Thursday, April 30, 2009

hari merdeka aku..


oleh sebab hari ni adalah hari terakhir exam bg semester ni, maka aku pun membawa kamera digital untuk men'snap' gmbo2 sebagai kenang2an..jom tengok sama2..ok



eh, kereta sapa sesat?


bas baru um..


bas buruk um/ bukit kepong..


sapa kat sini paling gemuk?..


with izzah yg pinky..


ulang soalan..sapa yg paling gemuk?..


with una..yg coklat..


fiza n zahidah..


wajah2 ceria mereka yg meraikan kemerdekaan aku..huhu


alamak, nmpak kaki la plak..


comelnya yg 'snap' gambar ni..


pemandu berhemah..(shera)..


kawasan menunggu bas..(bas jalan 1 untuk ke fakulti sains)..


i like this pic..


with izzati..semasa tggu bus untuk my last paper..

thanks to shera, fiza, una, izzah n zahidah coz sudi meraikan kemerdekaan aku pada hari ini..wish u all the best for next paper..love u all so much!

last paper..

dengan berakhirnya paper method tengah hari tadi maka berakhirlah majlis kita pada petang ini..
maka dengan ini tiadalah aku akan stay up sampai dinihari..(jgn percaya statement ini ok)..untuk prepare bg menjawab exam pd keesokannya..so sara, tak payah lg menyibuk kat bilik org sampai tertido2 atas lantai bilik org sambil meminjam bantal di bilik org..cukup2..kesian tuan bilik yg kau tumpang tu..asyik kau jer pinjam bantal diorg..

eh2..aku sangat menghargai jasa baik anggota bilik c113 atas kesudian mereka menumpangkan aku stay up dan tido di bilik mereka..diorg mmg byk berjasa pada aku sepanjang musim peperiksaan kali ni..maka jasa baik diorg tu mmg takkan dapat kubalas..bukan hanya study, malahan..aku makan, tido dan makan lg sampai lewat malam..dan tido lg sampai subuh..(aik, cam byk mkan n tido dr study)..

n kesian kepada anggota roomate2 ku yg terpaksa tido tanpa aku disisi mereka..eceh..maaf ek kak mimi, kak im, n kak faz.. malam ni sara kembali tido di bilik c320..eh, lupa plak, kesian gak kat bantal kuning n spongebob kuning yg telah lama aku tinggalkan atas katil tu..mesti diorg tak nyenyak tido tanpa adanya aku.(huahuahua)..

ok2, cerita pasal my last paper tgh hari td..soalan yg senang sebenarnya tp aku macam tak menjawabnya dengan baik..ntahla kenapa..fikiran terganggu kot..ape lg ni sara? jgn ko fikirkan perkara yg bukan2..sudah2 lah..

p/s: yg penting aku dah merdeka..jgn mencemburui aku..

Wednesday, April 29, 2009

2nd last paper..

ikutkan hati malas nak wat entry pasal paper aku yg kelima untuk semester ni..tp tak bagus untuk aku bertindak tak adil terhadap subjek2 yg aku ambik..maka marilah sama2 join apakah cerita disebalik paper kelima pagi tadi...



kami semua telah diberitahu bahawa paper kali ni adalah perlu dijawab kesemua 60 soalan..eh.eh. naper cam byk sangat..?



mana plak byk.. soalan multiple choice..mestilah wajib jawab semua sekali..aper daa



maka dengan berbekalkan senjata berbentuk pensel tekan2 dan secangkir pemadam.. kitorang berjaya memenuhkan 60 ruang bulatan kertas jawapan OCR tersebut..masa diberikan 2jam..sangat berpatutan bg kami untuk membuat hentaman/tembakan rambang setelah puas berfikir2 jawapan mana yg akan menjadi mangsa tembakan..



selepas puas menembak kertas jawapan.. aku pun decide tuk keluar setengah jam lebih awal..



even persediaan aku untuk paper pg ni tak berjalan lancar disebabkan dugaan demi dugaan yg melanda petang semalam..aku tetap mencuba yg terbaik..dan esok adalah perjuangan aku yg terakhir dalam exam hall untuk musim peperiksaan kali ini..aku harus terus berjuang biarpun minda aku sebenarnya masih haru biru tak menentu...



p/s: im the best!

personal assistant..

ha, kali ni cik sara nak membebel..harap sumer dapat hayati bebelan ini...

cik sara nak bebel pasal 'personal assistant'..bunyi nye mcm satu jawatan yg berkaliber gitu..
sori naik lori sampah.. jangan nak perasan bahawa 'personal assistant' / p.a ,merupakan satu jawatan yg eksklusif.. ermm, bleh sesiapa bgtau cik sara sejauh manakah hak personal/peribadi memerlukan assistant?..cepat bg jawapan!

personal assistant untuk menemani diri yg keseorangan/ kesepian?..uikss..tak sessuuaaiii ok!

personal assistant yg dapat berkongsi masalah peribody?..uwekk!..lg berganda tak sessuuaaiii..!

personal assistant yg boleh online kan friendster/facebook/email n menjawab komen2 yg dihantar kengkawan?.. (siapa kata sesuai sila berambus sekarang juga!)

personal assistant yg diberi mandat untuk membantu membaca sms dan kemudian membalas/ me'reply' nya? (siapa sekali lg kata sesuai diminta jgn lg mem'view' ruangan ini!)

rasanya setahu pengetahuan cik sara selama sudah 21 tahun menghuni malaysia.. personal assistant ni kerjanya tidak melangkaui peribody seseorang..p.a adalah pemudah cara bg mereka yg busy teramat..(tak pasti jika seorang undergraduate student juga busy macam menteri)..

