi kalau liverpool yg datang dah tentu tak akan lepas peluang tengok..ape2 pun tunggu jer liputan perlawanan M.U vs Malaysia hujung minggu nanti..pasti menarik!

Thursday, July 16, 2009

yg agak best..

huhu..tak sangka lab fisio kimia mikrob boleh tahan best..semalam aku n hasni adalah org 1st yg masuk lab...punya la menepati masa..bukan nak bangga tapi mmg saja nak cerita bahawa aku ni student um yg ada integriti terhadap masa..chewah..

tak perasan tutor lab subjek ni ada baper org..rasanya ada 3 org kot..n ada gak pembantu makmal yg pantau keadaan..praktikal secara berkumpulan..only 5 student for 1 group..group kitorg bertuah kot coz dapat tutor yg 100% membimbing kitorang..setiap prosedur diberi penerangan dan demo secara teliti..malah sangat concern untuk memantau keadaan setiap waktu..yelah, praktikal melibatkan aseptic work mmg perlu hati2 untuk elakkan sebarang kesilapan..tapi aku mmg lemah bab nak observe slide under mikroskop..coz site view aku kadang2 lain dr org lain..n mmg aku blur bab nak lukis ape yg ditengok..

berbeza betul lab fisio kimia mikrob nak compare dengan lab dna recombinant sem lepas yg sejujurnya aku hanya datang untuk sign attendance sahaja..10 org satu kumpulan bukan je menyerabutkan dan merimaskan..tapi lebih kepada lab untuk main2 dan bersembang..padahal lab tu bukannya student masuk secara free..
yuran pengajian untuk subjek yg ada lab adalah mahal sebenarnya.. oleh sebab benda tu dah pun lepas, maka aku redha aje..

aku dah makin jelas tentang subjek2 yg aku ambik untuk sem ni..rasanya total semua 21 jam kredit..mmg limit 21 jam sahaja..dan rasanya aku selesa dengan jadual kuliah n lab untuk sem ni..jadi mggu depan takda lah ragu2 untuk buat pengesahan subjek..

kata laluan..

apa cara paling mudah nak ingat kata laluan @ password..?

kenapa byk sangat urusan yg memerlukan penggunaan password..patut ke guna password yg sama untuk setiap urusan?

paling susah adalah untuk mengingat password email..rupanya setakat bernafas kat bumi ni aku dah pernah buat lebih dr 7 email...tapi asyik buat email baru kerana tak ingat password..tapi sekarang aku ada 2 email yg aktif dan password nya dapat aku ingat..akaun google untuk blog ini password nya menggunakan 12 huruf..mungkinkah ianya adalah nama seseorang??? dan ia adalah satu2nya password yg tak gunakan sebarang nombor.. akaun yahoo, friendster dan perdana mail um aku gunakan password yg sama..sebab aku buka ketiga2 akaun tu dalam masa yg sama..

kata laluan kad atm?

aku ambik dr nombor bezday seseorang...seseorang yg kini sudah tak penting dalam life aku..


sebenarnya tak best guna kata laluan dalam berurusan..kan lg bagus kalau kata laluan tu ditukar pada benda lain untuk akses masuk..cubalah guna something yg canggih sket..kalau cam kad atm..guna jelah mesin yg touch screen..kata lauan tukar pada akses masuk melalui pengecaman cap jari..hanya perlu sentuh ibu jari pada skrin then boleh terus akses masuk...apelah tak best atm kat malaysia nih..ketinggalan zaman kot..

bukan sengaja aku nak bising pasal hal ni, tapi aku pernah pergi atm yg dah bengong keypad dia..ada ke patut ada nombor yg takleh detect bila ditekan..menyusahkan aje..tapi bab email tu..mmg tak ada cara lain selain gunakan kata laluan...tapi takpelah..aku bukannya terdesak sangat nak mansuhkan penggunaan kata laluan ni..saja je wat entry yg merapu nih..haha

Tuesday, July 14, 2009

14 july

hari ni..hari yg mengantuk macam semalam..tp mmg tak hairan..mana tak ngantuk..malam tadi tak dapat tidur..terkebil2 sampai jam 3pg...ntah kenapa mata mogok tak mahu lelap..paksa untuk pejam mata tapi mmg tak terlena..sudahnya pagi ni mata pun terkebil2 tahan ngantuk dalam kuliah...