ok2..biar cik sara jelaskan.. bebelan ini adalah sedikit jawapan kepada mereka yg bertanya kenapa cik sara 'hot' petang semalam sehingga cik sara telah bertindak rakus dengan menulis shoutout bertajuk "get lost!!" pada y.m cik sara..

sekian. terima kasih kerana sudi membaca entry ini..segala pertanyaan lanjut sila hubungi nombor berikut..(999)...(bukan ciplak iklan tv3 ok!)..

p/s: bebelan tamat!

trust..

suhu hati aku sekarang da menurun..berbanding suhu hati aku semalam yg meningkat naik hingga 94 drjh celcius..sekarang aku rasa cool sket...apa yg terjadi semalam menyedarkan aku tentang banyak perkara..yang penting aku sedar bahawa selama mana tempoh perkenalan, tidak membawa erti apa2 jika tiada rasa kepercayaan..ya, persahahabatan biarpun berusia lebih 10 tahun tidak akan menjanjikan bahawa persahabatan itu akan kekal utuh.. dan sekiranya ia menjadi kian rapuh, ia adalah kerana ketidaktelusan salah satu pihak..

dimanakah ketelusan kita sekiranya membiarkan org lain yg menjawab/membalas sms?..
dimanakah kejujuran kita apabila menafikan kesalahan demi kesalahan yang dilakukan?..

mungkin dia punya sebab tersendiri atas segala tindak tanduknya..
dan mungkin dia juga ada alasan tersendiri mengapa dia nekad untuk tidak menjelaskan sebab musabab disebalik apa yg berlaku..

namun dia sebenarnya telah memusnahkan kepercayaan yg selama ini menjadi nadi persahabatan ini..

aku bukan lah org yg akan melupuskan persahabatan sewenang2nya..

untuk apa yg telah aku lakukan.. sesungguhnya aku juga punya alasan tersendiri..




Tuesday, April 28, 2009

jom ushar..

aku yg lahir di bulan november..kepada yg sama bulan kelahiran dgn aku..jom ushar same2..kpd yg tak sama bulan ngan aku.. bleh je kongsi baca..hihi

NOVEMBER


-Banyak idea.
(byk la jugak)

- Sukar untuk dimengerti atau difahami sikapnya.
(ermm..memang sukar)

- Berfikiran ke hadapan.
(err, kdg2 terkebelakang jugak)

- Berfikiran unik dan bijak.
(no komen)

- Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa.
(tp selalu jugak ketandusan idea..ahakz)

- Pemikiran yang tajam.
(kdg2 tumpul sebab lama tak diasah)

- Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
(kuasa psikik kot..haha)

- Bagus untuk jadi Doktor.
(Dr.Sara..err..sesuai ke?..)

- Cermat dan teliti.
( tak berapa yakin dgn ciri ini..hehe..)

- Sifat yang perahsia, pandai mengorek dan mencari rahsia.
( yeker aku ada sifat ni?..)

- Banyak berfikir, kurang bicara tetapi mesra.
(ye..betul.betul.betul. "perasan".)

- Berani, pemurah, setia, dan sabar.
(ish, naper ciri2 ni cam bagus sangat?.. malulah..terblush2 muka aku..hihi)

- Terlalu degil dan keras hati.
(ermm..no komen..try tnya my mom..)

- Apabila mahu akan diusahakan sehingga berhasil.
(InsyaAllah)

- Tidak suka marah kecuali digugat.
(try la marah klu berani..huhu)

- Cara berfikir yang lain dari orang lain.
(lain dari kamu..)

- Otak yang sangat tajam.
(macam dah sebut ciri ni td..ish.ish)

- Pandai mendorong diri sendiri.
(lg bagus kalau dapat dorongan org lain..hihi)

- Tidak menghargai pujian.
(jgn berhenti memuji disebabkan ciri ini..)

- Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi.
(mari berjuang..)

- Badan yang tough.
(sorry, not me..ahakz)

- Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam.
(sedalam jurang mariana..eh..ada ke jurang tu..)

- Romantik.
(belum terbukti lg..hahaha)

- Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
(bukan aku seorang..dia juga seperti tidak pasti..)

- Suka duduk atau diam di rumah.
(suka merayap juga..)

- Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
(mampukah aku menjadi sangat rajin..?)

- Amanah, jujur setia dan pandai berahsia.
(terblush muka aku sekali lg dgn ciri2 sebegini..haha)

- Tidak berapa berjaya dalam mengontrol emosi.
(aku sedang mencuba mengontrolnye..uhuhu)

- Bercita-cita tinggi.
(setinggi menara taming sari yg pernah aku naik bersama mr(",)..)

- Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.
(jgn cuba meramal..im going to change..)


kajian 25 tahun tentang karakter menurut bulan kelahiran oleh Dr. Fadhilah Kamsah.


p/s: sedang mengkaji karakter sebenar diri sendiri..

mari mewarna..

cinderella story
inilah hasil kerja tangan aku mewarna setelah bertahun2 meninggalkan dunia 'mewarna'..
eceh3..ni semua gara2 adik2 aku yg membeli buku mewarna cinderella padahal dah byk buku mewarna kat rumah..oleh sebab si kakak ni takda kerja pada waktu itu, maka si kakak ni sengaja try mewarna..kononnya nak test power.. n sengaja sekali lg memilih gmbr yg jiwang seperti di atas untuk diwarnakan..n sengaja sekali lg n lg men'snap' hasil warnaan ini utk dipublish kan di sini..erm, nmpaknya hasil warnaan ini boleh tahan jugak.. yg lawaknya adik aku sengaja bawak hasil warnaan aku ni ke sekolah n tunjuk kat kawan2 dia bahawa ini adalah hasil warnaan kak ngah yg study kat u.m..
p/s: hah! jgn komen lebih2 pasal hasil warnaan ini ya..haha

cats..

eh.eh.. oren tengok apa tu? takkan dah kenyang kot?


cuba teka mana satu mak kucing n mana satu anak kucing? tiga ekor kucing ni dah sama saiz..ish3..


belang oren n putih.. kombinasi warna yg aku suka.. sedap betul si belang ni bersantai atas katil..tengok kaki depan dia.. tanda tak nak berganjak dr situ..ish3.

iklan..

pada suatu malam.. ketika sedang lepak2 di rumah...sengaja aku menganggu mr.(",) dengan menghantar sms..


'tak sabar nak tggu world cup tahun depan.. huhu'


'tahun depan world cup erk? cepat betul.. err, ko sokong mane?'


'aku skg england, germany n spain.. haha'


'mana adil byk2 team ni. satu je sudah.'


'ish, tak kira, nak skg byk gak, aku kan playgirl.'


'ceh. xda2. ko kena pilih satu je..xda ketokohan playgirl pun.'


'ish. cam diktator plak. kita kan negara demokrasi, mana leh paksa2..'


'eh mana leh. istri kena ikut cakap suami tau. so ko kena practice dr awal. xda2. kena pilih satu gak. hehe.'




apakah makna sms dr mr. (",) itu?..
gurauan mungkin..

Monday, April 27, 2009

4th paper..

before ni aku tertanya2 kenapa waktu kuliah subjek biokimia asas mesti jam 5-6.30ptg...
ada yg jawab mmg fakulti sains sengaja letak biochem dalam waktu tu coz subjek ni ramai yg repeat, bg memudahkan mereka yg repeat tu supaya dapat me'repeat' subjek ni dgn jayanya tanpa clash dengan mana2 subjek lain, maka waktu kuliah utk biochem adalah jam 5-6.30ptg, setiap isnin rabu.. aku cam pelik, susah sangat ke subjek ni sampai ada yg repeat paper?.. dan jawapannya aku sendiri dah dapat tanpa susah payah bertanya byk pd sesiapa...

bila aku sendiri dah ambik paper ni ptg tadi, barulah aku tau, mmg susah nak score even rasanya macam leh score.. tp jujur aku katakan, aku hanya boleh score utk lulus sahaja..kalau bertuah boleh la kot aku dapat B-.. Tp jgnlah tak percaya bahawa sememang nya terbukti bahawa paper basic biochem ni even hanya basic tapi hakikatnya ia bukan la basic sangat..mmg payahh!

mybe sebab aku bukan otak kimia, dan bukan jugak otak bio, aku ni otak bahasa melayu yg haru biru, dah2..cukup..cukup..usah ingat lg subjek yg telah meruntun jiwa aku sebentar tadi.. sesungguhnya aku masih punya 2paper lg yg menanti utk final exam sem ni..lets go.. next subject have to prepare..bye!

p/s: i wish prof Amru pemurah bg markah..!

Friday, April 24, 2009

3rd paper..

rupanya hari ni aku dah melepasi 3 paper drpd 6 paper..maksudnya tinggal 3 paper lg la yg belum..(pandai pun matematik).. mesti you all sibuk nak tau apa cerita untuk 3rd paper aku tadi..(jgn tak mengaku yer, mengaku jela)..ehem, kalau nak cerita aku bleh jawab ke tak jawapannya aku memang bley jawab..sebab soalan yg di spot ternyata keluar dalam exam... maka tak sia2 lah proses menghafal nota yg berlaku sejak malam td dan bersampung ke pagi tadi..masa 2 jam yg diberi mmg sangat berpatutan dengan proses mengarang jawapan di mana inilah paper yg aku dapat memenuhi kertas jawapan dengan sedikit berjaya..(ayat humble)..

balik dr exam hall td berlaku kemalangan kecil di mana ada seorang pemandu yg tak berapa bijak telah melanggar kereta kawan aku dr sisi....mmg la dia mengundur tapi kenapa tak guna mata tengok cermin sisi kereta...even dah bg hon yg menandakan dia bakal melanggar kereta kawan aku, tapi dia dengan selamba kuda tetap undur dan melanggar kereta kawan aku...maybe dia ada masalah pendengaran yg tak dapat dimaafkan..huh.. kesian kawan aku...even perlanggaran tu tak menyebabkan kami semua cedera, tapi percayalah perbuatan perempuan tu meninggalkan kesan kemek (even cuma sikit) pada sisi kereta dan juga turut meninggalkan kesan remuk di hati kawan aku..ish ish..

p/s: harap kawan aku/pemilik JJC dapat bersabar dengan kerenah pemandu yg ntah apa2 kat u.m nih..