petang ni bermula lab kultur tisu..mmg dah bawak lab kot siap2 dari rumah..tapi rasanya lab ni macam best sket..coz student tak ramai sangat..tak la serabut kepala time wat praktikal..n prof rosnah pun nampak lembut n baik hati..hehe..tak macam lab plant biotech dulu..kecut perut bila tengok Dr C..cakap pasal Dr C, mggu lepas aku ada termimpikan dia tu kawin ngan perempuan muslim..tp ntah la sama ada dia dah kawin ke belum aku tak pasti..tapi dia kan smart, lulusan oversea lg..takkan lom kawin lagi kot?..ermm..mmg taktau sangat hal peribadi lecturer kat um ni..tapi kalaulah mimpi tu jadi kenyataan apa salahnya..kan bagus kalau Dr C tu masuk Islam..

esok ada J card member's day kat midvalley..aku rasa aku nak pergi..walaupun tak plan nak beli apa..tapi nak pergi jugak..maybe aku nak tambah jeans n tshirt..tapi tak sure lg..tggu jelah..n aku cam nak cari hadiah yg sesuai untuk sepupu aku yg nak kawin akhir bulan ni nanti..
mungkin pergi ngan zati after lab fisio kimia mikrob petang esok..sure jusco tu akan dipenuhi manusia..yelah, member's day cuma 2hari je..tapi aku kena janji pada diri sendiri supaya tak boros..

dan hari ni 14 july merupakan hari ulangtahun kelahiran jihan yg ke-22, ingat nak bg hadiah tp blur nak bg apa..ingat lagi masa pertama kali dia sambut bezday dia dgn aku dulu..mulanya dia tak cakap pun hari tu bezday dia..lgpun masa tu kitorg baru je kenal..dia ajak makan kfc n dia belanja..masa tu kami berempat..aku, jihan ,shera n wanie..ermmm..rupanya benda tu dah 4 tahun berlalu..sekejap betul rasanya..anyway happy birthday to jihan..moga panjang umur n murah rezeki..

Monday, July 13, 2009

kalau kail panjang sejengkal...

ha..ape tercengang lagi tu? takkan tak pandai sambung peribahasa tu? dulu PMR kan dapat A subjek bahasa melayu..

pada yg lupa, meh nak tolong sambung...

kalau kail panjang sejengkal. jangan lautan hendak diduga..

ape sebenarnya nak cakap dalam entry ni? bukan nak ajak pi memancing kat laut..bukan jugak nak suruh memancing kat sungai..mmg takda cerita bab pancing memancing pun sama ada memancing di darat atau di air..just nak cerita maksud disebalik peribahasa yg org dulu2 dah siapkan untuk kita org sekarang memahami yg tersirat dr peribahasa tu..sebenarnya b4 kita melakukan sesuatu perkara, kita dah timbangkan sejauh mana kita mampu laksanakan perkara tersebut..org dulu2 kata, ukur baju di badan sendiri..ewah bertambah pulak peribahasa dalam entry ni..kalau mmg kita dah tau baju tu bukan size kita, kan ke hodoh jika kita tetap mengada2 nak pakai gak baju yg bukan size kita..samalah jugak kalau kita terlebih perasan yg kita boleh gapai sesuatu sedangkan sebenarnya kita belum layak untuk perkara tu..kalau kita tak setuju dengan perlembagaan, tak setuju dengan pemimpin, nak protes, or nak bangkang, ape salahnya kita tengok cermin dulu..tengok la cermin sampai 12jam sehari kalau lah itu cara untuk kita sedar siapa diri kita..tapi kalau cara tu pun masih lagi tak dapat nak kembalikan diri ke dunia nyata..baik rendam jer diri kat kawasan badak air berendam..badak air tu, even takda akal fikiran macam manusia, dia sedar diri dia siapa..dia takkan berangan nak berendam kat swimming pool yg biasa ada kat rumah mewah..sebab tulah dia setia berendam dalam lumpur..
tapi macam mana seorang undergraduate yg still lagi kos pengajiannya lebih separuh ditanggung oleh kerajaan sudah berlagak nak lawan undang2..walaupun kita rasa dunia ini kadangkala penghuninya tidak berlaku adil sesama insan, dan kita tidak bersetuju dengan ketidak adilan yg berlaku di muka bumi ini, apa salahnya kita menjadi seorang pejuang keadilan yg biarpun suaranya tidak didengar, wajahnya tidak dikenal..tp kita jadikan diri kita seorang pejuang yg tidak memberi peluang untuk org lain mentertawakan cara perjuangan kita..buat apa kita syok sendiri dalam cara perjuangan yg mengundang rasa geli hati masyarakat? tepuk dada..tanya akal fikiran..akal fikiran yg waras pasti bakal menunjukkan jalan ke arah langkah yg bijaksana..
dan hati yg penuh emosi akan menunjukkan jalan ke arah langkah yg akhrnya memalukan diri sendiri...fikir2lah..