Thursday, April 23, 2009

2nd paper..

recombinant dna technology..jam 11.30pg...ermm..nak kata boleh jawab, mmgla boleh, tp nak kata jawab ngan tepat, aku no komen, moga2 dr.chan tu murah markah...harap2 sangat...tapi tadi aku keluar awal 30minit..(bukan sebab aku terer jawab)..plez jgn salah faham.. tp aku mmg jawab cepat2 supaya dapat kuar awal..coz..aku rasa sejuk, dan rasa pernafasan tersekat akibat mengunyah gula getah dalam exam hall tu... yelah, aircond yg agak kuat tu menambahkan lg kesengsaraan untuk bernafas, rasa macam air liur dalam mulut aku dah kering kontang...even aku tak la puas ati sangat dgn jawapan aku dalam buku jawapan..(coz aku nmpak kawan aku kat sebelah jawab pnjg berjela-jela)..tengok kertas aku, uish, naper cam skit jer...tp aku rasa, dr.chan tak tengok kuantiti..tapi kualiti, cheh, ayat sedapkan hati..huahuahua..macam la jawapan aku berkualiti..hihi..tapi aku bersimpati ngan apa yg berlaku kat sorg kawan aku.. sebab dia ingatkan exam start pukul 3.00ptg, huhu..nasib baik budak kolej dia (rakan sepaper)..ada kereta... so org ada kereta akan g lambat... sedangkan kalaulah bnda tu jadi kat aku..errr.. macam mana agaknya.. dahla aku ni cuma naik bus um..huhu..aku rasa sangat penting utk kita sama2 alert pada kawan2 kita yg kurang alert...hihi...dan pengajarannya...selalulah menyemak slip peperiksaan anda...supaya kejadian tersalah bajet masa sebegini tidak akan berlaku...

p/s: thanks tu my reminder..(hp ku)..

Tuesday, April 21, 2009

1st paper..

mlm td tido jam 12.30 mlm.. coz pg ni paper kol 8.30pg...tggu sms goodluck dr seseorang..tp..sms tak kunjung tiba..(sedey)..maka..dengan rasa kecik ati..aku terus tido..
bangun pagi jam 6.00 pg... terus g mandi...(da lama rupanya tak mandi before subuh)..
pagi yg dingin...angin bertiup damai jer..
rumate sume dok sedap tido...cemburu gila aku ngn diorg..
kuatkan semangat demi paper pertama final exam kali ni..

kul 6.45 aku da bersiap pakai baju kurung...kat floor aku macam aku sorg jer yg exam pagi2 nih..
ermmm..demi tak mahu berlapar time jawab kat dtc, aku mengisi perut ngan milo panas..
7.30pg tggu bus kat gate kk11..sampai dtc..tengok2 jap notes wat kali terakhir...
8.20pg mula masuk dtc...tp hr ni dtc tak la sejuk cam sem2 lepas..masa tengah isi muka depan kertas jawapan..hp aku bunyi...ops! lupa nak silent...nasib baik hp dlm pencil case..tak la bunyi kuat sangat..ntah sapa la anto sms yerk?..

oleh sebab lecturer bg soalan spot, so mmg la sgt membantu memudahkan kami semua menjawab, cuma tempoh 2jam macam 20minit...
tak sempat2 nak memenuhkan kertas jawapan..tangan cam nak patah..tulisan aku makin kecik..dan makin bersambung-sambung..tandanya bukan ilmu mencurah2 tapi aku rasa ATP yg jari jemari aku hasilkan cam tak cukup..lenguh!

meninggalkan dtc dengan perasaan lega..tinggal 5 paper lg dalam jgka masa 8hr..mmg tercungap..tapi....perjuangan harus diteruskan...kuatkan semangat..tengok hp..rupanya bunyi sms tu dtg dr empunya number yg aku nanti2...rupanya die wish jugak...hihi (berbunga hatiku)..
kahkahkah..

p/s: jgn tanya sms tu dr siapa yer..

Monday, April 20, 2009

my obsesi!

dunia kartun yg menyeronokkan..

kenapa aku suka komik/kartun/anime...?

sebab dari kecik dah didedahkan dgn dunia kartun...yg pertama of coz pengaruh tv, cerita kartun yg macam2 time cuti skolah..keduanya pengaruh kakak aku yg gila kartun jugak..ketiganya, pengaruh dr abah yg suka belikan kami komik macam gila-gila dan ujang yg selalu diulang baca oleh kami sampai koyak cover komik tu..(masa tu skola rendah lg)..bila skola menengah komik ni aku beli or my sis yg beli n kami kongsi baca..lepas aku spm, kitorang adik beradik kumpul buku naruto n cd nyer sekali..dan sampai da 21 tahun, still gila kartun sebab aku ada adik umo 7 tahun.. yg asyik tengok kartun dan kartun ja 24 jam..

kartun yg aku suka?..byk sgt.. tak teringat nak sebutkan..tapi paling tak lupa kartun disney..
lg2 mickey mouse n donald duck..then kartun2 yg macam2 lah,dragon ball..doraemon,tom n jerry..sailormoon S, detective conan, catdog, spongebob..naruto..atasinchi, kiteretsu, upin & ipin..dan macam2 kartun...

masa aku skola dulu, kalau time kartun dragon ball..sabtu n ahad..semua org akan dok depan tv.. including my dad..haha..even dragon ball tu tak logik... budak berekor jadi bigfoot, goku bleh mati hidup semula..trunks masa depan..cyborg bleh kawin..byk la yg tak logik..tp..kitorang kat rumah tetap setia menonton dragonball sampaila episod last.. (masa aku form 3)..

sekarang klu dapat peluang tengok tv..aku tengok ja kartun...dan naruto adalah anime yg aku gila minat wat masa skrg..cuma cerita kat tv asyik ulang2 ja..tp kalau baca manga naruto...mmg ceritanya makin kompleks...

ada org kata umo cam aku da tak sesuai tengok cter kartun...tp kenapa? bg 37 sebab!

aku tak rasa yg org yg minat tengok kartun even da dewasa bersikap tak matang, (ops, aku budak lg tp sgt matang..ehemm)..sebenarnya kartun adalah hiburan ringan yg bleh hilangkan stress... kartun yg lucu macam spongebob n catdog selalu wat aku gelak pecah perut..dan sebenarnya ada kartun/anime yg memberikan pengajaran malahan ilmu pada kita..aku yakin sebagaimana org mencipta drama, macam tu jugak kartun, ia tak dicipta saje2, malah mengandungi mesej berharga sekiranya kita benar2 memahami jalan cerita kartun tu..

org kata kartun tak logik n hanya rekaan/imaginasi pelukis..

sorry naik lorry, adalah salah jika statement ni ditujukan hanya pada kartun, ini adalah kerana, cerita berbentuk fiksyen or filem2 omputih tu lg banyak tak logik dan lg byk rekaan bercampur angan2 penulis skrip n pengarah..mana ada manusia bleh terbang.."dont arguing me"..(tak terkecuali cerita melayu: rekaan yg nmpk sangat rekaan/ tipu yg nampak sangat menipu)..cthnya cerita misi xxray..(byk lg cth lain)..

alhamdulillah..

sejak kaki kanan aku sakit dan bengkak selasa lepas...

aku cuma terperap kat bilik..

roomate yg blikan makanan..

tapi hr khamis hr tue..

kemuncak kesakitan yg amat..nak jalan g toilet pun seksa..
aku mandi pagi pun lewat..sebab tak nak luka kaki aku terkena air...
mr(",) kata aku manje...ermmm, mana ada manje...tak sessuuaii..

aku mintak tolong..pakcik aku..untuk anto aku g klinik..
akhirnya aku di rawat kat klinik swasta kat brickfields...(ayat skema).

treatment n ubatan..berjumlah rm57...dktr kata jangkitan kuman..

hari ni ahad..kaki aku dah beransur sembuh..

time kasih kepada pakcik aku yg bakal bertunang 2mei ni..sempat tanya2 gak pasal bkl tunang dia..kpd encik faizal, budi baikmu..akan ku kenang...hihi..

kepada abah..nnti sara nak minta claim balik kos treatment...hihihi

moga exam selasa nnti..kaki aku benar2 sembuh..amin.

Sunday, April 19, 2009

why do we concern about someone?

kenapa?

ada jawapan.........

peristiwa yg aku rasa lucu yg berlaku pada seorang rakan..erm..sebenarnya aku pernah gak terkena..bila kawan/teman special/dan yg sewaktu dengannya... gagal dihubungi.... call tak dapat!masuk voicemail...dah 3-4 jam try lg dan lg...gagal jugak dihubungi...alamak...hati dah tak sedap..satu kerja takleh buat.. apatah lg time mggu ulangkaji..nak baca note pun tak masuk..jiwa kacau..ermm..mulalah cari kawan2..luahkan rasa hati yg gundah akibat kegagalan menghubungi insan tersebut...semua pun risau...aku jer yg cool sebab aku pernah terkena..aku dah kata takda apa2 yg berlaku, tp kawan aku ni degil gak nak risau setengah mati..terfikir accident lah, hp kena curi lah...err..macam2lah kan....sampai tahap cari no rumah insan tu kat internet...errr, jumper ke? try2 cari...tak jumpa...ermm..yellow pages online tak berkesan...ermm..menyungguh kawan aku ni risau..dan terus risau...(macam nak nangis)...aku yg nak tergelak coz aku confident...nothing happen....

dan selepas beberapa ketika....kawan aku ni dapatlah...sms dr insan tu....rupanya insan yang dirisaukan tu cuma....sedap tido...n hp dia off sebab ngah cas! kan aku dah kata... takda pa yg seriyus...betul kan tekaan aku?..ahaaa...jgn main2, aku ni punya kuasa psikik..cheh (merapu)..
lawak betul kan?.. boleh kita dok risau pasal seseorang insan tu sampai camtue...betapa prihatinnya...dan mungkin sebab kita sayang dia.......haha, no komenlah...time aku terkena tuh... aku pun cam kawan aku gak..risau cam aper..... padahal org yg disana tu, sihat walafiat..ngah makan2...cuma hp dia yg mati.. (hp cap ayam agaknya)...

p/s: we concern because we care....

matahariku..


matahari adalah ciptaan Allah yang amat bernilai kepada makhluk Allah yg menghuni bumi, sebenarnya cahaya matahari tidak hanya penting kepada tumbuh2an, tetapi ianya sangat penting kepada manusia.. lupakan tentang krim pelindung matahari yg kita pakai supaya wajah kita dilindungi drpd cahaya matahari, kita sebenarnya tak perlu buang duit pd perkara yg kita tak pasti keberkesanannya..

cahaya matahari pagi sangat bagus untuk sistem pertahanan/imun tubuh kita.. vitamin D yg terhasil drpd tndkbls kulit terhadap cahaya matahari juga membantu penyerapan kalsium dan fosforus untuk mengelakkan osteoperosis/tulang rapuh..

vitamin D yg terhasil drpd cahaya matahari juga mampu mencegah kita daripada mendapat penyakit kanser..tidak perlu terdedah lama kepada cahaya matahari, hanya sekurang2nya 15 minit setiap pagi..(tempoh masa sidai basuhan di ampaian/ menyiram bunga di halaman rumah) sudah cukup untuk kita membekalkan tubuh kita dengan vitamin D semulajadi anugerah Allah yg Maha Kuasa..

malah, sebenarnya cara semulajadi yg baik ini dapat membantu kita supaya menukar tabiat iaitu tabiat bangun lewat kepada tabiat baru iaitu bangun awal pagi ( seeloknya b4 jam 10am)..dan dapatlah kita melakukan pelbagai kerja berfaedah di waktu pagi..

sekiranya kita berjalan kaki pada waktu pagi... kita tak perlu pakai payung dengan alasan panas..
sekiranya jam anda belum melepasi jam 10pg, tidak mengapa jika tidak memakai payung, kerana faedahnya yg didapati adalah lebih baik drpd usaha pki payung utk elak kulit jadi gelap..