13 july..

yes..untuk hari ini lab plant fisio tak start lg...gembiranya..ntah kenapa hari ni mata ni mengantuk sangat2..even pg tadi da sambung tido balik after solat subuh..dalam kelas plant td mmg mengantuk yg amat..cuba gak gagahkan diri lawan ngantuk dgn mencatat nota dr slide powerpoint yg terbentang kat depan..mana dapat sindrom mengantuk ni taktaulah..padahal selama ni mmg tak da masalah mengantuk dalam kelas pagi..hairan betul.bukan ke semalam b4 kul 12 dah lelapkan mata..tido nyenyak tak sedar langsung..padahal selalunya kalau tido malam sampai 7 kali asyik terjaga..ada je terganggu dgn gangguan..n malam tadi mimpi yg pelik, mimpi tu macam cerita dalam novel wlupun aku bukan heroinnya..tulah asyik baca novel sepanjang minggu lepas..sampai mimpi pun ekstrem macam kisah dalam novel jugak..teruk betul..apa tak teruknya bila mimpi tentang konspirasi pembunuhan..n tak pasal2 ada sorang mamat yg aku kenal kat um pun masuk dalam mimpi tu...ni gara2 dia senyum kat aku masa pegi pasar malam jumaat aritu lah..hebat betul ydp mpmum 07/08 bleh masuk dalam mimpi aku..tak tahan dia bagi kat jemputan kawin plak tu, ish..apasal mimpi macam tu...padahal dia bukan senyum kat aku sorang hari jumaat aritu..masa tu kan ada zahidah n shera jugak..lgpun dia kan bekas pemimpin um..bukannya senyum dia ada makna apa2 pun..tapi kenapa dia sibuk masuk mimpi aku..or aku yg sibuk pegi mimpikan dia sapa suruh..ape2 ajelah..

hari ni masih dalam mood gembira coz hajat nak beli almari kayu dah kesampaian..syukur.. berbaloi tak rm70 dapat almari kayu? siap free delivery..almari tu sampai dalam keadaan belum pasang..kononnya nak pasang sendiri tapi macamlah pandai sangat..nasib baik makcik sebelah rumah tu tanya sama ada aku n naemah pandai pasang ke tak..akhirnya mmg mengaku tak pakar..tp segan nak mintak tolong...nasib baik ada org yg sudi tolong pasangkan..dalam masa sejam dua almari dah siap dipasangkan..kata makcik tu kerja pasang almari bukan kerja perempuan, betul jugak..tengok budak laki tu pasang kejap je even dia cuma sorang..aku yg bekerjasama dgn naemah pun terkulat2 nak pasang..mmg puas hati bila dah ada almari sendiri..
lagipun almari kayu ni nampak kemas sket..so segala beg pakaian yg sebelum ni berada di ruang tamu dah dapat disimpan..mmg satu keadaan yg menggembirakan.

ramai kengkawan tanya best tak duk rumah sewa?..meh cni aku bg jawapan jujur.. haha. sejujurnya kalaulah aku tau macam mana life duk umah sewa, dr dulu lg aku akan duk umah sewa..amacam? ok tak jawapan ni? aku tak rasa duk luar dr um satu perkara yg memenatkan.. n aku rasa duk kolej lglah memenatkan..kena turun perjumpaan dgn pengetua, kena tadah telinga dengar pengumuman yg menganggu..kena join projek, meeting malam2.. n kuar modal tuk projek..padahal time mlm mendeta tu, bukan org yg selayaknya yg dapat anugerah jasa..org lain yg mati2an, org lain yg dihargai, plastik sungguh..duk luar rasa lagi happy..tak payah lagi tengok muka org yg tak reti2 nak blah dr um ni..asyik muka diorg je..bosan2..dah grad pun ada lg duk menempel kat kolej..kenapa agaknya diorg tu sayang sangat ngan kolej tu aku pun tak paham..frankly..baik main masak2 kat rumah drpd terpaksa nampak org yg aku tak nak nampak..n im so happy n tak menyesal lgsg kerana tak apply kolej tu..huh.