DNA

SEDANG MENGULIT NOTA2...nota subJek TecHnologY dNA recoMbinaNT..

EXAM 23rd..subjek DR.CHan Kok GAn..

ermm..fiNal ExAm ni 60%...

wHAt IS tr DNA aLL about?

is aLL aBout GEne..


GENE cloNing...

gene yg kita berminat, boleh diambik..dan di klon.. dan di masukkan pada organisma baru...

lebih kurg camtula..ermm,


answer.com

1. Methods for breaking and rejoining DNA. The precise breaking and rejoining of DNA has been made possible by the discovery of restriction endonucleases, enzymes that have the ability to recognize specific DNA sequences and to cleave the double helix precisely at these sites. Also important are the ability to join fragments of DNA together with the enzyme DNA ligase, and the techniques to determine the nucleotide sequence of genes and thereby confirm the identity and location of structural and regulatory sequences.

2. Carriers for genetic sequences. Bacterial plasmids, that is, circular double-stranded DNA molecules that replicate extrachromosomally, have been modified so that they can serve as efficient carriers for segments of DNA, complete genes, regions of genes, or sequences contained within several different genes. Bacteriophage and animal viruses, retroviruses, and bovine papilloma virus have also been successfully utilized as DNA carriers. These carriers are referred to as cloning vectors. Host cells in which vectors containing cloned genes can replicate range from bacteria to numerous other cells, including normal, transformed, and malignant human cells.

3. Introduction of recombinant DNA molecules. Genetic sequences in the form of isolated DNA fragments, or chromosomes, or of DNA molecules cloned in plasmid vectors can be introduced into host cells by a procedure referred to as transfection or DNA-mediated gene transfer—a technique that renders the cell membrane permeable by a brief treatment with calcium phosphate, thereby facilitating DNA uptake. Genes cloned in viruses can also be introduced by infection of host cells.

4. Selection of cells containing cloned sequences. Bacterial cells containing plasmids with cloned genes can be detected by selective resistance or sensitivity to antibiotics. In addition, the presence of introduced genes in bacterial, plant, or animal cells can be assayed by a procedure known as nucleic acid hybridization.

5. Amplification. Amplification of genetic sequences cloned in bacterial plasmids is efficiently achieved by treatment of host cells with antibiotics which suppress replication of the bacterial chromosome, yet do not interfere with replication of the plasmid with its cloned gene. Sequences cloned in bacterial or animal viruses are often amplified by virtue of the ability of the virus to replicate preferentially.

6. Expression. Expression of cloned human genes can be mediated by regulatory sequences derived from the natural gene, from exogenous genes, or by host cell sequences.



jom..say tq to new era of technology!

Friday, April 17, 2009

biarlah rahsia..

even kadang2 kita rasakan, kita adalah teman rapat kepada seseorang, atau seseorang itu adalah teman rapat kita, ada perkara tertentu, yang kita tak dapat kongsikan dengan dia..dan ada perkara tertentu yang dia rahsiakan dari kita, ermm, mana mungkin kita dapat menguasai seseorang... dia ada kehidupan peribadi dia, dan kita juga ada kehidupan peribadi sendiri.. kita ada alasan tersendiri untuk mempunyai privasi, maka dia pun punya sebab tersendiri untuk mempunyai privasi..maka kita perlu hormat akan privasi org lain..

Thursday, April 16, 2009

nikmat yang hilang..

Allah tidak akan menguji kita akan sesuatu yang tidak tertanggung oleh kita.. Allah beri ujian tandanya Allah sayang pada kita..dan orang yang beriman itu, tidak akan berhenti daripada diuji oleh Allah s.wt.. jadi, aku harus optimis dan kuat semangat atas segala apa yang berlaku dalam hidup aku...ujian kesakitan, dan kesedihan adalah ujian biasa dalam kehidupan seorang mukmin..

memang agak sedih mengenangkan nikmat yang telah Allah tarik sementara dalam hidup ini.. iaitu nikmat untuk menjamah apa jua jenis makanan..sedangkan dulu aku tak punya sebarang masalah alergik terhadap makanan.. sekarang aku mesti berpantang daripada makan apa jua makanan dari laut.. bukan lagi kerana masalah gatal sekiranya memakan makanan laut, tapi makanan laut jugak menyebabkan kaki aku bengkak dan sakit untuk berjalan..

tapi alhamdulillah, ujian sakit ini diberi ketika aku berada di mggu study week.. moga aku sempat sembuh sepenuhnya sebelum tarikh peperiksaan tiba..cuma setiap hari aku terpaksa makan sumber protein daripada ayam atau daging dan aku harus melupakan segala hidangan makanan dari laut sehinggalah satu ketika nanti moga Allah akan mengembalikan semula nikmat yang hilang ini..Amin.

Monday, April 13, 2009

semalam..

dah masuk mggu study week rupenyer..cepat tol mase berlalu..rasa cam baru hari tu buka sem baru.. rupanya dah abis dah mggu kuliah.. huh..kenape lah cepat sangat erk.. sebenarnya aku baru ja kembali semula ke kampus malam tadi.. bercuti sejak selasa lepas.. 6hr 5 ml kat umah.. member2 kata aku cuti sakan.. tapi aku bukan berniat nak bercuti lama.. cuma kebetulan abah ada kursus 3hr 2 mlm kat serdang.. (kursus tanam sayur).. jadi takda sapa naka anto aku g stesen bus/keretapi... jadi aku plak tak bajet nak berlama-lamaan kat umah, maka aku tak bawak sebarang nota untuk diulangkaji.. maka percutian aku adalah sebenar-benar percutian.. just makan tido n tengok tv..ada gak tolg2 mak apa yg patut.. anto aishah g skolah.. nothing much..semalam hari aku nak balik.. pg2 tue.. rumah kami bertambah ahli baru.. Hinata beranak untuk kali kedua dan melahirkan 3 ekor anak kucing.. maka sekarang kucing kat rumah kami berjumlah 6 ekor kesemuanya.. haha..tu jerlah pembaharuan kat rumah aku.. yg len sama jer.. semalam sampai kat kl central kol 9mlm.. hujan lebat.. sempat gak aku tengok tv3.. anugerah bintang popular berita harian 08.. aku sempat tengok nabil dapat artis komedi paling popular.. dan akhirnya mmg nabil menang anugerah bintang popular tahun nie... lega aku sebab mawi n siti tak menang..kahkahkah.. tp nabil deserves to get that award! die mmg fames, glamer n humble gitu.. ish.. da lambat ni.. aku petang ni ada kelas ganti kul 2.. huh.nnti sambung cerita erk.. bye3..

Monday, April 6, 2009

AyAm

hr ni adalah hr batal memboikot makan ayam..setelah 10hr aku berpuasa drpd makan chicken kt k.l ni..knapa aku boikot makan ayam kat kl??? sebabnya aku cam takut coz byk pmbekal ayam mentah kt k.l ni tak terjamin kesucian penyembelihannya!..lgpun byk pembekal ayam adalah cina n india...jadi aku dgn berat hati terpaksa memboikot sebarang hidangan b'unsurkan ayam ...tapi pemboikotan aku terpaksa di batalkan gara2 kesihatan aku yg tak berapa bagus ni...akhirnya aku terpaksa gak makan ayam...apa yg berlaku pada aku? suspen ke?

sepanjang 10hr aku berpuasa dari hidangan ayam, aku hanya makan berlaukkan ikan, udang, sotong n daging.. tapi plg kerap mkn ikan... semalam aku rasa cam bdn aku gatal2..ada merah2 kat tempat gatal 2..waa! sebenarnya dulu aku tak pernah ada alergik bab makan..tapi sejak cuti bulan 12 hr tu... (aku duk umah je ngn famili).. ada pulak pembawa virus dr skola adik aku (smkas).. bawak virus tu..alahai si virus..kecil2 cili api kau ya! ..

lepas2 tu kitorang sekeluarga dijangkiti alahan gatal2.. maka bermulalah pemboikotan hidangan dr laut utk mengelakkan gatal2..tp bila da bulan 1,2,3, aku, mak aku n ayah aku cam da elok sket..mkn gak kgkdg, tp tak la selalu.. namun disebabkan tindakan aku yg makan kerap sejak 10hr lepas, ianya dah mendatangkan kesan pd kesihatan kulit aku...lgpun alahan ni mudah dtg sebab kondisi aku yg tgh demam sejak jumaat lepas... (imun kureng)..

bila takleh makan makanan laut, maka takkan aku nak mkn telur n daging je sbg sumber protein, nnti bdn aku tak dapat menjana asid amino perlu yg tubuh aku tak dapat sintesis sendiri..bila kekurangan asid amino, maka tak dapat la hasilkan enzim2,sel2, tisu2 yg baru untuk kelangsungan sistem tubuh aku...

jadi..aku tak punya pilihan melainkan menanamkan rasa yakin yg tggi bahawa ayam di sekitar k.l terjamin kesucian penyembelihannya...(da yakin br leh makan)..! huahua

Friday, April 3, 2009

takda tajuk..

izah (baju hitam), zatie, jihan n zahidah, dalam masjid negara.

kat tgga depan Perpustakaan Islam..aku (baju pink), diikuti jhan, zatie , hasni



sejak semalam, balik dr kelas fundamental, aku dilanda simptom2 macam nak demam, dan akhirnya bgun subuh pg tadi, rasa demam tu dah menjalar kat segenap urat saraf aku, sakit kepala yg tak terkata..pas solat subuh, aku terus tido semula, kerana sesungguhnya tubuh aku tak tertahan menanggung sakit kepala (kepala memberat macam 20kg)..aku bgun semula jam 9pg..teringat plan nak g library pusat Islam ngan kengkawan aku, demi assignment sunnah dan ustaz Asyraf (tutor kitorg), aku gagahkan diri untuk mandi n bersiap2...pas mandi rasa cam lega sikit sakit kepala yg melanda.. aku jumpa diorg depan library um, kitorg naik teksi pergi perpustakaan tu.. tambang teksi sebanyak 6.70sen (naik bertiga)..

turun depan lib, sementara tggu kawan yg 3org lg sampai, isi perut dulu.. makan burger daging (rm2.00), yg agak sejuk dan keras rotinya..tapi balun jugak demi mendapatkan sedikit tenaga untuk berjuang dalam library nanti..dlm lib tu, ermm, punyalah sejuk beku, aircond tahap cam kat DTC kot..ntahla, or maybe sejuk sebab keadaan kesihatan aku yg ditahap minimum..cari punya cari, akhirnya bertemu gak, terjemahan hadith yg aku nak, tp terjemahan tu dalam b.i, ok la, syarahan hadith gagal dijumpai..mybe takda rezeki agaknya..

bila tak jumpa apa yg dicari, aku pun gatal tangan cari majalah n suratkhabar utk dibaca...ermm, rupanya hari ni peralihan kuasa pucuk pimpinan negara..PM baru-Datuk Seri Najib Tun Razak..agaknya berapa tahun lah beliau akan jadi PM? ermmmm..