Friday, July 10, 2009

1st week kuliah..

dah tiba pun hari jumaat..bermakna dah berlalu mggu pertama kuliah untuk semester ni.alhamdulillah aku attend semua kelas utk mggu ni.hehe, mggu pertama boleh la rajin.hihihi. semester ni isnin sampai khamis kelas start pukul 10pg..katanya mmg bila final year ni jadualnye mmg camtu..cuma hr jumaat kelas start kul 9pg..tapi pada aku benda tu no hal..small problem la bab kelas pagi2 ni..n mggu ni tiap2 petang aku dapat curi tido..coz lab tak mula lagi..jadi ada masa untuk aku berehat2..tapi mggu depan tak dapatlah..coz lab dah mula..

Tuesday, July 7, 2009

Jeli Gamat


ini bukannya iklan komersial nak promote produk..just nak cerita sket tentang sesuatu yg berkisarkan kesihatan..rupanya mengekalkan kesihatan adalah sesuatu yg kita harus berusaha kearahnya..ni semua gara2 aku yg tak sihat sepanjang cuti semester hari tu..sakit, makan ubat, n sembuh..then sakit lg..makan ubat lg..n sembuh..mmg sakit tu adalah ujian Allah pd hambanya..tapi manusia harus berinisiatif untuk cari penawar kerana Nabi bersabda bahawa setiap penyakit ada penawarnya..
sebenarnya apa yg berlaku apabila penyakit datang lagi dan berulang lagi??
berjumpa dgn ahli farmasi dan beliau terangkan bahawa darah aku tak bersih@ tak sihat..
darah yg tak sihat???...
maka aku dinasihatkan supaya mencuci darah dengan mengambil Jeli Gamat..katanya ia bertindak mencuci darah dalam badan supaya penyakit tidak datang berulang...yes. my dad pun belikan sebotol jeli gamat ini yg berharga rm42..10ml sekali makan..sekali or dua kali sehari terpulang..n aku dinasihatkan supaya jaga pemakanan n banyakkan minum air putih coz wajah dikatakan pucat..abah nasihatkan macam2 coz dia nak aku sentiasa sihat supaya dapat belajar dgn baik..biar pun dah hampir mencecah umur 22 tahun tapi masih tak pandai jaga kesihatan diri..malah asyik membuat org lain risau...
jadi aku berazam untuk mendengar nasihat abah dan menitikberatkan soal kesihatan sebaik mungkin..thanks to abah..

Monday, July 6, 2009

6 july 09

hari pertama ke kuliah..padahal kuliah hari ni tak ada pun..
ermm..tak paham kenapa kuliah hr ni tak ada..
padahal aku punyalah berkobar2 datang kuliah..pg2 dah bersesak2 dalam rapid kl..
masuk kampus um.. um ni bleh dikatakan lengang lagi..rasanya ramai lg yg lom balik sini..
tapi nampak gak segerombolan student 1st year yg rajin...haa..kantoi diorg tu 1st year coz diorg takda kat matrik lg...hahaha(kata2 berlagak dr seorg senior)..kuang3..


sedang berusaha untuk log in masuk pendaftaran online mggu add n drop.. tapi still pending..
nak susus balik subjek yg perlu diambil...nampaknya benda ni tak berjalan lancar, ada lab yg dah penuh, n ada plak subjek yg clash jadual..n ada gak subjek yg takleh ambik coz ada prasyarat..aduss, banyak betul perkara yg menyusahkan minda aku yg sedang dalam mood damai..