oleh sebab hari ni hr jumaat, maka kitorg kenalah solat zuhur lewat sikit..(beri laluan pd muslimin solat jumaat)..pukul 3ptg, barulah keluar dari pustaka Islam tu, destinasi solat zuhur? tentulah Masjid Negara (yg selalu masuk tv1) yg terletak berhadapan dgn Pustaka Islam tu..

pas solat zuhur, kitorg sempat jugak ambik gambar sekitar masjid tu... aku dan kawan2, balik kolej jam 4.20ptg... aku terus g cafe kuaz... cari makanan yg berat sket.. kena makan gak sebab aku harus berusaha untuk sembuh secepatnya..(coz assignment yg tertangguh setia menanti)..moga aku cepat sembuh seperti sediakala..doakan ya.

Wednesday, April 1, 2009

RosaLinDa ayamorr..

telenovela latin pertama yg menghantui penonton malaysia..

aku pun gila ngn cerita ni gak... Thalia (heroin) tu mmg cantikk...dalam cerita ni Thalia pgg dua watak.. watak Rosalinda n Paloma... watak kedua timbul coz dia hilang ingatan akibat kebakaran..ingat lg watak Fedra? sepupu Rosalinda yg rampas suami dia..huh, dengar kata Fedra tu mak nyah.. yeker? tp dier cun woo..! ermmm...anak Rosalinda Erika pun comel sesangat..tp kan Rosalinda ni seksi ssgt..nyanyi kat pentas pakai baju mandi..ish2..tak patut..tp Thalia ni mmg penyanyi n mmg dalam cerita ni pakai suara dia yg sebenar..

after telenovela ni, terus melambak2 telenovela Latin yg disiarkan kat tv...ntah apa2 tajuknya aku pun tak ingat..tp byk gak cerita yg aku tengok..sebab time pas spm tu aku tak wat aper..jadi melangut jer depan tv... sumer cerita aku balun tengok....skang ni dah tak musim telenovela Latin, coz da byk telenovela melayu..cthnya..SPA Q?..ahakz..cerita melayu cam nak tiru cerita luar.. malah tiru budaya luar...yg kisah cintanya 'kompleks' gitu...ermm..mybe hanya tau menciplak..takda identiti sendiri... kesiannnnn!

pusingan akhir kelayakan piala dunia2010

sekarang ni sedang berlangsung nya perlawanan bola sepak pusingan akhir utk kelayakan ke World Cup 2010..huhu..memang tak sabar nak tau negara mana dapat join World Cup 2010 South Africa..dan aku lg tak sabar nak tengok pasukan favret aku beraksi...minat tgk bola ni sejak aku skola rendah..masa tu darjah5..world cup 08..sampaila sekarang..gila bola sepak! tapi aku cuma tgk match antarabangsa jer..hihi...negara yg aku sokong? byk gak...cam England..(negara ni tak layak World Cup 2006), aku still ingt masa form 3 (world cup 2002), kat asrama Munsyi Ibrahim Labis..aku turun bilik tv time maghrib semata-mata nak tgk England lawan Argentina..tapi aku ni pun peminat Spain n Germany (pasukan yg sampai final EURO 08)

ermm...bila cerita pasal football match..aku teringatkan mr.(",). sebab selalunya aku akan mesej dia bila tengok bola, bukan apa, berjaga malam2. sorang2 plak tu, aku cam mengantuk gak..huhu..jadi untuk tak terus ngantuk, aku mesejla dia nih.. yg pasti pasukan yg dia sokong tak sama ngn aku.. dia ni peminat setia France n Brazil, plus Belanda..bila match pasukan dia, aku tak tgk.. tapi aku suruh dia bgtau result match tu kat aku..sama gak bila match pasukan aku, dia takkan tgk tapi sibuk nak suh aku bgtau result match 2 kat dia..

time musim perlawanan bola, aku ni rajin giler tgk berita sukan..bukan apa, dapatla tgk ulang tayang macam mana pemain tu jaringkan gol..n dapat gak tgk aksi2 penyokong2 bola sepak yg beracam ragam..haha..pemain bola yg aku suka? dah tentula penyerang..David Villa n Miroslav Klose..n aku ni pun peminat kapten England n Germany, (Beckham n Ballack)..penjaga gol yg aku minat? panjaga gol Germany, Oliver Khan..penampilan terakhir dia kat world cup 2002, final menentang Brazil..(Brazil menang time tu)..aku minat gak fabio canavaro, kapten Itali..dia ni hensem..hihi..impian aku tentang bola sepak? haa..aku nak tgk football match pasukan yg aku minat kat stadium tempat perlawanan..haha..tercapai ke? ahakz..

novel-novel b.m

Kau Untukku,

Selaut Kasih,

Adam & Hawa,

Bicara Hati,

Pergilah Sepi,

Cinta Pertama,

Ombak Rindu,

Cinta Tiada Akhirnya,

Suara Hati,

Tiada Lagi Mimpi,

Tak Semanis Impian,

Tak Seindah Mimpi,

Saat Cinta Bersemi,

Sesegar Nailofar,

Sutra Demi Aisya,

Ayat-ayat Cinta,

Bunga-bunga Kemboja,

Salju Sakinah,

Andai Itu Takdirnya,

Cinta Kau dan Aku,

Mengukir Bahagia,

sebenarnya byk lagi novel yg aku dah baca..tapi aku da tak ingt tajuk2 nya..huhuhu..dan novel yg aku rasa paling best?? jawapannya Ombak Rindu...