hasni ajak g klinik um hari ni..aku bukan sekadar teman dia, tp aku pun nak berubat gak...masalah luka kat bibir aku kian kroniik..semalam darah mengalir tak henti2...n semua org tanya kenapa dgn aku??..mmg tahap kesihatan yg merosot dgn mendadak..n mengundang simpati ramai org..harap sangat lepas g klinik nnti luka ni akan sembuh, coz sebenarnya dah 4hr bibir aku ni sakit..nak gelak besar pun tak dapat..(ada ker nak sembuh sebab nak gelak besar?)..ish buruk perangai..nampaknya lepas sembuh aku kena mengambil berat soal penjagaan bibir.. kena bykkan minum air putih..n semalam aku dah pun beli lip balm berharga 12rggt..selama ni tak pernah pakai lip balm coz terlalu percayakan penggunaan lipstik avon..haha..lepas ni buang jer lah lipstik tu ok..


perancangan nak beli almari belum terlaksana..taktau nak beli almari jenis ape..jadi baju2 masih berada dalam beg..n masih tak tau bila agaknya nak beli almari tu...tapi maybe beli sama2 ngan hasni kot..coz dia pun nak beli jugak...ermm..kena cari waktu yg sesuai lah..jeles dgn shida yg dah siap berkemas..almari dia nampak kemas bila dah siap pasang..ermm..mesti uruskan dalam jangka masa terdekat...coz tak mahu rumah kelihatan tak settle...

Sunday, July 5, 2009

selamat pengantin baru kepada rozila..

cenderahati dr pengantin


sebahagian hantaran..

exsmkas yg hadir..


20/06/09..tarikh keramat majlis perkahwinan rozila..bertempat di felcra sri wangi batu pahat johor..ini adalah kali pertama aku menghadiri majlis perkahwinan seorang kawan..kawan satu sekolah menengah..(smkas)..n dia jugak satu U dengan aku..



selama ini sebanyak 4 org kawan aku yg berkahwin aku gagal menghadirinya..mintak maaf pada org yg berkenaan, hari itu, jam 10 pg dah bersiap2..tggu kedatangan ekin n anisah n kami pergi bersama2 dan sampai di rumah pengantin jam 11.30pg..memang awal..even br 1st time pergi sini kitorang tidak tersesat pun, terer ah driver..(adik anisah)..



sesampai jer..terus serbu bilik pengantin dan zila masa tu belum pun bersiap dan mak andam dia pun tak sampai lagi..kami berempat pun mengadakan sesi bersembang..(ceh bleh plak pengantin ada masa bersembang)..dan sesi fotografi bersama pengantin dan kamarnya dan hantarannya sekali..hehe...



jam 12.30 kami bertiga ni pun pergi plak ruangan makan yg tersedia..(balai org kawin lah)..even dia tak sediakan nasi minyak tapi rasanya bleh tahan gak lauk pauk kenduri dia ni, ada ayam masak merah n ikan keli goreng...yg pasti mengenyangkan aku..uhuhu....



dalam pukul 2ptg hani plak sampai bersama pakwe die..jeng3...sape tau diam2 ok..kitorg berempat pun tggu la sampaila tibe waktu rozila bersanding, dengan keupayaan hani, even ramai penuh sesak n penuh kamera, hani dapat gak snap gambar yg agak cun jugak dr pasangan pengantin yg sedang bersanding, anyway..selamat pengantin baru kepada zila dan suaminya...moga kekal ke akhir hayat, aminn..



bersama pengantin (berbaju biru) sebelum beliau disolek..


rozila, ekin, dan penulis..


selamat pengantin baru to rozila n saiful






im back...

aku telah kembali ke dunia ku di sini...

sampai kl malam tadi...

dengan menaiki train...

n terus berarak ke rumah sewa...

disambut oleh housemate baru...

sebulan setengah bercuti di rumah...

macam2 berlaku sepanjang aku bercuti semester...

ada episod sedih...

ada gak episod yg gembira...

taktau macam mana nak mulakan cerita...

sebab aku belum bersedia nak mulakannya...

huhu, apelah mengarut...

esok dah mula kuliah untuk sem ke-5...

n bermula mggu add n drop...

masih pening lg nak ambik subjek ape...

n masih ada yg lum dapat daftr sebab dah tak muat lab...

apepun, kalau tak dapat secara auto, kenalah wat cara manual...

huhu..sambung cerita esok jer ok...


tataaa..